لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
سه شنبه ۷ آذر ۱۴۰۲ تهران ۲۲:۵۰

خبرهای کوتاه

تست کرونای تام هنکس، ستاره هالیوود، هم مثبت شد

تام هنکس و همسرش ریتا ویلسون
تام هنکس و همسرش ریتا ویلسون

تام هنکس، ستاره هالیوود، روز پنج‌شنبه در اینستاگرم خود خبر داد که تست او و همسرش ریتا ویلسون برای ویروس کرونا مثبت اعلام شده است.

هنکس در حال حاضر برای فیلمبرداری فیلم باز لورمن،‌ فیلمساز استرالیایی، درباره الویس پریسلی در استرالیا به سر می‌یرد و طبق گزارش‌ها سرِ صحنه همین فیلم به ویروس آلوده شده است.

تام هنکس، ۶۳ ساله و برنده جایزه اسکار، اکنون مجبور است دو هفته به اتفاق همسرش در قرنطینه به سر ببرد.

بازیگر نقش‌هایی چون فارست گامپ و چارلی ویلسون نخستین آمریکایی نیست که به این ویروس آلوده می‌شود.

شمار قربانیان ابتلا به ویروس کرونا در آمریکا تا روز چهارشنبه به ۳۸ نفر رسید. به گزارش رویترز تعداد مبتلایان به ویروس کرونا در آمریکا یک هزار ۲۶۷ نفر است.

رئیس جمهوری آمریکا چهارشنبه شب اعلام کرد که ورود مسافران و کالا از اروپا به آمریکا تا ۳۰ روز ممنوع می‌شود.

مهم‌ترین خبرهای ایران و جهان

خسرو علی‌کردی، وکیل دادگستری، به «یک سال حبس و دو سال محرومیت از وکالت» محکوم شد

خسرو علی‌کردی می‌گوید قاضی پرونده مصاحبه‌های او با شبکه‌های فارسی‌زبان خارج از ایران از جمله رادیو فردا را مصداق جرم دانسته است
خسرو علی‌کردی می‌گوید قاضی پرونده مصاحبه‌های او با شبکه‌های فارسی‌زبان خارج از ایران از جمله رادیو فردا را مصداق جرم دانسته است

خسرو علی‌کردی، وکیل دادگستری، می‌گوید از سوی قوه قضائیه جمهوری اسلامی ایران به «یک سال زندان، دو سال تبعید به شهرستان نهبندان، دو سال ممنوعیت خروج از کشور، دو سال محرومیت از اشتغال به وکالت و دو سال ممنوعیت از فعالیت در شبکه‌های اجتماعی محکوم شده است».

آقای علی‌کردی روز سه‌شنبه هفتم آذر با انتشار ویدئویی در اینستاگرام، گفت که شعبه اول دادگاه انقلاب مشهد به ریاست هادی منصوری این حکم را به اتهام «فعالیت تبلیغی علیه جمهوری اسلامی به نفع گروه‌های مخالف نظام» صادر کرده است.

او افزود: قاضی پرونده مصاحبه‌های او با شبکه‌های فارسی‌زبان خارج از ایران از جمله رادیو فردا و نظرات او در شبکه‌های اجتماعی را مصداق «فعالیت تبلیغی علیه نظام» دانسته است.

این وکیل دادگستری همچنین گفت دلیل صدور این حکم برای او قبول پرونده خانواده‌های جانباختگان اعتراضات «زن، زندگی، آزادی» از جمله خانواده ابوالفضل آدینه‌زاده، عرفان رضایی و همچنین فاطمه، محمدحسین و حسین سپهری است.

آقای علی‌کردی روز ۲۲ آبان در حساب کاربری خود در شبکه اجتماعی ایکس (توئیتر سابق) از برگزاری دادگاه خود خبر داده بود.

این وکیل دادگستری گفته بود که در پاسخ به اتهام همکاری با «رسانه‌های خارجی معاند» در جلسه دادگاه گفته است: «به عقیده من رسانه رکن چهارم دموکراسی است.»
مجموعه فعالان حقوق بشر در ایران اوایل خردادماه امسال با انتشار گزارشی اعلام کرد که از آغاز اعتراضات سراسری در شهریور ۱۴۰۱ تاکنون، دست‌کم ۱۲۹ وکیل در ایران با «برخورد قضایی» مواجه شده‌اند.
قوه قضائیه جمهوری اسلامی به وکلای مستقل اجازه ورود به پرونده‌های معترضان در مرحله بازداشت تا صدور حکم بدوی را نمی‌دهد و در مواردی فقط وکالت تعداد معدودی از وکلای مورد تایید شخص رئیس قوه قضائیه را می‌پذیرد.
با این حال وکلای مستقل در مواردی توانسته‌اند با ورود به پرونده در مرحله تجدیدنظر، احکام سنگینی چون «اعدام» به اتهام «محاربه» و «افساد فی‌الارض» را لغو کنند.

همسر رئیس سازمان اطلاعات ارتش اوکراین با «فلزات سنگین مسموم شده است»

کیریلو بودانوف، رئیس سازمان اطلاعات ارتش اوکراین، همراه با همسرش ماریانا
کیریلو بودانوف، رئیس سازمان اطلاعات ارتش اوکراین، همراه با همسرش ماریانا

یک مقام امنیتی اوکراین اعلام کرد همسر رئیس سازمان اطلاعات ارتش این کشور با «فلزات سنگین» دچار مسمومیت شده و در بیمارستان تحت مداوا قرار گرفته است.

