خبرخوان
رضا اسلامی، استاد دانشگاه، به «حبس و محرومیت از تدریس» محکوم شد

یکی از معاونان معاونت حقوقی رئیسجمهوری روز یکشنبه ۱۹ بهمن اعلام کرد که رضا اسلامی، استاد دانشگاه شهید بهشتی که از اردیبهشت سال جاری در بازداشت به سر میبرد، به اتهام «همکاری با دولت متخاصم» به هفت سال حبس، محرومیت از تدریس و ممنوع الخروجی محکوم شد.
علیاکبر گرجی، وکیل و معاون ارتباطات و پیگیری اجرای قانون اساسی، با نقل این خبر از وکیل آقای اسلامی، نوشت: «تدریس مباحث مربوط به حاکمیت قانون در هیچ کجای دنیا نمیتواند از مصادیق نفوذ یا همکاری با دول متخاصم باشد.»
رضا اسلامی استاد حقوق بشر و حقوق محیط زیست و عضو هیئت علمی دانشگاه شهید بهشتی است که ۲۳ اردیبهشت سال جاری توسط نیروهای وزارت اطلاعات بازداشت شد.
مقامات قضایی دلیل بازداشت او را اعلام نکردند، اما مدتی بعد برخی نزدیکان آقای اسلامی گفتند اتهام او برگزاری دوره آموزشی چندروزهٔ حقوق در جمهوری چک بوده که ادعا شده «حامی مالی آن یک سازمان غیردولتی آمریکایی» است.
این در حالی است که خود آقای اسلامی در مرداد ماه فایلی صوتی منتشر کرد که در آن «هرگونه تماس با فرد یا نهاد دولتی آمریکایی» را رد کرد و اتهامات خود را نیز «کاملاً واهی و بیاساس» خواند.
رضا اسلامی مدرک دکتری حقوق از دانشگاه مکگیل کانادا دارد و شهروند دوتابعیتی ایرانی-کانادایی به شمار میآید.
رسیدگی به پرونده رضا اسلامی که از زمان بازداشت همچنان زندانی است، در شعبه ۱۵ دادگاه انقلاب به ریاست قاضی صلواتی انجام شده است.
در سالهای اخیر مقامات امنیتی و قضایی جمهوری اسلامی شماری از استادان دانشگاه و پژوهشگران دوتابعیتی را به اتهاماتی چون «جاسوسی یا همکاری با دولتهای متخاصم» زندانی کردهاند.
حکم هفت سال حبس رضا اسلامی «غیرقطعی و قابل تجدیدنظرخواهی» اعلام شده است.
مهمترین خبرهای ایران و جهان
نفتکش آزاد شده ایران بندر یونانی را ترک کرد؛ ابهام در مورد سرنوشت محموله نفتی

یک هفته بعد از رای دادگاه یونان برای آزادی نفتکش «لانا» با پرچم ایران که دو ماه پیش توقیف شده بود، این نفتکش روز شنبه ۱۱ تیرماه بندر کاریستوس یونان را به سمت بندر پیرائیوس ترک کرد.
یک هفته بعد از رای دادگاه یونان برای آزادی نفتکش «لانا» با پرچم ایران که دو ماه پیش توقیف شده بود، این نفتکش روز شنبه ۱۱ تیرماه بندر کاریستوس یونان را به سمت بندر پیرائیوس ترک کرد.
نفتکش لانا قرار بود طی روزهای گذشته آزاد شود، اما بدهی آن به یک شرکت خدمات یدککش باعث تاخیر در ترک بندر کاریستوس شده بود.
این کشتی به خاطر خرابی در موتور آن فعلا با یدککش به سمت بندر پیرائیوس کشیده میشود.
یونان نفتکش روسی لانا (با نام قبلی پگاس) با ۷۰۰ هزار بشکه نفت ایران و ۱۹ خدمه روسی را دو ماه پیش با درخواست آمریکا توقیف کرد، موضوعی که واکنش ایران را برانگیخت و به فاصله چند روز، سپاه پاسداران دو نفتکش یونانی را در خلیج فارس توقیف کرد.
ماه گذشته آمریکا محموله نفتکش لانا را تخلیه کرد و هنوز معلوم نیست سرنوشت این محموله چه خواهد شد.
از طرفی هنوز گزارشی درباره سرنوشت دو نفتکش یونانی توقیف شده در ایران منتشر نشده است.
با استفاده از گزارشهای رویترز و رادیو فردا؛ د.خ/س.ن
شکایت قضایی ستاد امر به معروف از شرکت «دومینو» در پی انتشار آگهی تبلیغ بستنی

