لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
دوشنبه ۱۳ آذر ۱۴۰۲ تهران ۱۳:۲۶

خبرهای کوتاه

اصابت چهار موشک به پایگاه میزبان پیمانکاران آمریکایی در شمال بغداد

 پایگاه هوایی بلد
پایگاه هوایی بلد

خبرگزاری دولتی عراق روز پنج‌شنبه گزارش داد که چهار موشک به مناطق اطراف پایگاه هوایی بلد اصابت کرده است اما هیچ خسارت یا تلفات جانی بر جای نگذاشته است.

پایگاه بلد در شمال بغداد میزبان پیمانکاران آمریکایی و جت‌های جنگنده عراقی است.

هیچ گروهی مسئولیت این حمله را بر عهده نگرفته است، اما گروه‌های مسلحی که برخی مقامات عراقی می‌گویند از سوی ایران حمایت می‌شوند، پیش از این مسئولیت حملات مشابه را برعهده گرفته‌اند.

شامگاه ۲۱ اسفند نیز ۱۲ فروند موشک بالستیک به اربیل، مرکز اقلیم کردستان عراق، شلیک شد و سپاه پاسداران مسئولیت این حمله را به عهده گرفت.

مهم‌ترین خبرهای ایران و جهان

دو زندانی سیاسی از وخامت حال زهره سرو به دلیل اعتصاب غذا خبر دادند

زهره سرو، فعال مدنی زندانی
زهره سرو، فعال مدنی زندانی

سپیده قلیان و محبوبه رضایی، دو زندانی سیاسی، در نامه‌ای از زندان اوین نسبت به وخامت حال زهره سرو، یک زندانی سیاسی دیگر هشدار دادند.

به گفته آنها، خانم سرو «در اعتراض به ناعدالتی‌هایی که از مهر ۱۴۰۰ و چهار ماه تبعید غیرانسانی به زندان قرچک تا امروز متحمل شده، دست به اعتصاب غذا زده است.»

در نامهٔ این دو فعال مدنی که نسخه‌ای از آن به رادیو فردا رسیده آمده که قاضی پروندهٔ زهره سرو باوجود سپری شدن یک سوم از حبس او، از آزادی مشروطش خودداری می‌کند.

به نوشته آنها، علت مخالفت قاضی، عدم موافقت بازجوی پرونده با آزادی خانم سرو است.

به گفته این دو فعال زندانی، قاضی پرونده خانم سرو «به دستور بازجو حکم شش سال و نیم حبس را برای او صادر کرده است و بازجو به زهره گفته است که تنها در صورتی می‌توانی آزاد شوی که بپذیری از طرف سپاه پاسداران در عراق فعالیت کنی.»

خانم رضایی و سپیده قلیان در ادامه گفته‌اند: قاضی با وجود سپری شدن یک‌سوم از حبس و موافقت شورای طبقه‌بندی زندان از آزادی مشروط خانم سرو امتناع می‌کند و بی‌هیچ ادله‌ موجه و مدللی فقط می‌گوید:«بازجو گفته نه!»

سپیده قلیان و محبوبه رضایی نوشته‌اند که «شاهد رنج‌ها و ذره ذره آب شدن زهره سرو» هستند.

زهره سرو از روز پنج‌شنبه دوم آذر در بند زنان زندان اوین با خواسته «پذیرش درخواستش برای آزادی مشروط» اعتصاب غذا کرده است.

او در حالی از بیش از یک هفته گذشته پیش اعتصاب غذای دوباره خود را آغاز کرده‌ است که در وضعیت نامساعد جسمانی به‌سر می‌برد و عدم رسیدگی به وضعیت او ازجمله خواسته‌های او است که تاکنون از سوی مسئولان زندان مورد بی‌توجهی قرار گرفته است.

زهره سرو دوم مهر ۱۴۰۰ بازداشت و با حکم ایمان افشاری، رئیس شعبه ۲۶ دادگاه انقلاب تهران، بابت اتهام «اجتماع، تبانی و تبلیغ علیه نظام» به هفت سال حبس تعزیری محکوم شد که شش سال از آن قابل اجرا است.

در تمامی مراحل دادرسی از دسترسی این فعال مدنی و وکیل او به پرونده‌اش خودداری شده بود.

او در سال‌های گذشته بارها در اعتراض به عدم رسیدگی به مطالبات خود اعتصاب غذا کرده است.

با استفاده از گزارش‌های رادیوفردا؛ ف.ع/ پ.پ

تماس تلفنی یاشار تبریزی از زندان بلافاصله پس از اشاره او به شکنجه قطع شد

یاشار تبریزی
یاشار تبریزی

همسر یاشار تبریزی، فعال مدنی زندانی روز یک‌شنبه ۱۲ آذر اعلام کرد که در آخرین تماس تلفنی با همسر خود پس از اشاره آقای تبریزی به موضوع شکنجه، این تماس بلافاصله قطع شد.

وحیده ایمانی‌زاده در حساب کاربری خود در اینستاگرام نوشت که روز شنبه تماس تلفنی همسرش از زندان اوین تنها دو دقیقه ادامه یافت و پس از آن که آقای تبریزی به موضوع‌های انفرادی، تهدید و شکنجه اشاره کرد، «ناظر تماس» اجازه تمام شدن جمله را نداد و تلفن را قطع کرد.

یاشار تبریزی، فعال مدنی مشروطه‌خواه در سال‌های گذشته بارها بازداشت و زندانی شده است.

او آخرین بار شهریور امسال در آستانه سالگرد کشته شدن مهسا امینی در تبریز بازداشت و به زندان اوین تهران منتقل شد.

تاکنون شمار زیادی از زندانیان سیاسی و مدنی درباره انواع شکنجه علیه زندانیان در زندان‌های ایران گزارش داده‌اند.

در آخرین مورد توماج صالحی، خواننده معترض، در مدت آزادی کوتاه خود با انتشار ویدئویی، درباره شکنجه‌هایی که در جریان بازداشت او در یک سال اخیر اعمال شده بود، توضیح داد.

