لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
جمعه ۷ اردیبهشت ۱۴۰۳ تهران ۰۲:۱۶

خبرهای کوتاه

وزیر خارجه آمریکا: گزارش‌ها درباره آزادسازی پول‌های ایران درست نیست

آنتونی بلینکن
آنتونی بلینکن

وزیر خارجه آمریکا روز چهارشنبه گفت که گزارش‌ها درباره آزادسازی پول‌های ایران در کشورهای مختلف «صحیح نیست.»

آنتونی بلینکن تاکید کرد، تا زمانی‌ که ایران به اجرای تعهدات خود در برجام بازنگردد، هیچ یک از تحریم‌های علیه این کشور کاهش نخواهد یافت.

پیش از این اعلام شده بود که پس از اعلام موافقت اصولی دولت آمریکا، از مجموع هفت میلیارد دلار پول بلوکه شده ایران در کره‌ جنوبی، عملیات اجرایی آزادسازی یک میلیارد دلار آن شروع شده و قرار است این پول در قالب واردات دارو و غذا از طریق کانال مالی سوئيس، به ایران پرداخت شود.

یک روز بعد اما سعید خطیب‌زاده، سخنگوی وزارت خارجه ایران گفت هنوز اقدام عملی از سوی دولت کره‌ جنوبی مشاهده نشده است.

حمید حسینی، عضو اتاق بازرگانی مشترک ایران و عراق، نیز که از آزادسازی دو میلیارد دلار منابع ارزی ایران در عراق و عمان خبر داده بود، به روزنامه همشهری موضوع «پیچیده» شده است.

مهم‌ترین خبرهای ایران و جهان

آمریکا و ۱۷ کشور دیگر می‌گویند حماس با آزادی گروگان‌ها به بحران غزه پایان دهد

تظاهرات خانواده‌های گروگان‌های اسرائیلی (عکس از آرشیو)
تظاهرات خانواده‌های گروگان‌های اسرائیلی (عکس از آرشیو)

ایالات متحده و ۱۷ کشور دیگر روز پنجشنبه ششم اردیبهشت ماه، از حماس درخواست کردند تا همه گروگان‌های خود را به عنوان راهی برای پایان دادن به بحران غزه آزاد کند.

این در حالی است که گروه افراطی حماس که آمریکا و اتحادیه اروپا آن را گروهی تروریستی می‌دانند٬ می‌گوید تسلیم فشارهای بین‌المللی نخواهد شد.

در بیانیه این کشورها آمده است: «ما خواستار آزادی فوری همه گروگان‌هایی هستیم که حماس بیش از ۲۰۰ روز است در غزه نگه داشته است.»

این ۱۸ کشور همگی دارای شهروندانی هستند که طی شش ماه گذشته توسط گروه افراطی حماس به گروگان گرفته‌شده‌اند.

رهبران ایالات متحده، آرژانتین، اتریش، برزیل، بلغارستان، کانادا، کلمبیا، دانمارک، فرانسه، آلمان، مجارستان، لهستان، پرتغال، رومانی، صربستان، اسپانیا، تایلند و بریتانیا این نامه را امضا کرده‌اند.

امضا کنندگان این بیانیه با اشاره به اینکه این آزادسازی منجر به پایان خصومت‌ها می‌شود، تأکید می‌کنند که توافق روی میز برای آزادی گروگان‌ها، آتش‌بس فوری و طولانی‌مدت در غزه را به همراه خواهد داشت، و افزایش کمک‌های بشردوستانه ضروری اضافی را برای ارسال به سراسر غزه تسهیل می‌کند .»

سامی ابوزهری، از رهبران ارشد حماس، به رویترز گفت که حماس «تحت تأثیر» این بیانیه قرار نخواهد گرفت . او تاکید کرد که ایالات متحده باید اسرائیل را «مجبور» به پایان دادن به تجاوزات خود کند.

از دیگر سو یک مقام ارشد آمریکایی که به خبرنگاران درباره این بیانیه توضیح داد، گفت که نشانه‌هایی وجود دارد که ممکن است راهی برای توافق در مورد بحران گروگان گیری وجود داشته باشد. او با این حال گفت که کاملاً مطمئن نیست.

در حالی که دولت بنیامین نتانیاهو از سوی افکار عمومی در اسرائیل برای‌ آزادسازی گروگان‌ها تحت فشار است، حماس در هفته‌های گذشته بارها خواسته‌های خود را برای دستیابی به یک توافق با میانجی‌گری مصر وقطر تغییر داده‌است.

متیو میلر، سخنگوی وزارت امور خارجه آمریکا، روز دوشنبه سوم اردیبهشت، گفت اسرائیل در هفته‌های اخیر اقداماتی برای برآورده کردن خواسته‌های حماس کرده بود، اما پس از آن، حماس خواسته‌هایش را تغییر داد.

اعتقاد بر این است که حماس هنوز ۱۲۹ گروگان از ۲۵۳ گروگانی را که در ۱۵ مهرماه ربوده، در اختیار دارد. این در حالی است که هفته گذشته، گزارش‌هایی از سوی این گروه افراطی درباره نامشخص بودن تعداد گروگان‌های زنده منتشر شد.

در طول ماه‌ها مذاکره پس از آخرین آتش‌بس، اسرائیل بارها فهرستی از گروگان‌ها و شرایط آنها را درخواست کرده است. حماس استدلال کرده است که برای ردیابی و جمع آوری گروگان‌ها، لازم است که در جنگ وقفه‌ای صورت بگیرد؛‌ همان استدلالی که در نوامبر برای وقفه در جنگ و تبادل گروگان‌ها مطرح کرده‌ بودند.

حوثی‌ها می‌گویند یک کشتی تجاری را در خلیج عدن هدف قرار دادند

 شبه نظامیان حوثی (عکس از آرشیو)
شبه نظامیان حوثی (عکس از آرشیو)

یک سخنگوی شبه‌نظامیان حوثی مورد حمایت ایران شامگاه پنجشنبه مدعی شد که نیروهای آنها یک کشتی تجاری با نام «ام‌اس‌سی داروین» را در خلیج عدن با موشک‌های دریایی و تعدادی پهپاد هدف قرار دادند.

این سخنگوی حوثی‌ها همچنین گفت که کشتی تجاری «ام‌اس‌سی داروین» متعلق به اسرائیل است.

ستاد فرماندهی مرکزی آمریکا، سنتکام٬ هنوز به گزارش حمله شبه‌نظامیان حوثی به این کشتی تجاری در خلیج عدن واکنش نشان نداده است.

شبه‌نظامیان حوثی‌ مورد حمایت ایران که کنترل پایتخت یمن و بیشتر مناطق پرجمعیت این کشور را در دست دارند، چند ماه است با ادعای آنچه حمایت از مردم فلسطین در برابر حملات اسرائیل می‌خوانند، حمله به کشتی‌های مرتبط به اسرائیل در دریای سرخ را آغاز کردند. دامنه این حملات سپس به سایر کشتی‌ها نیز گسترش یافت.

حملات حوثی‌ها، حمل و نقل جهانی از طریق کانال سوئز را مختل کرده و شرکت‌ها را مجبور کرده است مسیرهای طولانی‌تر و گران‌تری را در اطراف جنوب آفریقا انتخاب کنند.

نیروهای ائتلاف به رهبری آمریکا نیز در چندین نوبت حملات تلافی‌جویانه گسترده‌ای به مهمات، پهپادها و پایگاه‌های حوثی‌ها انجام داده‌اند.