شرکت بستنیسازی «دومینو» در پی انتشار تازهترین تیزر تبلیغاتی خود با شکایت قضایی از سوی ستاد امر به معروف و نهی از منکر روبهرو شد.
دلیل اعلام جرم علیه این شرکت نزد دادستان عمومی و انقلاب تهران، «اهانت به مقام شامخ زن و ترویج بیعفتی» عنوان شده است.
مدیرکل حقوقی و امور مجلس ستاد امر به معروف، شرکت دومینو را به نادیده گرفتن آنچه که «تذکر لسانی» نامیده و زیرپا گذاشتن تعهد مبنیبر عدم انتشار دوباره چنین تیزرهای تبلیغاتی متهم کرده است.
این دومینبار است که انتشار ویدئوی تبلیغ بستنی با نقشآفرینی یک زن از سوی شرکت دومینو، جنجالساز میشود.
مردادماه پارسال هم این شرکت بستنیسازی در پی واکنشها به انتشار ویدئویی مشابه در صفحه اینستاگرام خود ناچار به حذف آن شده بود.
خبرگزاری فارس، وابسته به سپاه پاسداران، در توصیف آن ویدئو مدعی شده بود که بازیگر زن علاوهبر «ظاهری نامناسب» حین خوردن بستنی، «رفتارها و اداهایی کاملا اروتیک و جنسی» به نمایش گذاشته است.
آگهیهای تبلیغاتی شرکتهای مختلف در سالهای گذشته بارها دچار چنین حاشیههایی شده است. اسفند سال ۹۷ رسانههای حکومت ایران یک برند شکلات را متهم به «استفاده جنسی از زنان» در تبلیغات خود کردند.
آبان سال ۹۹ نیز پس از آنکه بستنی میهن در تبلیغات خود پستان گاو را سانسور کرد، انتقادات گستردهای درباره این نوع سانسور مطرح شد.
با استفاده از گزارش خبرآنلاین، توئیتر و وبسایت رادیو فردا/ آ.ت/ س.ن
تنش آبی در ایران؛ «۸۶ درصد مساحت اصفهان» با بحران روبهرو است

مدیریت بحران استانداری اصفهان روز شنبه ۱۱ تیرماه با استناد به گزارش مرکز اقلیمشناسی ایران گفت که ۸۶ درصد مساحت اصفهان با خشکسالی مواجه است و در حال حاضر، ۳۰۰ روستای این استان با تانکر سیار آبرسانی میشود.
منصور شیشهفروش، مدیرکل این سازمان، روز شنبه در مراسمی رسمی با حضور مسئولان شرکت آب و فاضلاب اصفهان تصریح کرد که بحران خشکسالی در استان اصفهان طی بیست سال گذشته تشدید شده است.
او همچنین در مورد گسترش چشمگیر فرونشست زمین در دشتهای اصفهان هشدار داد و افزود که بر اساس گزارش سازمان زمینشناسی و نقشهبرداری، ۲۷ دشت از ۳۵ دشت این استان در پی کمآبی مستمر با بحران فرونشست روبهرو هستند.
این نخستینبار نیست که مقامهای مسئول در مورد بحران فرونشست زمین در اصفهان هشدار میدهند؛ رئیس گروه حفاظت از منابع آب زیرزمینی شرکت آب منطقهای اصفهان روز هشتم تیرماه به خبرگزاری تسنیم گفته بود که آبخوان شهر اصفهان «حدود سه میلیارد متر مکعب کسری آب دارد».
مهرماه پارسال نیز، مدیرکل سازمان زمینشناسی و اکتشافاتمعدنی این استان اعلام کرد اصفهان تنها شهر در سراسر ایران است که «فرونشست زمین حتی به داخل مناطق مسکونی آن نفوذ کرده است».
او هشدار داده بود که «برای احیای آبخوان دشت اصفهان-برخوار فقط تا سال ۱۴۰۹ و در خوشبینانهترین حالت تا سال ۱۴۱۸ فرصت هست».
به گفته این مقام در دشت اصفهان-برخوار زیرساختهای حیاتی و استراتژیکی مانند نیروگاه، پالایشگاه، ورزشگاه نقش جهان، فرودگاه، کریدور شمال به جنوب، شرق به غرب و همچنین شمار قابل توجهی آثار تاریخی قرار دارد.
با استفاده از گزارشهای ایسنا و تسنیم/ آ.ت/ س.ن
اعتراضات کمسابقه در منطقه خودمختار ازبکستان به تغییرات قانون اساسی

در آستانه برگزاری همهپرسی تغییرات قانون اساسی در ازبکستان، اعتراضات گسترده و کمسابقهای در منطقه خودمختار «کاراکالپاکستان» (به ترکی: سیاهکلاهان) برگزار شده است.
منطقه خودمختار کاراکالپاکستان اگرچه مانند ازبکها ترکزبان هستند، اما روابط نزدیکی با روسیه دارند و با دو میلیون نفر جمعیت، حدود نیمی از بخش غربی کشور را تشکیل میدهند.
طبق قانون اساسی موجود ازبکستان، کاراکالپاکستان حق برگزاری رفراندوم برای استقلال را دارد، اما دولت شوکت میرضیایف در ماههای آینده برای همهپرسی قانون اساسی آماده میشود که در آن به حق رفراندوم برای استقلال منطقه خودمختار کاراکالپاکستان اشاره نشده است.
وزارت داخله ازبکستان روز شنبه ۱۱ تیرماه با انتشار بیانیهای گفته است که علت اعتراضات «بدفهمی» درباره تغییرات قانون اساسی بوده است.
این گزارش همچنین به حملات معترضان به ساختمانهای دولتی اشاره کرده و گفته است پلیس مجبور به مداخله شده است.
هنوز گزارشی از شمار بازداشتشدگان منتشر نشده است.
با استفاده از گزارشهای رویترز و الجزیره؛ د.خ/س.ن
هشدار در مورد احتمال ابتلا به وبا در مناطق مرزی در پی افزایش شمار مبتلایان