انتشار این ویدئو منجر به بازداشت دوباره او شد.

با استفاده از اینستاگرام و گزارش‌های رادیوفردا؛ ف.ع/پ.پ

افشای بخشنامه‌ استانداری قم درباره «اجباری شدن» چادر در ادارات این استان

فروش چادر در ایران
فروش چادر در ایران

رسانه‌های ایران تصویری از بخشنامه استانداری قم را منتشر کرده‌اند که در آن «پوشش چادر و بدون آرایش» برای کارمندان زن ادارات دولتی در این استان اجباری شده است.

بر اساس این بخشنامه که اولین بار از سوی وبسایت دیده‌بان ایران منتشر شد، معاون استاندار قم در این بخشنامه از «کلیه ادارات، سازمان‌ها و نهادهای دولتی استان» خواسته است که «قوانین عفاف و حجاب» را رعایت کنند.

ابوالقاسم مقیمی عراقی، معاون اجتماعی، فرهنگی و زیارت استانداری قم نوشت که کارمندان زن این استان باید برای «تردد در سطح اداره و محل کار با پوشش چادر و بدون آرایش» باشند.

کادر بهداشت و درمان از این اجبار مستثنی شده‌اند.

هنوز مقام‌های استان قم یا وزارت کشور این بخشنامه را تأیید یا تکذیب نکرده‌اند.

قم از مذهبی‌ترین شهرهای ایران و همچنین مرکز مدرسه‌های دینی شیعی، موسوم به «حوزه‌های علمیه» کشور است.

با وجود اعتراضات سراسری «زن، زندگی، آزادی» که در جریان آن معترضان خواستار لغو حجاب اجباری در ایران شدند، حکومت در ماه‌های اخیر، سیاست‌ها و اقدامات خود را برای اعمال حجاب اجباری سختگیرانه‌تر کرده است.

با این حال، این اولین بار است که پوشش چادر در ادارات یک استان ایران اجباری می‌شود.

اسفند سال گذشته و در میانه اعتراضات سراسری در ایران، حضور خانم نادین اُلیویِری لوزانو، سفیر سوئیس در ایران، با چادر سیاه در قم جنجال شده بود.

پس از انتشار عکس‌هایی از او با چادر در میان چند روحانی در زیارتگاه قم، انتقادهایی در شبکه‌های اجتماعی از این اقدام او صورت گرفت.

نازنین بنیادی، فعال مدنی در توئیتی نوشت: «قانونگذاران غربی اغلب از ما می‌پرسند چگونه می‌توانند به بهترین شکل از مردم ایران حمایت کنند. حضور سفیر سوئیس با پوشش مذهبیِ کاملا محافظه‌کارانه- در میانه فریادهای زن، زندگی، آزادی و در حالی که زنان شجاع ایرانی همه چیز را برای آزادی به خطر می‌اندازند- دقیقاً همان کاری است که نباید انجام داد.»

تبلیغ موزیک‌ویدئوی جدید ساسی مانکن پس از «گزارش کاربران» از پیام‌رسان «بله» حذف شد

عکس، مربوط به موزیک‌ویدئوی تبلیغاتی «برادران لیلا» است
عکس، مربوط به موزیک‌ویدئوی تبلیغاتی «برادران لیلا» است

در پی انتشار تبلیغ موزیک‌ویدئوی آخرین اثر ساسی مانکن در کانال‌های پیام‌رسان داخلی «بله»، قائم‌مقام این پیام‌رسان از حذف آن «پس از گزارش کاربران» خبر داد.

بر اساس گزارش‌ها روز یک‌شنبه ۱۲ آذر آگهی موزیک‌ویدئوی آخرین اثر «ساسی‌ مانکن»، خواننده ایرانی در خارج از کشور، با نام «برادران لیلا»، در کانال‌های پیام‌رسان «بله»، متعلق به بانک ملی ایران منتشر شد.

در این اثر که با الهام از برنامه شناخته‌شده «عموقناد» ساخته شده، به موضوع پوشش مجریان زن صداوسیما پرداخته شده است.

بر اساس قوانین رسانه‌های حکومتی، مجریان زن در جریان اجرای برنامه‌های تلویزیونی ملزم به رعایت پوشش مورد تأیید حاکمیت هستند.

این در حالی است که در سال‌های گذشته شمار زیادی از این مجری‌ها به‌ویژه پس از قطع همکاری با این رسانه‌ها عکس‌هایی از خود بدون حجاب اجباری در شبکه‌های اجتماعی منتشر کرده‌اند.

انتشار موزیک‌ویدئوی «برادران لیلا» در ساعت‌های نخستین پس انتشار، میلیون‌ها بازدیدکننده داشت و توسط کاربران شبکه‌های اجتماعی به‌طور گسترده هم‌رسانی شد و در کمتر از چهار روز از پیام‌رسان بانک ملی ایران سردرآورد.

امین تجملیان، قائم‌مقام‌ این پیام‌رسان، روز یک‌شنبه در این باره به خبرگزاری فارس گفت که «بله، پلتفرمی برای تولید و انتشار محتوا است و روزانه ده‌ها هزار کانال در آن محتوا تولید و منتشر می‌کنند.»

آقای تجملیان با اشاره به مقررات این پلتفرم برای محتوای منتشرشده‌، تأکید کرد که «تولیدکنندگان محتوا باید به قوانین و مقررات کشور پایبند باشند» و «اگر محتوای تولیدشده در کانال‌های عمومی، قوانین موجود را رعایت نکنند، طبق سند مذکور با این محتوا رفتار خواهد شد.»

او بدون اشاره به جزئیات این برخورد، گفت که نماهنگ تازه ساسی مانکن «پس از گزارش کاربران، بررسی و طبق ضوابط حذف شده است.»

با وجود تلاش مقامات، سازمان‌ها و نهادهای جمهوری اسلامی برای تولید برنامه‌های مذهبی برای تأثیرگذاری بر نسل جوان، اما در سال‌های گذشته ترانه‌های گروه‌های زیرزمینی و خوانندگان خارج از کشور بیشتر مورد توجه مردم، به‌ویژه کودکان قرار می‌گیرد و تاکنون ویدئوهای بسیاری از هم‌خوانی این ترانه‌ها توسط کودکان و دانش‌‌آموزان و رقص با آن‌ها در شبکه‌های اجتماعی منتشر شده است.