رادان:‌ متولیان حجاب به مأموریت‌ها عمل نمی‌کنند و حتی مطالبه‌گر هم شده‌اند

احمدرضا رادان، فرمانده نیروی انتظامی کل کشور
احمدرضا رادان، فرمانده نیروی انتظامی کل کشور

احمدرضا رادان، فرمانده نیروی انتظامی کل کشور، می‌گوید «دشمن تلاش دارد تا عنوان کند پلیس در مسیر اجرای طرح حجاب و عفاف تنها است».

آقای رادان روز پنج‌شنبه، ششم اردیبهشت‌ماه، در سفر خود به قم گفت: «۳۲ دستگاه متولی موضوع حجاب و عفاف هستند که متأسفانه برخی از آنان به مأموریت‌های خود عمل نمی‌کنند و حتی در این زمینه مطالبه‌گر هم شده‌اند.»

او از ارائه جزئیات بیشتر در مورد نهادهایی که برای تحمیل حجاب اجباری پول می‌گیرند اما به گفته او به مأموریت‌های خود عمل نمی‌کنند و حتی در این زمینه طلبکار هم هستند، خودداری کرد.

احمدرضا رادان در ادامه دفاع از نحوه برخورد پلیس با شهروندان در مورد مسئله حجاب گفت: «یکی از تهمت‌هایی که به نیروی انتظامی می‌زنند آن است که پلیس فقط به امر حجاب و عفاف توجه دارد که این‌گونه نیست.»

مقامات جمهوری اسلامی با هدف بازگرداندن گشت ارشاد به خیابان‌های ایران، از روز شنبه ۲۵ فروردین برخورد خشن با شهروندان را دوباره آغاز کرده‌اند و نام این برنامه را «طرح نور» گذاشته‌اند.

شدت عمل نیروی انتظامی و لباس‌شخصی در برخورد با زنان مخالف حجاب اجباری به گونه‌ای بوده که حتی اعتراض برخی از نیروهای هوادار جمهوری اسلامی را نیز برانگیخته است.

فرمانده نیروی انتظامی در ادامه سخنان روز پنج‌شنبه خود در مقام دفاع از این خشونت‌ها برآمد و گفت که «در مسیر اجرای طرح نور راه پرفراز و نشیبی داریم.»

احمدرضا رادان همچنین مدعی شد که نیروی انتظامی در مورد حجاب «نگاه امنیتی ندارد.»

آقای رادان در حالی این سخنان را بیان کرده که دبیر ستاد امر به معروف، دوم اردیبهشت‌ماه با انتقاد از رفتار گشت ارشاد در موج تازهٔ تحمیل حجاب اجباری در خیابان‌های ایران گفت:‌ «در طرح نور، کار امنیتی است و فرماندهی نیروی انتظامی مستقیما با این طرح سر و کار دارد.»

محمدحسین طاهری آکردی در گفت‌وگو با خبرگزاری فارس، وابسته به سپاه پاسداران، گفت مسئولیت ستاد امر به معروف در زمینهٔ تحمیل حجاب اجباری از اردیبهشت سال گذشته به «ستاد عفاف و حجاب» زیر نظر وزارت کشور واگذار شده است.

با وجود این همزمان با بالا گرفتن واکنش‌ها در شبکه‌های اجتماعی به موج تازه خشونت ماموران گشت ارشاد در جریان بازداشت زنانی که حجاب اجباری را رعایت نمی‌کنند، ابراهیم رئیسی، رئیس جمهور ایران، دوم اردیبهشت‌ از «بازگشت گشت ارشاد» به خیابان‌ دفاع کرد.

آقای رئیسی روز یک‌شنبه اعلام کرد: «موضوع عفاف و حجاب تکلیفی شرعی، قانونی و سیاسی است که در توجه به آن هیچ گونه تردیدی وجود ندارد.»

متولیان اِعمال حجاب اجباری

احمدرضا رادان، فرمانده نیروی انتظامی کل کشور، روز پنج‌شنبه به اسامی متولیان تحمیل حجاب اجباری اشاره‌ای نکرد اما در همین روز، خبرگزاری ایسنا در مطلبی نام ۲۳ نهاد متولی این امر به صورت زیر فهرست کرد: وزارتخانه‌های کشور، بهداشت و درمان، امور خارجه، کار و رفاه اجتماعی، آموزش و پرورش، امور اقتصادی و دارایی، وزارت علوم، ارتباطات، راه و شهرسازی، ورزش و جوانان، فرهنگ و ارشاد اسلامی، صنعت، معدن و تجارت و میراث فرهنگی، سازمان‌های تبلیغات اسلامی، بهزیستی،‌ صدا و سیما و برنامه و بودجه، معاونت امور زنان و خانواده، قوهٔ قضائیه، مجلس شورای اسلامی، ستاد احیای امر به معروف، شهرداری و فرماندهی انتظامی.

مرگ جوجه پنگوئن‌های امپراتور درپی ذوب بی‌سابقه یخ در قطب جنوب

یک جوجه‌ پنگوئن امپراتور
یک جوجه‌ پنگوئن امپراتور

پژوهشگران مرکز بریتانیایی نظارت بر قطب جنوب روز پنج‌شنبه ششم اردیبهشت گفتند تحت تأثیر کاهش بی‌سابقه وسعت لایه‌های یخبندان دریاهای جنوبگان در سال ۲۰۲۳، تولید مثل پنگوئن‌های امپراتور ساکن این مناطق به میزان حدود یک پنجم کاهش یافته است.

پنگوئن‌های امپراتور، پرجمعیت‌ترین گونه از این پرندگان و یکی از دو گونه پنگوئن ساکن جنوبگان هستند و برای تخم‌گذاری و پرورش جوجه‌های خود به لایه‌های یخبندان پیوسته به ساحل نیاز دارند.

اگر لایه‌های یخبندان زودتر از زمان طبیعی شکاف بردارند و از ساحل جدا شوند جوجه‌های پنگوئن‌ها ناگزیر خواهند شد قبل از رویش کامل پرهای خود که عایقی در برابر آب است وارد دریا شوند.

پیتر فرتول، از پژوهشگران مرکز بریتانیایی نظارت بر قطب جنوب که با استفاده از ماهواره حیات وحش در این مناطق را بررسی می‌کند گفت: «ورود زودهنگام جوجه‌های نورس به آب دریا باعث مرگ آن‌ها به دلیل یخ زدن یا غرق شدن شده است.»

پژوهشگران می‌گویند تحت تأثیر ذوب شدن بی‌سابقه لایه‌های یخبندان در سال گذشته میلادی که یکی از عوامل اصلی آن گرمایش جو زمین به دلیل مصرف سوخت‌های فسیلی است، مرگ جوجه‌های پنگوئن امپراتور دست‌کم در ۱۴ زیستگاه از مجموع ۶۶ زیستگاه این جانوران در قطب جنوب ثبت شده است. پژوهشگران ارزیابی می‌کنند که دست‌کم ده‌ها هزار جوجه به این دلیل از بین رفته‌اند.

پهنای مناطق یخبندان در پیرامون جنوبگان در طول فصل‌های بهار و تابستان طی دست‌کم هفت سال گذشته به شکل چشمگیری کاهش یافته و در تابستان سال‌های ۲۰۲۲ و ۲۰۲۳ رکورد جدیدی به جا گذاشته است.

پیتر فرتول افزود که به‌رغم کاهش بیشتر وسعت لایه‌های یخبندان در فصل باروری پنگوئن‌ها در سال ۲۰۲۳ تعداد مرگ و میر جوجه‌ها در مقایسه با سال قبل کم‌تر بوده است. در سال ۲۰۲۲ کاهش تولید مثل این جانوران در یک سوم از زیستگاه‌های آن‌ها در مناطق قطب جنوب شناسایی شده است که در مقایسه با سال ۲۰۲۳ حدود ۲۰ درصد بیشتر است.

