یک گزارش خبری میگوید که ایالات متحده به اسرائیل گوشزد کرده است که اگر در کنار حمله به غزه، وارد جنگ با حزبالله لبنان هم بشود، نیروهایش با فشار بیش از اندازهای روبهرو شده و احتمالاً پیروز نخواهند شد.
واشینگتن پست با استناد به ارزیابی سازمان اطلاعات دفاعی آمریکا، دیایآی، گزارش داد که مقامات دولت بایدن بهطور «خصوصی» به رهبران اسرائیل درباره ورود به درگیری مستقیم با حزبالله هشدار دادهاند.
این روزنامه همچنین به نقل از منابعی که نام آنها برده نشده، خاطرنشان کرده که ارتش اسرائیل از آغاز جنگ غزه بیش از ۳۰ بار نیروهای ارتش لبنان را که مورد حمایت مالی آمریکا و آموزشدیده آمریکا هستند، هدف قرار داده است.
براساس این گزارش، مقامات آمریکا نگران هستند که بنیامین نتانیاهو، نخستوزیر اسرائیل، ممکن است در میانه بالا گرفتن انتقادات داخلی از خود، گسترش جنگ به لبنان را به عنوان کلید بقای سیاسی خود ببیند.
روزنامه اسرائیلی یدیعوت آحرونوت روز یکشنبه، ۱۷ دی، نوشت اسرائیل در سفر روزهای اخیر آموس هوکشتاین، نماینده ویژه دولت آمریکا، پیامی را به واشینگتن منتقل کرد که بر اساس آن، اسرائیل علاقهمند است بحران مرزهایش با لبنان و عقب راندن نیروهای حزبالله از نزدیکی این مرزها، از راههای دیپلماتیک فیصله یابد اما در صورت شکست این راهکار، «موظف به اقدام در لبنان» خواهد بود.
آقای هوکشتاین روز پنجشنبه گذشته دیدارهای جداگانهای با بنیامین نتانیاهو، نخستوزیر و یوآو گالانت، وزیر دفاع، در تلآویو انجام داد.
براساس این گزارش، مقامات اسرائیلی به آموس هوکشتاین گفتند بدون دور کردن حزبالله از مرز، ساکنان شمال اسرائیل از بازگشت به شهرهای تخلیه شده خودداری خواهند کرد.
به نوشته یدیعوت آحرونوت، اسرائیل نسبت به دستیابی به راهکار سیاسی خوشبین نیست اما آخرین تلاش خود را خواهد کرد تا اگر وارد اقدام نظامی در لبنان شد، از «مشروعیت» برخوردار باشد.
تاکید وزیر خارجه آمریکا برلزوم جلوگیری از گسترش درگیریها در خاورمیانه
آنتونی بلینکن، وزیر خارجه آمریکا، شنبه ۱۶ دی ماه گفت، ایالات متحده درپی آن است که مطمئن شود که درگیری و جنگ در خاورمیانه «گسترش نمییابد.»
آنتونی بلینکن در گفتوگو با خبرنگاران در یونان گفت: «همانگونه که از روز اول (جنگ غزه) گفتهایم، تمرکز ما بر جلوگیری از گسترش این درگیری بوده است.»
وزیر خارجه آمریکا تاکید کرد که «بخش بزرگی از گفتوگوهایی» که در روزهای آینده با همه متحدان و شرکای آمریکا خواهد داشت در همین مورد خواهد بود تا اطمینان حاصل شود که این «درگیری گسترش نمییابد.»
آنتونی بلینکن اضافه کرد: «یکی از مناطق مورد نگرانی واقعی مرز بین اسرائیل و لبنان است و ما میخواهیم هر کاری که ممکن است انجام دهیم تا مطمئن شویم که شاهد تشدید تنش در آنجا نباشیم.»
وزیر خارجه آمریکا همچنین بر لزوم امنیت ساکنان شمال اسرائیل تاکید کرد. دهها هزار نفر از ساکنان مناطق شمالی اسرائیل از زمان آغاز درگیریها در ۱۵ مهرماه سال جاری به دلیل تهدید حزبالله لبنان مجبور به ترک خانههای خود و انتقال به مناطق دیگر اسرائیل شدهاند.
وزیر خارجه آمریکا در چهارمین سفر منطقهای خود در سه ماه اخیر، روز شنبه در استانبول با رئیسجمهور و وزیر خارجه ترکیه نیز در مورد جنگ غزه گفتوگو کرد.