با وجود ناموفق بودن رسانه‌های حکومتی برای جذب مخاطبان، مجلس شورای اسلامی، سازمان برنامه و بودجه را مکلف به افزایش ۴۳ درصدی اعتبارات سازمان صداوسیما از سال آینده کرده است.

با استفاده از گزارش‌های خبرگزاری فارس و رادیوفردا؛ ف.ع/ پ.پ

قهرمانی کودکان در مسابقات بزرگسالان تنیس مازندران

رقابت‌های تنیس جایزه بزرگ زنان در مازندران با قهرمانی گلسا رحیمیان به پایان رسید. او که ۱۲ ساله است، به دلیل عضویت در تیم ملی نونهالان مجوز شرکت در این بازی‌ها را به دست آورد و در عین ناباوری، در جمع بزرگسالان روی سکوی برتر ایستاد.

۳۲ بازیکن در جدول حاضر بودند و جالب اینکه حریف فینالیست گلسا نیز امسال در رده زیر ۱۲ سال انتخابی تیم ملی بازی کرده. ملینا عباس‌زاده دیدار نهایی را به رحیمیان واگذار کرد.

گلسا شهریور امسال در مسابقات زیر ۱۲ سال آسیا به میزبانی قزاقستان بازی کرد و ضمن غلبه بر رقیب مالزیایی، حریف عمانی را هم در دو ست پیاپی با نتیجه مشابه ۶-۰ شکست داد.

پیش‌تر تنیس جایزه بزرگ مردان در مازندران هم با قهرمانی کیارش صادقی۱۳ ساله به پایان رسیده بود. کیارش از رده خردسالان ملی‌پوش است و امسال در تور تنیس زیر ۱۴ سال آسیا به میزبانی مالزی، موفق شد به مرحله نیمه نهایی برسد.

رسانه ستارگان تنیس درباره قهرمانی کودکان نوشته: «از یک سو مایه امیدواری است تا با توجه به این استعدادهای بزرگ، آینده‌ای بهتر رقم بزنیم. از سوی دیگر متولیان باید دنبال این باشند که چه بر سر قهرمانان آمده که عرصه را خالی کرده‌اند؟ قبل از این که دنبال پست‌های بین‌المللی باشیم، باید مسائل داخل کشور را مرتفع کنیم.»

درگیری حوثی‌ها با یک ناو آمریکایی و دو کشتی تجاری در دریای سرخ؛ اسرائیل ارتباط دو کشتی با خود را تکذیب کرد

تصویر آرشیوی از ناو یو‌اس‌‌اس کارنی
تصویر آرشیوی از ناو یو‌اس‌‌اس کارنی

وزارت دفاع آمریکا از حمله به یک ناو جنگی این کشور و چند کشتی تجاری در دریای سرخ خبر داد و همزمان گروه شبه‌نظامی حوثی‌ها، مورد حمایت ایران، مدعی هدف قرار دادن دو کشتی اسرائیلی شدند. اما اسرائیل ارتباط این شناورها با خود را تکذیب کرد.

پنتاگون روز یکشنبه ۱۲ آذرماه اعلام کرد از گزارش‌ها درباره حمله به ناو «یو‌اس‌اس کارنی» چند کشتی تجاری دیگر در دریای سرخ آگاه است و درباره این موضوع اطلاع‌رسانی خواهد کرد.

این گزارش اشاره نکرده که حملات توسط چه کسی انجام شده، اما گروه حوثی‌های یمن روز یکشنبه گفت دو کشتی به نام‌های «یونیتی اکسپلورر» و «نامبر ناین» را که «اسرائیلی» دانسته، مورد هدف قرار داده است.

این گروه در ادامه تصریح کرد یکی از کشتی‌ها توسط موشک و دومی با پهپاد مورد هدف قرار گرفته است.

به ادعای سخنگوی شاخه نظامی حوثی‌ها بعد از آن که این دو کشتی به «هشدارها توجه نکردند» به آنها حمله شد. او به جزئیات بیشتری اشاره نکرد.

در بیانیه‌ای که این سخنگو در تلویزیون خواند، اشاره شده که این حملات در پاسخ به «درخواست‌های مردم یمن و کشورهای اسلامی برای ایستادن در کنار مردم فلسطین» انجام شد.

یک مقام آمریکایی در این زمینه به شبکه تلویزیونی ای‌بی‌سی گفت که ناو «یواس‌اس کارنی» در حمله حوثی‌ها به دو کشتی تجاری «چند نوبت درگیر» شد و دست‌کم در دو موقعیت با موفقیت توانست پهپادهای در حال حرکت را سرنگون کند.

سخنگوی ارتش اسرائیل ساعتی بعد اعلام کرد دو کشتی مورد حمله قرار گرفته هیچ ربطی به کشور اسرائیل نداشته‌اند.

دنیل هگاری به خبرنگاران گفت: «امروز موشک‌هایی به دو کشتی تجاری برخورد کردند که هیچ ارتباطی با اسرائیل ندارند. تکرار می‌کنم تا واضح باشد: هیچ ارتباطی با کشور اسرائیل ندارند.»

با این حال او خبر داد یکی از کشتی‌ها به‌شدت آسیب دیده و در خطر غرق شدن است و کشتی دیگر به شکل جزئی خسارت دیده است.

پیشتر، ارتش بریتانیا اعلام کرد که در یک مسیر مهم کشتیرانی در تنگه باب‌المندب در سواحل یمن، یک «انفجار احتمالی» رخ داده و فعالیت هواپیماهای بدون سرنشین نیز در این منطقه گزارش شده است.

سازمان کشتیرانی بریتانیا نیز امروز اعلام کرد که گزارش‌هایی مبنی بر فعالیت پهپادی و انفجار احتمالی در تنگه باب‌المندب در دریای سرخ دریافت کرده است.