سخنگوی این سازمان روز سه‌شنبه هفتم آذر در گفت‌وگو با خبرگزاری رویترز بدون آن‌که به زمان این اتفاق اشاره کند، تأیید کرد که ماریانا بودانوف، همسر کیریلو بودانوف، ‌رئیس سازمان اطلاعات ارتش اوکراین (GUR)، به علت مسمومیت در بیمارستان بستری شده بود.

آقای بودانوف و سازمان تحت امرش نقش مهمی در جنگ اطلاعاتی و جاسوسی با روسیه از زمان یورش نظامی این کشور به اوکراین داشته‌اند.

در حالی که محبوبیت او در اوکراین در ۲۱ ماه گذشته و طی دوران جنگ به‌شدت افزایش یافته و در غرب نیز مورد توجه قرار گرفته است،‌ کیریلو بودانوف در روسیه یک چهره منفور است.

این ژنرال ۳۷ ساله چند بار هدف سوءقصد قرار گرفته است،‌ ازجمله یک انفجار خرابکارانه خودرو که به قصد کشتن او طراحی شده بود اما ناکام ماند.

اگر مسمومیت همسر او تأیید شود، این نخستین بار است که اعضای خانواده مقام‌های ارشد اوکراین از زمان آغاز حمله روسیه مورد سوءقصد قرار می‌گیرند.

آندری یوسوف، سخنگوی سازمان اطلاعات ارتش اوکراین، در پاسخ به این پرسش خبرگزاری فرانسه که آیا روسیه در این سوءقصد دست داشته است، گفت: «تحقیقات این مسئله را نشان خواهد داد، اما فرضیه اصلی همین است».

حکومت روسیه در چند نوبت اقدام به کشتن یا تلاش برای کشتن مخالفان یا دشمنان خود با استفاده از مواد رادیواکتیو کرده است.

خبر مسمومیت خانم بودانوف را ابتدا روزنامه‌های اوکراینی فاش کردند و روزنامه «بابل» به نقل از یک منبع بی‌نام نوشت او مدتی در بیمارستان بوده و یک دوره درمان اثرات مسمومیت را پشت سر گذاشته است.

روزنامه «اوکرانیسکا» نیز به نقل از منبعی دیگر اعلام کرد زهر احتمالا در غذای همسر آقای بودانوف بوده و چند تن دیگر از کارکنان سازمان اطلاعات ارتش اوکراین نیز مسموم شدند.

مسکو پیش از این سازمان جاسوسی اوکراین را به قتل یک وبلاگ‌نویس طرفدار روسیه و یک روزنامه‌نگار حامی جنگ اوکراین در خاک روسیه متهم کرده بود،‌ اما کی‌یف نقش خود در مرگ این دو نفر را رد کرد.

رسانه‌های روسیه پیش‌تر اعلام کرده بودند دادگاهی در مسکو در ماه آوریل حکم بازداشت غیابی آقای بودانوف به «اتهامات تروریستی»‌را صادر کرده است.

قوه قضائیه خانهٔ عمه پویا بختیاری را «به مزایده گذاشته است»

مهرداد بختیاری می‌گوید این اقدام بدون اطلاع قبلی از سوی قوه قضائیه صورت گرفته است
مهرداد بختیاری می‌گوید این اقدام بدون اطلاع قبلی از سوی قوه قضائیه صورت گرفته است

مهرداد بختیاری، عموی پویا بختیاری، از کشته‌شدگان اعتراضات سراسری آبان ۹۸، می‌گوید قوه قضائیه جمهوری اسلامی خانه خواهرش را «به مزایده گذاشته است».

آقای بختیاری روز سه‌شنبه هفتم آذر در ویدئویی از روبروی دادگاه انقلاب کرج که در شبکه اجتماعی ایکس (توئیتر سابق) منتشر شد،‌ گفت: «یک ابلاغیه‌ به دست ما رسیده که خانه خواهرم که برای ما به وثیقه گذاشته شده، رفته برای مزایده تا به نفع رژیم ضبط شود.»

او در ادامه با اشاره به این‌که این اقدام بدون ارائه حکم از سوی شعبه اول دادگاه انقلاب کرج انجام شده است، گفت: «در این چهار سال جز بیداد و ظلم چیزی از دستگاه قضایی و جمهوری اسلامی ندیده‌ایم.»

آقای بختیاری در این ویدئو اعلام نکرده که خانه کدام یک از خواهرانش به مزایده گذاشته می‌شود.

پویا بختیاری، معترض ۲۷ ساله در ۲۵ آبان ۱۳۹۸ در جریان اعتراضات مهرشهر کرج بر اثر شلیک مستقیم نیروهای حکومتی و اصابت گلوله جنگی به جمجمه‌اش کشته شد.

پس از آن منوچهر بختیاری و ناهید شیرپیشه، پدر و مادر او به‌دلیل دادخواهی بارها تهدید و بازداشت شدند و هم‌اکنون آقای بختیاری در زندان قزوین و خانم شیرپیشه در زندان زنجان دوران محکومیت خود را سپری می‌کنند.

مهرداد بختیاری بیستم تیرماه پارسال در پی انتشار ویدئویی در خصوص نحوه بازداشت ناهید شیرپیشه، مادر پویا بختیاری، و انتشار تصاویری از منزل خانواده بختیاری پس از ورود مأموران، توسط نیروهای امنیتی بازداشت و به زندان رجایی‌شهر کرج منتقل شد.

او ۱۲ شهریور همان سال به‌طور موقت و با قرار وثیقه تا پایان مراحل دادرسی آزاد شد.