به نظر می‌رسد که دلیل آن کم‌تر بودن موارد جدا شدن لایه‌های یخبندان از ساحل و از سوی دیگر انطباق برخی از پنگوئن‌ها با این شرایط متفاوت بوده است.

این کارشناس خاطرنشان کرد که احتمالاً چندین دسته بزرگ از پنگوئن‌های امپراتور که در سال ۲۰۲۲ تحت تأثیر قرار گرفته بودند محل تخم‌گذاری و پرورش جوجه‌های خود را تغییر داده‌اند. برخی از آن‌ها به مناطق جنوبی‌تر مهاجرت کرده که لایه‌های یخبندان بهتری دارند و برخی دیگر در فصل تخم‌گذاری برای پرهیز از مرگ جوجه‌های خود به کوه‌های یخ مطمئن و باثبات‌تر تغییر مکان داده‌اند.

پیتر فرتول گفت این تغییر در رفتار پنگوئن‌های امپراتور دلگرم‌کننده است چون نشان می‌دهد که این جانوران می‌توانند خود را تا حدی با تغییر در محیط زیست سازگار کنند.

با این همه دانشمندان پیش‌بینی می‌کنند که در صورت ادامه روند ذوب شدن لایه‌های یخبندان تحت تأثیر تغییرات اقلیمی ناشی از مصرف سوخت‌های فسیلی تا پایان قرن میلادی جاری ۹۹ درصد از پنگوئن‌های امپراتور از بین خواهند رفت.

روز جهانی پنگوئن

روز ۲۵ آوریل، ششم اردیبهشت، روز جهانی پنگوئن است. این روز به ابتکار ایستگاه پژوهشی آمریکایی مک مودرو در جزیره راس، واقع در نزدیکی جنوبگان، نام‌گذاری شده است. مناسبت آن شروع دوره مهاجرت پنگوئن‌های آدلی به سمت قطب جنوب در همین روز است.

دلیل مهاجرت این پرندگان به سوی قطب جنوب ایجاد امکان دسترسی به غذا در ماه‌های زمستان است.

پژوهشگران ایستگاه مک مودرو که مجذوب این پدیده کم‌نظیر شده بودند با هدف آگاه‌گری در مورد این جانوران جالب توجه، ۲۵ آوریل را روز جهانی پنگوئن اعلام کردند.

با استفاده از رویترز و ایکانامیک تایمز؛ ش.ر / پ.پ

بریتانیا موشکی را که حوثی‌ها به یک کشتی تجاری شلیک کرده بودند، ساقط کرد

عکس از بایگانی
عکس از بایگانی

بریتانیا روز پنج‌شنبه اعلام کرد که یک ناو جنگی نیروی دریایی این کشور، اچ‌ام‌اس دایموند، موشکی را که حوثی‌های مورد حمایت ایران از یمن به سمت یک کشتی تجاری شلیک کرده بودند، ساقط کرده است.

گرانت شپس، وزیر دفاع بریتانیا در بیانیه‌ای گفت: «بریتانیا همچنان در خط مقدم پاسخ بین‌المللی به حملات خطرناک حوثی‌های مورد حمایت ایران به کشتی‌های تجاری که جان دریانوردان بین‌المللی را گرفته است، قرار دارد».

ائتلاف به رهبری آمریکا نیز اعلام کرده است که چهار پهپاد و یک موشک ضد کشتی را که توسط شورشیان حوثی یمن پرتاب شده بود، سرنگون کرده است.

مقامات آمریکایی روز پنج‌شنبه اعلام کردند که گروه حوثی‌های مورد حمایت ایران حملات تازه‌ای را نیز علیه کشتی‌های ایالات متحده و اسرائیل انجام داده‌اند.


چند ساعت بعد، سازمان عملیات بازرگانی دریایی بریتانیا اعلام کرد که یک کشتی در حال حرکت به سمت جنوب غربی شهر بندری عدن در یمن، صدای «انفجار مهیب» و «دود» را گزارش کرده است.

این سازمان همچنین اضافه کرد که هم کشتی و هم خدمه آن در وضعیت امن هستند. جزئیات بیشتری در مورد ماهیت این حمله ارائه نشد.

این حوادث اخیر پس از یک دوره آرامش در حملات حوثی‌ها رخ می‌دهد، گروهی که از ماه نوامبر ده‌ها حمله موشکی و پهپادی را علیه خطوط کشتیرانی انجام داد. حوثی‌ها ادعا کردند این اقدامات برای نشان دادن همبستگی با فلسطینی‌ها در جریان درگیری‌های غزه بوده است.

با وجود کاهش حملات در هفته‌های اخیر، حوثی‌ها شامگاه چهارشنبه اعلام کردند که «به انجام اقدامات نظامی بیشتر علیه همه اهداف خصمانه در دریای سرخ، دریای عرب و اقیانوس هند ادامه می‌دهند».

انتخابات محلی لبنان برای سومین بار به دلیل درگیری‌‌های حزب‌الله به تعویق افتاد

از زمان آغاز خشونت‌ها در مرز لبنان با اسرائیل در ۱۵ مهرماه سال گذشته، حداقل ۳۸۰ تن از جمله ۷۲ غیرنظامی در لبنان کشته شده‌اند
از زمان آغاز خشونت‌ها در مرز لبنان با اسرائیل در ۱۵ مهرماه سال گذشته، حداقل ۳۸۰ تن از جمله ۷۲ غیرنظامی در لبنان کشته شده‌اند

رسانه‌های دولتی لبنان گزارش می‌دهند که پارلمان این کشور برای سومین بار در دو سال گذشته انتخابات شهرداری‌ها را به تعویق انداخته است.

این رسانه‌ها روز پنج‌شنبه، ششم اردیبهشت‌ماه، اعلام کردند که دلیل این تصمیم درگیری شبه‌نظامیان حزب‌الله در جنوب این کشور با اسرائیل است که به مدت شش‌ ماه و تقریباً هر روز ادامه داشته است.

انتخابات شهرداری‌ها در لبنان هر شش سال یک‌بار برگزار می‌شود اما آخرین بار این انتخابات در حدود هشت سال پیش برگزار شد.

خبرگزاری ملی لبنان می‌گوید با وجود مخالفت نمایندگان مخالف حزب‌الله، مأموریت شوراهای شهر و شهرداری‌های فعلی این کشور تا خردادماه سال آینده تمدید شده است.

نبیه بری، رئیس پارلمان، پیش‌تر گفته بود که جنوب لبنان نمی‌تواند از رأی‌گیری‌های آتی حذف شود.

در این لایحه، بدون اعلام زمان مشخصی برای انتخابات اعلام شده که علت این تعویق «شرایط پیچیده امنیتی، نظامی و سیاسی پس از تجاوز اسرائیل به لبنان» و به ویژه جنوب آن در نزدیکی مرز است.

لبنان در حالی برگزاری این انتخابات را به تعویق انداخته که علاوه بر ماه‌ها درگیری مرزی و بحران مالی طولانی‌مدت، بحران سیاسی در تشکیل دولت را نیز تجربه می‌کند و اکنون تحت مدیریت دولت موقت با اختیارات محدود است.

بر پایه گزارش خبرگزاری فرانسه، از زمان آغاز خشونت‌ها در امتداد مرز اسرائیل در ۱۵ مهرماه سال گذشته، دست‌کم ۳۸۰ تن از جمله ۷۲ غیرنظامی در لبنان کشته شده‌اند.