دیدار آنتونی بلینکن با رجب طیب اردوغان در پشت درهای بسته برگزار شد.
ترکیه گروه افراطی حماس را که از سوی آمریکا و اروپا تروریستی شناخته شده، یک «جنبش آزادیخواه» نامیده و به اسرائیل نسبت به کشتن سران این گروه در خاک ترکیه هشدار داده است.
به گفته رئیسجمهور ترکیه، آمریکا در قبال جنگ جاری «مسئولیت تاریخی» دارد و قطع پشتیبانی واشینگتن از اسرائیل میتواند تضمینکننده آتشبس باشد.
وزیر خارجه آمریکا در ادامه سفر منطقهای خود روز یکشنبه، ۱۷ دی، در امان با پادشاه اردن و وزیر خارجه این کشور دیدار کرد و همچنین از یک انبار برنامه جهانی غذا در پایتخت اردن بازدید کرد.
آنتونی بلینکن بر «مأموریت فوری» کشورش برای جلوگیری از گسترش جنگ اسرائیل و گروه افراطی حماس در غزه تأکید کرد.
آقای بلینکن در این چهارمین سفر خود به منطقه در سه ماه اخیر، همچنین بر لزوم تعدیل عملیات نظامی اسرائیل با هدف کاهش تلفات غیرنظامی و افزایش قابل توجه کمک انسانی که به غزه وارد میشود، تأکید دارد.
او همچنین تهیه برنامههای دقیق برای آینده غزه پس از پایان جنگ را در حالی که این منطقه در حملات پیاپی هوایی و زمینی اسرائیل ویران شده، مهم دانست.
آقای بلینکن در پی مذاکرات با رهبری ترکیه در استانبول و سران یونان در جزیره کرت، روز یکشنبه با ملک عبدالله دوم، پادشاه اردن و همچنین با ایمن الصفدی، وزیر خارجه آن کشور در امان دیدار کرد تا نگرانیهایی را که در خصوص عواقب جنگ سهماهه جاری برای منطقه بروز کرده، برطرف کرده، ارسال کمک به غزه را افزایش داده و زمینه را برای پایان نهایی خصومتها آماده کند.
آنتونی بلینکن در ادامه سفر به منطقه روز دوشنبه این هفته به اسرائیل خواهد رفت.
در آخرین آمار، به گفته وزارت بهداشت غزه، از آغاز جنگ دستکم ۲۲ هزار و ۷۲۲ فلسطینی، از جمله ۹۶۰۰ کودک در حملات ارتش اسرائیل کشته شدهاند.
در تازهترین مورد، روز یکشنبه خبر رسید که در درگیری شدید در اردوگاه جنین در شمال کرانه باختری، ۶ فلسطینی شامل ۴ برادر از یک خانواده کشته شدهاند.
در همین روز، یک دختر نظامی اسرائیل هم جان خود را از دست داد و یک شهروند عرب اسرائیلی، عامر منصور، از ساکنان محلهای در شرق فلسطینینشین اورشلیم، بامداد یکشنبه در حمله مسلحانه عوامل ناشناس در نزدیکی شهرک اسرائیلینشین بنیامین در کرانه باختری کشته شد.
چهارمین سفر اخیر وزیر خارجه آلمان به منطقه
وزیر خارجه آلمان روز یکشنبه، ۱۷ دی، در آستانه چهارمین سفر خود به خاورمیانه پس از آغاز درگیریهای غزه، خواهان پایان دادن به چرخه خشونت در منطقه شد.
آنالنا بائربوک گفت که «ترور باید پایان یابد، نیاز به کمک انسانی باید خاتمه گیرد و منطقه باید از چرخه دائمی خشونت سربلند کند.»
خانم بائربوک پیش از سفر به اسرائیل که قرار است در آنجا با اسحاق هرتسوگ، رئیسجمهور و ییسرائل کاتس، وزیر خارجه دیدار کند، سخن میگفت.
او اظهار داشت در حالی که اسرائیل از حق دفاع از خود در برابر تروریسم برخوردار است، شهروندان (فلسطینی) نیز باید در برابر عملیات نظامی از دفاع بهتری بهرهمند شوند.
خانم بائربوک خواهان «افزایش قابل توجه کمک انسانی» به نوار غزه برای مقابله با «گرسنگی، بیماری و سرما» شد.