دو عضو شورای شهر تهران مازوت‌سوزی و گازوئیل غیراستاندارد را از دلایل آلودگی هوا اعلام کردند

دو روز بعد از اعلام «وضعیت قرمز» آلودگی هوا در تهران و هشت شهر دیگر استان تهران، رئیس کمیته سلامت شورای اسلامی پایتخت تأیید کرد یکی از دلایل آلودگی هوای تهران در نیمه دوم سال‌های اخیر «مازوت‌سوزی» ‌است و رئیس شورای شهر نیز به نقش گازوئیل در آلودگی اشاره کرد.

سوده نجفی روز سه‌شنبه هفتم آذر با انتقاد از رئیس سازمان حفاظت از محیط زیست ایران که هفته گذشته گفته بود نمی‌تواند قول بدهد مازوت‌سوزی در نیروگاه‌ها انجام نشود،‌ او را به اجرا نکردن «قانون هوای پاک» و انجام ندادن مسئولیت خود متهم کرد.

او همچنین شهرداری تهران را بابت «عملکرد بد» در زمینه اطلاع‌رسانی سرزنش کرد و مدعی شد که «شهروندان» برای حل مشکل آلودگی هوا از مدیریت شهر تهران انتظار دارند، در حالی که مقصر اصلی سازمان حفاظت محیط زیست است.

علی سلاجقه، رئیس سازمان حفاظت محیط زیست ایران، روز دوم آذر در پاسخ به سوالی درباره استفاده از سوخت مازوت در نیروگاه‌های کشور گفته بود: «در این زمینه من نمی‌توانم قول بدهم اما به عنوان مسئولی که وظیفه پیگیری این موضوع را برعهده دارم، مسئله را دنبال و پیگیری می‌کنم.»

او مسئولیت اصلی در این زمینه را متوجه وزیر نیرو و وزیر نفت دانسته بود.

مهدی چمران رئیس شورای شهر تهران نیز روز سه‌شنبه، استاندارد نبودن گازوئیل مصرفی کامیون‌ها را یکی از دلایل آلودگی هوای پایتخت دانست و گفت میزان آلایندگی این سوخت در ایران صد برابر بیشتر از استانداردهای جهانی است و افزود مشخص نیست گازوئیلی که برای سوخت اتوبوس‌های شهری داده می‌شود، چه استانداردی در زمینه آلایندگی دارد.

او همچنین بدون اشاره به روش‌های جلوگیری از سوزاندن مازوت در نیروگاه‌ها ابراز امیدواری کرد امسال در تهران «مازوت سوزانده نشود.»

سخنگوی کمیسیون اصل نود مجلس روز ششم تیر در صحن علنی مجلس گزارش کمیسیون اصل نود دربارهٔ آلودگی‌ هوا را قرائت کرده و گفته بود که «طبق اعلام مرکز اقلیم سازمان حفاظت محیط زیست، از ۱۶ نیروگاه کشور، ۱۴ نیروگاه مصرف مازوت دارند».

رادیو فردا اسفند پارسال بر اساس یک گزارش رسمی ۹۳ صفحه‌ای وزارت نفت، گزارش داد که پالایشگاه‌های ایران به‌دلیل قدیمی بودن تکنولوژی آن‌ها، بیش از یک سوم نفت خام دریافتی را به مازوت تبدیل می‌کنند.

کسری گاز در ایران یکی از دلایل استفاده از سوخت مازوت در نیروگاه‌ها عنوان می‌شود و شرکت بی‌پی بریتانیا تیرماه امسال در گزارش سالانهٔ آمارهای انرژی جهان، اعلام کرد که مصرف سوخت‌های آلودهٔ نفتی در ایران طی سال گذشته افزایش چشمگیری داشته است.

دادگاه اتحادیه اروپا به ممنوعیت استفاده از نمادهای مذهبی در ادارات دولتی رای داد

دیوان دادگستری اتحادیه اروپا برای اولین بار رای داد که ادارات دولتی در این اتحادیه می‌توانند پوشیدن نمادهای مذهبی را برای کارمندان خود ممنوع کنند.

به گزارش خبرگزاری فرانسه، این قانون شامل نمادهایی مانند حجاب اسلامی و هر مذهب دیگر می‌شود، حتی در زمانی که کارمندان اداره با مراجعه‌کنندگان ارتباطی ندارند.

این دادگاه که عالی‌ترین نهاد قضایی در اتحادیه اروپا و مستقر در لوکزامبورگ است روز سه‌شنبه با انتشار حکمی نوشت که این تصمیم «به منظور ایجاد یک محیط اداری کاملا خنثی» اتخاذ شده است.

حکم دیوان دادگستری اتحادیه اروپا در چارچوب پرونده‌ای صادر شده، که شاکی آن یک کارگر یک اداره دولت محلی بلژیک بوده است.

این کارگر مدعی بود که ممنوعیت استفاده از روسری اسلامی، آزادی مذهب او را نقض می‌کند و او مورد تبعیض قرار می‌گیرد.

اما دیوان دادگستری اتحادیه اروپا اعلام کرد که ممنوعیت «هر گونه نشانه‌ای که باورهای فلسفی یا مذهبی را آشکار می‌کند، اگر به طور کلی و بدون تبعیض برای همه کارکنان آن دولت اعمال شود و محدود به موارد کاملا ضروری باشد، تبعیض‌آمیز نیست.»

این حکم برای ادارات بخش دولتی در سراسر اتحادیه اروپا معتبر است و چگونگی اجرای آن را به هر اداره سپرده است.

