(rm) صدا | [ 4:22 mins ]
رسانههای بریتانیا به نقل از آنچه منابع مطلع خواندند، خبر دادند سپاه پاسداران به شبه نظامیان شیعه عراق تعلیمات نظامی میدهد. این منبع میگوید شواهدی وجود دارد که در هر مرحله ده عراقی در اردوگاههای ایران، لبنان و سوریه آموزشهای نظامی دیده و سپس برای تعلیم 50 افراط گرای دیگر به عراق باز میگردند. هفته پیش نيز تونی بلر ایران را به دخالت مسلحانه در امور عراق متهم كرد. لرد تمپل موريس عضو کمیته روابط خارجی مجلس اعیان بریتانیا در مصاحبه با راديو فردا مي گويد: هر چند نمیتوان چیزی را ثابت کرد، اما این واقعیت که این اتهامات حداقل دوبار از طرف دولت بریتانیا و در زمانی اقامه شده که مساله برنامه هستهای ایران هم مطرح است، بسیار مهم است و ایران باید متوجه آن باشد، زيرا خطر انزوا و بدنامی به عنوان کشوری خودسر وجود دارد که مردمش آن را نمیخواهند. آقاي موريس مي گويد: فکر میکنم ایران با انتخابات ریاست جمهوری از روند تفاهمی سازنده دور شده است كه اگر ادامه يابد، ارجاع پرونده اتمي ايران به شوراي امنيت و آسیب پذیری اقتصادش مطرح میشود. اتهامات متقابل ایران و بریتانیا همچنان ادامه دارد. هفته پیش نخست وزیر بریتانیا ایران را متهم کرد که به عراق مواد منفجره میفرستد و ایران هم قبلا بریتانیا را متهم کرده بود که در ناآرامیهای خرداد ماه استان خوزستان دست داشته است. امروز رسانههای بریتانیا به نقل از آنچه منابع مطلع خواندند، خبر دادند که سپاه پاسداران به شبه نظامیان شیعه عراق تعلیمات نظامی میدهد.
فریبا مودت (رادیو فردا): برخی مطبوعات بریتانیا به نقل از آنچه امروز منابع مطلع خواندند، گزارش دادند که این کشور بار دیگر ایران را متهم به داشتن اردوگاههای آموزش نظامی برای افراط گرایان اسلامی کردند که در آن به راههای حمله به سربازان انگلیس در عراق آشنا میشوند. این منبع میگوید شواهدی وجود دارد که در هر مرحله ده عراقی در اردوگاههای ایران، لبنان و سوریه آموزشهای نظامی دیده و سپس برای تعلیم 50 افراط گرای دیگر به عراق باز میگردند.
هفته پیش هم تونی بلر نخست وزیر بریتانیا ضمن متهم کردن ایران به دخالت مسلحانه در امور عراق گفت هر چند شاهدی برای اثبات این امر وجود ندارد، اما این گزارشها نگران کننده است. ایران هم اما ضمن تکذیب هر گونه دخالت در عراق، انگلیس را متقابلا متهم کرده که در اغتشاشات خردادماه خوزستان که در جریان آن گروهی کشته و زخمی شدهاند، دست داشته است. بازهم اتهامی که از طرف بریتانیا تکذیب شد. ساعتی پیش در تماس با لرد تمپل موريس عضو کمیته روابط خارجی مجلس اعیان بریتانیا، از او پرسیدم اساس و هدف این اتهامات متقابل چیست؟
لرد تمپل موريس (عضو کمیته روابط خارجی مجلس اعیان بریتانیا): فکر میکنم این مسالهایست که یافتن مدرکی برای اثبات آن بسیار مشکل است و فکر می کنم هر چند نمیتوان چیزی را ثابت کرد، اما این واقعیت که این اتهامات حداقل دوبار از طرف دولت بریتانیا و در آن زمانی اقامه شده که مساله برنامه هستهای ایران هم مطرح است و بریتانیا حاضر به مصالحه در این مورد نیست، بسیار مهم است و ایران باید متوجه آن باشد.
ف. م : از لرد تمپل موريس پرسیدم که پیامد این به اصطلاح مانورهای سیاسی را چگونه میبیند و طرفین درگیر در آن از این حرکتها چه چیز به دست میآورند و چه چیز از دست میدهند؟
لرد تمپل ماریس: فکر میکنم که در شرایط بسیار مشکلی هستیم. این گونه برخوردها اوضاع را برای همه دشوار میکند. در ارتباط با روابط بریتانیا و ایران باید بگویم که اینجا تنها بریتانیا مطرح نیست، بلکه هرچند بریتانیا به لطف حزب الله از طریق انفجارهای جنوب عراق صدمه خورده، اما در زمینه برنامههای هستهای ایران، ایران در انزوای بینالمللی قرار خواهد گرفت و دیدیم که آن دوستان ایران یعنی چین و روسیه که جمهوری اسلامی ایران روی حمایتشان حساب میکرد، در اجلاس شورا رای ممتنع دادند. بنابراین خطر انزوا و بدنامی ایران به عنوان کشوری خودسر در این میان وجود دارد که برای ایران بد است و چیزی است که مردم آن را نمیخواهند.
ف. م : در اینجا به لرد تمپل موريس گفتم که در گذشته علیرغم مشکلات بریتانیا سعی داشته همواره روابط حسنه خود را با ایران حفظ کند. در حالی که به نظر میرسد به گونهای بی سابقه در چند هفته اخیر، سیاست انگلیس در قبال ایران تغییر کرده است. او در واکنش گفت:
لرد تمپل ماریس: فکر میکنم ایران عوض شده است. فکر میکنم ایران با انتخابات ریاست جمهوری و مجلس از روند تفاهمی سازنده دور شده است. ایران با نظر اکثریت تبدیل که کشوری افراطیتر و مشکلتر شده است. اگر این روند ادامه یابد، ایران به طور فزاینده تصویر یک کشور خودسر را از خود نشان میدهد و در اینجا مساله برنامه هستهای ایران و ارجاع جمهوری اسلامی به شورای امنیت و آسیب پذیری اقتصاد ايران مطرح میشود.