(rm) صدا |
ليلي صدر (راديوفردا): کشورهاي عضو محور شرارت و 111 کشور ديگر در گردهمايي کشورهاي عضو جنبش غيرمتعهدها در کوالالامپور، پايتخت مالزي، مسئله تروريسم، فلسطين، بحرانهاي عراق و کره شمالي را مورد بحث قرار دادند. مقامهاي بلند پايه 114 کشور غيرمتعهد ميان تروريسم و رزمنده آزادي تفاوت مي گذارند. همگي با جنگ به رهبري آمريکا مخالفند و ميگويند چنان جنگي بايد پشتيباني سازمان ملل متحد و شوراي امنيت را با خود داشته باشد. سران کشورها در پيش نويس قطعنامه مربوط به عراق که هفته آينده به امضا ميرسد گفتند ما کلا با تهديد به استفاده يک جانبه از زور بهمنظور حل مسائلي که بر صلح و امنيت بين المللي اثر گذارد مخالف هستيم. از همکاري عراق با بازرسان سازمان ملل متحد استقبال شده بود و آمده است که بازرسان خبر از پيشرفت مهمي داده اند. در پيشنويس قطعنامه سران که خبر گزاري فرانسه از آن نقل مي کند، آمده است: جنگ با عراق در تلاشهاي بين المللي در نبرد با تروريسم جهاتي تاثير مي گذارد. ماهاتير محمد، نخست وزير مالزي و رئيس کنوني جنبش غيرمتعهدها هم به همين موضوع را يادآور شده و مي گويد جنگ با عراق مسلمانان را به خشم مي آورد و سازمانهاي تروريستي اعضاي بيشتري پيدا ميکنند. در مورد تعريف تروريسم کشورهاي عضو جنبش نظرهاي متفاوتي دارند. هند و پاکستان دو قدرت هستهاي شبه قاره اختلافها بر سر کشمير را به گردهمآيي آورده و هر يک خواهان پشتيباني جنبش از موضع خود شد . هند گفت قطعنامه بايد تروريسم با حمايت دولتها محکوم شود که منظور از حمايت اسلام آباد از جداييخواهان کشميري است . پاکستان مي گويد نبايد جنبشهاي آزاديبخش را که براي حق تعيين سرنوشت ميجنگد، در مقوله تروريسم جاي داد.
کره شمالي نيز خواهان محکوميت آمريکا به خاطر بحران آفريني در شبه جزيره کره است که اين تلاش ظاهرا چندان موفق نبود. يک کشور آسيايي از کره شمالي خواست در برنامه هستهاي خود تجديد نظر کند اما کره شمالي موافقت نکرد . کشورهاي عرب خواهان آن شدند که اقدامهاي اسرائيل در سرزمينهاي فلسطين جنايت جنگي قلمداد شود. اما بعضي کشورها مخالفت کردند. يک ديپلمات آفريقايي گفت جنبش غيرمتعهد به عنوان يک نهاد سياسي نبايد دست به داوري بزند و يک نهاد قضايي نيست. نمايندگاني از ايران، عراق و كره شمالي، کشورهائي كه رئيس جمهوري آمريكا آنها را بخشي از محور شرارت ناميد، و نمايندگان 111 کشور ديگر، در گردهمايي کشورهاي عضو جنبش غيرمتعهدها در کوالالامپور، پايتخت مالزي، مسئله تروريسم، فلسطين، بحرانهاي عراق و کره شمالي را مورد بحث قرار دادند. مقامهاي بلند پايه 114 کشور غيرمتعهد ميان تروريسم و رزمنده آزادي تفاوت مي گذارند. همگي با جنگ به رهبري آمريکا مخالفند و ميگويند چنان جنگي بايد پشتيباني سازمان ملل متحد و شوراي امنيت را با خود داشته باشد. سران کشورها در پيش نويس قطعنامه مربوط به عراق که هفته آينده به امضا ميرسد گفتند ما کلا با تهديد به استفاده يک جانبه از زور بهمنظور حل مسائلي که بر صلح و امنيت بين المللي اثر گذارد مخالف هستيم. از همکاري عراق با بازرسان سازمان ملل متحد استقبال شده بود و آمده است که بازرسان خبر از پيشرفت مهمي داده اند. در پيشنويس قطعنامه سران که خبر گزاري فرانسه از آن نقل مي کند، آمده است: جنگ با عراق در تلاشهاي بين المللي در نبرد با تروريسم جهاتي تاثير مي گذارد. ماهاتير محمد، نخست وزير مالزي و رئيس کنوني جنبش غيرمتعهدها هم به همين موضوع را يادآور شده و مي گويد جنگ با عراق مسلمانان را به خشم مي آورد و سازمانهاي تروريستي اعضاي بيشتري پيدا ميکنند. در مورد تعريف تروريسم کشورهاي عضو جنبش نظرهاي متفاوتي دارند. هند و پاکستان دو قدرت هستهاي شبه قاره اختلافها بر سر کشمير را به گردهمآيي آورده و هر يک خواهان پشتيباني جنبش از موضع خود شد . هند گفت قطعنامه بايد تروريسم با حمايت دولتها محکوم شود که منظور از حمايت اسلام آباد از جداييخواهان کشميري است . پاکستان مي گويد نبايد جنبشهاي آزاديبخش را که براي حق تعيين سرنوشت ميجنگد، در مقوله تروريسم جاي داد.
کره شمالي نيز خواهان محکوميت آمريکا به خاطر بحران آفريني در شبه جزيره کره است که اين تلاش ظاهرا چندان موفق نبود. يک کشور آسيايي از کره شمالي خواست در برنامه هستهاي خود تجديد نظر کند اما کره شمالي موافقت نکرد . کشورهاي عرب خواهان آن شدند که اقدامهاي اسرائيل در سرزمينهاي فلسطين جنايت جنگي قلمداد شود. اما بعضي کشورها مخالفت کردند. يک ديپلمات آفريقايي گفت جنبش غيرمتعهد به عنوان يک نهاد سياسي نبايد دست به داوري بزند و يک نهاد قضايي نيست.