نهاد قضایی اتحادیه اروپا قبلا چندین بار در مورد موارد ممنوعیت حجاب اسلامی از سوی کارفرمایان بخش خصوصی رای‌های مشابهی را صادر کرده، اما این اولین بار است که درباره بخش عمومی و دولتی چنین تصمیمی را اتخاذ کرده است.

کرملین بودجه پایش و تشخیص چهره شهروندان در مسکو را دو برابر کرد

بودجه تصویب شده توسط شورای شهر مسکو نشان می‌دهد که پایتخت روسیه قرار است در سال آینده برای نصب تجهیزات تشخیص چهره و نظارت تصویری بر شهروندان، بیش از دو برابر هزینه کند.

به گزارش رادیو اروپای آزاد/رادیو آزادی، درحالی که مسکو برای پایش تصویری شهروندان، در سال جاری میلادی ۹ میلیون دلار هزینه کرده است، این مبلغ قرار است برای سال آینده به ۲۲.۲ میلیون دلار افزایش پیدا کند.

مسکو تایمز ماه گذشته گزارش داد که داده‌های رسمی نشان می‌دهد تعداد دوربین‌های ویدئویی متصل به سامانه‌های تشخیص چهره در سراسر روسیه از نیم میلیون دوربین فراتر رفته و مسکو با ۲۱۶ دستگاه، بیشترین تعداد را به خود اختصاص داده است.

گزارش‌ها حاکی است دولت روسیه قصد دارد تا سال ۲۰۳۰، تعداد دوربین‌های نظارتی در کل کشور را از ۱.۲ میلیون دستگاه کنونی به ۵ میلیون افزایش بدهد و به مرور این دستگاه‌ها را به سامانه‌های تشخیص چهره نیز وصل کند.

توانایی ذخیره و پردازش داده‌ها در مقیاسی که مقام‌های دولتی در روسیه بتوانند از چهره‌های ثبت‌شده در دوربین‌ها برای جستجوهای بیومتریک گسترده استفاده کنند هنوز در این کشور چندان پیشرفته نیست، اما بنا بر گزارش‌ها، وزارت توسعه دیجیتال روسیه قصد دارد برای این کار، یک «مزرعه سِرور» بزرگ بسازد.

این وزارتخانه همچنین قرار است صورت‌حساب دوربین‌های نظارتی را که در مجموعه‌های آپارتمانی نصب می‌کند، برای مالکان ساختمان‌ها بفرستد.

با استفاده از بخش روسی رادیو اروپای آزاد و بایومتریک آپدیت/ پ. پ./ ف. دو.

«پیشروی» گروه‌های متحد قومی میانمار علیه نظامیان در شمال این کشور

سربازان حکومت کودتاگران در میانمار
سربازان حکومت کودتاگران در میانمار

در حالی که ارتش چین و حکومت نظامی کودتاگران در میانمار در حال آماده شدن برای رزمایش مشترک مرزی هستند، شبه‌نظامیان مسلح مخالف کودتاگران از پیشروی خود در بخش‌هایی از مناطق مرزی شمال میانمار خبر می‌دهند.

گروه‌های شورشی قومی میانمار که به تازگی اتحادی به نام «اتحاد سه برادری» تشکیل داده‌اند، روز دوشنبه از «فتح» چندین شهر و یک گذرگاه عمده مرزی در شهرستان میوز در مرز با چین خبر دادند.

به گزارش شبکه خبری سی‌ان‌ان، شبه‌نظامیان طرفدار دموکراسی نیز که از عملیات گروه‌های قومی در شمال جسارت یافته‌اند، حملات به نیروهای امنیتی کودتاگران را در سایر نقاط کشور افزایش داده‌اند.

به گفته سازمان ملل، طی یک ماه گذشته که درگیری شدید بین ارتش حاکم میانمار و اتحاد شورشیان اقلیت قومی بالا گرفته، نزدیک به ۲۰۰ غیرنظامی کشته و ۳۳۵ هزار نفر نیز آواره شده‌اند.

گزارش‌ها حاکی است، در پی این درگیری‌ها، حکومت نظامیان در میانمار، کنترل شهرهای مرزی استراتژیک، چندین پادگان مهم و مسیرهای تجاری حیاتی را از دست داده و این شورش چالشی بزرگ برای کودتاگران ایجاد کرده است.

در همین حال گزارش می‌رسد که پکن که تأمین‌کننده اصلی تسلیحات و تجهیزات برای کودتاگران میانمار است، «به‌شدت» از بروز درگیری در مناطق مرزی دو کشور که خطوط مهم لوله نفت و گاز چین و یک خط راه‌آهن میلیارد دلاری در آن قرار دارد، ابراز نگرانی کرده است.

تیم اطلاعاتی حکومت نظامی میانمار روز دوشنبه، ششم آذر، اعلام کرد که در این روز چندین ناو جنگی چین، حامل صدها ملوان برای اجرای «مانورهای امنیت دریایی میانمار و چین» وارد بندر تیلاوا در میانمار شده‌اند.

دو سال پیش و در زمان قدرت‌گیری بیشتر کودتاگران در میانمار، گزارش‌هایی از فرود هواپیمای باربری «قشم فارس ایر» در میانمار و احتمال همکاری نظامی سپاه پاسداران با نظامیان میانمار منتشر شد.

این ارتباط در حالی مطرح شد که ارتشیان میانمار متهم به خشونت گسترده علیه مسلمانان روهینگیا در این کشور و کشتار وسیع آنان هستند؛ خشونتی که به فرار بیش از ۶۲۰ هزار مسلمان از میانمار به بنگلادش انجامیده است.

