خبرهای کوتاه
رئیس مجمع صادرکنندگان دام افزایش قیمت گوشت را «مهندسیشده» خواند

رئیس مجمع ملی صادرکنندگان دام زنده ایران روز چهارشنبه، ۲۴ اسفند، افزایش قیمت گوشت در کشور را طرحی از قبل «برنامهریزیشده» و «مهندسیشده» توصیف کرد.
منصور پوریان به خبرگزاری کار ایران، ایلنا، گفت: «بدون این که برنامهای برای تولید داخل داشته باشیم در برنامه مهندسیشده یک روز قیمت گوشت را بالا میبریم و روز بعد به بهانه افزایش قیمت اقدام به واردات به میزان بالا میکنیم؛ این نشان میدهد که برای این حجم از واردات بیش از ۵ تا ۶ ماه برنامهریزی شده است.»
اظهار نظر رئیس این مجمع کمتر از یک ماه پس از آن منتشر میشود که رسانهها در ایران از رسیدن قیمت گوشت به کیلویی ۵۰۰ هزار تومان خبر دادند، خبری که به جنجالی در کشور دامن زد و حتی به تعطیلی موقت یک روزنامه هم انجامید.
منصور پوریان، رئیس مجمع ملی صادرکنندگان دام زنده، با اعلام خبر واردات ۲۵۰ هزار تن گوشت (معادل ۶.۵ میلیون راس دام سبک ۴۰ کیلویی) به ایران، این اقدام را به این معنا دانسته است که «ریشه کل دام سبک کشور را بدون اینکه برنامهای برای تولید داخل داشته باشیم، میزنیم.»
آقای پوریان، از منتقدان این اقدام دولت، روز ۲۴ اسفند به ایلنا گفت: «اکنون میزان زیادی گوشت در حال ورود به کشور است، در حالی که ما قبلا در بخش تولید طی شش ماه اول سال مازاد دام داشتیم و تولید به گونهای بود که به دلیل اینکه زایشها در برخی مناطق یکسان بود به صورت حجمی وارد بازار میشد.»
او ادامه داد: «ما کمبود گوشت نداریم و مشکلات قیمتی هم ارتباطی به تولید و دامدار ندارد، مشکلات قیمتی ناشی از مسائل موجود در دل بازار و قیمت سایر کالاها است.»
وی با یادآوری این که «حتی اگر قرار است واردات داشته باشیم باید به اندازهای باشد که تولید داخل متضرر نشود» با اشاره به برنامه «مهندسیشده» برای افزایش قیمت گوشت از چند ماه گذشته گفت: «بدون اینکه برنامهای برای تولید داخل داشته باشیم در برنامه مهندسیشده یک روز قیمت گوشت را بالا میبریم و روز بعد به بهانه افزایش قیمت اقدام به واردات به میزان بالا میکنیم. این نشان میدهد که برای این حجم از واردات بیش از ۵ تا ۶ ماه برنامهریزی شده است و این در حالی است که جلوی صادرات را هم میگیریم، به طوری که کل صادراتی که در طول سال انجام شد ۳۵۰ هزار راس بیشتر نبوده است.»
اما این مقام مسئول در حالی از واردات دام به ایران شکایت دارد که گزارشهایی هم از کمبود تولید در ایران منتشر شده است. کاهش تولید در ایران یکی از دلایل افزایش شدید قیمت گوشت اعلام شده است.
افشین صدر دادرس، مدیر عامل اتحادیه مرکزی دام سبک، گفته است: «تولید ما در بهار ۱۴۰۱ بسیار خوب بوده است، در پایان بهار ۷۳ میلیون راس دام زنده داشتیم که ۵۵ میلیون راس آن گوسفند بوده، در پایان پاییز افتی را در تعداد دام داشتیم حدود ۱۱ میلیون راس تعداد دام حد فاصله بهار تا پاییز کاهش پیدا کرده است.»
مهمترین خبرهای ایران و جهان
دیدار نتانیاهو با وزیر کشور بریتانیا درباره «مقابله با تهدیدات از ناحیه دولتها»

سوئلا برِیورمن، وزیر کشور بریتانیا، روز جمعه، چهارم فروردین، توییت کرد که با بنیامین نتانیاهو، نخستوزیر اسرائیل، در مورد «منافع امنیتی و کوششهای مشترک در مقابله با تهدیدات از ناحیه دولتها» گفتوگو کرده است.
این دیدار در جریان سفر بنیامین نتانیاهو به لندن انجام شد.
خانم بریورمن نوشت برای او، داشتن رابطه قوی کشورش با اسرائیل و شراکت در حفظ امنیت مردم قابل ارج است.
جزئیات مذاکرات این دو مقام اسرائیلی و بریتانیایی هنوز اعلام نشده است. اما ملاقات نخست وزیر اسرائیل در سفرهای خارجی او با وزیر کشور دولت میزبان یک امر رایج نیست.
رسانههای اسرائیل اعلام کردند که دلیل این امر، مسائلی است که بنیامین نتانیاهو تأکید داشت باید خود به آگاهی وزیر کشور بریتانیا برساند تا این کشور در راستای تروریستی نامیدن سپاه پاسداران گام بردارد.
به نوشته رسانههای کالکالیست و تایمز اسرائیل، خانم بریورمن و تام تاگنهات، فرمانده پلیس ضد ترور بریتانیا، از قرار دادن سپاه در سیاهه تروریستی بریتانیا حمایت میکنند اما وزارت خارجه بریتانیا به این امر متقاعد نشده است.
روزنامه بریتانیایی تلگراف دو ماه پیش نوشته بود پس از کشف طرحهای آدمربایی یا قتل شهروندان بریتانیا، انتظار میرود که بریتانیا سپاه پاسداران را در فهرست تروریستی قرار دهد. رسانههای اسرائیل از وجود «تهدید» از ناحیه ایران برای اهداف یهودی در بریتانیا نیز خبر داده بودند.
تام تاگنهات، فرمانده پلیس ضد ترور بریتانیا، دو ماه پیش اعلام کرد که جمهوری اسلامی ایران در ده مورد تلاش برای هدف قرار دادن شهروندان در بریتانیا دخیل بوده است.
کن مککالوم، فرمانده سازمان امنیت داخلی بریتانیا، موسوم به امآیفایو، که زیر نظر وزیر کشور فعالیت میکند، جمهوری اسلامی ایران را منبع «تهدید مستقیم» برای بریتانیا توصیف کرده است.
به نوشته تایمز اسرائیل، این کشور به بریتانیا در شناسایی منابع تهدید تروریستی، از ناحیه جمهوری اسلامی ایران برای روزنامهنگاران ساکن بریتانیا که در رسانههای مخالف حکومت ایران کار میکنند، کمک کرده است.
جمهوری اسلامی ایران به کشورهای اروپایی نسبت به تروریستی نامیدن سپاه «هشدار» داده است.
چاره دولت رئیسی برای ناهمخوانی در ساعات کار: یکی از والدین «شناور» شود