در پی افزایش شمار مبتلایان به وبا در استانهای کردستان و کرمانشاه و مشاهده موارد مشکوک از احتمال ابتلا به این بیماری در چند استان دیگر، کارشناسان بهداشت و درمان کشور گفتند که خطر مرگ سریع مبتلایان را تهدید میکند.
یک مقام ارشد وزارت بهداشت و درمان ایران که رئیس اداره بیماریهای انتقالی از آب و غذا است، روز جمعه، دهم تیر، گفت احتمال شیوع وبا در کشور دور از انتظار نیست.
احمد مهری، اپیدمیولوژیست، گفت که این نخستین بار است که این بیماری را در این ابعاد گسترده در کشور میبینیم.
به گفته این کارشناس بهداشت عمومی، از نظر علم همهگیری زمانی که حتی یک مورد ابتلا به وبا در منطقهای مشاهده شود، باید «طغیان» بیماری را اعلام کرد زیرا فرد مبتلا ممکن است در کمتر از چند ساعت جان بدهد.
به گزارش همشهری آنلاین، در استان سلیمانیه عراق که همجوار مناطق کردنشین ایران است، «هزاران تن» مبتلا به وبا هستند و در این خطه «وضعیت اضطراری» اعلام شده است.
معاون دانشگاه علوم پزشکی استان کردستان در این زمینه به ایرنا گفته بود که تمامی کسانی که مشکوک به ابتلا به وبا هستند، سابقه سفر به اقلیم کردستان عراق را داشتهاند.
بهرام عیناللهی، وزیر بهداشت، روز ۹ تیر گفت هنوز آمار قابل توجهی در این زمینه موجود نیست و «تنها ۴۰ مورد» گزارش شده است.
معلوم نیست که وزارت بهداشت شیوهنامهای برای مقابله با احتمال شیوع وبا در ایران به مردم و نهادها ارائه کرده یا نه. در مورد ممنوعیت احتمالی سفر به این مناطق از عراق نیز دستوری منتشر نشده است.
از سوی دیگر، در آستانه عید قربان، افزایش سفرهای زیارتی ایرانیان به عتبات عالیات در دستور کار قرار دارد.
رسانههای ایران خبر دادند که نخستین کاروان عتبات عالیات پس از سه سال وقفه به دلیل همهگیری کرونا، روز شنبه، ۱۱ تیر، از مرز شلمچه راهی کربلا شد.
کارشناسان بهداشت تاکید دارند که عامل وبا باکتری است که قدرت سرایت شدید از فرد آلوده را دارد و راه انتقال بیماری نیز دست، مدفوع و آب آلوده است.
بیماران معمولا اسهال آبکی و پرفشار، دلدرد، ادرار با رنگ زرد، حرص تشنگی و استفراغ بدون حالت تهوع دارند. وبا به عنوان یک بیماری کشنده سریع شناخته شده است.
مهمترین اصول بهداشتی از سوی مردم، اطمینان از بهداشت آب و مواد غذایی، استفاده از آب معدنی، شستن کامل و دقیق دستها و نیز انگلزدایی از میوهجات، سبزیجات و مواد غذایی است.
گوگل سابقه سر زدن زنان به مراکز سقط جنین در آمریکا را ذخیره نمیکند