شهردار پاریس شبکه اجتماعی ایکس را «فاضلاب جهانی» خواند و آن را ترک کرد

آن هیدالگو، شهردار پاریس
آن هیدالگو، شهردار پاریس

شهردار سوسیالیست پاریس روز دوشنبه در مقاله‌ای اعلام کرد، از آنجا که شبکه اجتماعی ایکس، توییتر سابق، به یک «فاضلاب غول‌آسا به وسعت جهان» تبدیل شده، این شبکه را ترک می‌کند.

آن هیدالگو روز دوشنبه، ششم آذر، در یادداشتی که در روزنامه لوموند و همچنین حساب خود در شبکه اجتماعی ایکس (توئیتر سابق) منتشر کرد، نوشت: «تصمیم گرفتم ایکس را ترک کنم. شبکه ایکس بدون آن که ابزار انقلابی باشد، در ابتدا امکان دسترسی به اطلاعات را برای اغلب مردم فراهم می‌کرد، اما در سال‌های اخیر به سلاح تخریب گسترده دموکراسی‌هایمان تبدیل شده است.»

خانم هیدالگو از سال ۲۰۰۹ تاکنون عضو توئیتر بود که پس از تصاحب آن از سوی ایلان ماسک، کارآفرین میلیاردر آمریکایی، به «ایکس» تغییر نام یافت.

شهردار پاریس اضافه کرد که اکنون «اطلاعات نادرست، اظهارات نفرت‌انگیز، آزار و اذیت سازمان‌یافته، یهودستیزی و نژادپرستی، حمله به دانشمندان، اقلیم‌شناسان و زنان» و دیگر فعالان در شبکه اجتماعی ایکس گسترش یافته است.

او تاکید کرد: «فهرست انحرافات این شبکه بی‌نهایت است».

از زمان فروش توئیتر به ماسک، تعدادی از شخصیت‌ها از جمله ژیژی حدید، مدل آمریکایی اعلام کردند که این شبکه را ترک می‌کنند، اما هرگز خروج از این شبکه به یک موج گسترده تبدیل نشد.

همچنین برخی اعلام کردند که حساب‌هایی در شبکه‌های رقیب ایکس باز می‌کنند، بدون آن که از ایکس خارج شوند؛ مانند تیِری برتون کمیسر اتحادیه اروپا که عضو شبکه اجتماعی بلواسکای شد.

خبرگزاری فرانسه نوشت که با وجود خروج شهردار پاریس از شبکه ایکس، حساب رسمی شهرداری پاریس در این شبکه همچنان فعال خواهد بود.

خروج شهردار پاریس از شبکه ایکس، در آستانه برگزاری المپیک تابستانی پاریس که قرار است در سال ۲۰۲۴ برگزار شود، صورت گرفته است.

ده‌ها شخصیت بین‌المللی خواستار وضع مالیات اقلیمی برای تولیدکنندگان نفت شدند

گروهی از رهبران پیشین کشورها و اقتصاددانان برجسته می‌گویند که درآمد بالای کشورهای تولیدکننده نفت باید مشمول مالیات ۲۵ میلیارد دلاری برای کمک به پرداخت هزینه بلایای آب و هوایی شود که فقیرترین و آسیب‌پذیرترین مردم جهان گرفتار آن شده‌اند.

هفتاد شخصیت بین‌المللی به رهبری گوردون براون، نخست‌وزیر سابق بریتانیا، نامه‌ای را با این پیشنهاد امضا کرده‌اند که مفاد آن روز دوشنبه، ششم آذرماه، منتشر شد.

آنها خواستار اجرای این درخواست، قبل از نشست مهم تغییرات اقلیمی سازمان ملل با نام «کاپ۲۸» شدند که قرار است از روز پنج‌شنبه هفته جاری در دبی آغاز شود.

این نامه، امضای ۲۵ نخست‌وزیر یا رئیس‌جمهور پیشین را پای خود دارد و گوردون براون که یکی از امضاکنندگان است به روزنامه گاردین گفت: «اگر می‌خواهیم کاپ۲۸ موفق شود، باید بن‌بست تأمین مالی مقابله با تغییرات اقلیمی شکسته شود.»

این نامه برای سلطان الجابر، رئیس منتخب کاپ۲۸ که مدیر اجرایی شرکت ملی نفت امارات متحده عربی نیز هست، و همچنین به لوئیز ایناسیو لولا داسیلوا، رئیس‌جمهور برزیل که رئیس کنونی گروه ۲۰ نیز هست، ارسال شده است.

این نامه که به امضای بان گی مون، دبیرکل سابق سازمان ملل؛ هلن کلارک، نخست‌وزیر سابق نیوزیلند؛ و میشل باشله، رئیس‌جمهور سابق شیلی نیز رسیده خاطرنشان می‌کند که طبق گزارش آژانس بین‌المللی انرژی، درآمدهای نفتی که پیش از همه‌گیری کووید، ۱.۵ تریلیون دلار در سال بود، در سال ۲۰۲۲ به رکورد ۴ تریلیون دلاری رسید که ۴۰ برابر بیشتر از کمکی است که در سال ۲۰۰۹ به کشورهای فقیر برای سازگاری با تغییرات اقلیمی وعده داده شد.