در پاسخ به انتقادها از ناهماهنگی بین شروع ساعت کار اداری و آغاز کار مدارس برای خانوادهها، دولت سیزدهم اعلام کرد که ساعت آغاز به کار یکی از والدین در «تعامل» با دستگاههای اجرایی «شناور» می شود.
بر اساس مصوبه هیئت دولت، از آغاز فروردین سال ۱۴۰۲ ساعت کشور تغییر نکرد و ساعت شروع فعالیت مراکز پیش دبستانی و مدارس مقطع ابتدایی ۸ صبح و ساعت کاری کارمندان ادارات ۷ صبح اعلام شده است.
این برنامهریزی به آن معنا است که ادارات والدین قبل از باز شدن مدارس باز میشوند و در برنامه والدین شاغل برای رساندن بچهها به مدرسه اخلال ایجاد میشود.
پس از اعلام این مصوبه بسیاری از خانوادهها بهویژه آنهایی که پدر و مادر هر دو شاغل هستند از این مصوبه به دلیل مشکلات ناشی از یک ساعت فاصله زمانی ایجادشده انتقاد کردند.
بر اساس تبصره پیشنهادی سازمان اداری و استخدامی کشور مورخ ۲۸ اسفند ۱۴۰۱، دستگاههای اجرایی «در تعامل با یکدیگر» مکلف شدند: «با شناور شدن ساعت شروع به کار یکی از والدین موافقت کنند. کارکنان زن سرپرست خانوار که دارای این شرایط باشند هم مشمول همین حکم خواهند بود.»
رئیس سازمان اداری و استخدامی کشور نیز روز پنجشنبه، سوم فروردین، اعلام کرد: «تعداد کارکنان دستگاههای اجرایی که دارای فرزندان مدرسهای هستند، نسبت به جامعه هدف دانشآموزی کشور رقم قابل توجهی نیست. در عین حال در بخشنامه نیز پیشبینی شده است که مدارس نیمساعت زودتر از ساعت تعیینشده باز شوند تا مشکل والدین این دانشآموزان برطرف شود.»
میثم لطیفی در ادامه گفت که در صورت شاغل بودن هر دوی والدین «دستگاههای اجرایی موظف به همکاری هستند تا تأخیر اولیه برای والدین در ساعت حضور شناور لحاظ شود، بهخصوص برای والدینی که کودکان پیشدبستانی و دبستانی دارند.»
بر اساس گزارشها نزدیک به ۱۶ میلیون نفر دانشآموز و یک میلیون نفر کارمند در بخش آموزش فعال هستند و با توجه به آمار والدین شاغل در بخشهای دولتی و اداری میتوان گفت که بسیاری از خانوادهها با بازگشایی مدارس پس از تعطیلات نوروز با مشکلات بسیاری روبهرو شوند.
دلار آمریکا سال نو را در کانال ۵۱ هزار تومان آغاز کرد

در اولین روز کاری پس از تعطیلات نوروز در ایران، قیمت دلار آمریکا با افزایش در بازار آزاد روز شنبه را بالای ۵۱ هزار تومان آغاز کرد.
دلار آمریکا سال ۱۴۰۱ را با قیمت ۴۹ هزار و ۴۰۰ تومان به پایان برده بود.
بر اساس گزارش وبسایتهای غیررسمی که بهای ارزهای خارجی در ایران را ثبت میکنند، نرخ دلار آمریکا در روز شنبه، پنج فروردین، پس از رسیدن به ۵۱ هزار و ۸۵۰ تومان فروکش کرد و در لحظه انتشار این خبر ۵۱ هزار و ۴۰۰ تومان ثبت شده است.
نرخ برابری پوند بریتانیا نیز در همین منابع خبری ۶۲ هزار و ۹۰۰ تومان اعلام شد و هر یورو با قیمت ۵۵ هزار و۴۵۰ تومان معامله شد.
روز شنبه قیمت سکه طلا هم در بازار افزایش داشت.
قیمت هر سکه به ۳۱ میلیون و ۸۰۰ هزار تومان رسید، و سکه طرح قدیم ۲۹ میلیون و ۲۰۰ هزار تومان و بهای هر قطعه نیمسکه نیز به ۱۹ میلیون و۵۰۰ هزار رسید.
افزایش قیمت ارزهای خارجی در اولین روز کاری سال ۱۴۰۲ در حالی است که دولت ابراهیم رئیسی امیدوار است روند قیمت این ارزها کاهشی شود تا شاید تورم در سال جدید کاهش یابد.
در همین زمینه حسین عبده تبریزی، رئیس اسبق سازمان بورس، روز چهار فروردین گفته است: «متغیر سیاست مهمترین عامل موثر بر قیمت ارز است و با توجه به مبهم بودن روند مذاکرات هستهای، نمیتوان آینده قیمت دلار را پیشبینی کرد، اما میتوان گفت که روند قیمت دلار در سال جاری افزایشی است اما شدت و ضعف این افزایش، وابسته به مسائل سیاسی و تحریمهاست.»
وی افزود: «وضعیت چند سال اخیر باز هم متفاوتتر بوده است. از سال ۱۳۹۷ رشد سطح عمومی قیمتها از افزایش نقدینگی بیشتر بوده است. این را میتوان چنین تعبیر کرد که متغیرهای تعیینکننده قیمت ارز حداقل تا حدی از کمیتهای پولی فراتر رفته است. با توجه به وضعیت روابط خارجی جاری ایران، موقعیت برجام و تحریمها، روشن است که متغیر «سیاست» اکنون تأثیر اصلی را بر قیمت ارز دارد؛ محدود کردن و محروم کردن ایران از دسترسی به ارزی که حاصل صادرات پرمشقت امروز کشور است، در کنار گرایش عمده به خروج سرمایه از کشور، عامل عمده افزایش نرخ ارزاین روزهاست.»
آمار حالوش از کشتهشدگان بلوچ در سال گذشته: ۱۸۲ اعدام و ۲۸۸ کشته با شلیک مأموران

