رئیس بانک جهانی میگوید احتمالا در سال جاری ۸۸ تا ۱۱۵ میلیون نفر دیگر در جهان به خاطر شیوع کرونا به زیر خط فقر مطلق بروند و سال آینده این رقم میتواند ۱۱۱ تا ۱۵۰ میلیون نفر دیگر افزایش یابد.
خط فقر مطلق عبارت از درآمد کمتر از ۱.۹ دلار در روز است.
بدین ترتیب در سال جاری حدود ۹.۱ تا ۹.۴ درصد جمعیت جهان زیر خط فقر مطلق خواهند بود و برای اولین بار طی ۲۰ سال گذشته، شمار کسانی که زیر خط فقر مطلق هستند افزایش خواهد یافت.
پارسال این شاخص در جهان ۸.۴ درصد بود و انتظار میرفت در سال ۲۰۲۱ به ۷.۵ درصد کاهش یابد. اما شیوع کرونا و قرنطینه گسترده کشورها، از بین رفتن شغلها و افت تجارت جهانی باعث شده است اقتصاد جهانی در سال جاری ۴.۵ درصد کوچکتر شود و وضعیت معیشتی مردم جهان به شدت آسیب ببیند.
دیوید مالپس، رئیس بانک جهانی چهارشنبه ۱۶ مهرماه گفت بیشترین آسیب را کشورهای فقیر یا با درآمد متوسط خواهند دید و مخصوصا از بین رفتن شغلها در مناطق شهری فاحش است.
این موضوع برای کشورهای آفریقای مرکزی زنگهای هشدار را به صدا درآورده است. احتمالا ۴۲ درصد از جمعیت این کشورها تا سال ۲۰۲۱ به زیر خط فقر مطلق بروند.
همزمان صندوق بینالمللی پول اعلام کرده دولتها ۱۶ تریلیون دلار برای کاهش اثرات ویروس کرونا به مردم یا بخشهای اقتصادی و تجاری اختصاص دادهاند.
این گزارش میگوید پیشبینی میشود بدهی دولتها در سال جاری میلادی به سطح کل اقتصاد جهانی برسد؛ به عبارتی، تولید ناخالص داخلی کشورها روی هم رفته با کل بدهی دولتها برابر خواهد شد.
صندوق بینالمللی پول میگوید چنین وضعیتی ریسک ورشکستگی، از بین رفتن شغلها، تضعیف بخش آموزش و تحصیل را به همراه دارد.
صندوق بینالمللی پول میافزاید برای غلبه بر بحران کرونا ۲۸۰ میلیارد دلار وام به ۸۱ کشور داده است. این نهاد بینالمللی میگوید هنو یک تریلیون دلار ذخایر مالی دارد و میخواهد ارائه وام به کشورهای نیازمند را ادامه دهد.
صندوق بینالمللی پول و بانک جهانی قبلا اعلام کرده بودند آماده ارائه وام به کشورهای نیازمند با سود بسیار نازل یا در برخی موارد با سود صفر درصد هستند.
ایران نیز از صندوق بینالمللی پول درخواست وام ۵ میلیارد دلاری کرده بود، اما تاکنون صندوق جوابی به ایران نداده است.
مقامات جمهوری اسلامی میگویند آمریکا مانع صندوق از ارائه وام به ایران شده است. آمریکا قبلا اعلام کرده بود تضمینی وجود ندارد جمهوری اسلامی وام صندوق بینالمللی پول را صرف امور تروریستی نکند.
مایک پومپئو وزیر خارجه آمریکا نیز گفته بود نهادهای زیر نظر رهبری ایران دهها میلیارد دلار پول دارند و میتوانند برای کمک به مهار کرونا در کشور صرف کنند. وی گفت ایران ۱۶ میلیارد دلار صرف فعالیتهای تروریستی در خارج کرده و بیش از یک میلیارد یورو را که از صندوق توسعه ملی به مبارزه با کرونا تخصیص داده شده بود «دزدیدهاند».
با استفاده از گزارشهای بانک جهانی، صندوق بینالمللی پول و رادیو فردا؛ ف.ق/س.ن