صدیقه وسمقی در زندان بینایی خود را از دست داده و با مشکل قلبی مواجه است

پزشکی قانونی با درخواست عدم تحمل حبس برای این زندانی سیاسی موافقت کرده و درخواست اکنون برای دادستان ارسال شده است
پزشکی قانونی با درخواست عدم تحمل حبس برای این زندانی سیاسی موافقت کرده و درخواست اکنون برای دادستان ارسال شده است

همسر صدیقه وسمقی، اسلام‌پژوه و تحلیل‌گر منتقد جمهوری اسلامی، می‌گوید حال این زندانی سیاسی در زندان «مناسب نیست» و او «علاوه بر از دست دادن بینایی با مشکل تپش قلب و فشار خون بسیار بالا مواجه است».

محمد ابراهیم‌زاده، همسر خانم وسمقی روز پنج‌شنبه، ششم اردیبهشت‌ماه، در گفت‌وگو با رادیو فردا گفت که پزشک بیمارستان فارابی اعلام کرده نیازی به آزمایش «میدان دید» برای خانم وسمقی نیست چون این زندانی سیاسی «دید ندارد».

آقای ابراهیم‌زاده در ادامه به رادیو فردا گفت: «قرار بود که مدارک وضعیت چشم خانم وسمقی از طریق بهداری زندان برای پزشکی قانونی ارسال شود، اما این کار صورت نگرفته بود.»

او همچنین افزود که مسئولان زندان اجازه نمی‌دهند صدیقه وسمقی بدون روسری برای ملاقات حاضر شود.

آقای ابراهیم‌زاده در همین روز در گفت‌وگو با سایت «رویداد ۲۴» نیز گفت که از دست رفتن بینایی همسرش به دلیل «یک بیماری ژنتیکی» است و ارتباطی با زندان ندارد اما «آنچه در زندان برای خانم وسمقی حادث شده،‌ بیماری قلبی است».

او در ادامه با بیان اینکه صدیقه وسمقی «قبل از حبس هیچ‌گونه مشکل قلبی نداشته»، اعلام کرد: «بهداری زندان مدت‌ها با داروهای دم‌دستی سعی می‌کردند مشکل قلبی ایشان را رفع کنند اما در نهایت متقاعد شدند که مشکل جدی است و در نهایت ایشان به بیمارستان طالقانی منتقل شد.»

بر این اساس پزشکی قانونی با درخواست عدم تحمل حبس برای این زندانی سیاسی موافقت کرده و درخواست اکنون برای دادستان ارسال شده است.

وضعیت سلامت صدیقه وسمقی در حالی نامناسب اعلام می‌شود که حساب کاربری او در اینستاگرام اعلام کرد به دلیل مقاومت در برابر سیاست حجاب اجباری همچنان این اسلام‌پژوه از حقوق بدیهی خود در زندان اوین از جمله دیدار با وکیل و اعضای خانواده محروم است.

صدیقه وسمقی ۲۶ اسفندماه پارسال توسط مأموران امنیتی جمهوری اسلامی در خانه‌اش در تهران بازداشت شد و یکی از اتهامات او «حضور بدون حجاب شرعی در ملأعام است».

او اعلام کرده که «حجاب تحمیلی جمهوری اسلامی را حجاب شرعی» نمی‌داند و «حجاب اجباری یک بازی سیاسی بیهوده است که زنان با مقاومت خود به این بازی پایان خواهند داد».

هشدار مکرون درباره «تهدید وجودی» اروپا توسط روسیه؛ تأکید بر ضرورت استقلال از آمریکا

مکرون با اشاره به خطر دستیابی ایران به سلاح هسته‌ای، گفت: «در دهه آینده... خطر تضعیف یا حتی سقوط (اروپا) بسیار زیاد است»
مکرون با اشاره به خطر دستیابی ایران به سلاح هسته‌ای، گفت: «در دهه آینده... خطر تضعیف یا حتی سقوط (اروپا) بسیار زیاد است»

رئیس‌جمهور فرانسه هشدار داد که اروپا با «تهدید وجودی» ناشی از تجاوز روسیه روبروست و از کشورهای این قاره خواست تا یک استراتژی دفاعی «معتبر» را اتخاذ کنند که کمتر به آمریکا وابسته باشد.

امانوئل مکرون روز پنجشنبه ششم اردیبهشت در سخنرانی در دانشگاه سوربون پاریس، رفتار روسیه پس از حمله به اوکراین را «غیرقابل مهار» خواند و گفت دیگر معلوم نیست که «حد و مرز» مسکو کجاست.

او همچنین در مورد «بی‌احترامی» روسیه و چین به قوانین تجارت جهانی هشدار داد و از اتحادیه اروپا خواست که در سیاست‌های تجاری خود تجدیدنظر کند.

رئیس‌جمهور فرانسه گفت: «اروپای ما امروز فانی است و می‌تواند بمیرد».

آقای مکرون به خطر دستیابی ایران به سلاح هسته‌ای نیز اشاره کرد و گفت که «در دهه آینده... خطر تضعیف یا حتی سقوط (اروپا) بسیار زیاد است».

به گزارش خبرگزاری فرانسه، مضامین مطرح‌شده توسط رئیس‌جمهور فرانسه همان محورهایی است که او چند ماه پس از تصدی مقام ریاست‌جمهوری در دانشگاه سوربن پاریس در سپتامبر ۲۰۱۷ بیان کرده بود، اما این بار شرایط بواسطه برگزیت، همه‌گیری کووید-۱۹ و تهاجم روسیه به اوکراین برعکس شده است.

آقای مکرون در اظهارات روز پنجشنبه خود گفت که «شرایط ضروری» برای امنیت اروپا «این است که روسیه در جنگ تجاوزکارانه در اوکراین پیروز نشود».

او با اشاره به لزوم «دفاع معتبر اروپایی»، گفت که اروپا نیازمند تقویت ظرفیت‌های خود برای دفاع سایبری و امنیت سایبری است.

رئیس‌جمهور فرانسه تصریح کرد: «هیچ دفاعی بدون صنعت دفاعی وجود ندارد... ما دهه‌ها عقب‌ماندگی سرمایه‌گذاری داریم» و «اروپایی‌ها باید تجهیزات نظامی اروپایی را ترجیح دهند».

او گفت: «ما باید بیشتر تولید کنیم، باید سریع‌تر تولید کنیم و باید به عنوان اروپایی‌ها تولید کنیم».

رئیس‌جمهور فرانسه با بیان این‌که «ما هنوز خیلی کند هستیم و به اندازه کافی جاه‌طلب نیستیم»، خواستار یک «اروپای قدرتمند» شد که به گفته او، «احترام دارد»، «امنیت خود را تضمین می‌کند» و «استقلال استراتژیک خود» را دوباره به دست می‌آورد.

آقای مکرون مدت‌هاست که خواستار «استقلال راهبردی» اروپا با اتکای کمتر به ایالات متحده است، با این حال، بسیاری از مقامات اتحادیه اروپا بر این باورند که در حال حاضر هیچ جایگزین معتبری برای چتر نظامی آمریکا وجود ندارد.

سیستان‌و‌بلوچستان با اختلاف بسیار با دیگر مناطق، «محروم‌ترین» استان معرفی شد

مدرسه یک روستا در سیستان و بلوچستان
مدرسه یک روستا در سیستان و بلوچستان

بر اساس یک گزارش رسمی مجلس، سیستان و بلوچستان با اختلاف بسیار، «محروم‌ترین» استان ایران به شمار می‌رود. فاصله این استان با مقام دومِ محرومیت ۲۲ درصد است.

