لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
سه شنبه ۴ اردیبهشت ۱۴۰۳ تهران ۱۱:۲۲

«سفیرفیلم» و دفاع از مجازات‌های قوه قضاییه


به‌دنبال حوادث پس از انتخابات ریاست جمهوری سال ۸۸ و با هدف آنچه مقابله با «جنگ نرم دشمن» نامیده شده٬ جمهوری اسلامی و به ویژه سپاه پاسداران اقدام به راه‌اندازی مجموعه‌های رسانه‌ای- تبلیغاتی قابل توجهی کرده‌اند.

اعضای این مجموعه‌ها را جوانان و دانشجویانی تشکیل می‌دهند که یا عضو بسیج هستند و یا از نیروهای «ارزشی» فعال در فضای مجازی به شمار می‌روند.

این مراکز که در سه سال گذشته محصولات صوتی-تصویری بسیاری تولید کرده‌اند٬ ساخت آنچه پیشتر مراکز فرهنگی-تبلیغاتی را سنتی به طور موردی انجام می‌دادند در حجم بالا در دستور کار قرار داده‌اند.

فعالیت برخی از این مجموعه‌ها اگرچه در ابتدا با مخالفت و شکایت صدا و سیما مواجه شد٬ اما میزان تولید محصولات همسو با سیاست‌های نظام از سوی آنها به قدری افزایش یافت که بالاخره سپاه پاسداران توانست با جلب نظر موافق علی خامنه‌ای٬ شبکه تلویزیونی «افق» که بیشتر کارکنان آن دست‌اندرکاران سابق یا فعلی این مجموعه‌ها هستند را در صدا و سیما راه‌اندازی کند.

شبکه «افق» هشتم اسفندماه سال جاری پس از یک سال فعالیت آزمایشی٬ به صورت رسمی افتتاح شد و در حال حاضر روزانه پنج ساعت برنامه پخش می‌کند.

یکی از مهم‌ترین مجموعه‌های شکل‌گرفته پس از حوادث ۸۸ موسسه مستندسازی «سفیر» وابسته به مجتمع رسانه‌ای «اطلس» از مجموعه‌های زیر نظر سپاه است که تاکنون دست‌کم ۷۰ مستند بلند و کوتاه صوتی و تصویری ساخته است.

شناخته‌شده‌ترین محصولات این مرکز٬ تولید و پخش سه فیلم «مصاف»٬ «کدام انحراف» و «نبرد خاموش» به ترتیب علیه اکبر هاشمی رفسنجانی٬ محمود احمدی‌نژاد و درباره تاثیر تحریم‌های بین‌المللی علیه ایران بوده است.

مستند «مصاف» به بهانه بررسی «زمینه‌های شکل‌گیری فتنه‌های سال‌های ۷۸ و ۸۸» انتقادها و حملات صریحی متوجه عملکرد اکبر هاشمی و محمد خاتمی کرده است.

در مستند «کدام انحراف» به اختلافات محمود احمدی‌نژاد و اسفندیار رحیم مشایی با علی خامنه‌ای در حوزه سیاست داخلی و خارجی پرداخته شده است.

توزیع و پخش مستند جنجالی «من روحانی هستم» درباره پنج دهه فعالیت سیاسی حسن روحانی -از جمله نقش وی در ماجرای مک‌فارلین، مخالفت‌های نمایندگان دوره دوم مجلس با انتخاب میرحسین موسوی به عنوان نخست‌وزیر و حمله به کوی دانشگاه تهران در ۱۸ تیر ۷۸- که از سوی موسسه چندرسانه‌ای «شفق‌مدیا» ساخته شد را نیز «سفیرفیلم» بر عهده داشت.

مستند «من روحانی هستم» جنجال زیادی در فضای سیاسی ایران به پا کرد و محمدباقر نوبخت٬ سخنگوی دولت و علی جنتی٬ وزیر ارشاد خواستار برخورد قوه قضاییه با عوامل تولید و پخش آن شدند.

«سفیر فیلم» که پس از حوادث اعتراضی سال ۸۸ در ایران از سوی گروهی از اعضای بسیج دانشجویی دانشگاه صنعتی شریف شکل گرفت٬ در ابتدا «مرکز مستند سفیر» نام داشت.

این موسسه اگرچه بدلیل تولید قابل توجه مستندهای کوتاه و بلند در طول سه‌ سال٬ در اردیبهشت ۱۳۹۲ به «سفیرفیلم» تغییر نام یافت٬ اما تلاش کرد تمرکز بر روی دانشگاه‌ها را که از ابتدا توجه ویژه‌ای به آن داشت٬ حفظ کند.

«سفیرفیلم» که بیشتر مستندهای خود را در دانشگاه‌ها به نمایش درآورده٬ آن‌طور که بنیان‌گذارانش گفته‌اند پیش از راه‌اندازی٬ نزدیک به یک سال به مطالعه شرایط سیاسی٬ اقتصادی٬ فرهنگی کشور پرداخته بود تا بتواند بر اساس اولویت‌های نظام در این حوزه‌ها محصولات خود را تولید و عرضه کند.