این نهاد، یمن را مبدأ پروازی این فعالیت پهپادی نامید اما به عوامل احتمالی که این پهپاد را راهی منطقه کرده‌اند، اشاره نکرد.

حوثی‌های یمن طی چند هفته گذشته حملات پهپادی به سمت اسرائیل داشته و یک کشتی تجاری را نیز توقیف کردند.

حملات حوثی‌ها تاکنون یا توسط ناوهای آمریکایی خنثی شده و یا به خاک اسرائیل نرسیده است.

انصارالله، شاخه نظامی حوثی‌ها، همچنین هفته گذشته درصدد برآمد نفتکش دریایی «سنترال پارک» را که متعلق به شرکت «زودیاک ماریتایم» در بریتانیا بود و ایال عوفر، یک بازرگان اسرائیلی مالکیت بخشی از آن کمپانی را دارد، در نزدیکی سواحل آفریقا به کنترل خود درآورد. اما ناکام ماند.

یک ناوشکن ژاپنی به ناو آمریکایی یواس‌اس میسون کمک کرد تا از ربایش آن کشتی جلوگیری شود. این دومین بار در چند روز بود که حوثی‌های مسلح درصدد تسلط بر «سنترال پارک» برآمدند.

حوثی‌ها که بخش وسیعی از سواحل غربی یمن را در کنترل دارند، بر مناطقی گسترده از دریای سرخ و باب‌المندب، که یکی از پرازدحام‌ترین خطوط کشتیرانی جهان محسوب می‌شود، مشرف هستند.

با استفاده از گزارش‌های آسوشیتدپرس، رویترز، رادیو فردا؛ د.خ/ ع.م

کانادا می‌گوید از ورود «۷۸ مقام ایرانی» به خاک خود جلوگیری کرده است

یک مأمور خدمات مرزی کانادا در فرودگاه بین‌المللی تورنتو هنگام ورود مسافران ورودی به فرودگاه
یک مأمور خدمات مرزی کانادا در فرودگاه بین‌المللی تورنتو هنگام ورود مسافران ورودی به فرودگاه

اداره خدمات مرزی کانادا می‌گوید از ورود ده‌ها مقام جمهوری اسلامی به این کشور ممانعت کرده و در حال بررسی روابط احتمالی بیش از ۱۰۰ نفر از ایرانی‌های مقیم کانادا با حکومت ایران است.

این نهاد رسمی کانادا روز یکشنبه ۱۲ آذرماه در ادامه گفته است که پرونده ۹ ایرانی نیز به اداره مهاجرت این کشور ارجاع شده تا درباره پذیرش آنها تصمیم‌گیری شود.

کانادا در پی سرکوب خونین اعتراضات «زن، زندگی، آزادی» در سال گذشته، تحریم‌های گسترده‌ای علیه ناقضان حقوق بشر در ایران اعمال کرد و ورود مقامات دخیل در سرکوب‌ها و ده‌ها هزار عضو سپاه پاسداران به این کشور ممنوع شد.

پیشتر انتشار تصاویری از مرتضی طلایی، رئیس پلیس پیشین تهران، در کانادا به موجی از انتقادها منجر شد و فعالان حقوق بشر و بسیاری از ایرانی‌های مقیم کانادا مدعی شدند که این کشور به «بهشتی برای مقامات ارشد جمهوری اسلامی» تبدیل شده است.

مردادماه امسال نیز انتشار تصاویری از حسن قاضی‌زاده هاشمی، وزیر بهداشت دولت اول حسن روحانی، در خیابان‌های مونترآل کانادا به همراه خانواده‌اش در شبکه‌های اجتماعی واکنش‌هایی در بین ایرانیان در کانادا در پی داشت.

این تصاویر در حالی منتشر شد که مارکو مندیچینو، وزیر امنیت عمومی وقت کانادا، روز ۲۴ آبان سال گذشته از ابلاغ ممنوعیت دائمی ورود به کانادا برای حدود ده هزار نفر از مقام‌های ارشد جمهوری اسلامی از جمله فرماندهان و اعضای سپاه پاسداران خبر داده بود.

چند هفته بعد، مارک میلر، وزیر مهاجرت کانادا، خبر ممنوعیت ۳۶ ماهه آقای قاضی‌زاده هاشمی برای اقامت یا وورد به این کشور را اعلام کرد.

اداره خدمات مرزی کانادا روز یکشنبه به شبکه سی‌بی‌سی گفته است که امسال تا ۲۰ نوامبر، این نهاد به درخواست ویزای ۱۷ هزار و ۸۰۰ ایرانی رسیدگی کرده و از صدور روادید برای ۷۸ مقام جمهوری اسلامی امتناع کرده است.

این نهاد کانادایی همچنین گفته است که طی امسال تحقیقات بر روی ۱۴۱ پرونده ایرانیان مقیم کانادا به ظن ارتباط با جمهوری اسلامی آغاز شده، تاکنون ۳۸ پرونده مختومه شده است و تحقیقات بر روی دیگر افراد ادامه دارد.

شبکه سی‌بی‌سی می‌نویسد دولت حاکم لیبرال تحت فشار اپوزیسیون محافظه‌کار و جامعه ایرانیان کانادا، تحت فشار است تا تدابیر سخت‌گیرانه‌تری علیه جمهوری اسلامی در پیش بگیرد و سپاه پاسداران را در فهرست گروه‌های تروریستی قرار دهد.

دولت کانادا اعلام کرده است نیروی قدس سپاه پاسداران را در سال ۲۰۱۷ به فهرست گروه‌های تروریستی اضافه کرده، اما قرار دادن کل مجموعه سپاه در فهرست گروه‌های تروریستی مطابق با قوانین کشور نیست و حتی اگر این کار انجام شود، تنها «جنبه نمادین» دارد.

روابط ایران و کانادا در پی هدف قرار گرفتن پرواز شماره ۷۵۲ اوکراین توسط موشک‌های سپاه در دی‌ماه ۱۳۹۸ و کشته شدن همه ۱۷۶ سرنشین آن، از جمله شهروندان کانادایی، به شدت تیره شده است.

