لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
پنجشنبه ۶ اردیبهشت ۱۴۰۳ تهران ۱۲:۰۵

نگرانی از بستن تنگه هرمز و انبار مواد غذایی در کشورهای حاشیه خلیج فارس


روزنامه آمريکايی «وال استريت جورنال» در يک مقاله تحليلی به بررسی يکی از مشکلات عمده کشورهای حاشيه خليج فارس در زمینه انبار آب و مواد غذایی در صورت بروز بحران در منطقه خلیج فارس پراخته است.

به نوشته اين روزنامه، تهديد ايران به بستن تنگه هرمز، اين کشورهای نفتخيز و خشک را نگران ساخته و آنها را به اين فکر انداخته است که در صورت بسته شدن تنگه هرمز آنها تا چه مدت می توانند مواد غذايی و آب مورد نياز شهروندان شان را تامين کنند.

روزنامه وال استريت جورنال به نقل از «انستيتوی خدمات متحد سلطنتی» که يک موسسه تحقيقاتی در بريتانيا است نوشته که گرچه عربستان سعودی، ‌کويت، قطر و امارات متحده عربی از ثروتمندترين کشورهای جهان هستند ولی حدود ۹۰ درصد از نيازهای غذايی شان را از ديگر کشورها وارد می کنند.

بيشتر مواد وارداتی هم از تنگه هرمز عبور می کند و مسدود شدن احتمالی اين گذرگاه باريک آبی به مدتی طولانی ممکن است به کمبود مواد غذايی در کشورهای حوزه خليج فارس منجرشود.

ايران چندين بار تهديد کرده که ممکن است تنگه هرمز را به روی کشتی ها مسدود کند، اما هنوز معلوم نيست که بتواند دست به اين کار بزند. در واکنش به اين تهديدها، آمريکا و متحدانش دست به اقداماتی مانند آماده سازی نيروهای شان برای مين زدايی تنگه هرمز زده اند تا مانع اين کار شوند.

وال استريت جورنال به نقل از تحليلگران نوشته است که در چنين شرايطی استراتژی کشورهای حاشيه خليج فارس افزدون بر منابع تامين غذا، آب و انرژی مورد نيازشان است تا در صورت متشنج شدن اوضاع و قطع يک يا چند منبع بتوانند از منابع ديگر استفاده کنند.

اين برنامه ها مدت زيادی است که شروع شده و از ماه ژانويه سال جاری که ايران در واکنش به تحريم نفت از طرف آمريکا و اتحاديه اروپا بار ديگر تهديد به بستن تنگه هرمز را تکرار کرد، ‌شدت بيشتری يافته است.

امارات متحده عربی انتقال کوه های يخی از کشور شيلی را برای تامين آب مورد نيازش بررسی کرده و با اينکه اين پروژه هنوز به مرحله اجرا در نيامده ولی به نوشته وال استريت ژورنال اين طرح بيانگر آن است که کشورهای حوزه خليج فارس تا چه حد به امنيت منابع مورد نيازشان اهميت می دهند.

در سال جاری قطر هم اعلام کرد که حدود سه ميليارد دلار برای احداث مخازن ذخيره آب هزينه خواهد کرد تا بتواند برای يک هفته آب کافی داشته باشد.

در ماه مارس سال جاری نيز دو شرکت دولتی در ابوظبی از طرح احداث پايانه ای در فجيره برای واردات گاز طبيعی مايع خبر دادند. پايانه ای که خارج از محدوده تنگه هرمز ساخته خواهد شد. ابوظبی برای توليد برق و تصفيه آب دريا از گاز مايع استفاده می کند.

از ديگر برنامه های دولت امارات متحده عربی در سال های اخير می توان به ساخت يک ترمينال ذخيره گندم در فجيره و خريد زمين های کشاورزی در کشورهای ديگر اشاره کرد.

ابوظبی در حال توسعه بيش از ۷۰ هزار هکتار زمين کشاورزی در سودان است و قطر و عربستان سعودی هم چندين مزرعه بزرگ کشاورزی در آرژانتين و اوکراين خريداری کرده اند.

اما به نوشته وال استريت ژورنال، تامين آب شيرين مورد نياز کشورهای حاشيه خليج فارس يکی از مهمترين و پيچيده ترين مسائل امنيت منابع مورد نياز اين کشورهاست.

اين کشورها در يکی از کم باران ترين مناطق جهان قرار دارند و بيشتر آب مورد نياز خود را از طريق تصفيه آب دريا تامين می کنند اما حمله احتمالی به تاسيسات تصفيه آب و يا از کار افتادن آنها به دلايل فنی، آنها را ضربه پذير می سازد.

وال استريت ژورنال با اشاره به افزايش جمعيت در اين کشورها می نويسد طرح های کشت مواد غذايی و يا ايجاد شبکه ای منطقه ای برای نقل و انتقال آب از تصفيه خانه ها هم تاکنون عملی نشده و واردات مواد غذايی در اين کشورها همچنان ادامه دارد.
XS
SM
MD
LG