در روزهای نخست نشست اقلیمی کاپ۲۸ در دبی قرار است از جمله دبیرکل سازمان ملل متحد، پاپ فرانسیس، شاه چارلز سوم و نخست‌وزیر بریتانیا نیز شرکت داشته باشند و سپس وزیران و مقام‌های بلندپایه از ۱۹۸ کشور به مذاکرات دو هفته‌ای ادامه خواهند داد.

به گزارش نیویورک تایمز، جو بایدن، رئیس‌جمهور آمریکا در نشست کاپ۲۸ در دبی شرکت نخواهد کرد و «دستیاران ارشد کاخ سفید» علت آن را جریانات درگیری اسرائیل و فلسطین ذکر کرده‌اند.

آنتونی بلینکن، وزیر خارجه آمریکا، به عنوان نماینده این کشور در دبی حاضر خواهد بود.

با استفاده از گاردین و نیویورک‌تایمز/ پ. پ./ ف. دو.

آتش‌سوزی گسترده در جنگل‌های گیلان و مازندران ادامه دارد؛ احتمال پیشروی آتش

آتش سوزی در جنگل‌های شمال ایران. عکس از آرشیو
آتش سوزی در جنگل‌های شمال ایران. عکس از آرشیو

در حالی که خبر می‌رسد در روزهای اخیر نقاط پرتعدادی از مناطق جنگلی در ۱۲ شهرستان استان گیلان دچار آتش‌سوزی گسترده شده، گزارش‌های دیگر حاکی است ۹ هکتار نیز از جنگل‌های غرب مازندران در دو روز اخیر به دلیل آتش‌سوزی از بین رفته است.

مازیار رضوی، سرپرست منابع طبیعی و آبخیزداری گیلان، روز سه‌شنبه، هفتم آذر، در گفت‌وگو با خبرگزاری مهر از وقوع آتش‌سوزی در ۱۰۵ هکتار از عرصه‌های جنگلی استان گیلان خبر داد و گفت که این آتش‌سوزی‌ها در ۱۲ شهرستان و ۵۰ نقطه گیلان اتفاق افتاده است.

او «وزش باد و افزایش دما و سهل‌انگاری مردم» را دلیل بروز این آتش‌سوزی‌ها دانست و مسئولان دیگر منطقه نیز «سهل‌انگاری شکارچیان و حفاران غیرمجاز» را دلیل این وضعیت اعلام کرده‌اند.

اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری گیلان خبر می‌دهد که بر اثر وزش باد گرم و کاهش شدید رطوبت هوا، حریق در نقاط بسیاری در مناطق مرتفع شهرستان‌های ماسال، رودبار، شفت و آستارا ادامه دارد و هنوز از میزان خسارات وارده و مساحت عرصه‌های آتش گرفته اطلاع دقیقی در دست نیست.

در غرب مازندران نیز بخشی از جنگل‌های کهنه‌ده کُجور، شوراب نوشهر و همچنین چهار هکتار از ارتفاعات بالاسکوه دوهزار تنکابن از روز پنج‌شنبه دچار آتش‌سوزی شده که، به گفته مسئولان، در روز سه‌شنبه بارش باران باعث توقف آتش‌سوزی در ارتفاعات تنکابن شده است.

در همین حال روز سه‌شنبه خبر رسید که آتش‌سوزی حدود پنج هکتار از جنگل‌های لفور سوادکوه، واقع در شرق مازندران را نیز درگیر خود کرده و مسئولان از احتمال گسترده‌تر شدن تعداد آتش‌سوزی‌ها در استان مازندران خبر می‌دهند.

به گفته مسئولان، افراد محلی و شهروندان مختلف نقش عمده‌ای در کمک برای مهار برخی از این آتش‌سوزی‌ها داشته‌اند.

در سال‌های اخیر، گروه‌های مردمی در غرب کشور برای مهار آتش‌سوزی‌های پرتعداد جنگل‌های زاگرس تشکل‌هایی راه‌اندازی کرده‌اند، اما برخی از اعضای این تشکل‌ها، ازجمله «انجمن سبز چیا» در مریوان با بازداشت از سوی مأموران حکومتی روبه‌رو شده‌اند.

پیروزی سپاهان و پنجمین بازی بدون برد پرسپولیس

در دور پنجم از مرحله گروهی لیگ قهرمانان آسیا، سپاهان در تهران مقابل نیروی هوایی عراق پیروز شد. پرسپولیس هم در ریاض مقابل النصر عربستان به تساوی بدون گل رسید.

سپاهان در ورزشگاه آزادی در چهارمین دقیقه تک گل بازی زد. ضربه رضائیان در آستانه عبور از خط دروازه، توسط احمدزاده به تور رسید.

در ادامه این دیدار پر برخورد، جواد حسین‌نژاد و هادی محمدی اخراج شدند تا طلایی‌پوشان بازی را ۹ نفره به پایان برسانند.

در گروه سوم الاتحاد عربستان با غلبه بر اولمالیق ازبکستان ۱۲ امتیازی شد و صدر جدول را حفظ کرد. سپاهان هم با ۱۰ امتیاز در جایگاه دوم است.

پرسپولیس در ریاض، پنجمین بازی بدون برد خود را به پایان رساند. سرخپوشان در ۱۵ روز گذشته بازی نکرده‌ بودند. اخراج مدافع النصر در دقیقه ۱۷ باعث شد این تیم دقایق باقی مانده را ۱۰ نفره بازی کند.

اعلام پنالتی داور به سود النصر در دومین دقیقه بازی، با مخالفت رونالدو مواجه شد. این حرکت اخلاقی او بلافاصله در رسانه‌های معتبر ورزشی جهان انعکاس یافت. مارکا نوشته با وجود اقدام رونالدو، مربی پرسپولیس عصبانی بود از اینکه او کارت زرد نگرفته.