به رغم گذشته حدود چهار سال، جمهوری اسلامی از همکاری برای شفاف‌سازی در این حادثه سر باز زده است.

وزیر امنیت عمومی کانادا نوامبر پارسال اعلام کرد جمهوری اسلامی رژیمی است که «به شکل سیستماتیک در ترور و نقض حقوق بشر» دست دارد.

با استفاده از گزارش‌‎های سی‌بی‌سی، رادیو فردا؛ د.خ/ ع.م

«داعش» مسئولیت بمبگذاری علیه مسیحیان کاتولیک در فیلیپین را برعهده گرفت

انفجار بمب روز یکشنبه هنگام یک مراسم مذهبی صبحگاهی در سالن ورزشی یک دانشگاه در ماراوی در جنوب فیلیپین روی داد
انفجار بمب روز یکشنبه هنگام یک مراسم مذهبی صبحگاهی در سالن ورزشی یک دانشگاه در ماراوی در جنوب فیلیپین روی داد

گروه دولت اسلامی (داعش) مسئولیت بمب‌گذاری در مراسم مذهبی مسیحیان در جنوب فیلیپین را برعهده گرفت.

بر اساس گزارش مقام‌های فیلیپینی، در حمله‌ای که روز یکشنبه در جریان مراسم صبحگاهی مسیحیان کاتولیک‌ در شهر ماراوی روی داد، دست‌کم چهار نفر کشته و حدود ۵۰ نفر زخمی شدند.

خبرگزاری رویترز به نقل از کانال تلگرامی داعش گزارش داد که این گروه اسلامگرای افراطی مسئولیت این حمله را برعهده گرفته است.

پیش از آن، فردیناند مارکوس رئیس‌جمهور فیلیپین این بمب‌گذاری را محکوم و «تروریست‌های خارجی» را عامل آن معرفی کرد.

منطقه‌ای که این بمب‌گذاری در آن روی داد، در سال ۲۰۱۷ به مدت پنج ماه به دست شبه‌نظامیان اسلام‌گرای «مائوتی» که با داعش بیعت کرده‌اند، محاصره شده بود.

شبه‌نظامیان اسلام‌گرا در جریان محاصره ماراوی دست به اقدامات مختلفی زدند که عملیات در دیگر مناطق، حمله به مدرسه یا گروگان‌گیری غیرنظامیان از جمله آن‌ها بود.

پاپ فرانسیس رهبر کاتولیک‌های جهان روز یکشنبه در سخنرانی هفتگی خود در واتیکان با بازماندگان این حادثه ابراز همدردی کرد.

ژیلبرتو تئودورو، وزیر دفاع فیلیپین نیز در یک نشست خبری گفت که عملیات برای اجرای عدالت در مورد عاملان «اقدام تروریستی» بی‌وقفه ادامه خواهد داشت.

او گفت که «نشانه‌های قوی از یک عنصر خارجی» در این بمبگذاری وجود دارد ولی از ارائه توضیحات بیشتر خودداری کرد.

با استفاده از گزارش خبرگزاری رویترز؛ م.ت/ ع.م

واکنش‌ها به «فساد هنگفت در واردات چای»؛ بعد از قوه قضائیه، دولت رئیسی مدعی کشف آن شد

در پی افشای «فساد دو میلیارد دلاری» یک شرکت در واردات چای و ماشین‌آلات توسط قوه قضائیه، دولت ابراهیم رئیسی مدعی شد که خود دولت این فساد را کشف کرده است.

بازرسی ویژه رئیس‌جمهور روز یکشنبه ۱۲ آذرماه اعلام کرد «در پرونده چای، دولت هم فساد را کشف کرد، هم مدیران مربوطه را تا بالاترین سطح برکنار کرد و هم پرونده را برای صدور حکم به دستگاه قضایی داد.»

در هیچ کدام از گزارش‌های قوه قضائیه و اجرایی، به نام این شرکت اشاره نشده، اما برخی رسانه‌های داخلی نام شرکت متخلف را «گروه کشت و صنعت دبش» معرفی کرده و از بازداشت اکبر رحیمی، مدیر این شرکت خبر داده‌اند.

گزارش بازرسی ویژه رئیس‌جمهور توضیح نداده کدام مقامات و مدیران در ارتباط با این اختلاس عظیم برکنار شده‌اند، اما شرکت یاد شده در هماهنگی با وزارت صنعت، معدن و تجارت، جهاد کشاورزی و بانک مرکزی، انحصار ۷۹ درصد از واردات چای به کشور را در دست داشته است.

مدیر این شرکت همچنین مهرماه امسال طی مصاحبه‌ای با خبرگزاری تسنیم، نزدیک به سپاه پاسداران، از توقیف ۳۰ هزار تن چای وارداتی شرکتش توسط گمرک به شدت انتقاد کرده و اتهام واردات «چای بی‌کیفیت» را رد کرده بود.

این در حالی است که سازمان بازرسی کل کشور روز شنبه اعلام کرد، شرکت متخلف، نسبت به ثبت سفارش چای درجه یک هند به نام دارجلینگ به ارزش هر کیلو ۱۴ دلار اقدام کرده بود، اما در عمل چای کشور کنیا و چای صادراتی درجه دو خود ایران را به ارزش حدود دو دلار وارد کشور کرده و سازمان غذا و دارو نیز کیفیت چای‌های وارداتی را تأیید کرده است.

بر اساس گزارش قوه قضائیه، این شرکت همچنین بخش عظیمی از دلار نیمایی که از بانک مرکزی برای واردات چای و کاغذ دریافت کرده، در بازار آزاد به قیمت بالا فروخته و کالایی وارد نکرده است.

بازرسی ویژه دفتر رئیس‌جمهور ایران، در ادامه بیانیه خود مدعی شده که در دولت «هیچ خط قرمزی برای مبارزه با فساد وجود ندارد».