یک هفته پس از حکم دیوان عالی آمریکا در زمینه غیرقانونی شدن پایان دادن به بارداری ناخواسته، شرکت گوگل روز جمعه، دهم تیر، اعلام کرد که سابقه جستجو و رفت و آمد مردم به مراکز سقط جنین و کلینیکهای درمانی زنان در آمریکا را حذف خواهد کرد.
به گزارش شبکه انبیسی، این تصمیم برای مقابله با این احتمال گرفته شده که نهادهای قانونی و از جمله پلیس، افراد را به خاطر جستجوی مراکز سقط جنین یا حضور در آن تحت تعقیب قرار دهند.
دیوان عالی آمریکا هفته گذشته قانونی را که در حدود ۵۰ سال گذشته به زنان حق پایان دادن به بارداری ناخواسته را داده بود، لغو کرد.
در پی این تصمیم لازمالاجرا، تعدادی از ایالات آمریکا بلافاصله غیرقانونی بودن سقط جنین را اجرایی کرده و تمامی مراکز درمانی مرتبط را بستند. چندین ایالت دیگر نیز در ماههای آینده به آنها میپیوندند.
حال در زمانی که زنان بسیاری در آمریکا برای پایان دادن به بارداری ناخواسته درماندهاند، قانونگذاران آمریکاییِ مدافع این قانون جدید این احتمال را بررسی میکنند که حضور زنان باردار در ایالات دیگر را برای دریافت قرص سقط جنین نیز غیرقانونی کرده و زنان را تحت تعقیب قضایی قرار دهند.
موتور جستجوگر گوگل و سایر غولهای فنآوری در روزهای گذشته از پاسخگویی به سوالات رسانهها و برخی از قانونگذاران در مورد ذخیرهسازی دادهها خودداری کرده بودند.
۲۴ عضو مجلس نمایندگان دو ماه پیش در نامه به سوندار پیچای، مدیر عامل گوگل، خواستند که این شرکت دادههای مکانی غیرضروری کاربران، مانند زنانی که احتمالا در جستجوی سقط جنین هستند، را گردآوری و ذخیره نکند.
گوگل در حالی که از حذف سابقه جستجو، سفر و مراجعه زنان به مراکز سقط جنین خبر داده، هنوز به صراحت نگفته است که کار خود را چگونه با قانون جدید منطبق خواهد کرد. با این حال، به گفته جِن فیتزپاتریک، معاون ارشد گوگل، این کمپانی با زیادهخواهیهای احتمالی نهادهای اجرایی مقابله خواهد کرد.
به گزارش شبکه انبیسی، گوگل تصمیم گرفته به کاربران زن نیز که مطالب قاعدگی ماهانه خود را در برنامه فیتبیت یادداشت میکردند، امکان دهد که نوشتههای خود را پاک کنند.
گوگل غیر از حذف سابقه رفت و آمد یا جستجوی کاربران در مورد مراکز سقط جنین و درمانگاههای زنان، سابقه جستجو و حضور در مراکز ترک اعتیاد، درمان خشونت یا کاهش وزن را نیز حذف خواهد کرد تا «حریم خصوصی» افراد حفظ شود.
به گفته جن فیتزپاتریک، معاون ارشد گوگل، این تغییرات از هفتههای آینده عملی خواهد شد.
معلوم نیست در این مدت، پلیس و نهادهای قانونی از فرصتی که دارند، چگونه برای تعقیب احتمالی افراد استفاده کنند.
امام جماعت یک مسجد در اصفهان هدف تیراندازی قرار گرفت

رسانههای ایران روز شنبه، ۱۱ تیرماه، از حمله یک موتورسوار ناشناس با سلاح گرم به یک آخوند در شهر اصفهان خبر دادند.
خبرگزاری حوزه گزارش داد محسن اخوان، امام جماعت مسجد بقیهالله در خیابان برازنده اصفهان، صبح روز شنبه هنگام بازگشت از این مسجد هدف تیراندازی یک موتورسوار قرار گرفت.
باشگاه خبرنگاران جوان نیز نوشت که این آخوند در این تیراندازی «صدمه جدی ندیده» و اکنون در بیمارستان بستری است.
هنوز جزئیاتی از دلایل و عاملان این حمله منتشر نشده است.
بر اساس گزارش رسانههای ایران، محسن اخوان مدیر یک مدرسه تبلیغی در حوزه علمیه اصفهان بوده است.
کمتر از دو هفته پیش، عبداللطیف مرادی، ضارب سه آخوند در مشهد که رسانهها او را «ازبکتبار» معرفی کردند، اعدام شد.
او در اواسط فروردین در محوطه حرم مشهد با چاقو به سه آخوند شیعه حمله کرد که دو نفر از آنان کشته شدند.
احمد وحیدی، وزیر کشور جمهوری اسلامی، این حمله را «تروریستی» خواند.
کمی قبل از این حمله، دو طلبه اهل سنت گنبد کاووس با سلاح گرم کشته شدند اما گزارش شد که قتل آنان «انگیزه شخصی» داشت.
فروردین سال گذشته نیز انتشار کلیپی از سیلی زدن یک جوان به فردی که لباس یک آخوند را به تن دارد، حاشیهساز شد.
به گفته محمدتقی فاضل میبدی، عضو مجمع محققین و مدرسین حوزه علمیه قم، بسیاری از طلاب به دلیل «متلک یا فحش» از سوی مردم، کمتر با لباس روحانیت در مجامع عمومی ظاهر میشوند.
وبسایت خبرآنلاین هم در سال ۹۶ در گزارشی با عنوان «جایگاه روحانیت و دردسرهای آخوند بودن» نوشته بود: «شأن و جایگاه سنتی روحانیت امروز نسبت به دیروز کاهش یافته... بخشی از آن حاصل عملکرد همین نظام است.»
اعتصاب غذای زندانیان سنیمذهب در اعتراض به «توهین» دادستان