بر اساس گزارش سایت حقوق بشری «حالوش» از کشتهشدگان بلوچ در سال ۱۴۰۱، دستکم ۱۸۲ نفر در این سال اعدام شده و ۲۸۸ نیز در پی شلیک مأموران حکومتی جان خود را از دست دادهاند.
در گزارش این وبسایت که اخبار مربوط به سیستان و بلوچستان را پوشش میدهد آمده است که از مجموع آمار بلوچهایی که در سال ۱۴۰۱ اعدام شدهاند، اتهامات ۱۴۸ نفر مربوط به جرائم مواد مخدر، ۲۹ نفر «قصاص نفس» و اتهام پنج نفر نیز سیاسی و امنیتی عنوان شده است.
در قوانین کیفری جمهوری اسلامی ایران، قصاص نفس به معنای مجازات فردی است که مرتکب قتل شده است که در صورت عدم رضایت اولیای دم، اعدام متهم را در پی دارد.
در میان اعدامشدگان بلوچ دو نفر در زمان ارتکاب جرم کمتر از ۱۸ سال داشته یعنی «کودکمجرم» بودهاند. سه زن نیز در فهرست اعدامشدگان قرار دارند و دو برادر نیز به دلیل جرائم مواد مخدر به طور همزمان اعدام شدهاند.
به گزارش حالوش بیشتر اعدام بلوچها در سال ۱۴۰۱ همچون سالهای پیش از آن به دلیل جرایم مواد مخدر صورت گرفته، این در حالی است که بسیاری از خانوادهها و بستگان فرد اعدامشده، رأی صادرشده را زیر سوال بردهاند.
در ادامه این گزارش آمده است که در سال ۱۴۰۱ حداقل ۱۶۷ بلوچ در پی شلیک مأموران حکومتی جان باختهاند و با افزودن آمار ۱۲۱ جانباخته اعتراضات خونین زاهدان و خاش در ماه مهر، آمار کل در این باره به ۲۸۸ نفر میرسد.
در بخش دیگری از گزارش سالانه حالوش آمده است که در سال ۱۴۰۱، ۸۲ بلوچ نیز در حین «سوختبری» کشته شدهاند.
به دلیل تفاوت قیمت فرآوردههای نفتی همچون گازوئیل، بنزین و نفت سفید در ایران نسبت به کشورهای هممرز در برخی از مناطق ایران از جمله مناطق بلوچنشین کسب و کاری به نام «سوختفروشی» یا «سوختبری» شکل گرفته است.
حکومت، خرید و فروش سوخت خارج از سیستم دولتی را قاچاق میداند و با آن برخورد میکند. این در حالی است که بر اساس برخی گزارشها بیشترین قاچاق سوخت در مناطق مرزی ایران توسط شرکتهای نفتی و نهادهای نظامی صورت میگیرد.
در زمین لرزه خوی و سلماس ۱۶۵ نفر مصدوم شدند

استاندار آذربایجان غربی روز جمعه چهارم فروردین آمار مصدومان زمین لرزه در شمال این استان را دستکم ۱۶۵ نفر اعلام کرد.
زمین لرزهای به بزرگی ۵.۶ درجه بامداد جمعه شمال استان آذربایجان غربی از جمله خوی و سلماس را لرزاند.
محمدصادق معتمدیان، استاندار آذربایجان غربی٬ گفت: از این تعداد ۱۳۹ نفر به صورت سرپایی مداوا و ترخیص شدند.
وی اضافه کرد: همچنین ۲۶ نفر نیازمند درمان بیشتر هستند که اقدامات لازم برای آنها در حال انجام است.
مرکز لرزه نگاری کشوری وابسته به دانشگاه تهران ساعت وقوع این زمینلرزه را ۶:۴۷ دقیقه و مرکز آن را منطقه یزدگان خوی و در عمق هشت کیلومتری زمین اعلام کرده است.
این زلزله در سایر شهرهای استان از جمله ارومیه و برخی شهرهای استان آذربایجان شرقی نیز احساس شده است.
شهرستان خوی در سال گذشته کانون وقوع چندین زلزله و بیش از ۳۰۰ پسلرزه بوده است. در پی وقوع یک زمینلرزه به بزرگی ۵.۴ درجه در بامداد ۱۳ مهر در این شهر بیش از ۵۰۰ نفر زخمی شدند.
زمینلرزهای به بزرگی ۵.۹ درجه در شامگاه ۸ بهمن نیز دستکم ۸۱۶ مصدوم و سه قربانی بر جای گذاشته است.
نوازنده جوان به خاطر حمایت از «دختران اکباتان» به «اعتراف و عذرخواهی اجباری» وادار شد

