لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
پنجشنبه ۹ فروردین ۱۴۰۳ تهران ۱۱:۵۷

فیلترینگ شدید پورنوگرافی در ایران اینترنت هنگ‌کنگ را هم مختل کرد


سانسور سایت‌های پورنوگرافی در ایران منجر به ازکار افتادن مرورگرهای وب در کشورهای هم‌جوار و برخی دیگر کشورها شده است.

پنج‌شنبه گذشته، بیش از ۲۵۰ وب سایت، که بسیاری از آنها سایت‌های پورنوگرافی بودند، ناگهان از کار افتادند؛ مشکلی در کارساز (سرورهای) آنها وجود نداشت، اما این کاربران -از روسیه تا هنگ‌کنک- با صفحات خالی در آدرس‌های مورد نظرشان مواجه شدند.

به گزارش وب‌ سایت ورج، این اخلال توسط اداره مخابرات ایران ایجاد شده بود. ایران سابقه طولانی در سانسور سایت‌هایی دارد که آنها را مخالف «شئون اسلامی» می‌خواند، اما هفته گذشته، تنها این سایت‌ها نبودند که سانسور شدند، بلکه مکانیسم اصلی اینترنت بود که مورد حمله قرار گرفت.

مکانیسم اینترنت به این صورت است که وقتی کاربری آدرس یک سایت را در مرورگر خود وارد می‌کند، آی پی آن کامپیوتر به جستجوی آی پی، سرور آن سایت می‌رود. اتصال به آی پی مورد نظر از طریق یک سری رهیاب (روتر) صورت می‌گیرد. پروتکل‌های اینترنت به این طریق عمل می‌کنند که سریع‌ترین راه رسیدن به آی‌پی مورد نظر را بیابند. اما مخابرات ملی ایران برای هر کدام از این ۲۵۶ سایت، مسیرهای جعلی در اینترنت منتشر کرد. این مسیرهای ساختگی، کوتاه‌تر از مسیرهای واقعی بودند در نتیجه سرویس‌های ارائه دهنده خدمات اینترنتی که به جستجوی سریع‌ترین راه در اینترنت هستند، فریب می‌خوردند و به صفحات سفید می‌رسیدند. در نتیجه، مرورگرها تصور می‌کردند که این صفحات دیگر در اینترنت موجود نیستند.

طبق الگوریتم‌های شبکه‌های اینترنت، هر کارسازی می‌تواند راهی برای رسیدن به یک آی پی مشخص کند. یعنی بگوید که برای رسیدن به یک آدرس خاص، می‌توانید از این راه بروید. وجود تعداد زیادی از این راه‌ها- برای رسیدن به یک آدرس- موجب کارآیی و تقویت اینترنت می‌شود. اما وقتی یک شبکه دست به انتشار یک راه جعلی بزند، تقریبا کاری برای متوقف کردن آن نمی‌شود کرد.

به گزارش وب‌سایت نکست وب دات کام، این عمل که ‌بی. جی پی هایجک نام دارد، معادل دادن آدرس غلط به یک راننده است. با آنکه این عمل مخابرات ایران، همه اینترنت را از کار نیانداخت، اما موجب اختلال در سیستم مخابراتی برخی کشورهای دیگر شد. بارتی ایرتل متعلق به کشور هند، آٰر آی تی ان از روسیه، تلکوموناکسی اندونزی و هاچیسون هنگ کنگ که از سرویس‌های اصلی ارائه کننده خدمات اینترنت در کشورهای خود هستند، فریب این مسیرهای ساختگی مخابرات ایران را خوردند.

مشکل دیگری که به علت سانسور شدید اینترنت در ایران برای کشورهای منطقه، به‌وجود می‌آید این است که شبکه‌ اینترنت ایران برای انتقال داده‌ها در منطقه حیاتی است.

تقریبا ۲۸ ساعت بعد از شروع خاموشی این سایت‌ها، شبکه‌های دیگر بالاخره شروع به بستن این راه‌های جعلی کردند. اما این راه‌های ساختگی هنوز برای کاربران داخل ایران فعال هستند. کارشناسان هنوز نمی‌دانند که دلیل این هایجک چه بوده است چرا که ایران به طور معمول از راه‌های دیگری مانند بستن ای اس پی و بررسی و توقف بسته‌های داده‌ها که بین ای‌ پی‌ ها در حال تردد هستند، برای سانسور محتوای اینترنت برای کاربران داخلی‌اش استفاده می‌کند.

XS
SM
MD
LG