لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
شنبه ۲۲ اردیبهشت ۱۴۰۳ تهران ۰۴:۰۱

سخنگوی سازمان انرژی اتمی: ایران سند جامع هسته‌ای ندارد


آقای کمالوندی در سخنرانی‌اش از حضار خواست تا «سئوال‌های بچه‌گانه» نپرسند و اطلاعات غلط به مردم ندهند
آقای کمالوندی در سخنرانی‌اش از حضار خواست تا «سئوال‌های بچه‌گانه» نپرسند و اطلاعات غلط به مردم ندهند
بهروز کمالوندی، سخنگوی سازمان انرژی اتمی، اظهار داشت کسانی که در رسانه‌ها می‌گویند از سازمان انرژی اتمی اخراج شده‌اند به دنبال صندلی‌های مجلس در دور بعد هستند و «یکی‌شان پست مشاور ریاست سازمان» را بر عهده دارد. وی همچنین از عدم وجود یک سند جامع هسته‌ای در ایران خبر داده است.

به گزارش خبرگزاری ایرنا، آقای کمالوندی روز دوشنبه، اول اردیبهشت ماه، در جمع دانشجویان دانشگاه علامه طباطبایی گفت افرادی که طی این ماه‌ها در رسانه‌ها به عنوان «دانشمندان هسته‌ای» خود را معرفی کرده‌اند و گفته‌اند که از این سازمان اخراج شده‌اند، نه دانشمندند و نه «کارمند رسمی سازمان» که بتوان برایشان از لفظ اخراج استفاده کرد.

وی اظهار داشت: این افراد با اقدامات‌شان در یکی دو ماه اخیر «شخصیت آقای صالحی» را «ترور کردند».

به گفته سخنگوی سازمان انرژی اتمی ایران، زیر سئوال بردن تصمیم یک مدیر در انتخاب مجموعه خود، دلایل سیاسی دارد و «آن‌هایی که این مطالب را مطرح می‌کنند» می‌خواهند «دانشمند درست کنند» و «از دل این‌ها چند نماینده مجلس بگیرند».

به گزارش سایت تابناک، مدتی است که رسانه‌های ایران به نقل از پدر یکی از «شهدای هسته‌ای» از اخراج «جمعی از دانشمندان موثر در برنامه هسته‌ای توسط مدیریت جدید سازمان» خبر داده‌اند. علی اکبر صالحی، رییس سازمان انرژی اتمی، بارها این خبر را تکذیب کرده است.

آقای صالحی در مراسم بزرگداشت «شهدای هسته‌ای» ایران گفته بود که تمامی این «جنجال‌ها» بر سر شش نفر است که «هیچ یک استخدام رسمی» سازمان نبودند و در حال حاضر نیز سه تن از این افراد همچنان با سازمان در حال همکاری‌اند.

خبر اخراج این افراد با اظهارات علی جنتی در خطابه‌های نماز جمعه تهران مبنی بر «اخراج جوانان حزب‌اللهی» و همچنین شکایت نمایندگان مجلس از سازمان انرژی اتمی در کمیسیون اصل ۹۰ خانه ملت اوج گرفت و سرانجام رییس سازمان انرژی اتمی ایران به شکلی رسمی به «قران سوگند خورد» که کسی از این سازمان اخراج نشده است.

عدم وجود سندی جامعی برای برنامه هسته‌ای در طولانی مدت

آقای کمالوندی در سخنان روز دوشنبه خود، به نداشتن یک برنامه جامع هسته‌ای در ایران اشاره کرد و گفت که تدوین این سند جامع «زمان‌بر» است و نیاز به همکاری به وزارت‌خانه‌های دیگری چون وزارت نیرو داریم.

با این همه آقای کمالوندی وعده داده که تا هشت ماه آینده کار تهیه پیش‌نویس این سند جامع به سرانجام برسد.

سخنگوی سازمان انرژی اتمی می‌گوید «داشتن سند جامع یا برنامه‌های بلند مدت برای زمانی است که قابل پیش‌بینی باشد؛ وقتی روندها قابل پیش‌بینی نیست، برنامه جامع ۱۲ تا ۱۵ ساله تبدیل به رویا می‌شود و مجبورید کار روزانه انجام دهید.»
آقای کمالوندی صنعت هسته‌ای ایران را در قیاس با صنعت نفت، نوپا دانسته و معتقد است که در صورت همکاری سازمان‌ها و وزارت‌خانه‌های دیگر می‌توان برای انرژی هسته‌ای ایران برنامه‌های طولانی‌مدت ریخت.

سند جامع هسته‌ای ایران می‌تواند روی توافقنامه نهایی هسته‌ای ایران و گروه پنج به علاوه یک و تدوین پیش‌نویس اولیه آن که باید تا پایان تیرماه به سرانجام برسد، اثر گذار باشد.

خبرگزاری رویترز با پرداختن به این بخش از صحبت‌های کمالوندی می‌نویسد: «شاید این اقدام ایران خواسته غرب برای شفاف‌تر شدن فعالیت‌های هسته‌ای ایران و این که آیا این کشور در تلاش بوده تا به سلاح اتمی دست پیدا کند یا نه، را برآورده سازد. با این همه آقای کمالوندی اشاره‌ای به این موضوعات نکرده است.»

درخواست شناسایی حق غنی‌سازی در گذشته اشتباه بوده

سخنگوی سازمان انرژی اتمی در ادامه سخنانش، به بحث «حق مسلم غنی‌سازی اورانیوم» اشاره می‌کند و می‌گوید وقتی کشوری عضو ان‌پی‌تی است، یعنی حق غنی‌سازی اورانیوم برایش محفوظ است.

آقای کمالوندی معتقد است که از همان ابتدا ایران نباید به دنبال شعار «حق غنی‌سازی اورانیوم» و به «رسمیت شناخته‌شدن این حق» می‌رفته. چرا که این حق همواره برای ایران محفوظ بوده و بدون اینکه کشوری بخواهد آن را به رسمیت بشناسد یا نه، ایران می‌توانسته طبق قوانین بین‌المللی اورانیوم غنی‌سازی کند.

به گفته سخنگوی سازمان انرژی اتمی ایران، «وقتی در برنامه اقدام مشترک، تداوم غنی‌سازی پنج درصدی قید می‌شود، یعنی آنکه به رسمیت شناخته شده است.»
XS
SM
MD
LG