لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
سه شنبه ۴ اردیبهشت ۱۴۰۳ تهران ۱۴:۳۸

تاکید پنج قدرت‌ اقتصادی بر گفت‌وگو به عنوان «تنها راه حل» بحران ایران


سران پنج کشور عضو گروه بریکس در اجلاس دهلی نو
سران پنج کشور عضو گروه بریکس در اجلاس دهلی نو
پنج قدرت اقتصادی نوظهور موسوم به گروه بریکس روز پنج‌شنبه در پایان اجلاس یک‌روزه خود در بیانیه‌ای مشترک با تاکید بر «گفت‌وگو» به عنوان تنها راه حل بحران در ایران و سوریه نسبت به هر گونه اقدام نظامی علیه این دو کشور هشدار دادند.

گروه موسوم به بریکس متشکل از پنج کشور روسیه، چین، برزیل، هند و آفریقای جنوبی ساعاتی پیشتر در پیش‌نویس قطعنامه پایانی خود نیز بر راه حل دیپلماتیک برای رفع بحران اتمی جمهوری اسلامی تاکید کرده بود.

گروه بریکس همچنین از طرح صلح سوریه که کوفی عنان، نماینده ویژه سازمان ملل و اتحادیه عرب، پیشنهاد کرده است اعلام حمایت کرد.

این پنج قدرت اقتصادی نوظهور در چهارمین اجلاس سران خود که روز پنج‌شنبه به کارش پایان داد همچنین حق جمهوری اسلامی ایران را برای استفاده صلح‌آمیز از انرژی اتمی به رسمیت شناخته و بر آن تاکید کردند.

مانموهان سینگ، نخست وزیر هند و میزبان این اجلاس که در دهلی نو برگزار شد، در بیانیه پایانی این اجلاس گفت: «توافق کردیم که راه حل پایدار برای بحران ایران و سوریه تنها از راه دیالوگ و گفت‌وگو دست‌یافتنی است.»

کشورهای عضو گروه بریکس، جز روسیه، همگی از بزرگ‌ترین مشتریان نفت خام ایران هستند و به همین دلیل با تحریم‌های یک‌جانبه ایالات متحده علیه ایران همواره مخالفت کرده یا در برابر عملی کردن آنها مقاومت کرده‌اند.

این پنج قدرت اقتصادی همچنین علیه هر گونه اقدام نظامی غرب یا اسرائیل برای پایان دادن به بحران در سوریه و ایران و «عواقب فاجعه‌بار» این حمله هشدار دادند.

از نزدیک به سه ماه پیش شایعه احتمال حمله نظامی اسرائیل به تاسیسات اتمی ایران با هدف درهم کوبیدن آنها و به تعویق انداختن دستیابی تهران به بمب اتمی مطرح شده است، شایعه‌ای که مقامات اسرائیل خود به آن دامن زده‌اند.

ایالات متحده و متحدانش، به‌ویژه اسرائیل، سوء‌ظن دارند که جمهوری اسلامی به دنبال ساخت تسلیحات اتمی است، اتهامی که همواره از سوی مقامات در تهران رد و تکذیب شده است.

اما بخش اعظم بیانیه پایانی اجلاس بریکس در پایتخت هند به مسائل مالی و اقتصادی جهانی اختصاص داشت و کشورهای عضو گروه از طرح خود برای تاسیس اولین نهاد مشترک خود یعنی یک بانک توسعه خبر دادند.

به گزارش خبرگزاری فرانسه، این «بانک بریکس» که هنوز در مراحل اولیه طراحی و برنامه‌ریزی است قرار است این پنج قدرت نوظهور اقتصادی را به یکدیگر نزدیک‌تر کرده و در آینده رقیب بانک جهانی یا بانک توسعه آسیا باشد.
XS
SM
MD
LG