لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
پنجشنبه ۶ اردیبهشت ۱۴۰۳ تهران ۱۴:۵۴

سناتور کورکر: در مورد توافق اتمی بهتر است هماهنگ با اروپا و دیگران عمل کنیم


سناتور باب کورکر،
سناتور باب کورکر،

باب کورکر، سناتور ارشد جمهوری‌خواه، که خود از مخالفان توافق اتمی بود، در مورد لغو فوری آن با روی کار آمدن دونالد ترامپ، ابراز تردید کرده؛ در عین حال می‌گوید بهتر است بر دقت و سخت‌گیری در اجرای آن افزود و اقدامات احتمالی را هماهنگ با متحدان اروپایی و دیگر کشورها انجام داد.

سناتور کورکر، از جمله قانون‌گذاران آمریکایی‌ست که در جریان مذاکرات اتمی و توافق میان ایران و شش قدرت جهانی، همانند همه نمایندگان جمهوری‌خواه، به مخالفت با آن پرداخت. او به عنوان رئیس کمیته سیاست خارجی سنا، نفوذ و نقش بیشتری در بیان مخالفت‌ها داشت.

این نماینده ارشد مجلس سنای آمریکا، اکنون در مورد لغو برجام، فورا و پس از ورود ترامپ به کاخ سفید ابراز تردید می‌کند و می‌گوید «به نظر من نقطه شروع باید این باشد که آن‌ها (دولت ایران) را مجبور کنیم شدیدا (به اجرای توافق اتمی) پایبند بمانند. و فکر می‌کنم چیزی که باید در ذهن داشته باشیم این است که، اروپایی‌ها و دیگران را در این جریان همراه خود نگه داریم».

آقای کورکر به شبکه خبری ام‌اس‌ان‌بی‌سی گفته است «ما همین الان هم پول‌هایی که در کشورهای دیگر بود را آزاد کرده‌ایم و وسیله نفوذ اکنون در دست آن‌ها (تهران) است».

سناتور کورکر در گفت‌وگو با شبکه خبری سی‌ان‌ان نیز می‌گوید به نظر او، ترامپ در همان اول کار توافق اتمی را کنار نخواهد گذاشت، بلکه باید به ایجاد اجماع با دیگر کشورها در مورد نقض توافق اتمی از سوی ایران دست بزند.

آقای کورکر تاکید کرده این توافق، توافقی بین ایران، سازمان ملل و اتحادیه اروپا نیز به شمار می‌رود و ایالات متحده، یکی از امضاءکنندگان آن است.

نام باب کورکر، در میان نامزدهای احتمالی به عنوان وزیر خارجه ایالات متحده مطرح شده بود؛ در کنار کسان دیگری مانند جان بولتون و رودی جولیانی.

باراک اوباما، رئیس‌جمهوری فعلی آمریکا توافق با ایران را «دستاوردی تاریخی» توصیف کرده و دولت او می‌گوید این توافق جلوی دسترسی ایران به سلاح هسته‌ای را می‌گیرد.

توافق با ایران از موضوعات مهم حوزه سیاست خارجی، در جریان کارزار رقابت‌های ریاست‌جمهوری آمریکا بود. هیلاری کلینتون، رقیب اصلی ترامپ از این توافق حمایت می‌کرد و ترامپ در چند مورد تاکید کرده بود در صورت پیروزی، آن را کنار می‌گذارد.

شماری از جمهوری‌خواهان مخالف توافق اتمی می‌گویند مردم ایالات متحده «فرصت ابراز نظر در مورد آن را نداشته‌اند». برخی از متحدان منطقه‌ای آمریکا مانند نخست‌وزیر اسرائیل نیز آن را «اشتباه تاریخی» توصیف کرده‌اند.

میچ مک‌کانل رهبر اکثریت در سنای آمریکا نیز پیشتر گفته بود این توافق را می‌توان در زمان رئیس‌جمهوری بعدی آمریکا -اکنون دونالد ترامپ- مجددا بررسی کرد.

تلاش‌های جمهوری‌خواهان برای جلوگیری از اجرای توافق اتمی در کنگره آن کشور، طی دوره ریاست‌جمهوری اوباما، بدون نتیجه بود.

ولید فارِس از مشاوران سیاست خارجی دونالد ترامپ می‌گوید رئیس جمهوری منتخب آمریکا توافق هسته‌ای با ایران را «به شکل کنونی‌اش نمی‌پسندد» و این توافق «برای تامین منافع کشورهای منطقه تغییر خواهد کرد».

توافق اتمی میان ایران و شش قدرت جهانی در سال گذشته به مرحله اجرا درآمد.

XS
SM
MD
LG