پس از آنکه دختران اکباتان به خاطر رقص در روز جهانی زن «وادار به اعتراف اجباری» شدند، این بار نغمه مرادآبادی، نوازده تار، که در حمایت از این دختران قطعه «آرام باش» را در این شهرک نواخته بود، تحت فشار نیروهای امنیتی جمهوری اسلامی «وادار به اعتراف و عذرخواهی اجباری» شد.
نغمه مرادآبادی در آخرین روزهای اسفند ماه در شهرک اکباتان اقدام به اجرای آهنگ «آرام باش»، را با تار و درحالی اجرا کرد از حجاب اجباری سرباز زده بود اما نزدیک به یک هفته بعد در روز جمعه چهارم فروردین ماه نیروهای امنیتی جمهوری اسلامی او را به «اعتراف و عذرخواهی اجباری» و با «رعایت حجاب اجباری» وادار کردند.
حساب توییتری «شهرک اکباتان» در توییتی در این خصوص نوشت: «متاسفانه جمهوری اسلامی باز هم با گرفتن اعتراف اجباری سعی کرده موج نافرمانیهای مدنی و حمایتها از دختران اکباتان» را کنترل کند.
این حساب توییتری که رویدادهای شهرک اکباتان را پوشش میدهد افزود: «ویدیوی عذرخواهی نغمه مرادآبادی با حجاب اجباری در صفحه اینستاگرامش» منتشر شده است.
پنج دختر جوان روز ۱۷ اسفند، همزمان با روز جهانی زن، در محوطه بلوک ۱۳ شهرک اکباتان تهران، با آهنگ «آرام باش» رما، خواننده اهل نیجریه و سلنا گومز خواننده آمریکایی یک رقص گروهی را اجرا کردند که انتشار ویدیوی آن بازتابهای گستردهای داشت.
نیروهای امنیتی جمهوری اسلامی یک روز بعد، هجدهم اسفند ماه، با مراجعه به بلوک ۱۳ اکباتان و بررسی فیلم دوربینهای مدار بسته در جستجوی این دختران بودند.
این پنج دختر جوان که در شبکههای اجتماعی به «دختران اکباتان» مشهور شدند، پس از احضار اولیه و دریافت تذکر، بار دیگر از سوی قوه قضاییه احضار و پس از «دو روز بازداشت» وادار به اعتراف اجباری در مقابل دوربین شدند.
رسانههای حکومتی ویدیوی «عذرخواهی» اجباری آنها را در حالی که حجاب بر سر داشتند، منتشر کردند و حساب توییتری «شهرک اکباتان» از فشار بر مربی رقص «دختران اکباتان» خبر داده بود.
با وجود اقدامات دستگاههای امنیتی جمهوری اسلامی در فشار بر «دختران اکباتان»، مربی رقص آنها و اکنون نغمه مرادآبادی، نوازنده تار، که از دختران اکباتان حمایت کرده بود، کاربران شبکههای اجتماعی در ایران و خارج از ایران کارزار گستردهای را در حمایت از دختران اکباتان برپا کردهاند.
در جریان این کارزار، صدها کاربر اینستاگرام و توییتر در شهرهای مختلف ایران و خارج از ایران با اجرای رقص مشابه دختران اکباتان و انتشار ویدیویی آن به اعمال فشار دستگاههای امنیتی به دختران اکباتان اعتراض کردند.
همچنین راما خواننده نیجریهای آهنگ «آرام باش» و سلنا گومز٬ بازیگر سرشناس آمریکایی و دیگر خواننده این آهنگ، با انتشار تصویری دختران اکباتان از خواستههای این دختران و همه زنان ایران حمایت کرده و شجاعتشان را ستودند.
شهرک اکباتان از آغاز اعتراضات سراسری تاکنون از کانونهای اعتراضات ضد حکومتی در تهران بوده است. نیروهای امنیتی جمهوری اسلامی از سومین ماه اعتراضات سراسری با بازداشتهای گسترده و چند مرحلهای ساکنان اکباتان، اقدامات گستردهای را برای سرکوب اعتراضات در این شهرک اجرا کردند.
با وجود همه این بازداشتها، و تشدید فضای امنیتی در اکباتان، اعتراضات در این شهرک واقع در غرب تهران به شکل شعارهای شبانه، شعارنویسی، و اقدامات نمادین و هنری همچنان در هفتمین ماه اعتراضات تداوم دارد.
نماینده کنگره آمریکا خواستار اقدامات بازدارنده قویتر در مقابل ایران شد

