لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
شنبه ۲۲ اردیبهشت ۱۴۰۳ تهران ۰۵:۴۰

تحویل مردی چینی به آمریکا به اتهام قاچاق قطعات هسته‌ای به ایران


سانتریفیوژهای تاسیسات نظنز
سانتریفیوژهای تاسیسات نظنز

یک شهروند چینی که در بریتانیا به اتهام تلاش برای قاچاق تولیداتی به ایران بازداشت شده بود که قابلیت استفاده در تاسیسات هسته‌ای را دارند، جمعه ۱۴ آذر، به آمریکا تحویل داده شد؛ جایی که امکان محکومیت او به ۳۵ سال زندان وجود دارد.

این شهروند چینی شی‌های چنگ (نام انگلیسی: الکس چنگ) معرفی شده و در پایان سال گذشته خورشیدی در لندن و با درخواست مقام‌های آمریکایی بازداشت شده بود.

وزارت دادگستری آمریکا آقای چنگ را متهم کرده است که در تلاش برای نقض تحریم‌ها و انتقال قطعات حساس به شرکتی به نام «عیوض» بوده است.

خبرگزاری فرانسه می‌گوید شرکت عیوض از سوی اتحادیه اروپا در ارتباط با برنامه اتمی یا موشک‌های بالستیک ایران شناخته می‌شود.

همین خبرگزاری قطعاتی که این شهروند چینی قصد داشت از طریق چین به ایران صادر کند را حس‌گرهای فشار که بنا بر بیانیه دولت آمریکا ممکن است در ساخت بمب هسته‌ای استفاده شود، عنوان کرده است.

غرب و برخی متحدان آن به ایران مظنون هستند که در پی ساخت سلاح اتمی است، تهران همواره این اتهام را رد کرده و می‌گوید برنامه اتمیش تنها اهداف صلح‌آمیز را دنبال می‌کنند.

خبرگزاری آسوشیتدپرس از بیانیه اعلام جرم فدرال ایالات متحده، «قاچاق» تولیدات اتمی را برای «پروژه‌ای بسیار بزرگ و مخفی» توصیف کرده است.

حس‌گرهایی که شهروند چینی به تلاش برای انتقال آنها به ایران متهم شده است از شرکتی در ماساچوست آمریکا، به نام «ام‌کی‌اس اینسترومنتس» خریداری شده بود.

خبرگزاری فرانسه می‌گوید این حس‌گرهای فشار می‌توانند در سانتریفیوژهای گازی -که به گفته اعلامیه اتهامی آمریکا- «اورانیوم طبیعی را به شکلی که قابلیت استفاده در سلاح هسته‌ای را دارد، تبدیل می‌کند» استفاده شوند.

قرار بود آقای چنگ این قطعات را پس از تحویل گرفتنشان در چین به ایران انتقال دهد.

در این میان نام یک شهروند ایرانی به نام «ابوالفضل شهاب جمیلی» نیز به عنوان کسی که قرار بود به او کمک کند آمده است.

چنگ در صورت اثبات اتهام‌ها می‌تواند تا ۳۵ سال زندان محکوم شود.

انتظار می‌رود او در هفته میلادی پیش‌رو در دادگاه حاضر شود.

خبرگزاری آسوشیتدپرس می‌گوید پی‌گیری این پرونده از سال ۲۰۱۲ آغاز شده و شرکت ام‌کی‌اس، به گفته مقام‌های آمریکایی، اطلاعی درباره مقصد اصلی حس‌گرها نداشته است.

XS
SM
MD
LG