لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
سه شنبه ۲۸ فروردین ۱۴۰۳ تهران ۱۱:۴۹

صادق طباطبایی، سخنگوی دولت موقت مهدی بازرگان درگذشت


صادق طباطبایی، معاون وزیر کشور و سخنگوی دولت مهدی بازرگان، روز شنبه دوم اسفندماه در سن ۷۱ سالگی در گذشت. آقای طباطبایی مدت‌ها به بیماری سرطان ریه مبتلا بود.

آقای طباطبایی، فرزند آیت الله محمد باقر سلطانی، برادرِ همسر احمد خمینی و خواهرزاده موسی صدر بود و در نخستین ماه‌های پس از انقلاب سال در سال ۱۳۵۷، برای مدتی عهده‌دار سمت‌هایی در دولت موقت شد.

صادق طباطبایی در سال ۱۳۲۲ در شهر قم متولد شد. او پس از گذراندن دوران دبیرستان در شهر قم و اقامت کوتاهی نزد موسی صدر، رهبر شیعیان لبنان، برای ادامه تحصیل راهی آلمان شد.

او در رشته شیمی با درجه تخصص در شیمی آلی در دانشگاه آخن تحصیل کرد و سپس در دانشگاه بوخوم به تحصیل در رشته بیوشیمی پرداخت و سرانجام موفق به اخذ درجه دکتری در رشته بیوشیمی، در شاخه آنزیمولوژی و ژنتیک شد. سپس هم در سن ۳۲ سالگی به عنوان استاد دانشگاه بوخوم به تدریس پرداخت.

او همچنین عضو تحریریه‌ «اسلام؛ مکتب مبارز» نشریه اتحادیه‌ انجمن‌های اسلامی دانشجویان اروپا، آمریکا و کانادا نیز بود.

ایشان همچنین در سال ۱۹۷۱ (۱۳۵۰) به عضویت جامعه پژوهشگران آلمان DFG درآمد که نتایج پژوهش‌های او در مجله علمی FEBC، ارگان فدراسیون اروپایی بیوشیمیست‌ها منتشر شد.

صادق طباطبایی در کنار موسی صدر.
صادق طباطبایی در کنار موسی صدر.

آقای طباطبایی که از معتمدان آیت‌الله خمینی محسوب می‌شد، در دوازدهم بهمن‌ماه سال ۱۳۵۷ به همراه رهبر جمهوری اسلامی به ایران بازگشت و به عنوان نخستین معاون سیاسی و اجتماعی وزارت کشور دولت موقت، مسئولیت برگزاری همه‌ پرسی نظام جمهوری اسلامی را در دوازدهم فروردین ۱۳۵۸ بر عهده گرفت.

صادق طباطبایی پس از استعفای آقای بازرگان از دولت موقت،‌ با حکم آیت‌الله خمینی و تا انتخاب محمدعلی رجایی به رئیس جمهور، سرپرست نخست وزیری را عهده‌دار شد.

او همچنین در نخستین انتخابات ریاست جمهوری اسلامی ایران، نامزد هم شد ولی با کسب آرایی اندک در میان شش رقیبش، موفقیتی به‌دست نیاورد و ابولحسن بنی‌صدر رئیس جمهور ایران شد.

آقای طباطبایی بیشتر مدت زمان دوران جنگ ایران و عراق را در آلمان سپری کرد و آن‌گونه خود در خاطراتش عنوان کرده،‌‌ در آن زمان برخی قراردادهای مربوط به واردات اسلحه از کشورهای غربی به ایران،‌ توسط او پیگیری و احیا شدند.

آخرین مسئولیت صادق طباطبایی در جمهوری اسلامی،‌ حضور در بنیاد مستضعفان بود و پس از آن او به کار نگارش کتاب و پژوهش پرداخت.

از میان این آثار می‌توان به «طلوع ماهواره و افول فرهنگ»، «تکنوپولی»، «زندگی در عیش مردن در خوشی» و «زوال دوران کودکی» اشاره کرد. همچنین مجموعه خاطرات سیاسی اجتماعی صادق طباطبایی در پنج جلد تدوین و آماده شده که سه جلد آن تا کنون توسط نشر عروج منتشر شده‌است.

آقای طباطبایی روز شنبه دوم اسفند در شهر دوسلدورف آلمان درگذشت.

XS
SM
MD
LG