به دنبال حمله پهپادی و راکتی نیروهای وابسته به سپاه در سوریه به مواضع نیروهای آمریکایی، رئیس کمیته روابط خارجی مجلس نمایندگان ایالات متحده روز جمعه بر لزوم اقدامات بازدارنده قدرتمندتر آمریکا در مقابل جمهوری اسلامی تاکید کرد.
مایکل مککال، نماینده جمهوریخواه، در بیانیهای تصریح کرد، پیش از این حمله تازه، نیروهای نیابتی ایران از ابتدای سال ۲۰۲۱ تاکنون ۷۸ بار به نیروهای آمریکایی در سوریه حمله کردند، اما دولت جو بایدن تنها سه بار پاسخ داد.
رئیس کمیته روابط خارجی مجلس نمایندگان ایالات متحده ضمن ابراز همدردی با خانواده پیمانکار آمریکایی که در حمله پهپادی روز گذشته در سوریه کشته شد، گفت: «من حمله پهپادی به نیروهای آمریکاییها در شمال شرق سوریه را به شدت محکوم میکنم.»
مایکل مککال اضافه کرد: «(سیاست) بازدارندگی ما در برابر ایران ناکارآمد است، حتی در شرایطی که ایران تنها چند ماه از دستیابی به سلاح هستهای فاصله دارد. ما باید بازدارندگی خود را علیه ایران احیا کنیم وگرنه شاهد عواقب ویرانگر بیشتری خواهیم بود.»
وزارت دفاع آمریکا روزگذشته اعلام کرد در حمله یک پهپاد «با سرمنشاء ایرانی» به مواضع نظامیان ایالات متحده در سوریه٬ یک پیمانکار آمریکایی کشته و پنج نیرو و یک پیمانکار دیگر مجروح شدند.
آمریکا در واکنش، مواضع نیروهای وابسته به سپاه پاسداران در سوریه را هدف قرار داد. در همین زمینه گروه ناظر حقوق بشر سوریه که در بریتانیا مستقر است، گزارش داده است که در حملات آمریکا، دستکم ۱۴ شبهنظامی مورد حمایت ایران کشته شدهاند.
وزارت دفاع آمریکا همچنین میگوید روز جمعه دستکم ۱۰ راکت به یک پایگاه نیروهای آمریکایی در نزدیکی دیرالزور شلیک شد، ولی این حملات تلفات و خساراتی برجای نگذاشته است.
هشدار صلیب سرخ در مورد وضعیت وخیم هزاران غیرنظامی ساکن باخموت

کمیته بینالمللی صلیب سرخ روز جمعه چهارم فروردین هشدار داد، وضعیت زندگی حدود ده هزار اوکراینی که اکثر آنها سالخورده و دارای معلولیت هستند در داخل و اطراف شهر باخموت که در محاصره ارتش روسیه قرار دارد، بسیار وخیم است.
حملات پیاپی نیروهای روسیه برای تصرف باخموت از چهار ماه پیش آغاز شده و کارشناسان، جنگ در اين جبهه را خونینترین نبرد پیاده نظام از زمان پایان جنگ جهانی دوم تاکنون در اروپا توصیف کردهاند.
اومار خان، مسئول کمک رسانی کمیته بینالمللی صلیب سرخ به ساکنان شهر باخموت گفت براساس ارزیابیهای این کمیته هنوز چندین هزار غیرنظامی در این شهر زندگی میکنند.
او در تماسی ویدئویی از شهر دنیپرو در اوکراین به خبرنگاران گفت:«غیرنظامیانی که در این شهر گرفتار شدهاند در شرایط بسیار وخیمی زندگی میکنند و به دلیل گلولهباران شدید و مداوم تقریبا تمامی ساعات روز را در پناهگاههای زیرزمینی به سرمیبرند. این جمعیت به سرحد مقاومت برای ادامه بقا رسیدهاند.»
از زمان شروع تهاجم نظامی روسیه به اوکراین هزاران غیرنظامی اوکراینی و دهها هزار سرباز هر دو طرف کشته و یا زخمی شده اند.
اومارخان گفت ابعاد ویرانی شهر باخموت تکاندهنده است. او افزود: «تمامی و یا اکثر ساختمانهای مسکونی باخموت ویران شده یا به شدت آسیب دیدهاند. در شرایطی که هر لحظه امکان گلوله باران و انفجار گلولههای توپ و خمپاره وجود دارد غیرنظامیانی که در باخموت باقی ماندهاند برای بقا به غیر از زندگی دائمی در پناهگاهها راه ديگری ندارند.»
با استفاده از گزارش خبرگزاری رویترز؛ ش.ر/س.ن
رهبر اپوزیسیون در هند به اتهام «افترا» به نارندرا مودی به زندان محکوم شد

راهول گاندی، رهبر حزب کنگره حزب اصلی مخالف دولت هند روز پنجشنبه به دلیل اظهار نظری در مورد نام خانوادگی مودی توسط دادگاه ایالت گوجارات به دو سال حبس محکوم شد و روز جمعه نیز پارلمان هند صلاحیت نمایندگی او را لغو کرد.
پارلمان هند در بیانیهای گفت صلاحیت آقای گاندی برای نمایندگی در مجلس سفلای پارلمان لغو شده است.
اعضا و هواداران حزب کنگره روز جمعه در اعتراض به حکم دو سال زندان برای راهول گاندی که توسط مراجع قضایی ایالت گوجارات صادر شده است در برخی از شهرهای هند تظاهرات کردند.
سابقه شکایت از آقای گاندی به سخنان او در یک اجتماع انتخاباتی در سال ۲۰۱۹ بازمیگردد. رهبر حزب کنگره در بخشی از سخنرانی خود گفته بود چرا همه دزدان نام خانوادگی «مودی» دارند؟ او در ادامه سخنانش از نیروا مودی، دلال الماس که تحت تعقیب است، لالیت مودی، رییس پیشین لیگ برتر کریکت هند که به دلیل فساد مالی مادامالعمر از این مقام برکنار شده است و نارندرا مودی، نخست وزیر هند نام برد.
آقای مودی، نخست وزیر هند با سایرین هیچ نسبت خانوادگی ندارد.
شکایت از راهول گاندی به اتهام افترا از سوی رهبر حزب حاکم بهاراتیا جاناتا در ایالت گوجارات به دادگاه تسلیم شده است. آقای پورنش مودی در شکایت خود گفت که راهول گاندی در این اظهار نظر «به کل جامعه مودیها توهین کرده است.»
مودی یک نام خانوادگی متداول در ایالت گوجارات است.
راهول گاندی در جلسه دادگاه گفت منظور او از این سخنان تاکید بر فساد بوده و هیچ گروه یا جامعه خاصی هدف او نبوده است. دادگاه به قید وثیقه شروع دوره زندان او را به مدت ۳۰ روز به تعویق انداخت و آقای گاندی در این فرصت میتواند به حکم دادگاه شکایت کند.
دبیر کل حزب کنگره گفت آقای گاندی به مراجع قضایی عالی شکایت خواهد کرد و دولت نارندرا مودی را به «بزدلی و دیکتاتوری» متهم کرد.
راهول گاندی پس از صدور حکم دادگاه در توئیتی نوشت: «مبنای اعتقادات مذهبی من حقیقت و پرهیز از خشونت است. خدای من حقیقت و راه رسیدن به او پرهیز از خشونت است.»
راهول گاندی، فرزند راجیو و سونیا گاندی، نوه ایندیرا گاندی نخست وزیر فقید و نتیجه جواهر لعل نهرو، اولین نخست وزیر هند پس از استقلال این کشور است.
کارشناسان پیشبینی میکنند که او یکی از رقبای اصلی نارندرا مودی، نخست وزیر فعلی در انتخابات سراسری سال ۲۰۲۴ خواهد بود.
مخالفان نارندرا مودی میگویند او به روشهای فراقانونی تلاش میکند منتقدان را تضعیف کرده و از صحنه سياست خارج کند و محاکمه آقای گاندی را نمونه برجستهای از اين اقدامات دولت فعلی هند و حزب حاکم بهاراتیا جاناتا میدانند.
با استفاده از گزارش خبرگزاری آسوشیتدپرس؛ ش.ر/س.ن
نخستین موشک پرینت سهبعدی جهان به فضا پرتاب شد