روزنامه اعتماد روز پنج‌شنبه، ششم اردیبهشت، در گزارشی به نقل از مرکز پژوهش‌های مجلس شورای اسلامی نوشت که در استان سیستان و بلوچستان «نزدیک به ۳۰ درصد» خانوارها در محرومیت به سر می‌برند.

بر اساس این گزارش، اختلاف سطح محرومیت در سیستان و بلوچستان «با استانی مانند تهران ۲۸ درصد است». اختلاف این استان با رده دوم این رتبه‌بندی یعنی استان کرمان نیز «۲۲ درصد»‌ عنوان شده است.

پس از کرمان، استان خراسان جنوبی قرار دارد. در مقابل استان‌های «سمنان، اصفهان و قزوین کمترین درصد محرومیت در بین خانوار‌ها را دارا هستند».

مرکز پژوهش‌های مجلس با استفاده از «شاخص فقر چندبعدی جهانی و... داده‌های پرسشنامه درآمد و هزینه خانوار در سال ۱۴۰۱» به این تصویر از وضعیت موجود محرومیت در کشور رسیده است.

استان سیستان و بلوچستان در طول تاریخ جمهوری اسلامی همواره به عنوان یکی از محروم‌ترین استان‌ها معرفی شده، امری که نمایندگان این استان در مجلس و همین طور رهبران مذهبی این استان از جمله مولوی عبدالحمید بارها به آن اشاره کرده‌اند.

با این حال، آن طور که در گزارش مرکز پژوهش‌ها آمده است، در «برنامه‌ریزی برای کاهش محرومیت، اولویت‌ها» هدف نبوده است؛ به بیان دیگر،‌ این استان جزء‌ اولویت‌ها نبوده است.

این در حالی است که طبق این گزارش در ۴۵ سال گذشته «در مناطق روستایی، محرومیت از دسترسی به گاز لوله‌کشی به ۲۱ درصد، محرومیت از دسترسی به آب لوله‌کشی به ۴ درصد، محرومیت از دسترسی به برق به زیر یک درصد و محرومیت از دسترسی به مسکن ایمن به ۶ درصد کاهش پیدا کرده و همه این ارقام برای مناطق شهری به زیر ۵ درصد رسیده است».

استان سیستان و بلوچستان حدود دو میلیون و هشتصد هزار نفر جمعیت (عمدتاً سنی‌مذهب) دارد، و آمارهای سالانه در چند سال اخیر همواره جمعیت زیر خطر فقر مطلق در این استان را بیش از ۴۵ درصد اعلام کرده است.

این استان همواره با مشکلاتی چون نبود امکانات آموزشی برای کودکان، کمبود شدید آب آشامیدنی، نبود فرصت‌های شغلی و ناامنی‌های مرزی مواجه بوده است.

در شهریورماه سال گذشته، علی خامنه‌ای عدم رسیدگی حکومت خود به سیستان‌ و بلوچستان را پای «تنبلی دولت‌ها»ی گذشته گذاشت و تأکید کرد که به دولت ابراهیم رئیسی در این زمینه «امیدوار» است.

تظاهرات گسترده در اسرائیل به‌دنبال انتشار ویدئویی از یک گروگان توسط حماس

هِرش گلدبرگ پولین، گروگان ۲۳ ساله اسرائیلی در غزه
هِرش گلدبرگ پولین، گروگان ۲۳ ساله اسرائیلی در غزه

در پی اقدام گروه افراطی حماس در انتشار فیلمی از هِرش گلدبرگ پولین، یک مرد اسرائیلی ۲۳ ساله گروگان در غزه، که در آن یکی از دستان بریده‌شده او قابل مشاهده است، صدها اسرائیلی به خیابان‌های اورشلیم ریختند.

معترضان خواستار موافقت دولت با شرایط حماس برای دستیابی به یک توافق هستند. این تجمعات اعتراضی روز پنجشنبه هم در تل‌آویو ادامه دارد.

هرش گلدبرگ پولین یکی از صدها جوان اسرائیلی شرکت کننده در جشنواره موسیقی نووا در جنوب اسرائیل بود که در حمله اعضای حماس در روز ۱۵ مهر کشته، زخمی یا ربوده شدند.

تنها فیلمی که از هرش تا حال وجود داشت، مربوط به همان روز ربایش بود که او را با دست خون آلود در احاطه شماری از اعضای حماس نشان می‌داد که با خود به سوی غزه می‌بردند. در بیش از ۲۰۰ روز اخیر هیچ نشانه دیگری از او بدست نیامده بود.

هرش در فیلمی که حماس چهارشنبه پنجم اردیبهشت منتشر کرد، نام والدین و دو خواهر و برادر خود را برد و گفت آن‌ها را بسیار دوست دارد و می‌داند که در تلاش برای بازگرداندن او به خانه هستند. وی از دولت اسرائیل نیز خواست موجبات آزادی‌اش و سایر گروگان‌ها را فراهم کند.

والدین هرش در یک ویدیو خطاب به پسرشان گفتند که اگر این فیلم را می‌بیند، از او می‌خواهند طاقت بیاورد و برای بقا بکوشد.

مادر این گروگان که در دوره بحران گروگان‌گیری اسرائیلی‌ها برای آزادی پسرش تلاش وسیعی در جهان کرده، به تازگی از سوی مجله تایم به عنوان یکی از صد زن تأثیرگذار سال انتخاب شده بود.

پدر هرش پنجشنبه به شبکه کان گفت دولت باید هم اکنون معامله با حماس را انجام دهد.

به گزارش شبکه سی‌ان‌ان، دولت آمریکا از وجود این فیلم از روز دوشنبه این هفته آگاه بود.

به گفته شبکه کان اسرائیل، فیلم این گروگان این احتمال را نیز تقویت کرده که «همانند موارد دیگری در جریان عملیات زمینی ارتش اسرائیل در غزه، حماس ممکن است او را اعدام کند».

پلیس اسرائیل شماری از اسرائیلی‌های معترض در جریان تجمع و راه‌پیمایی‌های شبانه در کنار اقامتگاه بنیامین نتانیاهو به ظن زیرپا گذاشتن قانون و ارتکاب خشونت، بازداشت موقت کرد.

تظاهرکنندگان روز پنجشنبه نیز به محل برگزاری کابینه جنگ اسرائیل در تل‌آویو رفته و خواهان آن شدند که ارتش به جای آغاز عملیات زمینی در رفح، ابتدا توافق تبادل گروگان‌ها با زندانیان امنیتی فلسطینی را انجام دهد.

به گزارش کان، رئیس ستاد ارتش این کشور پنجشنبه با شماری از خانواده‌های گروگان‌ها دیداری کم سابقه انجام داد.

موساد در بیانیه روزهای گذشته خود اعلام کرده بود حماس تمامی کوشش‌ها برای تنظیم توافق را در جریان مذاکرات اخیر دوحه و قاهره ناکام گذاشت. مقامات ارشد آمریکا نیز اظهارات مشابهی بیان کردند.

در حمله حماس به اسرائیل ۲۵۳ اسرائیلی که برخی از آن‌ها تابعیت دوگانه کشورهای غربی را داشتند، ربوده شدند. حدود ۷ هفته پس از آغاز جنگ، در یک معامله ۱۱۰ گروگان اسرائیلی و چند کارگر تایلندی آزاد شدند.

اسرائیل ارزیابی می‌کند که شماری از ۱۳۳ گروگان باقی‌مانده کشته شده باشند اما معتقد است که هنوز از راهکار نظامی می‌تواند بر حماس برای قبول یک معامله فشار وارد کند.

