جلسه کارشناسان بین المللی مشاور سازمان بهداشت جهانی روز پنجشنبه ۱۴ اردیبهشت برای تمديد يا پایان دادن به دوران اضطراری همهگیری کووید ۱۹ براساس مقررات اين سازمان که در تمرکز جامعه جهانی بر این بحران سلامتی نقش مهمی دارد، آغاز شد.
سازمان بهداشت جهانی در ۳۰ ژانویه ۲۰۲۰ بالاترین سطح هشدار در مورد همهگیری ویروس کرونا را اعلام کرد. گروه کارشناسی این نهاد از آن زمان تاکنون در جلساتی که هر سه ماه یکبار برگزار میشوند همین درجه هشدار را تایید کرده است.
با این همه، برخی از کشورها از جمله ایالات متحده اخیرا وضعیت اضطراری را پایان دادهاند. تدروس آدهانوم، دبیر کل سازمان بهداشت جهانی ابراز امیدواری کرده که وضعیت اضطراری بین المللی در سال جاری میلادی پایان یابد.
انتظار میرود که براساس توصیههای هیئت کارشناسی بین المللی در روزهای آینده سازمان بهداشت جهانی تصمیم خود را اعلام کند.
مشاوران این سازمان و کارشناسان مستقل به خبرگزاریهای بین المللی گفتند که هنوز نمیتوان توصیه هیئت کارشناسی بین المللی را پیشبینی کرد.
پروفسور ماریون کوپمانس، ویروس شناس هلندی و یکی از کارشناسان مشاور سازمان بهداشت جهانی گفت:«احتمال دارد وضعیت اضطراری پایان یابد. ولی بسیار مهم است که کماکان بر این پیام تاکید شود که کووید ۱۹ هنوز یک چالش مهم برای بهداشت عمومی است.»
او قبل از شروع نشست هیئت کارشناسی سازمان بهداشت جهانی که مذاکرات آن محرمانه است حاضر نشد اطلاعات بیشتری در اختیار خبرگزاریها قرار دهد.
یک منبع نزدیک به این مذاکرات گفت پایان دادن به وضعیت اضطراری بین المللی میتواند روی اختصاص بودجه به مقابله با کووید ۱۹ و همکاریهای جهانی در این زمینه تاثیر منفی بگذارد. یک منبع دیگر گفت غیرقابل پیش بینی بودن این ویروس اتخاذ تصمیم نهایی را در شرایط فعلی دشوار میکند.
اما گروه دیگری از کارشناسان معتقدند که زمان آن فرا رسیده که زندگی همراه با کووید ۱۹ به عنوان یک خطر بهزیستی همچون سل و اچ آی وی را بپذیریم.
لاورنس گوستین، استاد حقوق در دانشگاه جورج تاون آمریکا که تصمیمهای سازمان بهداشت جهانی را دنبال و بررسی می کند گفت:«تمامی وضعیتهای اضطراری یک روزی باید به پایان برسند. پیش بینی می کنم که سازمان بهداشت جهانی در آینده نزدیک وضعیت اضطراری بین المللی را پایان دهد. اگر در جلسه فعلی این تضمیم اتخاذ نشود حتما در جلسه بعدی تصویب خواهد شد.»
دکتر خارباس باربوسا، مدیرسازمان بهداشت قاره آمریکا ابرازنگرانی کرد که پایان دادن به وضعیت اضطراری ممکن به احساس موفقیت کاذب در مقابله با کووید ۱۹ و در نتیجه کاهش کنترل بر شیوع ویروس و واکسیناسیون منجر شود.
او افزود:«اجرای مقررات وضعیت اضطراری هیچ ضرری برای کشورها ندارد ولی هوشیاری آنها را حفظ میکند.»