نخستین موشک پرینت سهبعدی جهان با نام «تران یک» برای اولین بار به فضا فرستاده شد، اما در مدار قرار نگرفت.
این موشک روز چهارشنبه، دوم فروردین از مجتمع پرتاب ۱۶ در ایستگاه نیروی فضایی کیپ کاناورال فلوریدا پرتاب شد و ابتدا توانست حداکثر فشار واردشده به بدنه را تحمل کند، اما با وجود موفقیت در مراحل اول و دوم پرتاب، حدود سه دقیقه پس از پرواز، بهدلیل بروز مشکل، نتوانست به مدار برسد.
«تران یک» موشکی ۳۳ متری است که حدود ۸۵ درصد آن توسط پرینتر سهبعدی ساخته شده است. در این موشک از متان مایع و اکسيژن مایع بهعنوان سوخت استفاده و هدفگذاری شده است تا باری به وزن هزار و ۲۵۰ کیلوگرم را به مدار ۵۰۰ کیلومتری زمین برساند.
شرکت سازنده این موشک (Relativity Space) اعلام کرده است پس از برطرف کردن اشکالات بهوجودآمده در پرتاب اول قصد دارد در پرتاب دوم ۹۵ درصد از ساختار این موشک را با پرینتر سهبعدی تولید کند.
آروا تیزانی، مهندس ارشد این شرکت پس از پرتاب موشک تران وان گفت: «تاکنون کسی تلاشی برای پرتاب موشک سهبعدی به فضا انجام نداده بود، اما حالا این اتفاق افتاده و موشک ما تا نزدیکی مدار زمین هم بالا رفته است. پیش از پرتاب تستهای زمینی انجام شده بود و موتور موشک توانسته بود ۱۲ هزار ثانیه کار کند.»
استفاده از پرینتر سهبعدی میتواند هزینه و زمان ساخت موشک را کاهش دهد و در آینده راه جدیدی برای ارسال ماهواره به مدار زمین را باز کند.
تولیدکنندگان لوازم خانگی در ایران خواستار افزایش قیمت محصولاتشان در سال جدید شدند