وبسایت اکسیوس و شبکه کان اسرائیل گزارش دادند ارتش دو تیپ از نیروهای ذخیره خود را برای عملیات زمینی در رفح، به مرز غزه فراخوانده و انتظار می‌رود این عملیات بسیار زود آغاز شود.

گزارش‌هایی درباره «تعویض» رادار آسیب‌دیده در پایگاه اصفهان با یک رادار تازه

بر اساس گزارش‌ها، رادار آسیب دیده از نوع «توم‌استون» بوده ولی اکنون رادار «چیزبورد» در محل نصب شده است
بر اساس گزارش‌ها، رادار آسیب دیده از نوع «توم‌استون» بوده ولی اکنون رادار «چیزبورد» در محل نصب شده است

نشریه بریتانیایی «اکونومیست» و مؤسسه علوم و امنیت بین‌الملل بر اساس تصاویر تازه ماهواره‌ای گزارش دادند که بعد از حمله منتسب به اسرائیل به پایگاه هشتم شکاری اصفهان، جمهوری اسلامی ایران برای «لاپوشانی حقیقت»، رادار آسیب‌دیده را با یک رادار تازه «تعویض کرد».

این گزارش‌ها مدعی شده‌اند که سامانه دفاع هوایی مستقر در محل با رادار آسیب‌دیده «کار نمی‌کند» و رادار نصب شده از «مُدلی متفاوت» است.

بر اساس این گزارش‌ها، رادار آسیب‌دیده از نوع «توم‌استون» بوده ولی اکنون با رادار «چیزبورد» جایگزین شده که «نمی‌تواند جای آن» را بگیرد.

اکونومیست در گزارش روز چهارشنبه، پنجم اردیبهشت، نوشته که «تعویض رادار برای فریب آمریکا و اسرائیل نیست زیرا این دو کشور خود دارای ماهواره‌های پیشرفته هستند و می‌دانند رادار تازه، یک اقدام پوششی است اما تهران با این کار به حامیان خود امکان می‌دهد تا مدعی شوند که همه چیز عادی است و به این ترتیب از گسترش بحران جلوگیری کند.»

اکونومیست می‌افزاید این اتفاق نشان داد که «اسرائیل حتی بدون ورود به حریم هوایی ایران، می‌تواند به سامانه‌های پدافند هوایی آن و سایت‌های ارزشمندی که این سامانه‌ها مأمور مراقبت از آن‌ها هستند، حمله کند.»

پس از حمله نظامی بی‌سابقه ایران به اسرائیل در نیمه شب ۲۵ فروردین که با شلیک صدها فروند موشک بالستیک و کروز و پرتاب صدها فروند پهپاد انتحاری همراه بود، در حمله‌ متقابلی که رسانه‌های آمریکا آن را به اسرائیل نسبت دادند، سامانه راداری پایگاه هشتم شکاری اصفهان هدف قرار گرفت.

تجهیزات راداری ساخت روسیه مسئول حفاظت از تأسیسات هسته‌ای و نظامی حساس ایران در اصفهان و اطراف آن است.

از حدود ۲۲ سال پیش که به طور علنی فاش شد ایران دارای مرکز هسته‌ای در نظنز است، جمهوری اسلامی تدابیر محافظتی از آن را در برابر حملات احتمالی اسرائیل تقویت کرد و پس از مدتی سامانه راداری اس-۳۰۰ روسیه را در آن فعال کرد.

ایران در واکنش به حمله منتسب به اسرائیل، تنها از مشاهده «سه ریزپرنده» در نزدیکی محل خبر داد اما هنوز هر نوع آسیب به این سامانه را قاطعانه انکار می‌کند. وزیر خارجه جمهوری اسلامی گفته است هنوز شواهدی در دست نیست که اسرائیل اصولاً به ایران حمله کرده باشد.

حملات ایران و اسرائیل به یکدیگر، جهان را نسبت به احتمال وقوع جنگ تمام‌عیار در خاورمیانه و فراتر از آن نگران کرده است.

جایگزینی رادار یک روز پس از حمله منتسب به اسرائیل

کریس بیگرز، یک تحلیلگر تصاویر ماهواره‌ای که پیشتر در آژانس اطلاعات بصری-جغرافیایی وابسته به آژانس اطلاعات ملی آمریکا کار کرده است، به اکونومیست گفت ایران با «انکار و فریب»، یک روز بعد از حمله رادار را تعویض کرد.

به گفته او، پرتابگرهای سامانه نیز در «وضعیت عمودی قرار گرفتند، گویی آماده شلیک هستند تا چنین جلوه داده شود که سایت هنوز فعال است»، اما «تقریباً با اطمینان می‌توان گفت که چنین نیست؛ زیرا دو رادار قابل تعویض با یکدیگر نیستند و سامانه پدافند هوایی با رادار آسیب‌دیده کار نمی‌کند».

این کارشناس افزود که ایران سایر تجهیزات را نیز ظاهراً از «بیم تکرار حمله اسرائیل، از محل خارج کرده است».

همچنین تصاویر به اشتراک گذاشته‌شده توسط مؤسسه علوم و امنیت بین‌الملل نشان می‌دهد که رادار سامانه دفاعی ایران در حمله یادشده «آسیب» دیده است.

این مؤسسه در زمینه آگاهی‌رسانی در امور هسته‌ای به ریاست دیوید آلبرایت، بازرس پیشین هسته‌ای آژانس بین‌المللی انرژی اتمی، فعالیت می‌کند.

تصاویر این مؤسسه متعلق به یک روز قبل و یک روز بعد از حمله منتسب به اسرائیل است.

تا پنجشنبه هفته گذشته چهار پرتابگر موشک و یک پوشش متحرک راداری در محل پایگاه شکاری هشتم اصفهان مستقر بودند اما در تصاویر روز بعد از حمله منتسب به اسرائیل به نظر می‌رسد خودرویی که پوشش متحرک راداری روی آن نصب بود، احتمالاً «آتش» گرفته و نشانه‎‌هایی از «مایعات اطفای حریق» مشاهده می‌شود.

خبرگزاری آسوشیتدپرس نیز روز سوم اردیبهشت با استناد به اظهارات کارشناسان و بر اساس تصاویر ماهواره‌ای گرفته‌شده، گزارش داد که ایران برخی تجهیزات سامانه راداری پدافند هوایی را از محل حمله «بیرون» برده و نشانه‌های آتش‌سوزی ناشی از حمله مشهود بوده است.

روزنامه نیویورک تایمز هم روز شنبه نوشته بود خلبانان اسرائیلی پس از اصابت موشک نخست به هدف، «خود موشک دوم شلیک شده را منهدم کردند تا از وارد شدن آسیب شدید به ایران خودداری شود».

به نوشته نیویورک تایمز، اسرائیل اگر می‌خواست می‌توانست به تأسیسات هسته‌ای ایران لطمه بزند اما از این کار جلوگیری کرد تا تنها پیام خود را به ایران رسانده باشد.

دِکِر اِوِلِث، کارشناس مؤسسه آمریکایی مطالعات بین‌المللی میدلبری نیز با استناد به تصاویر ماهواره‌ای با وضوح بالا به اکونومیست گفت حمله موشکی ایران به اسرائیل به‌دلیل (اقدام اسرائیل) در پارازیت انداختن به روی چی‌پی‌اس‌ها یا به خاطر مسافت طولانی که موشک‌ها طی کردند، «دقیق نبود و دقت آن از حمله چهار سال پیش سپاه پاسداران به پایگاه عین‌الاسد عراق نیز کمتر بود».