بر اساس گزارش قوه قضائیه، شرکت متخلف از سال ۱۳۹۸ تا ۱۴۰۱ تخلفات مالی را مرتکب شده، اما بازرسی ویژه رئیس‌جمهور مدعی شده است «ریشه تخلف و فساد ارزی شرکت مطرح در زمینه واردات چای به سال ۱۳۹۸ بازمی‌گردد.»

ادعای کشف فساد توسط دولت در حالی است که ابتدای بهار امسال برخی رسانه‌های داخلی گزارش‌هایی از تخلفات شرکت یاد شده منتشر کرده بودند، اما مدیر این شرکت، دست کم تا مهرماه که با تسنیم مصاحبه داشته، آزاد بوده است.

در این میان، محمدصادق حسنی مدیر اجرایی سندیکای کارخانه‌های چای روز یکشنبه به خبرگزاری ایلنا گفت ۲۵ آبان سال گذشته در گفت‌وگو با رسانه‌ها از یک« اتفاق شوم» در تجارت چای خبر داده بود که نتایج آن بسیار نگران کننده بود.

او افزود: «من در جایگاه رئیس سندیکا در شمال کشور وجود یک اشکال را درک کردم، چگونه است که تشکیلاتی مانند وزارت جهاد کشاورزی به این موضوع پی نبرده است؟»

برخی چهره‌های سیاسی و رسانه‌ای نیز به خبر کشف این فساد واکنش نشان داده‌اند. ازجمله عباس عبدی که در حساب شبکه ایکس (توئیتر سابق) خود نوشت که باورپذیر نیست چنین اتفاقی از سوی عده‌ای «بدون اطلاع بالادستی‌هایشان» رخ داده باشد.

پدرام سلطانی، عضو سابق اتاق بازرگانی ایران نیز گفت: «تخصیص چنین مبلغ هنگفتی بدون یک‌ همکاری و هماهنگی گسترده و مجوزهای ویژه و‌ تأیید مسئولان سطح بالا ممکن نیست و فروش این همه ارز در بازار آزاد بدون یک شبکه گسترده مقدور نیست. نه تنها مرزهای فساد، که مرزهای تبانی هم جابجا شده‌اند.»

فساد ناشی از رانت و انحصار در واردات با توسل به زد و بندها با نهادهای حکومتی یکی از معضلات اقتصادی کشور است؛ به طوری که آخرین گزارش سازمان شفافیت بین‌الملل که اوایل سال جاری میلادی منتشر شد، نشان می‌دهد که ایران در میان ۱۸۰ کشور، از لحاظ گستردگی فساد مالی، در جایگاه ۱۴۷ و در کنار دو کشور اوگاندا و افغانستان قرار گرفته است.

با استفاده از گزارش‌های تسنیم، رادیوفردا/ د. خ/ ع.م

منابع بریتانیایی از یک انفجار احتمالی در دریای سرخ خبر می‌دهند

ارتش بریتانیا روز یکشنبه ۱۲ آذر اعلام کرد که در یک مسیر مهم کشتیرانی در تنگه باب‌المندب در سواحل یمن، یک «انفجار احتمالی» رخ داده و فعالیت هواپیماهای بدون سرنشین نیز در این منطقه گزارش شده است.

سازمان کشتیرانی بریتانیا نیز در همین روز اعلام کرد که گزارش‌هایی مبنی بر فعالیت پهپادی و انفجار احتمالی در تنگه باب‌المندب در دریای سرخ دریافت کرده است.

این نهاد، یمن را مبدأ پروازی این فعالیت پهپادی نامید اما به عوامل احتمالی که این پهپاد را راهی منطقه کرده‌اند، اشاره نکرد.

نهادهای نظامی فعال در منطقه مانند سنتکام یا ارتش اسرائیل هنوز اشاره‌ای به این رویداد احتمالی نکرده‌اند.

با این حال، روزنامه اسرائیلی یدیعوت آحرونوت به نقل از «یک منبع امنیتی» نوشت تلاش برای حمله از طریق دریای سرخ، ناموفق بوده است. این منبع افزوده که جزئیات بیشتر این رویداد در دست بررسی است.

سازمان کشتیرانی بریتانیا از کشتی‌ها و شناورهایی که در آب‌های منطقه در حرکت هستند، خواست تدابیر احتیاطی حداکثری را به عمل آورند.

این حادثه احتمالی در بحبوحه جنگ ارتش اسرائیل و گروه افراطی حماس در باریکه غزه رخ داده است.

انصارالله، شاخه نظامی حوثی‌های یمن مورد حمایت جمهوری اسلامی ایران، از آغاز این جنگ بر حمایت از حماس و فلسطینیان تأکید کرده و مسئولیت شلیک چند موشک و ارسال شماری پهپاد تهاجمی به سوی اسرائیل را برعهده گرفتند، که همگی شکست خورده بود.

یحیی سریع، سخنگوی حوثی‌ها، ماه گذشته تهدید کرد هر کشتی در مالکیت یا با مدیریت اسرائیلی یا دارای خدمه اسرائیلی برای گروه او «هدف مشروع» محسوب خواهد شد زیرا انصارالله «در گسترش عملیات نظامی علیه اسرائیل تردید نخواهد کرد».

انصارالله همچنین در یک ماه اخیر ابتدا کشتی «گالاکسی لیدر» را ربودند. آن کشتی از یک شرکت بریتانیایی که رامی اونگار، یک بازرگان اسرائیلی در آن سهام دارد، به یک شرکت ژاپنی اجاره داده شده بود.

کشتی «گالاکسی لیدر» بر روی آب‌های منطقه کماکان در دست شورشی‌های مسلح حوثی باقی مانده است.

انصارالله همچنین هفته گذشته درصدد برآمد نفتکش دریایی «سنترال پارک» را که متعلق به شرکت «زودیاک ماریتایم» در بریتانیا بود و ایال عوفر، یک بازرگان اسرائیلی مالکیت بخشی از آن کمپانی را دارد، در نزدیکی سواحل آفریقا به کنترل خود درآورد. اما ناکام ماند.