شماری از زندانیان سنیمذهب در زندان رجاییشهر کرج در اعتراض به «توهین» دادستان تهران در جریان بازدید او از این زندان اعتصاب غذا کردند.
پایگاه اخبار حقوق بشری هرانا روز جمعه، دهم تیرماه، گزارش داد که سه زندانی سنیمذهب به نامهای یاسین عباس جوبی، نورعزیز دارابی و صادق ایوبی از روز پنجشنبه ۹ تیر اعتصاب غذا کردهاند و این اعتصاب غذای آنان به مدت سه روز ادامه دارد.
این پایگاه خبری به نقل از یک منبع مطلع اضافه کرد که در شامگاه جمعه همه زندانیان سنیمذهب سالن ۱۱ بند ۴ زندان رجاییشهر نیز از گرفتن وعده غذایی شام خود امتناع و اعلام اعتصاب غذا کردند.
پیشتر یک منبع نزدیک به خانواده یکی از زندانیان به هرانا گفته است که علی صالحی دادستان تهران در جریان بازدید خود از بندهای مختلف زندان رجاییشهر در روز پنجشنبه، درخواستهای زندانیان سنیمذهب درباره رسیدگی به مشکلاتشان را رد کرد و گفت شهروندان سنیمذهب حتی «حق زندگی در ایران را ندارند».
اکنون ۴۹ زندانی سنیمذهب در سالن ۱۱ بند ۴ و سالن ۲۱ بند ۷ زندان رجاییشهر کرج دوران محکومیت خود را سپری میکنند.
بر اساس تازهترین گزارش هرانا، آب تصفیه نشده و ناسالم زندان موجب بروز ناراحتیهای کلیوی در برخی از زندانیان محبوس در این زندان شده و همچنین موقعیت مکانی سالن ۲۱ و رطوبت بسیار بالای بند ۷، عموم زندانیان ساکن را درگیر بیماریهای تنفسی کرده است.
پیشتر نیز گزارشهایی از وضعیت ناگوار زندانیان سنیمذهب زندان رجاییشهر منتشر شده است.
این در حالی است که قوه قضاییه روز جمعه اعلام کرد که علی صالحی در جریان بازدید خود از زندان رجاییشهر گفت «اقدامات قابل توجهی در بحث بهداشت زندان» صورت گرفته است.
دستگاه قضایی جمهوری اسلامی تاکنون بارها زندانیان سنیمذهب این زندان را که در پروندههایی با اتهامهای سیاسی محکوم شده بودند، اعدام کرده که اعتراض سازمانهای بینالمللی را در پی داشته است.
در سانحه قطار مشهد-یزد، «همه عوامل مقصر بودند»

محمدحسن اسماعیلی، رئیس کمیسیون عالی سوانح در ایران، اعلام کرد که همه عوامل دخیل در سانحه مرگبار قطار مشهد – یزد از جمله شرکت دولتی راهآهن جمهوری اسلامی و پیمانکار بخش خصوصی که مشغول بازسازی خط بود، مقصر بودهاند.
آقای اسماعیلی در گفتوگویی با خبرگزاری ایسنا که روز شنبه، ۱۱ تیر، منتشر شد، گفت: «با توجه به این که لوکوموتیوران و ناظران متعلق به شرکت راهآهن بودهاند، راهآهن هم مقصر است.»
قطار مسافربری مشهد - یزد بامداد چهارشنبه، ۱۸ خرداد، در کیلومتر ۸۵ طبس به یزد بر اثر تصادف با یک بیل مکانیکی از ریل خارج شد.
در گزارشهای اولیه شمار کشتهشدگان این سانحه ۲۱ نفر و شمار مصدومان ۸۶ نفر اعلام شد، اما سازمان پزشکی قانونی یزد تعداد کشتهشدگان را ۱۴ نفر اعلام کرد.
پیشتر کمیسیون عمران مجلس شورای اسلامی نیز در گزارش خود، نقص در ساختار نظارتی شرکت راهآهن را از دلایل این سانحه دانسته است.
رئیس کمیسیون عالی سوانح با استناد به این گزارش کمیسیون عمران مجلس، درباره نقش شرکت راهآهن در اتفاق افتادن این سانحه افزود که تجهیزاتی مانند «بالیز» میتوانست به کاهش سرعت قطار پیش از رسیدن به محل حادثه کمک کند.
به گفته آقای اسماعیلی، بالیز دستگاهی است که کنار خط آهن نصب میشود و اگر قطاری سرعت خود را کاهش ندهد فرمان ترمز را صادر میکند.
او گفت، قطار پیش از رسیدن به محل حادثه باید سرعت خود را تا ۱۵ کیلومتر بر ساعت کاهش میداد، اما با سرعت بیش از ۱۴۰ کیلومتر بر ساعت به این نقطه رسید.
او تاکید کرد که تامین چنین دستگاهی جزو دستور کار و سفارش خرید شرکت راهآهن در سالهای گذشته بوده، اما به دلیل آن چه «کمبود بودجه» اعلام شده، این دستگاه خریداری نشده است.
چند روز پیش، کمیسیون عالی سوانح راهآهن در اطلاعیه شماره دو خود درباره سانحه قطار مشهد - یزد، شش عامل
مؤثر در بروز این سانحه را اعلام کرد که خطاهای لوکوموتیوران، سرپرست عملیات تعویض تراورس و مسئول ایستگاه عباسآباد از جمله این عوامل بودند.
رئیس کمیسیون عالی سوانح تاکید کرد طبق قانون پیمانکار بازسازی خط هیچ اجازهای برای کار کردن روی خط وقتی که خط آزاد بوده، نداشته است.
به گفته او، چند نفر از شرکت بازسازی خط بازداشت شدند اما اکنون برخی از آنان با وثیقه آزادند.
لوح پیوستن شهر ماسوله به اتحادیه شهرهای تاریخی جهان رونمایی شد