با این نتیجه النصر ۱۳ امتیازی شد و صدرنشینی‌اش را قطعی کرد. پرسپولیس ۸ امتیاز دارد. الدحیل قطر هم با وجود غلبه بر استقلال تاجیکستان، شانسی برای صعود ندارد.

رئیس فدراسیون ناشنوایان در پی گزارش اختصاصی رادیوفردا برکنار شد

مهران تیشه‌گران، رئیس سابق فدراسیون ناشنوایان ایران، که روز دوشنبه از سمت خود برکنار شد
مهران تیشه‌گران، رئیس سابق فدراسیون ناشنوایان ایران، که روز دوشنبه از سمت خود برکنار شد

گزارش اختصاصی رادیوفردا که روز دوشنبه ششم آذر منتشر شد، ساعاتی بعد منجر به برکناری رئیس فدراسیون ناشنوایان ایران از سمت خود شد.

در ویدئوی اختصاصی رادیو فردا، یک ورزشکار زن قزاقستانی با پوشش آزاد و استاندارد در حال پرش از روی مانع است، در حالی که همزمان زنان ایرانی با حجاب اسلامی می‌دویدند.

این ویدئو نشان می‌دهد که مردان داور و مسئولین مسابقات نیز در ورزشگاه آفتاب انقلاب حضور داشتند.

گزارش‌های رسیده حاکی است که کیومرث هاشمی، وزیر ورزش و جوانان، روز دوشنبه آقای تیشه‌گران را از سمت خود برکنار و با صدور حکمی، علیرضا خسروی را به عنوان سرپرست فدراسیون ناشنوایان معرفی کرد.

خبرگزاری فارس روز دوشنبه در واکنش به حاشیه‌ها پیرامون این موضوع نوشت که «فدراسیون ناشنوایان میزبان مسابقات دوومیدانی آسیاست و به‌دلیل پوشش نامناسب ورزشکاران خارجی و انتشار تصاویر آن، جنجال‌هایی به پا شده بود».

رئیس فدراسیون ناشنوایان در واکنش به حضور زنان خارجی با پوشش آزاد در مسابقات تهران گفته بود:‌ «اگر موجود نری در مسابقات زنان حضور داشت، من را اعدام کنید».

خبرگزاری ایسنا نوشته است: «به نظر می‌رسد برکناری مهران تیشه‌گران از ریاست فدراسیون ناشنوایان به‌دنبال حاشیه‌های ایجاد شده در مسابقات دوومیدانی ناشنوایان قهرمانی آسیا در تهران بوده است».

روزنامه وابسته به دانشگاه آزاد میزان محبوبیت ابراهیم رئیسی را «۲۰ درصد» اعلام کرد

حسن روحانی (راست) و ابراهیم رئیسی در یکی از مناظره‌های انتخابات ریاست‌جمهوری سال ۱۳۹۶
حسن روحانی (راست) و ابراهیم رئیسی در یکی از مناظره‌های انتخابات ریاست‌جمهوری سال ۱۳۹۶

روزنامه فرهیختگان، وابسته به دانشگاه آزاد اسلامی، ‌در گزارشی که روز دوشنبه ششم آذر منتشر کرد، مدعی شد «برخی نظرسنجی‌ها» حاکی از آن است که محبوبیت حسن روحانی، رئیس‌جمهور پیشین ایران، پنج درصد است و در ادامه نوشته که ابراهیم رئیسی «چهار برابر» او محبوبیت دارد.

این روزنامه منبع نظرسنجی‌ها را اعلام نکرده، اما بر اساس این ادعا، محبوبیت ابراهیم رئیسی در حالی که دو سال و چند ماه از ریاست جمهوری‌اش می‌گذرد، تنها ۲۰ درصد است.

در این گزارش به دلایل ثبت‌نام آقای رئیسی از حوزه خراسان جنوبی در انتخابات خبرگان رهبری اشاره شده و آمده است او به این دلیل از تهران نامزد نشد تا فرصت «فضای رقابتی» را از حسن روحانی بگیرد.

حسن روحانی هفته گذشته تأیید کرده بود که برای نمایندگی دوره آینده مجلس خبرگان کاندیدا شده است و برخی رسانه‌ها نوشته بودند ابراهیم رئیسی برای آن که تعداد آرایش با رئیس‌جمهور پیشین مقایسه نشود، از حوزه‌ای خارج از تهران نامزد انتخابات خبرگان شده است.

روزنامه «فرهیختگان» در گزارش خود ثبت‌نام حسن روحانی و حرف‌های او درباره احتمال انتشار لیست انتخاباتی در تهران و برخی شهرها را نشانه آن دانسته که جریان سیاسی «اعتدالیون» قصد دارند با حمایت حسن روحانی در دو انتخابات مجلس شورای اسلامی و خبرگان شرکت کنند.

این روزنامه همچنین ادعا کرده که حسن روحانی با «کش‌دار کردن دعواها و طعنه‌هایی که از جانب ‌اصولگرایان تندرو مطرح می‌شود» قصد دارد شانس خود و همفکرانش در انتخابات دو مجلس را که قرار است اسفند امسال برگزار شود، بالا ببرد.

آقای روحانی اواخر آبان در جلسه‌ای با وزیران و معاونان خودش در دولت‌های یازدهم و دوازدهم گفته بود: «بعد از ۹۸ فکر کردند که آب از سرشان گذشته و مهم نیست شرکت‌کننده [در انتخابات] کم باشد یا زیاد.»