یک ناوشکن ژاپنی به ناو آمریکایی یواس‌اس میسون کمک کرد تا از ربایش آن کشتی جلوگیری شود. این دومین بار در چند روز بود که حوثی‌های مسلح درصدد تسلط بر «سنترال پارک» برآمدند.

حوثی‌ها که بخش وسیعی از سواحل غربی یمن را در کنترل دارند، بر مناطقی گسترده از دریای سرخ و باب‌المندب، که یکی از پرازدحام‌ترین خطوط کشتیرانی جهان محسوب می‌شود، مشرف هستند.

پیشنهاد رئیسی برای برگزاری همه‌پرسی در کشورهای مختلف درباره فلسطین، به غیر از ایران

ابراهیم رئیسی
ابراهیم رئیسی

ابراهیم رئیسی در گفت‌وگو با نخست‌وزیر ژاپن پیشنهاد داده که کشورهای مختلف از جمله ژاپن همه‌پرسی برگزار کنند تا «میزان حمایت از حق ملت فلسطین را به عینه مشاهده کنند».

بر اساس گزارش رسانه‌های ایران، رئیسی شامگاه شنبه، ۱۱ آذر، در گفت‌وگوی تلفنی با فومیو کیشیدا، نخست وزیر ژاپن مدعی شد که «کشورهای غربی از برگزاری چنین همه‌پرسی به شدت واهمه دارند».

او با این حال نگفت که چرا چنین همه‌پرسی درباره فلسطین در ایران برگزار نمی‌شود و ایران نیز در پیشنهاد او ذکر نشده است.

پیشتر برخی رسانه‌های ایران گزارش دادند که با وجود جنگ دوباره میان اسرائیل و حماس، ایرانیان آن‌طور که مورد انتظار حکومت است، از فلسطینیان حمایت نمی‌کنند.

روزنامه اعتماد چاپ تهران در گزارشی تأیید کرد که مردم ایران همچون مردم دیگر کشورها، برای حمایت از فلسطینی‌ها به خیابان‌ها نمی‌آیند.

جمهوری اسلامی از حامیان اصلی گروه افراطی حماس و دیگر گروه‌های مسلح فلسطینی است.

این در حالی است که در سال‌های اخیر معترضان در اعتراضات سراسری بارها شعار «نه غزه نه لبنان جانم فدای ایران» سر داده‌اند.

ابراهیم رئیسی روز یک‌شنبه در دومین «همایش ملی مسئولیت اجرای قانون اساسی» در توجیه چنین حمایتی گفت: «حمایت امروز ما از غزه و فلسطین مبتنی بر قانون اساسی است. این حمایت از مظلومان جزئی از مبانی سیاست خارجی ما است.»

او افزود: «ما نمی‌توانیم از حمایت از مردم فلسطین دست برداریم. تصورات برخی در منطقه نمی‌تواند این اصل اساسی در سیاست خارجی ما را عوض کند و ما حمایتمان را از فلسطین قطع نخواهیم کرد.»

رئیس جمهور ایران مشخص نکرد که بند مربوط به «حمایت از مظلومان» که در قانون اساسی جمهوری اسلامی آمده به چه علت شامل «مظلومان» در دیگر کشورها، نظیر مسلمانان چین و میانمار و موارد دیگر در جهان نمی‌شود.

رئیسی درباره مسائل داخلی ایران نیز مدعی شد: « قانون اساسی به ما تکلیف کرده که باید به آرای عمومی مراجعه کرد.»

این در حالی است که با وجود درخواست‌ها برای برگزاری همه‌پرسی در زمینه مسائل مختلف از جمله پرونده هسته‌ای و حجاب اجباری، رهبر جمهوری اسلامی هرگونه پیشنهاد برگزاری همه‌پرسی در این زمینه‌ها را رد کرده است.

بر اساس گزارش رسانه‌های ایران و رادیو فردا؛ م.ت / پ.پ

اولین حضور تماشاگران زن در شهرآورد تهران؛ عدم فروش بلیت به زنان در بازی پرسپولیس

هم‌زمان با انتشار اخباری مبنی بر اولین حضور زنان تماشاگر در شهرآورد پایتخت مربوط به بازی تیم‌های استقلال و پرسپولیس، شورای تأمین اعلام کرد که زنان اجازه حضور در ورزشگاه آزادی برای تماشای بازی‌ آسیایی پرسپولیس را ندارند.

همشهری آنلاین، روز یک‌شنبه ۱۲ آذر اعلام کرد که تیم‌های استقلال و پرسپولیس در شهرآورد بزرگ پایتخت (معوقه از هفته پنجم لیگ برتر) روز پنجشنبه ۲۳ آذر در ورزشگاه آزادی تهران به‌مصاف هم خواهند رفت.

بر اساس این گزارش، مدیران دو باشگاه استقلال و پرسپولیس و مسئولان ذی‌ربط روز شنبه تصمیم گرفتند که هواداران دو تیم به صورت مساوی در این بازی در ورزشگاه حضور داشته باشند و برای اولین بار هواداران زن نیز این بازی را از نزدیک تماشا کنند.

تاکنون تعداد تماشاگران زن برای حضور در این شهرآورد اعلام نشده است.

حضور زنان در ورزشگاه‌ها برای تماشای مسابقات فوتبال از حواشی مهم این رشته ورزشی در ایران در سال‌های گذشته بوده است.

فدراسیون جهانی فوتبال، فیفا، از پنج سال پیش از ایران خواسته است که اجازه ورود زنان به ورزشگاه‌ها را صادر کند، ولی فدراسیون فوتبال و سایر نهادهای امنیتی و انتظامی جمهوری اسلامی به بهانه نداشتن «زیرساخت‌های لازم» تاکنون از اجرای این دستور طفره رفته‌اند.

هم‌زمان با انتشار خبر اولین حضور زنان تماشاگر در ورزشگاه آزادی تهران، سایت «ورزش سه» اعلام کرد که جلسه شورای تأمین در ارتباط با برگزاری بازی آسیایی پرسپولیس، اجازه فروش بلیت به زنان برای تماشای این بازی را صادر نکرده است.