رهبر جمهوری اسلامی در آغاز این هفته اصابت کردن یا نکردن موشک‌ها به اهداف در اسرائیل را «یک موضوع فرعی» دانست.

با استفاده از اکونومیست، شبکه ایکس، جروزالم پست و رادیو فردا؛ ف.ر./ب.ب.

بازداشت خواهران و برادر یکی از کشته‌شدگان اعتراضات «زن، زندگی، آزادی» در فومن

مزار مهران بصیر توانا
مزار مهران بصیر توانا

در ادامه فشار بر خانواده‌های دادخواه در ایران، خبرها از فومن از بازداشت دو خواهر و برادر مهران بصیر توانا حکایت دارد.

سایت خبری کولبرنیوز روز چهارشنبه، پنجم اردیبهشت، خبر داد که مهسا، مریم و میثم بصیرتوانا، خواهران و برادر مهران بصیرتوانا، از جان‌باختگان اعتراضات سراسری ۱۴۰۱، توسط نیروهای امنیتی بازداشت و به مکان نامعلومی منتقل شده‌اند.

ساعتی بعد، آتنا دائمی، فعال سیاسی و زندانی سیاسی سابق هم در شبکه ایکس خبر داد که با گذشت چندین ساعت از بازداشت خانواده بصیر توانا هنوز از محل نگهداری آنها اطلاعی در دست نیست.

مهران بصیر توانا روز ۲۵ آبان‌ماه سال ۱۴۰۱، همزمان با سالگرد کشته‌شدگان اعتراضات آبان ۹۸، در شهر صومعه‌سرا هدف اصابت گلوله جنگی نیروهای امنیتی جمهوری اسلامی قرار گرفت و به شدت زخمی شد.

او سه روز بعد در ۲۸ آبان در اثر شدت جراحات ناشی از اصابت گلوله جان خود را در بیمارستان از دست داد و پیکرش روز سوم آذرماه در فضای به شدت امنیتی در آرامستان مسجد روستای سند بالا در چهار کیلومتری فومن به خاک سپرده شد.

از همان زمان به بعد، خانواده این قربانی سرکوب اعتراضات «زن، زندگی، آزادی» نیز تحت فشار بوده‌اند و پیش از این نیز چند بار بازداشت شده و با وثیقه آزاد شده‌اند.

دستگاه‌های امنیتی جمهوری اسلامی از سال‌های دهه ۱۳۶۰ تاکنون سوابق متعدد و طولانی از آزار، بازداشت و زندانی کردن خانواده‌های زندانیان سیاسی اعدام شده و معترضان کشته شده دارند و در مواردی خانواده‌های دادخواه را تا دهه‌های بعد نیز مورد آزار و تهدید و بازداشت و زندان قرار داده‌اند.

سازمان عفو بین‌الملل در سال ۱۳۹۹ طی بیانیه‌ای اعلام کرده بود که مقام‌های جمهوری اسلامی با پنهانکاری در مورد محل دفن و ممانعت از برگزاری مراسم عزاداری، حقوق خانواده‌های دادخواه و ماده ۱۵ میثاق بین‌المللی حقوق اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی را نقض می‌کنند.

اخطار کنگو به شرکت اَپل درباره کاربرد «غیرقانونی» مواد معدنی این کشور

در سال ۲۰۲۱، حدود ۷۲ درصد کُبالت جهان در کنگو استخراج شد
در سال ۲۰۲۱، حدود ۷۲ درصد کُبالت جهان در کنگو استخراج شد

دولت جمهوری دموکراتیک کنگو از طریق وکلایش در فرانسه در مورد استفاده «غیرقانونی» از مواد معدنی این کشور به کمپانی آمریکایی اَپل رسماً هشدار داد.

به گفته وکلای این دولت، اپل در تولیدات خود از جمله گوشی‌های آیفون از مواد معدنی استخراج‌شده در کنگو که «غیرقانونی» از شرق این کشور خارج شده استفاده کرده است.

به گزارش خبرگزاری فرانسه، اخطار حقوقی کنگو به اپل به این معناست که در صورت ادامه این اقدام، کنگو اپل را به دادگاه خواهد برد.

دولت کنگو اپل را متهم می‌کند که مواد معدنی را که غیرقانونی از این کشور به روآندا منتقل می‌شود خریداری کرده است.

کمپانی آمریکایی در پاسخ به این اتهام به بیانیه‌های گذشته خود ارجاع داده مبنی بر این که «هیچ مبنای منطقی برای این نتیجه‌گیری نیافته» است که منفعت فروش چهار فلز مهم قلع، تانتالوم، تنگستن و طلا به گروه‌های مسلح کنگو یا کشور همسایه رسیده است.

کنگو، سازمان ملل و چند کشور غربی نیز پیشتر روآندا را متهم کرده‌اند که با هدف بهره بردن از سود منابع معدنی غنی در این منطقه از گروه‌های شورشیِ مسلح حمایت می‌کند.

دولت روآندا رسماً این اتهام را رد کرده است.

کشور کنگو در مناطق شرقی خود از منابع غنی قلع، طلا، تنگستن و تانتالوم برخوردار است که همگی از فلزات گرانبهایی به شمار می‌روند و در تولید گوشی و دیگر ابزارهای الکترونیکی کاربرد دارند.

وکلای دولت کنگو سه هفته به کمپانی اپل وقت داده‌اند که به پرسش‌هایی درباره محل تأمین این فلزات پاسخ دهد.

پیشتر سازمان غیردولتی «گلوبال ویتنس» گزارش داده است که این فلزات گرانبها پس از استخراج به روآندا قاچاق شده تا همچون پولشویی برای آنها اسناد و مدارک جعل شود.

سازمان ملل نیز در سال ۲۰۲۳ با اشاره به این که مردم ساکن شرق کنگو در خشونت بی‌حد و حصر زندگی می‌کنند این منطقه را یکی از «بدترین نقاط جهان» برای کودکان نامیده بود.

بلینکن: آمریکا و چین باید اختلافات خود را مسئولانه مدیریت کنند

آنتونی بلینکن (نفر اول از راست) همراه با اریک ژنگ رئیس اتاق بازرگانی آمریکا و چین و نیکلاس برنز، سفیر آمریکا در چین
آنتونی بلینکن (نفر اول از راست) همراه با اریک ژنگ رئیس اتاق بازرگانی آمریکا و چین و نیکلاس برنز، سفیر آمریکا در چین

وزیر خارجه آمریکا از ایالات متحده و چین خواست تا اختلافات خود را «مسئولانه» مدیریت کنند.

آنتونی بلینکن که به چین سفر کرده، این اظهارات را روز پنجشنبه ششم اردیبهشت بیان کرد.

او یک روز قبل از ملاقات با مقام‌های ارشد چین برای مذاکره در مورد موضوعات مهمی چون روسیه، تایوان و تجارت، از شهر شانگهای دیدار کرد و علاوه بر امتحان غذاهای محلی، یک بازی بسکتبال را تماشا کرد و در بخش تفریحی شهر قدم زد.

وزیر خارجه آمریکا در دیدار با دبیر محلی حزب کمونیست گفت که جو بایدن، رئیس‌جمهور ایالات متحده، به گفتگوی «مستقیم و پایدار» بین دو اقتصاد بزرگ جهان پس از سال‌ها تنش فزاینده پایبند است.

بلینکن گفت: «ما نسبت به مردم خود، و در واقع نسبت به جهان، تعهد داریم که مناسبات بین دو کشورمان را مسئولانه مدیریت کنیم».

چن جینینگ، دبیر حزب کمونیست چین در شانگهای، از بلینکن استقبال کرد و از اهمیت تجارت با آمریکا برای این شهر سخن گفت.