مقامات شهری و استانی گیلان طی مراسمی از لوح پیوستن شهر ماسوله به اتحادیه شهرهای تاریخی جهان، یک سازمان مستقر در ژاپن، رونمایی کردند.
یوسف نیرویی، شهردار ماسوله، در این مراسم که روز پنجشنبه، ۹ تیر، در این شهر برگزار شد با اشاره به این که «۱۲۴ شهر جهان عضو اتحادیه شهرهای تاریخی جهان هستند» از ماسوله به عنوان نُهمین شهر ایران نام برد که «به این اتحادیه پیوست».
ماسوله در دامنه کوههای جنگلی شهرستان فومن در استان گیلان قرار دارد و به دلیل معماری خاص خود دارای اهمیت تاریخی است و برای گردشگران داخلی و خارجی جذابیت دارد.
سقف هر خانه در ماسوله حیاط خانه بالایی است و همچنین به عنوان پیادهرو برای تردد اهالی شهر استفاده میشود.
بر اساس اعلام اتحادیه شهرهای تاریخی جهان، عضویت ماسوله در این اتحادیه در آخرین روزهای سال ۲۰۲۱ از
سوی هیئت مدیره اتحادیه تایید شد.
اتحادیه شهرهای تاریخی جهان سال ۱۹۸۷ در کیوتو، ژاپن، با هدف ارتباط میان شهرهای تاریخی در زمینههای تبادل دانش و همکاری تاسیس شد.
عضویت ماسوله در این اتحادیه پس از آن رخ میدهد که این شهر در سال ۱۳۵۴ در فهرست آثار ملی ایران به ثبت رسیده و اکنون نیز تلاش میکند تا در فهرست میراث جهانی یونسکو ثبت شود.
به گفته خلیل بهروزیفر، نماینده فومن و شفت در مجلس شورای اسلامی، به زودی یک کارشناس یونسکو برای بررسی درخواست ایران در زمینه ثبت جهانی ماسوله به ایران سفر خواهد کرد.
سال گذشته، منظر فرهنگی اورامانات در استانهای کرمانشاه و کردستان و خط آهن سراسری ایران در چهل و چهارمین اجلاس کمیته میراث جهانی یونسکو به ثبت رسید.
اردبیل، اصفهان، نیشابور، سمنان، شیراز، تبریز، یزد و کاشان دیگر شهرهای ایران هستند که نامشان در فهرست شهرهای تاریخی جهان دیده میشود.
مذاکره کننده ارشد هستهای ایران در مسکو با معاون وزیر امور خارجه روسیه دیدار کرد

علی باقری کنی، مذاکره کننده ارشد هستهای ایران روز جمعه در سفری از پیش اعلام نشده به مسکو رفت و با معاون وزیر امور خارجه روسیه دیدار کرده است.
حساب کاربری رسمی نمایندگی روسیه در وین در توییتی نوشته است علی باقری کنی روز جمعه با سرگئی ریابکوف، معاون وزیر امور خارجه روسیه، و میخائیل اولیانوف، نماینده روسیه در سازمانهای بینالمللی مستقر در وین در مسکو دیدار کرده است.
میخائیل اولیانوف نیز در توییتی در همین رابطه در حساب توئیتری خود نوشت که در این دیدار مقامهای روس «تبادل نظر بسیار حرفهای» در خصوص وضعیت فعلی توافق هستهای موسوم به برجام و چشمانداز گفتوگوهای وین با علی باقری کنی و هیات ایران داشتند.
میخائیل اولیانوف تصریح کرده است، برغم همه مشکلات، توافق هستهای برجام همچنان قابل احیا است.
نماینده روسیه در ادامه گفته است، برای تحقق این امر، آمریکا باید انعطاف بیشتری از خود نشان دهد.
سفر باقری کنی به روسیه دو روز پس از مذاکرات بینتیجه غیرمستقیم ایران و آمریکا در دوحه، پایتخت قطر، صورت گرفته است.
به دنبال ناکامی در این دور از مذاکرات در دوحه، روز جمعه دیپلمات های غربی گفتند که تلاشها برای احیای برجام احتمالا پس از سفر جو بایدن به خاورمیانه در اواسط ماه ژوئیه از سر گرفته میشود.
این در حالی است٬ که یک مقام ارشد آمریکایی پیشتر به رویترز گفته بود که پس از مذاکرات غیرمستقیم بین ایران و آمریکا در دوحه که بدون نتیجه به پایان رسید، شانس احیای توافق هستهای موسوم به برجام کمتر شده است.
این مقام که خواست نامش فاش نشود، گفت که چشمانداز (احیای) توافق (برجام) پس از دوحه بدتر از قبل از آن است و روز به روز «بدتر» خواهد شد.
پیش از این مذاکرات جوزپ بورل، مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا خبر داده بود که روسیه مخالفت خود با احیای برجام پایان داده است.
با استفاده از توییتر و رادیو فردا
برای اولین بار صادرات گاز آمریکا به اروپا از روسیه پیشی گرفت

