لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
شنبه ۲۲ اردیبهشت ۱۴۰۳ تهران ۰۵:۱۰

اختراعات جهانی؛ چین سریع‌تر از هر کشور دیگری


براساس جمع‌بندی منتشر شده از سوی مجله اکونومیست -چاپ لندن- چین با سرعتی بیشتر از هر کشور دیگر در جدول رده بندی اختراع در حال صعود است.

مجله اکونومیست می‌نویسد که چین به نسبت دو سال پیش از مقام پنجاه و نهم این رده بندی به مقام پنجاه و چهارم صعود کرده است؛ این ارتقا که حدس زده می‌شد پنج سال طول بکشد ظرف دو سال صورت گرفته است.

براساس مطالعات و آمارگیری‌های جدید که با عنوان «رده بندی کشورها در زمینه اختراع و نوآوری» منتشر شده است سایر کشورهایی که پیشرفت شایانی داشته اند ترکیه و هند هستند.

اما همزمان با پیشرفت کشورهای در حال توسعه، هنوز هم رتبه‌های اصل این جدول رده بندی در احاطه کشورهای پیشرفته است. ژاپن در مقام اول و به دنبال آن سوئیس در مقام دوم قرار داد. در این بررسی ۸۲ کشور جهان از نظر کمیت و کیفیت اختراعات با یکدیگر مقایسه شده و عوامل موثر درموفقیت هر کدام مورد بررسی قرار می‌گیرد.

همزمان با پیشرفت کشورهای در حال توسعه، هنوز هم رتبه‌های اصل این جدول رده بندی در احاطه کشورهای پیشرفته است. ژاپن در مقام اول و به دنبال آن سوئیس در مقام دوم قرار داد. در این بررسی ۸۲ کشور جهان از نظر کمیت و کیفیت اختراعات با یکدیگر مقایسه شده و عوامل موثر درموفقیت هر کدام مورد بررسی قرار گرفته است.
این بررسی همچنین نگاهی دارد به آینده اختراعات و اکتشافات در پنج سال آینده و انتظار می‌رود که کشورها به سرعت در حال توسعه در آینده نیز پیشرفت شایانی در این زمینه داشته باشند. ولی با این همه بعید است که کشورهای پیشرفته موقعیت برتر خود در این عرصه را از دست بدهند. براساس پیشبینی ارائه شده در این بررسی ژاپن، آمریکا و کشورهای اروپایی نظیر سوئیس ، فنلاند ، آلمان و سوئد در سال ۲۰۱۳ نیز کماکان جز ۱۰ کشور صدر این جدول رده‌بندی خواهند بود. اما کشورهایی نظیر چین، هند و آفریقای جنوبی -هر چند در رده‌های پایین تر این جدول- به پیشرفت خود ادامه می‌دهند.

در بررسی صورت گرفته توسط مجله اکونومیست معیار کمی برای شمارش و سنجش اختراعات تعداد مواردی است که در دفتر ثبت اختراعات آمریکا، ژاپن و اتحادیه اروپا به ثبت رسیده اند. این بررسی در عین حال نگاهی دارد به عواملی که موجب تشویق و یا تضعیف توانایی اختراع در کشورهای مختلف می‌شود از جمله میزان سرمایه‌گذاری و یا گستره تحقیقات علمی و یا سطح آموزش و قابلیت‌های فنی نیروی کار هر کشور.

علاوه بر چین در میان کشورهای به سرعت در حال توسعه هند نیز به پیشرفت آرام خود در عرصه اختراعات ادامه می‌دهد تعداد موارد ثبت اختراع در این کشور رو به افزایش بوده و فضای لازم برای تشویق اختراعات در این کشور رو به بهبود است. هند در چند سال گذشته از مقام ۵۸ به مقام ۵۶ جدول ارتقا یافته است و انتظار می‌رود تا سال ۲۰۱۳ به مقام پنجاه و چهارم برسد.

در مقابل مقام کشورهای بزرگ در حال توسعه دیگری نظیر روسیه و برزیل در این جدول کاهش یافته و به نظر می‌رسد که در دوره پنج ساله آینده نیز موقعیت آنها بهبود نیابد. وضعیت برزیل از نظر تعداد اختراعات و فضای مناسب برای این عرصه در حال بهبود است، ولی وضعیت روسیه از هر دو نظر یعنی هم تعداد اختراع و هم عوامل و محیط لازم بدتر شده است.

نکته دیگری که در جمع‌بندی و بررسی مجله اکونومیست به آن اشاره شده تاثیر بحران اقتصاد جهانی بر تعداد اختراعات است. در بررسی دور قبل پیش بینی شده بود که میزان اختراعات در دوره بین سالهای ۲۰۰۷ تا ۲۰۱۱ میلادی شش درصد افزایش خواهد یافت. ولی اکنون تحت تاثیر بحران اقتصادی پیشبینی می‌شود که در دوره بین سال‌های ۲۰۰۹ تا ۲۰۱۳ میزان رشد اختراعات فقط دو درصد باشد. دلیل آن کاهش بودجه برای بخش تحقیقات و آموزش در اکثر کشورها و اولویت تخصیص هزینه به عرصه‌های ضروری و عاجل است.

به گفته نایجل‌ هالووی، یکی از مدیران بخش تحقیقات مجله اکونومیست، معمولا زمینه نوآوری و اختراع در کشورهایی شکوفا می‌شود که سرمایه‌گذاری در تحقیق و آموزش با وضعیت فعال اقتصادی همزمان شود.
XS
SM
MD
LG