لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
پنجشنبه ۲۴ خرداد ۱۴۰۳ تهران ۱۷:۴۲

ابراز نگرانی عفو بین‌الملل نسبت به اجرای قریب‌الوقوع حکم اعدام کامران شیخه


عفو بین الملل روز پنجشنبه ۲۷ اردیبهشت اعلام کرد، کامران شیخه، زندانی اهل مهاباد و آخرین متهم پرونده‌ای که شش نفر از آنها تاکنون اعدام شده‌اند، به سلول انفرادی منتقل شده است.

این نهاد بین‌المللی مدافع حقوق بشر در شبکه ایکس نوشته است: «ساعات ابتدایی امروز کامران شیخه، آخرین بازمانده از یک گروه (هفت نفره محکوم به اعدام) به سلول انفرادی منتقل شد و این نگرانی را ایجاد کرد که وی در معرض خطر قریب الوقوع اعدام قرار دارد.»

عفو بین‌الملل از جامعه جهانی خواسته است بی‌درنگ برای توقف اعدام در ایران، حکومت جمهوری اسلامی را تحت فشار قرار دهد.

عفو بین‌الملل همچنین اعدام «خودسرانه» خسرو بشارت، زندانی عقیدتی کُرد و دیگر عضو این گروه از متهمان را در روز چهارشنبه «شوکه‌‌کننده» خواند.

بر اساس این گزارش‌ها، آقای بشارت روز ۱۲ اردیبهشت جهت اجرای حکم اعدام به سلول انفرادی منتقل شد و روز دوشنبه برای آخرین بار با خانواده خود ملاقات کرد.

جمهوری اسلامی ایران پیشتر شش زندانی کُرد دیگر با پرونده مشترک را در فاصله ماه‌های آبان تا بهمن پارسال اعدام کرده بود؛ موضوعی که انتقاد گسترده نهادهای حقوق بشری بین‌المللی را به همراه داشت.

این هفت نفر آذر سال ۱۳۸۸ به اتهام قتل ماموستا عبدالرحیم تینا، امام جماعت مسجد خلفای راشدین مهاباد که در سال ۱۳۸۷ توسط افراد ناشناس کشته شده بود، بازداشت شدند و ماه‌ها در بازداشتگاه اداره اطلاعات ارومیه تحت بازجویی بودند.

چهار تن از متهمان این پرونده شامل قاسم آبسته، ایوب کریمی، داوود عبداللهی و فرهاد سلیمی در نیمه دوم سال گذشته اعدام شدند و حکم انور خضری هم دو هفته پیش اجرا شد.

با اعدام خسرو بشارت در صبحگاه چهارشنبه، هر شش متهم این پرونده چندین ساله، اعدام شدند.

نهادهای حقوق بشری بارها از «شکنجه شدید» این زندانیان و اخذ «اعترافات اجباری» از آن‌ها انتقاد کرده بودند.

متهمان یاد شده در سال ۹۴ در شعبه ۲۸ دادگاه انقلاب تهران به ریاست قاضی مقیسه با اتهاماتی مانند «اقدام علیه امنیت ملی»، «تبلیغ علیه نظام»، «عضویت در گروه‌های سلفی» و «افساد فی‌الارض» به اعدام محکوم شدند.

گزارش‌ها حاکی است که دیوان عالی کشور در سال ۹۷ این حکم را نقض کرد، اما در خرداد ۹۸ آن‌ها بار دیگر توسط قاضی صلواتی به اعدام محکوم شدند و دیوان عالی نیز در بهمن همان سال این حکم را تأیید کرد.

پس از آغاز اعتراضات «زن، زندگی، آزادی»، مسئولان جمهوری اسلامی به اجرای احکام اعدام شتاب بیشتری داده‌اند و در سال ۲۰۲۳ دست‌کم ۸۳۴ نفر در ایران اعدام شدند.

سازمان حقوق بشر ایران ۱۳ اردیبهشت امسال اعلام کرد که جمهوری اسلامی در بازه زمانی ۲۸ فروردین تا ۱۱ اردیبهشت، هر پنج ساعت یک نفر را اعدام کرده است.

بنابر گزارش این نهاد حقوق بشری، در دو هفته یاد شده حکم اعدام ۶۳ زندانی در زندان‌های ایران به اجرا درآمده است.

XS
SM
MD
LG