فاتح بیرول مدیر اجرایی آژانس بینالمللی انرژی روز جمعه ۱۰ تیر ماه با انتشار توئیتی به کاهش صادرات گاز روسیه به اروپا اشاره کرده و گفت برای اولین بار صادرات گاز مایع آمریکا به اروپا از کل صادرات گاز روسیه به این اتحادیه پیشی گرفت.
وی گفت افت صادرات گاز روسیه به اروپا بیانگر لزوم تلاش بیشتر اتحادیه برای کاهش اثرات آن در تقاضای گاز زمستانی اتحادیه اروپا است.
آمریکا در ماه گذشته حدود ۵ میلیارد متر مکعب گاز تحویل اروپا داده است.
روسیه قبل از تحریمهای غرب، سالانه ۱۵۰ میلیارد متر مکعب گاز از طریق خطوط لوله و ۱۴ تا ۱۸ میلیارد متر مکعب گاز مایع به اروپا صادر میکرد که معادل ۴۰ درصد از گاز مصرفی اتحادیه اروپا بود.
روسیه طی هفتههای گذشته صادرات گاز به برخی کشورهای اروپایی را کاهش داده و برای برخی دیگر تحویل گاز را به طور کامل متوقف کرده است؛ موضوعی که کشورهای اروپایی از آن به عنوان ابزار فشار روسیه علیه غرب یاد کردهاند.
مصرف گاز اروپا در زمستان دو برابر فصول گرم سال است و هماکنون برای ذخیره گاز در انبارهای زیرزمینی تلاش میکند. اتحادیه اروپا برنامه داشت که تا زمستان انبارهای زیرزمینی ذخیره گاز را ۹۰ درصد پُر کند، اما افت صادرات روسیه باعث به هم خوردن این برنامه شد.
آمریکا پارسال سهمی ۶.۶ درصدی در واردات گاز اروپا داشت.
با استفاده از گزارشهای بلومبرگ، سایت کمیسیون اروپا و شبکه اجتماعی توییتر؛ د.خ/س.ن
نسرین جوادی، فعال کارگری بازنشسته، برای اجرای حکم زندان «احضار شد»

نسرین جوادی، فعال صنفی و کارگر بازنشسته، طی ابلاغیهای از سوی دستگاه قضایی جمهوری اسلامی برای گذراندن دوران محکومیت هفت ساله خود در زندان که پنج سال از آن قابل اجراست، به دادسرای عمومی و انقلاب تهران احضار شد.
اتحادیه آزاد کارگران ایران روز پنجشنبه نهم تیر ماه در بیانیهای اعلام کرد که خانم جوادی در پی «احضارهای متعدد و اعمال فشار از سوی ضابطین» باید روز شنبه ۱۱ تیرماه خود را به شعبه اجرای احکام معرفی کند.
این اتحادیه در ادامه تصمیم قوه قضاییه جمهوری اسلامی مبنیبر زندانی کردن این فعال کارگری را «قویا محکوم کرده» و «خواهان آزادی تمامی معلمان، کارگران و بازنشستگان زندانی و خاتمه دادن به تعقیب قضایی علیه آنها» شده است.
نسرین جوادی پیشتر ۱۱ اردیبهشتماه ۱۳۹۸، در تجمع اعتراضی کارگر در مقابل ساختمان مجلس بازداشت و در تاریخ ۸ خرداد ۹۸ با تودیع قرار وثیقه ۱۰۰ میلیون تومانی از زندان قرچک آزاد شده بود.
این فعال کارگری در مراحل بعدی دادرسی از سوی شعبه ۲۶ دادگاه انقلاب برای اتهامهای انتسابی شامل «اجتماع و تبانی جهت اقدام علیه امنیت کشور»، «اخلال در نظم و آسایش عمومی» و «تبلیغ علیه نظام» در مجموع به هفت سال زندان و ۷۴ ضربه شلاق محکوم شد. این حکم در دادگاه تجدیدنظر و دیوان عالی کشور هم عینا تایید شده است.
احضار این فعال صنفی و مدافع حقوق کارگری برای گذراندن دوران محکومیت در شرایطی است که وکیل خانم جوادی، پیشتر گواهیهای پزشکی مبنیبر ابتلای او به «بیماریهای متعدد از جمله عارضه شدید دیسک کمر و مصرف داروهای مکرر» را به دادگاه ارائه داده است.
نسرین جوادی ۶۴ ساله کارگر سابق شرکت پخش تجهیزات پزشکی و بازنشسته تامین اجتماعی، عضو هیات موسس شورای کارگری بازنشستگان تامین اجتماعی (بستا) و از اعضای اتحادیه آزاد کارگران ایران است.
با استفاده از کانال تلگرامی اتحادیه آزاد کارگران ایران/ آ.ت/ س.ن
توصیه سازمان ملل به طالبان: قوانین دیگر کشورهای مسلمان درباره زنان را اجرا کنید

