۱۳۸۶/۰۴/۲۶
اعتراف گیری؛ مقابله تبلیغاتی یا ارسال پیام به منتقدین داخلی؟
توسط سعيده هاشمی
تلويزيون دولتی ايران اعلام کرد که در روزهای چهارشنبه و پنجشنبه در برنامه ويژه ای، «اعترافات» هاله اسفندياری و کيان تاجبخش، پژوهشگران ايرانی- آمريکايی را پخش خواهد کرد.
در تیزر تلویزیونی که از شبکه سراسری تلویزیون ایران پخش شد، هاله اسفندیاری، پژوهشگر موسسه« وودرو ویلسون» را با حجاب کامل در منزلی نشان می دهد.
در این آگهی، تصاویری از کیان تاجبخش، دیگر ایرانی - آمریکایی بازداشت شده نیز به چشم می خورد.
هاله اسفندياری و کيان تاجبخش، که توسط وزارت اطلاعات ايران دستگير شدند از حدود دو ماه پیش تاکنون به جرم «اقدام عليه امنيت ملی» در بازداشت به سر می برند.
سید محمدرضا فقیهی عضو هیات مدیره کمیته دفاع از حقوق زندانیان در گفت وگو با رادیو فردا می گوید: به اعتقاد وی این شیوه برخورد با متهمان «نه قانونی و نه اخلاقی است.»
وی می افزاید: هر دو این دو متهم از حق برخورداری از وکیل محروم بوده اند و بنابراین نظارتی بر روند تحقیقات و بازپرسی وجود نداشته است.
به گفته این وکیل دادگستری، «بر اساس موازین قانونی ایران هیچ تضمینی برای صحت اعترافات این متهمان وجود ندارد.»
دراين برنامه که با عنوان «به اسم دمکراسی» تهيه شده، قرار است که اظهارات رامين جهانبگلو، نويسنده و روشنفکر ایرانی که وی نيز دارای تابعيت دوگانه کانادايی- ايرانی است از تلويزيون دولتی ايران پخش شود.
آقای جهانبگلو در سال ۱۳۸۵ به اتهام مشابهی بازداشت و چندی بعد آزاد شد. وی به فاصله کمی بعد از آزادی به محل خبرگزاری دانشجويان ايران، ايسنا، رفت و درباره اقدامات خود که باعث بازداشت او شد سخن گفت.
روزبه امیرابراهیمی، روزنامه نگاری که حدود سه سال پیش از او نیز در تلویزیون سراسری ایران «اعتراف» گرفته شد در گفت و گو با رادیو فردا می گوید: حضور هاله اسفندیاری و کیان تاجبخش در تلویزیون ایران پاسخ جمهوری اسلامی به واکنش های بین المللی است که پس از بازداشت این دو نفر متوجه ایران شد.
آقای امیر ابراهیمی این شیوه برخورد با متهمان را از جمله «بازداشت های پروژه ای» در ایران می نامد و می گوید: گرفتن اعترافات تلویزیونی یکی از شیوه های مقابله تبلیغاتی است که در آن ایران سعی می کند پاسخ خود را از زبان یک متهم مطرح کند.
آقای امیرابراهیمی افزود: «این شیوه برخورد با متهمان خوراک داخلی نیز دارد. به این صورت که مجریان این پروژه با وصل کردن منتقدان به بیگانگان، سرکوب داخلی را توجیه می کنند و به این ترتیب شیوه ای برای ارسال پیام به منتقدان داخلی نیز محسوب می شود.»