محمدرضا تاجدین، مسئول میز اقتصادی این موسسه سال ۹۲ در گفت‌وگو با خبرگزاری دانشجو از راه‌اندازی سه میز تخصصی «اقتصاد»، «جهان اسلام» و «سبک زندگی» به منظور رصد تحولات این حوزه‌ها در ایران خبر داده بود.

وی ماهیت اصلی سفیرفیلم را نیز در اختیار گرفتن ابزار رسانه در خدمت مسائل نظام معرفی کرده است.

موسسه سفیرفیلم که محصولات خود را علاوه بر فروش از طریق نمایندگی‌های سراسری٬ از راه اینترنت نیز به دست خریداران می‌رساند٬ فروش اینترنتی برخی آثار تولیدی دیگر موسسات همسو را نیز بر عهده دارد.

مسئولان این موسسه اعلام کرده‌اند به علت «تقاضاهای زیاد» برای برگزاری دوره‌های آموزشی مستندسازی حضوری و مجازی٬ علاوه بر ساخت مستند به حوزه آموزش و تربیت نیروهای مستعد مستندسازی نیز قدم گذاشته‌اند.

محمدصادق باطنی، مسئول آموزش این موسسه گفته وی و همکارانش به دنبال برنامه‌های کلان و بلندمدت برای تربیت مستندسازان «متعهد» هستند.

سفیرفیلم در پیوند با همین برنامه٬ مشارکت در سومین جشنواره فیلم کوتاه دانش‌آموزی «مدرسه» را نیز آغاز کرده است.

این موسسه اعلام کرده از برگزاری چنین جشنواره‌هایی که به واسطه آموزش علاقه‌مندان٬ نقش مهمی در تربیت آینده‌سازان این عرصه دارند٬ پشتیبانی می‌کند.

مستند «چشم در برابر چشم» تازه‌ترین محصول «سفیرفیلم»

آخرین اثر «سفیرفیلم» مستند «چشم در برابر چشم» نام دارد که وب‌سایت این موسسه اعلام کرده اکران آن با استقبال «بسیار گرم» دانشجویان همراه شده است.

کارگردان این فیلم٬ محمدعلی صدری‌نیا و موضوع آن اسیدپاشی و بررسی ابعاد حقوق بشری حکم قصاص چشم در برابر چشم و آنچه «رفتار دوگانه» رسانه‌های غربی درباره این پدیده در سال‌های اخیر نامیده شده٬ است.

این مستند نخستین بار بهمن ۹۳ در دانشکده مدیریت دانشگاه تهران پخش شد و وب‌سایت «سفیرفیلم» اعلام کرده تاکنون بیش از ۷۸ دانشگاه برای اکران آن درخواست داده‌اند.

این موسسه با دفاع از قصاص چشم برابر چشم از اجرای این قصاص در ۱۲ اسفند ۹۳ در زندان رجایی شهر کرج استقبال کرده است.

اواسط اسفندماه سال جاری رسانه‌های ایران خبر دادند فردی که متهم به اسیدپاشی به صورت یک راننده تاکسی در شهر قم است، پس از چند سال حبس در زندان رجایی‌شهر کرج از ناحیه یک چشم نابینا شد.

گزارش‌ها حاکی است به متهم همچنین مهلت داده شد دیه و هزینه درمان قربانی اسیدپاشی را پرداخت کند تا حکم قصاص چشم دیگر وی اجرا نشود.

قوه قضاییه جمهوری اسلامی حکم نابینا کردن یک متهم دیگر اسیدپاشی را هم صادر کرده که به‌دنبال مهلت دو ماهه دومین قربانی اسیدپاشی به اسیدپاش «به حرمت ایام فاطمیه» اجرای آن فعلا متوقف شده٬ اما اگر در این مدت اسیدپاش هزینه درمان قربانی را پرداخت نکند حکم اجرا می‌شود.

عفو بین‌الملل به دنبال اجرای قصاص چشم متهم به اسیدپاشی در شهر قم٬ این اقدام را «هولناک»٬ «وحشیانه» و نشانه «قساوت» نظام قضایی جمهوری اسلامی خوانده است.

محمدحسین رضوی تهیه کننده مستند «چشم در برابر چشم» گفته این فیلم در سکوت کامل خبری و برای جلوگیری از تاثیر احتمالی «هیاهوی» رسانه‌های داخلی و خارجی بر روند ساخت آن ساخته شده و سفیرفیلم حمایت از این مستند را به خاطر تاثیرگذاری آن در دستور کار قرار داده است.

به نظر می‌رسد سفیرفیلم با حمایت از ساخت این مستند علاوه بر پشتیبانی از اولویت‌های فرهنگی٬ سیاسی جمهوری اسلامی به توجیه اقدامات مغایر با حقوق بشر آن نیز روی آورده است.

.....................................................................................................

نظر نویسنده الزاما دیدگاه رادیو فردا را منعکس نمی‌کند.

XS
SM
MD
LG