کمیسر حقوق بشر سازمان ملل از گروه طالبان خواست برای بهبود حقوق زنان و پایان دادن به «ستم سیستماتیک» بر آنها در افغانستان، به دیگر کشورهای مسلمان نگاه کند.
میشل باشله در جریان یک سخنرانی در شورای حقوق بشر سازمان ملل متحد در ژنو از «وضعیت ناامیدکننده» زنان و دختران در افغانستان انتقاد کرد.
به گفته وی، از زمان به قدرت رسیدن طالبان در افغانستان، «زنان و دختران سریعترین عقبنشینی را در برخورداری از حقوق خود تجربه میکنند».
خانم باشله خواستار «تلاش هماهنگتر» جامعه جهانی به ویژه کشورهای مسلمان، برای وادار کردن طالبان به احترام به حقوق زنان شد.
کمیسر عالی حقوق بشر سازمان ملل که در ماه مارس به افغانستان سفر کرده، گفت که بیش از یک میلیون دختر از تحصیل در دبیرستان محروم شدهاند، زنان به طور گسترده در این کشور از کار و سفر به تنهایی منع شدهاند و به آنها دستور داده شد صورتهای خود را در اماکن عمومی بپوشانند.
این در حالی است که گروه طالبان پیشتر وعده داده بود به تعهدات حقوق بشری خود، از جمله در مورد حقوق زنان، تا جایی که با قوانین شریعت اسلامی مطابقت داشته باشد، احترام خواهند گذاشت.
خانم باشله میگوید: «با وجود این تضمینها، ما شاهد طرد تدریجی زنان و دختران از عرصه عمومی و ستم نهادینه شده و سیستماتیک نسب به آنها (در افغانستان) هستیم.»
انتقاد از دو رنگ شدن مجسمه میدان فردوسی تهران؛ شهرداری: ما نشُستیم

رئیس کمیته سلامت شورای شهر تهران از «آسیب» وارد شده به مجسمه میدان فردوسی در تهران و «دو رنگ» شدن آن انتقاد کرد.
سوده نجفی در توییتر نوشت که این «آسیب»، به هر دلیلی که رخ داده، «پذیرفتنی نیست» و شهرداری باید به سرعت این اثر «ارزشمند ملی» را مرمت کند.
انتقاد وی پس از آن مطرح میشود که خبرگزاری ایسنا تصاویری از مجسمه فردوسی در میدان فردوسی تهران منتشر کرد و نوشت این مجسمه پس از شست و شو «دورنگ» شده و به صورت «تیره و روشن» درآمده است.
این خبرگزاری نوشت: «مسئولان وقت سازمان زیباسازی شهر تهران که سالانه برنامههای مرمتی و شستوشوی آثار شهری را در برنامه کاری خود دارد، تنها به تمیز کردن بخشی از مجسمه فردوسی بسنده کردهاند و با گذشت یک سال، شستوشوی مجسمه به طور کامل انجام نشده است.»
این در حالی است که معاون فرهنگی و هنرهای شهری سازمان زیباسازی شهرداری تهران میگوید «هیچ شستوشویی در رابطه با مجسمه میدان فردوسی صورت نگرفته و حدود دو سال است که شهرداری و سازمان زیباسازی اقدامی برای مجسمه میدان فردوسی انجام ندادهاند.»
مجید قادری اخبار منتشرشده در این زمینه را «شیطنت» توصیف کرده، اما درباره علت دورنگ شدن این مجسمه ۶۳ ساله توضیحی نداده است.
انتخاب سردبیر
-
گفتوگوی رادیویی
از تیراندازی روز افتخار در اسلو و ضارب ایرانیتبار آن چه می دانیم؟
-
گفتوگو با بابک پاکنیا
جزئیات تخطیهای قضایی در پرونده دادخواهان سلامت
-
یک ماه پر التهاب دیگر
همه مرگهای مشکوک و عملیات منتسب به اسرائیل در خرداد ۱۴۰۱
-
روایت پرویز دستمالچی از ترور میکونوس
پوکه اول جلوی من به زمین افتاد
زیر ذرهبین
-
«از نظر اقتصادی جلو میرویم کما اینکه روزبهروز با کمک خداوند وضعمان بهتر میشود»
بررسی شرایط اقتصادی مردم، از جمله افزایش تورم و اجاره بها، نشان میدهد که سخنان نماینده علی خامنهای در اصفهان مبنی بر بهتر شدن روزانه شرایط اقتصادی مردم ایران، ادعایی نادرست است.