این در حالی است که به‌دنبال رد صلاحیت گسترده چهره‌های سیاسی نزدیک به اصلاح‌طلبان توسط هیئت‌های اجرایی که شامل چند نماینده مجلس نیز شده است، برخی چهره‌های اصلاح‌طلبان می‌گویند امکان شرکت و «رقابت» در این انتخابات وجود ندارد.

این رد صلاحیت‌ها در حالی انجام شده که نگرانی‌ مقامات حکومتی از احتمال مشارکت اندک مردم در انتخابات مجلس بعد از اعتراض‌های سراسری سال گذشته به حدی است که علی خامنه‌ای، رهبر جمهوری اسلامی، ۱۴ خرداد امسال، آن را «انتخابات بسیار مهم» خواند و گفت «توپخانه‌های دشمن»، ۹ ماه پیش از برگزاری آن مشغول «بمباران انتخاباتی» است.

فرزندان نرگس محمدی جایزه صلح نوبل را به نمایندگی از مادرشان دریافت می‌کنند

یک زن ایرانی در حال خواندن خبر مربوط به معرفی شدن نرگس محمدی به عنوان برنده جایزه صلح نوبل
یک زن ایرانی در حال خواندن خبر مربوط به معرفی شدن نرگس محمدی به عنوان برنده جایزه صلح نوبل

بنیاد نوبل روز دوشنبه ششم آذر اعلام کرد که فرزندان نرگس محمدی، برنده جایزه نوبل صلح امسال، در مراسمی که در ماه دسامبر در اسلو برگزار می‌شود، به جای مادرشان حضور خواهند داشت.

بر اساس این خبر، کیانا و علی رحمانی از طرف مادرشان که اکنون در زندان اوین به سر می‌برد، این جایزه را دریافت خواهند کرد.

کمیته نوبل نروژ گفت دختر و پسر این فعال حقوق بشر که هر دو ۱۷ ساله هستند پس از مراسم اهدای این جایزه، از طرف مادرشان سخنرانی خواهند کرد.

نرگس محمدی، فعال حقوق بشر زندانی در ایران و از مدافعان «زن، زندگی، آزادی»، روز ۱۴ مهر امسال به عنوان برنده جایزه صلح نوبل ۲۰۲۳ معرفی شد.

کمیته نوبل می‌گوید که این جایزه معتبر را به‌دلیل نبرد خانم محمدی با سرکوب زنان در ایران و «مبارزه‌اش برای ارتقای حقوق بشر و آزادی برای همگان» به او اهدا می‌کند.

پس از شیرین عبادی، نرگس محمدی دومین زن ایرانی است که به این جایزه دست می‌یابد. هیچ شخصیت مردی تاکنون از ایران موفق به دریافت این جایزه نشده است.

جایزه صلح نوبل در حالی به یک فعال زن حقوق بشر در ایران اهدا می‌شود که جنبش «زن، زندگی، آزادی» در یک سال اخیر در صدر اخبار جهان قرار داشته و مشکلات زنان ایران در معرض دید تمام جهانیان قرار گرفته است.

سحر زکریا، صبا کمالی و دانیال مقدم به‌دنبال انتشار یک آهنگ مشترک به دادسرا احضار شدند

از راست: سحر زکریا، دانیال مقدم و صبا کمالی
از راست: سحر زکریا، دانیال مقدم و صبا کمالی

سحر زکریا و صبا کمالی، بازیگران سینما و تلویزیون و دانیال مقدم، خواننده، به‌دنبال انتشار یک آهنگ مشترک به مناسبت روز جهانی منع خشونت علیه زنان،‌ به دادسرای فرهنگ و رسانه احضار شدند.

آقای مقدم با انتشار این خبر در استوری اینستاگرام خود نوشت که «دعوت به فساد و فحشا» از جمله اتهامات پرونده مشترک او و این دو بازیگر زن است.

صبا کمالی نیز با بازنشر استوری این خواننده، خبر احضار خود را تأیید کرد.

آهنگ «حوری» روز سوم آذر با موضوع خشونت علیه زنان و با اجرای مشترک این سه هنرمند منتشر شد.

دانیال مقدم پیش از این نیز چند ترانه دیگر با موضوعات اجتماعی و اعتراضی از جمله آهنگ «رئیس» را با اجرای غلام کویتی‌پور منتشر کرده است.

غلام کویتی‌پور، نوحه‌خوان مشهور دوران جنگ ایران و عراق که زاده خرمشهر است، آهنگ اعتراضی «رئیس» را مرداد امسال در فضای مجازی منتشر کرد که با استقبال مردم و کاربران شبکه‌های اجتماعی روبرو شد.

نهادهای امنیتی جمهوری اسلامی در روزهای گذشته فشار بر هنرمندانی که با اعتراضات «زن، زندگی، آزادی» همراهی داشته‌اند را افزایش داده‌اند.

در همین زمینه وکیل هانیه توسلی، بازیگر معترض به حجاب اجباری، روز ۲۸ آبان‌ اعلام کرد که موکلش به حبس و جریمه نقدی محکوم شده است.

همچنین رسانه‌های ایران روز ۲۹ آبان خبر دادند آزاده صمدی، بازیگر سینما، هنگامی که قصد سفر به هند برای شرکت در یک جشنواره سینمایی را داشت، ممنوع‌الخروج و گذرنامه‌اش توقیف شد.

بیشتر

تازه‌های ایران و جهان

XS
SM
MD
LG