در حالی که تولیدکنندگان لوازم خانگی در ایران خواستار افزایش قیمت در سال ۱۴۰۲ هستند، دبیر کل انجمن صنایع لوازم خانگی گفت که دولت اجازه افزایش قیمت نمیدهد.
عباس هاشمی، دبیرکل انجمن صنایع لوازم خانگی روز جمعه چهارم فروردین به خبرگزاری ایسنا گفت: «اصرار دولت بر قیمتگذاری چالش این صنعت است. به طوری که علیرغم افزایش انفجاری قیمت مواد اولیه دولت به تولیدکنندگان اجازه افزایش قیمت نمیدهد.»
او ادامه داد: «با توجه به اینکه قیمت تمام شده کالا به خاطر افزایش قیمت نهادههای تولید افزایش یافته و اجازه افزایش قیمت هم صادر نشده، در حال حاضر کمبود کالا در مواردی در بازار مشهود است.»
این مقام صنفی از دولت ابراهیم رئیسی خواست که ضرر واحدهای تولیدی را به دلیل افزایش قیمت مواد اولیه جبران کند، وگرنه این واحدها به گفته او، امکان فعالیت نخواهند داشت.
در حالی دبیر کل انجمن صنایع لوازم خانگی از مخالفت دولت برای افزایش قیمت لوازم خانگی سخن گفته که برخی تولیدکنندگان در ایران از احتمال افزایش ۲۰ درصدی قیمت لوازم خانگی در کشور خبر دادهاند.
رئیس اتحادیه فروشندگان لوازم خانگی مشهد گفته است: «اگر مواد اولیه تولیدکننده لوازم خانگی تامین نشود و مواد اولیه همچون فولاد و پتروشیمی که دولت تامینکننده آن است، با قیمت کنونی ارائه شود، باید انتظار افزایش ۲۰ درصدی قیمت لوازم خانگی را داشت.»
رسول ابنالرضا با بیان اینکه بازار لوازم خانگی در حالت رکود به سر میبرد، تأکید کرد: «با اینکه قیمت دلار تغییر کرده ولی تغییری در خرید و فروش لوازم خانگی حاصل نشده است.»
او «کاهش قدرت خرید مردم» را «دلیل اصلی رکود بازار لوازم خانگی» عنوان کرد و هشدار داد که «اگر دولت مواد اولیه را به قیمت مناسب به تولیدکننده عرضه نکند، علاوه بر افزایش قیمت شاهد کمبود کالا هم خواهیم بود.»
بر اساس گزارش رسانههای ایران، ۷۰ درصد مواد اولیه لوازم خانگی داخلی و ۳۰ درصد آن خارجی است.
بازار لوازم خانگی در ایران به دلیل ممنوعیت واردات، انحصاری است و چند تولیدکننده خاص کل بازار را در انحصار خود دارند.
با این حال، افزایش قیمت دلار روی قیمت مواد اولیه داخلی به صورت غیرمستقیم و مواد اولیه خارجی به صورت مستقیم تاثیر گذاشته است.
احتمال افزایش قیمت لوازم خانگی در سال جدید در حالی است که رسانههای ایران در سال گذشته از افزایش قیمت این لوازم خبر داده بودند و به عنوان نمونه، قیمت کولر ۷۰ درصد گرانتر شده بود.
همچنین افزایش قیمت لوازم خانگی در ایران در سالهای اخیر سبب شده بسیاری از مردم در ایران به جای خرید لوازم خانگی جدید به دنبال خرید لوازم دستدوم یا تعمیر وسایل قدیمی خود باشند.
روزنامه اعتماد در اسفند ۱۴۰۱ در گزارشی نوشت: «۹۰ درصد مردم لوازم خانگی قبلی را تعمیر میکنند و دیگر نو نمیخرند.»
یک زمینلرزه دیگر به بزرگی ۵.۶ درجه، خوی را لرزاند

در پی یک زمینلرزه دیگر این بار به بزرگی ۵.۶ درجه در بامداد جمعه چهارم فروردین در خوی، دهها نفر مصدوم شدند.
بنا بر اعلام امیر عباس جعفری، مدیر کل مدیریت بحران آذربایجان غربی تا ظهر روز جمعه مصدومیت ۸۲ نفر در شهرستانهای خوی و سلماس تأیید شده است.
تاکنون اخباری درباره جان باختن شهروندان بر اثر این زلزله منتشر نشده و با وجود آمار نسبتا بالای مصدومان، مدیرکل مدیریت بحران این استان، خسارات واردشده را «بسیار کم» و «جزئی» خوانده است.
مرکز لرزه نگاری کشوری ساعت وقوع این زمینلرزه را ۶:۴۷ دقیقه و مرکز آن را منطقه یزدگان خوی و در عمق هشت کیلومتری زمین اعلام کرده است.
این زلزله در سایر شهرهای استان از جمله ارومیه و برخی شهرهای استان آذربایجان شرقی نیز احساس شده است.
شهرستان خوی در سال گذشته کانون وقوع چندین زلزله و بیش از ۳۰۰ پسلرزه بوده است. در پی وقوع یک زمینلرزه به بزرگی ۵.۴ درجه در بامداد ۱۳ مهر در این شهر بیش از ۵۰۰ نفر زخمی شدند.
زمینلرزهای به بزرگی ۵.۹ درجه در شامگاه ۸ بهمن نیز دستکم ۸۱۶ مصدوم و سه قربانی بر جای گذاشته است.
بر اساس گزارشهای مردمی، روند رسیدگی به زلزلهزدگان این منطقه در ماههای گذشته با وجود برودت دما بسیار کُند بوده است و بسیاری از آنها همچنان مجبور به زندگی در چادر با حداقل امکانات هستند.
آزمایش موشکی سوئد برای کشف راز شفقهای قطبی

سوئد یک موشک ژرفاسنج را برای بررسی و مطالعه شفقهای قطبی در شمال این کشور به آسمان پرتاب کرد.
پرتوهایی از نورهای آبی، سبز یا بنفش را که شبها در آسمان قطب شمال دیده میشوند، شفقهای قطبی مینامند.
محققان موسسه فیزیک فضایی سوئد شامگاه پنجشنبه دوم فروردین موشکی را از پایگاه اسرانگ در نزدیکی شهر کیرونا در منطقه لاپلاند، شمالیترین استان سوئد به فضا پرتاب کردند تا موادی مشابه مواد آتشبازی را در ارتفاع صد تا دویست کیلومتری زمین رها کند.
این مواد، امواجی از رنگهای سفید و سبز مصنوعی را در ساعت ۱۸ و ۳۰ دقیقه پنجشنبه به وقت گرینویچ ایجاد کرد و به تدریج شفق قطبی «واقعی» را از بین برد.
این آزمایش در واقع برای بهبود پیشبینی آب و هوا در منطقه فضایی نزدیک به زمین صورت گرفته که جو فوقانی نیز نامیده میشود.
در جو فوقانی زمین، ماهوارهها و دیگر زیرساختهای ضروری مخابراتی وجود دارند.
تیما سرگینکو مدیر این آزمایش موشکی درباره آن گفته است: «هیچ کس نمیتواند خود را بدون تلویزیون، بدون کابل ماهوارهای یا بدون گوشی هوشمند تصور کند. برای تضمین دسترسی به همه اینها، باید فضا را بهتر بشناسیم.»
او افزود که همه این چیزها میتواند در زمان فعالیتهای یونی قوی که باعث ایجاد شفق قطبی میشود، از بین برود.
برای بازتولید شفقهای قطبی، محققان عنصر شیمیایی باریم را از سیلندرهای آلومینیومی آزاد کردند.
مدیر این تحقیقات گفت: «این هیچ خطری برای مردم ندارد. این یک پدیده زیبا در آسمان خواهد بود و نگران نباشید، این یک بشقاب پرنده نیست.»
او افزود: «آزمایشهای مشابهی در دهههای اخیر در سراسر جهان انجام شده است، اما دوربینها و فناوری اکنون بیشتر توسعه یافتهاند.»
به گفته این محقق، پژوهشگران میتوانند «به لطف این نوع آزمایشها و اندازهگیریهای نوری اطلاعات بیشتری به دست آورند».
هویت ۱۲۱ بلوچ کشتهشده در اعتراضات جمعه خونین زاهدان و خاش «تأیید شد»