آقای چن گفت: «این‌که ما همکاری یا رویارویی را انتخاب کنیم، بر رفاه هر دو ملت، هر دو کشور و آینده بشریت تاثیر می‌گذارد».

شانگهای، پایتخت مالی چین، اغلب پله‌ای برای رسیدن به قدرت در چین است و شی جین‌پینگ رهبر فعلی این کشور پیشتر برای مدت کوتاهی در این شهر خدمت کرده بود.

هنوز برنامه‌ای برای دیدار بلینکن با رهبر چین اعلام نشده است، اگرچه در آخرین سفر وزیر خارجه آمریکا در ماه ژوئن، آن‌ها در آخرین لحظه با هم ملاقات کردند.

انتظار می رود آقای بلینکن در دیدار با رهبران چین نگرانی‌های خود را در مورد روابط پکن با مسکو مطرح کند.

اگرچه مقام‌های آمریکا در ابتدا خرسند بودند که چین برای جنگ اوکراین تسلیحات در اختیار روسیه قرار نداده، اما اکنون می‌گویند که این کشور مقادیر زیادی تجهیزات صنعتی به روسیه صادر کرده است.

جدال بر سر شبکه اجتماعی پرطرفدار «تیک‌تاک» و تایوان نیز از موضوعات مورد بحث وزیر خارجه آمریکا در چین خواهد بود.

کنگره آمریکا اخیراً قانونی را تصویب کرد که بر اساس آن مالکیت چینی تیک‌تاک در آمریکا باید واگذار شود یا این شبکه در بزرگترین اقتصاد جهان ممنوع خواهد شد.

آقای بایدن از این قانون حمایت کرده و گفته است که این شبکه محبوب در بین جوانان، نگرانی‌های امنیتی ایجاد می‌کند.

مقام‌های آمریکایی همچنین می‌گویند که آقای بلینکن قرار است چین را تشویق کند تا در برابر تایوان خویشتنداری به خرج دهد، زیرا مراسم تحلیف رئیس‌جمهور جدید این جزیره در ماه آینده برگزار خواهد شد.

چین دهه‌هاست که تایوان را بخشی از قلمرو خود می‌داند و استفاده از زور برای تصرف آن را رد نکرده است.

مقام ارشد حماس: در صورت تشکیل کشور فلسطین، سلاح‌هایمان را زمین می‌گذاریم

تصویری از میزان تخریبِ خان‌یونس، نوار غزه
تصویری از میزان تخریبِ خان‌یونس، نوار غزه

یک مقام ارشد گروه افراطی حماس که رئیس هئیت این گروه در مذاکرات ماه‌های اخیر در دوحه و قاهره بوده، در یک گفتگو گفت که در صورت تشکیل یک دولت فلسطینی، این گروه اسلحه خود را زمین می‌گذارد.

گروه افراطی حماس از سوی آمریکا، اتحادیه اروپا و برخی کشورهای دیگر منطقه و جهان به عنوان یک گروه تروریستی شناخته می‌شود.

خلیل الحیه در گفتگو با خبرگزاری آسوشیتدپرس در روز پنجم اردیبهشت، گفت که «ما برای تشکیل کشور فلسطینی در مرزهای سال ۱۹۶۷ آماده هستیم و اگر این دولت تشکیل شود، سلاح خود را زمین می‌گذاریم.»

به گفته او، حماس آماده است با خلع سلاح و تبدیل شدن به یک حزب سیاسی، در صورت برپایی کشور فلسطین در مرزهای سال ۱۹۶۷ موافقت کند.

خلیل الحیه افزوده که «حماس برای آتش‌بس پنج ساله یا بیشتر آماده است» و در صورت تحقق شرایط مورد نظر «بازوی نظامی حماس منحل خواهد شد».

با این حال مشخص نیست که اظهارات بیان شده از سوی خلیل الحیه که از رهبران حماس در خارج از سرزمین‌های فلسطینی است، تا چه حد با خواسته‌های رهبران داخلی حماس مانند یحیی سنوار در باریکه غزه مطابقت دارد.

سران حماس در خارج از نوار غزه پیش از این تأیید کرده بودند که از برنامه رهبران داخلی حماس برای حمله غافلگیرانه به اسرائیل آگاهی نداشتند.

اساسنامه حماس بر لزوم نابودی اسرائیل و مبارزه مسلحانه با آن تا «بازپس‌گیری تمامی سرزمین فلسطین» «از نهر تا بحر» (تمامی سرزمین واقع در میان رود اردن تا دریای مدیترانه) به عنوان سرزمین اسلامی تأکید دارد.

گفتگوی آسوشیتدپرس با خلیل الحیه روز چهارشنبه در استانبول انجام شد؛ جایی که یک هیئت ارشد حماس به ریاست اسماعیل هنیه روز یکشنبه این هفته با رجب طیب اردوغان، رئیس‌جمهور ترکیه دیدار کرد.

هاکان فیدان، وزیر خارجه ترکیه گفته بود مقامات حماس آمادگی خود را برای تشکیل کشور فلسطینی در مرزهای سال ۱۹۶۷ تأیید کرده و پس از برپایی کشور فلسطین، می‌توانند «از مبارزه مسلحانه دست بکشند».

به نوشته آسوشیتدپرس، خلیل الحیه با این حال در اظهارات خود به این موضوع اشاره نکرد که آیا استقبال آشکار او از راه حل دو کشوری (تشکیل کشور فلسطین در کنار اسرائیل) به منزله پایان دادن به نزاع دیرینه اسرائیلی- فلسطینی است یا گامی موقت در مسیر هدف اعلام شده حماس برای نابودی اسرائیل.

با این حال او گفت حماس آماده است به سازمان آزادی‌بخش فلسطین بپیوندد تا دولتی واحد برپا شود که هم غزه و هم کرانه باختری را اداره کند.

به نوشته آسوشیتدپرس، اظهارات خلیل الحیه امتیاز قابل توجهی از سوی این گروه شبه نظامی است که رسماً متعهد به نابودی اسرائیل است. اما بعید است که اسرائیل چنین سناریویی را محتمل بداند.

تشکیلات خودگردان فلسطینی به اظهارات خلیل الحیه واکنش نشان نداده است. جنبش فتح که بخش اصلی در سازمان آزادی‌بخش فلسطین است و ریاست هر دو در دست محمود عباس، رئیس تشکیلات خودگردان فلسطینی است، رقیب دیرینه حماس است.

در پی حمله غافلگیرانه حماس به خاک اسرائیل در روز ۱۵ مهر سال گذشته که به کشته شدن بیش از ۱۲۰۰ تن و ربودن ۲۵۳ اسرائیلی به غزه منجر شد، اسرائیل به فروپاشی حماس و مقابله با هر نوع احتمالی برای بازگشت حماس به قدرت در غزه متعهد شده است.

تمامی مذاکرات برای آتش‌بس در جنگ غزه یا معامله‌ بر سر آزادی بقیه گروگان‌های اسرائیلی اسیر در دست حماس با زندانیان امنیتی فلسطینی، متوقف شده است.

جنگ غزه به زودی ماه هفتم خود را پشت سر می‌گذارد و ارتش اسرائیل این روزها دو تیپ از نیروهای ذخیره خود را برای احتمال عملیات زمینی در رفح در جنوبی‌ترین بخش این باریکه آماده کرده است.

ارتش اسرائیل در عملیات خود در غزه، تا کنون از ورود به رفح، از جمله به‌دلیل فشارهای آمریکا، خودداری کرده بود.

بیشتر

تازه‌های ایران و جهان

XS
SM
MD
LG