قرار شده است تیم‌های پرسپولیس ایران و الدحیل قطر روز سه‌شنبه ۱۴ آذر بازی برگشت خود در لیگ قهرمانان آسیا را در ورزشگاه آزادی برگزار کنند.

مهدی تاج، رئیس فدراسیون فوتبال ایران، دهم تیر امسال از «وزارت اطلاعات» و «سپاه» به‌‌عنوان دو نهاد اطلاعاتی و امنیتی نام برد که قرار است در روند تصمیم‌گیری برای ورود زنان به ورزشگاه‌ها تصمیم‌گیری کنند.

با استفاده از گزارش‌های همشهری، ورزش سه، رادیوفردا؛ ف.ع/ پ.پ

ورود اتباع افغانستان به ۱۶ استان ایران «ممنوع شد»

مهاجران افغان در ایران
مهاجران افغان در ایران

یک مقام استانداری کرمانشاه از دستور شورای عالی امنیت ملی ایران مبنی بر ممنوعیت ورود، اسکان و اشتغال شهروندان افغانستانی در ۱۶ استان ایران خبر داد.

حمزه سلیمانی، مدیرکل امور اتباع و مهاجرین خارجی استانداری کرمانشاه با نام بردن از این استان به عنوان یکی از این ۱۶ استان به خبرگزاری ایسنا گفته که از آغاز امسال تاکنون هشت مرحله طرح شناسایی، دستگیری و به گفته او «طرد اتباع غیرمجاز» در کرمانشاه اجرا شده است.

براساس اعلام رسانه‌های ایران، استان‌های آذربایجان شرقی و غربی، اردبیل، زنجان، کردستان، گیلان، مازندران و سیستان و بلوچستان، از جمله استان‌هایی هستند که اقامت شهروندان افغانستان در آنها ممنوع شده است.

حضور اتباع افغان در ایران طی ماه‌های اخیر به شدت بحث‌انگیز شده و محدودیت‌هایی نیز برای آنها اعمال شده است.

سام رجبی، از فعالان محیط زیست زندانی، آزاد شد

سام رجبی، فعال محیط زیست
سام رجبی، فعال محیط زیست

سام رجبی، یکی از فعالان محیط زیست زندانی در ایران، روز یک‌شنبه ۱۲ آذر آزاد شد.

کتایون رجبی، خواهر او خبر آزادی را در حساب کاربری خود در شبکه اجتماعی ایکس اعلام کرد و نوشت: «تمام شد.»

در همین رابطه بهمن دارالشفا، روزنامه‌نگار، نیز نوشت: «سام رجبی از بچه‌های محیط‌زیستی، امروز بعد از نزدیک به شش سال زندان و با پایان دوران محکومیتش آزاد شد.»

نیلوفر بیانی، سپیده کاشانی، هومن جوکار، امیرحسین خالقی، طاهر قدیریان و سام رجبی، شش فعال محیط زیست زندانی هستند که سال ۱۳۹۶ زندانی شدند.

تاکنون خبری از آزادی باقی فعالان محیط زیست زندانی منتشر نشده است.

شش فعال محیط زیست نام‌برده به همراه شمار دیگری از فعالان محیط زیست از جمله کاووس سیدامامی، مراد طاهباز و عبدالرضا کوهپایه از فعالان محیط زیست و از جمله همکاران موسسه «حیات وحش پارسیان» بودند که در زمستان سال ۱۳۹۶ بازداشت و به زندان اوین منتقل شدند.

کاووس سید امامی که تابعیت کانادا را هم داشت، چند روز پس از بازداشت، به طرزی مشکوک در زندان اوین جان خود را از دست داد.

مدتی بعد سازمان اطلاعات سپاه پاسداران دیگر فعالان محیط زیست بازداشت شده را «جاسوسی» و «همکاری با دول متخاصم» متهم کردند.

با استفاده از ایکس و رادیوفردا؛ ف.ع/ پ.پ

زوج ملی‌پوش شمشیرباز از ایران مهاجرت کردند

مهسا پوررحمتی و محمد رحیمی، زوج شمشیرباز
مهسا پوررحمتی و محمد رحیمی، زوج شمشیرباز

مهسا پوررحمتی و محمد رحیمی، زوج شمشیرباز ایرانی، مهاجرت خود به کانادا را آغاز کرده‌اند.

خانم پوررحمتی روز شنبه ۱۱ آذر عکس‌ها و ویدئوهایی از خروج خود از ایران و حضور در فرودگاه‌های ایران و کانادا در استوری حساب کاربری خود در اینستاگرام منتشر کرده است.

او هم‌چنین با انتشار عکس از چمدان‌هایش نوشته است: «حرفی برای گفتن ندارم.»

بنا بر اعلام رسانه‌های داخلی محمد رحیمی، همسر او، در ماه‌های آینده به او خواهد پیوست.

مهسا پوررحمتی در سال ۸۴ شمشیربازی را در شهر تبریز آغاز کرد. او در سال ۸۶ به عضویت تیم ملی ایران درآمد و اولین مدال انفرادی آسیایی در تاریخ شمشیربازی زنان ایران در اسلحه اپه را نیز در سال ۹۲ به‌دست آورد.

محمد رحیمی، همسر او نیز عناوین قهرمانی شمشیربازی همچون قهرمانی استان اردبیل را در کارنامه کاری خود دارد.

در پی افزایش فشارهای سیاسی و اجتماعی در سال‌های گذشته، موج مهاجرت ورزشکاران در رشته‌های مختلف هم‌چنین درخواست پناهندگی آن‌ها از سایر کشور افزایش چشمگیری یافته است.

پویا ایدنی، استادبزرگ شطرنج ایران، از جمله ورزشکارانی است که در ماه‌های گذشته به‌دلیل برخی «مشکلات» از جمله «سخت شدن دسترسی به سایت‌های اصلی شطرنج» به فرانسه مهاجرت کرد.

با استفاده از اینستاگرام و گزارش‌های رادیوفردا؛ ف.ع/ پ.پ

بیشتر

تازه‌های ایران و جهان

XS
SM
MD
LG