سایت خبری «حالوش» که اخبار مربوط به سیستانوبلوچستان را پوشش میدهد، در آخرین گزارش خود درباره شمار کشتهشدگان اعتراضات زاهدان و خاش در «جمعه خونین»، اعلام کرد که هویت دست کم ۱۲۱ نفر را تأیید کرده است.
در این گزارش که روز چهارم فروردین منتشر شده، آمده است که این آمار از «نخستین دقایق کشتار معترضان جمعه خونین زاهدان و خاش تا لحظه تنظیم گزارش بهدست آمده و از منابع مطلع و مختلف همراه با راستیآزمایی جمعآوری شده است.»
«جمعه خونین» یا «جمعه سیاه» به کشتار معترضان در زاهدان در هشتم مهر ۱۴۰۱ اشاره دارد. در این روز، معترضان در واکنش به تجاوز یک فرمانده نیروی انتظامی به یک دختر بلوچ در حال تشکیل تجمع اعتراضی بودند که از سوی نیروی انتظامی هدف شلیک مستقیم گلوله قرار گرفتند و دهها نفر از آنها کشته شدند.
به گزارش عفو بینالملل در کشتار خونین خاش نیز که روز ۱۳ آبان رخ داد، نیروهای جمهوری اسلامی با شلیک گلوله جنگی به سوی مردم معترض، نمازگزاران و رهگذران دستکم ۱۸ نفر از جمله دو کودک را کشتند و دهها نفر را زخمی کردند.
با وجود این که سپاه پاسداران گروه «جیشالعدل» را مسئول این حملات معرفی کرد، اما مولوی عبدالحمید، امام جمعه زاهدان، علی خامنهای را مسئول کشته شدن معترضان بلوچ اعلام کرد.
در واکنش به کشتار خونین بلوچها عفو بینالملل در بیانیهای تأکید کرد که نیروهای حکومتی جمهوری اسلامی با استفاده از «الگویی کشنده» در سرکوب اعتراضات سیستان و بلوچستان، از «مهمات و گلوله جنگی مرگبار» علیه این مردم استفاده کردند و «بالاتنه، سینه و سر معترضان را به قصد کشتار» هدف قرار دادند.
در ماههای گذشته صدها بلوچ از جمله کودکان نیز در شهرهای مختلف سیستان و بلوچستان بازداشت شدند و تاکنون دست کم شش بلوچ در معرض خطر اعدام قرار گرفتهاند.
پس از حملات خونین به معترضان در زاهدان و خاش، شهرهای مختلف سیستان و بلوچستان طی شش ماه گذشته هر جمعه صحنه تظاهرات بلوچها بوده است. با وجود تشدید فشارها این تجمعها هر هفته ادامه دارد و معترضان به سردادن شعارهای تند علیه حکومت ادامه میدهند.
هشدار یونیسف: هر ده دقیقه یک کودک یمنی میمیرد

صندوق کودکان ملل متحد (یونیسف)، از ادارههای زیرمجموعه سازمان ملل متحد، نسبت به وضعیت وخیم ۱۱ میلیون کودک در یمن ابراز نگرانی کرد و هشدار داد که به طور متوسط، هر ده دقیقه یکی از این کودکان به دلایل قابل پیشگیری جان میبازد.
یونیسف روز جمعه چهارم فروردین با انتشار بیانیهای گزارش داد که اکنون «بیش از ۵۴۰ هزار کودک زیر پنج سال» در یمن به «سوءتغذیه حاد و تهدیدکننده» مبتلا هستند.
این نهاد سازمان ملل تاکید کرد که به یک «کمک ۴۸۴ میلیون دلاری» برای تداوم فعالیت خود در یمن در سال جاری میلادی نیاز فوری دارد.
یونیسف با اشاره به این که «بدون اقدام فوری، میلیونها کودک ممکن است با خطرات شدید سوءتغذیه مواجه شوند»، هشدار داد: «اگر بودجهای نرسد، یونیسف مجبور میشود کمکهای حیاتی خود را به کودکان آسیبپذیر کاهش دهد.»
در پایان ماه گذشته میلادی، کشورهای کمککننده به یمن قول دادند که ۱.۲ میلیارد دلار را برای کمک به مردم این کشور اختصاص دهند. این در حالی است که سازمانهای فعال در زمینه کمکهای بشردوستانه خواستار چهار میلیارد دلار کمک برای این کشور شده بودند.
بر اساس گزارش سازمان ملل متحد، بیش از ۲۱.۷ میلیون نفر در یمن، معادل دو سوم جمعیت این کشور به کمکهای بشردوستانه نیاز دارند.
هشت سال و نیم از آغاز جنگ یمن میگذرد؛ زمانی که شبهنظامیان شیعی حوثی تحت حمایت جمهوری اسلامی، شهر صنعا پایتخت یمن را تصرف کردند.
این جنگ تاکنون صدها هزار کشته و میلیونها آواره برجای گذاشته و به گفته یونیسف بیش از ۱۱ هزار کودک در این جنگ کشته یا معلول شدهاند.