(rm) صدا |
نازي عظيما(راديو فردا): هيئتي به نمايندگي از نهاد حقوق بشري وکيلان بدون مرز براي رسيدگي به دو پرونده به ايران سفر کرده است. يکي از اين دو پرونده در مورد مرگ مشکوک زهرا کاظمي است و ديگري در باره بازداشت شدگان اعتراضهاي دانشجويي در ناآراميهاي خياباني اخير ايران در ماه گذشته است. راديو فردا در گفتگو با حميد مجتهدي يکي از اعضاي اين هيئت که وکيل رسمي دادگاههاي کانادا نيز هست، در باره جزئيات اين سفر پرسيده است. امير مصدق کاتوزيان در گفتگو با حميد مجتهدي:
حميد مجتهدي: هدف اول ما بررسي در باره پرونده دانشجويان بازداشت شده در وقايع اخير خرداد ماه امسال است. خيال داريم با خانواده هاي بازداشت شدگان ملاقاتهايي داشته باشيم. شرايط اين افراد را بررسي کنيم و يک بررسي جامعي انجام بدهيم. البته سازمان ما نظر قطعيش براين است که راي بي طرفانه خودش را نگه دارد و عملکردمان خارج از چهارچوب کاري خودمان نخواهد بود.
هدف دوم ما هم رسيدگي به پرونده خانم زهرا کاظمي است. ايشان البته به خاک سپرده شده اند. اما در گزارشي که هيئت منتخب آقاي خاتمي ارائه دادند در حساسترين مقاطع، اين گزارش کاملا مبهم و غيرشفاف بود. دليل مرگ را برخورد با يک شيئي محکم يا برعکس عنوان کردند که مي تواند هر چيزي باشد. ممکن است تصادف ايشان با ديوار مي تواند باعث مرگ ايشان شده باشد. لذا اين براي ما سئوال کليدي است و قصد داريم با افراد فقهي در اين زمينه نشستهايي داشته باشيم و به اين مساله بپردازيم که آيا نقش قبر اگر که دليل فوت مشکوک باشد، مجاز هست يا خير؟ در قانون فقهي ايران جوابي براي چنين سئوالي وجود دارد، البته در شرايط خيلي خاص و ويژه اين امکان هست. منابع رسمي اعلام کردند که به خاک سپردن خانم کاظمي به دليل رضايت مادر ايشان در ايران بوده.
اما پسر ايشان آقاي استفان هاشمي که من چندين بار با ايشان مذاکره کردم، به هيچ عنوان مايل نبودند که مادرشان در ايران به خاک سپرده شوند و بنا بر همان قوانين فقهي ايشان به عنوان پسر ارشد ايشان حق مطلق در باره راي مکان خاکسپاري مادرشان را داشتند. حتي اين موضوع دوم در رساله آقاي خميني هم قيد شده که پسر ارشد اين حق را دارد. ما به اين نکته خواهيم پرداخت در آنجا. اگر امکانش باشد با مادر خانم کاظمي هم در شيراز برخوردهايي خواهيم داشت که معلوم شود که زير فشار بودند براي رضايت يا نه؟ نکته قابل توجه اين که مرگ خانم کاظمي باعث تولد يک شهيد شد. اين تعجب برانگيز است در چارچوب نظامي که در 24 سال گذشته با اين فرهنگ و واژه شهيد وشهيد پروري واقف بود، با اين نوع عملکرد شهيدي را بوجود آورد که عواقب بدي بر داخل ايران و جهان خواهد داشت.
امير مصدق کاتوزيان (راديو فردا): آيا با آيت الله صانعي، تماسهايتان هنوز برقرار است و ايشان نظرشان را در مورد نبش قبر اعلام کرده اند؟
حميد مجتهدي – خير ايشان هنوز نظري اعلام نکردند در حال حاضر ولي در تماسي که دفترشان داشتيم با ايشان ملاقاتهايي خواهيم داشت. نظر ايشان به عنوان دادستان اسبق جمهوري اسلامي قطعا مهم خواهد بود و به عنوان يک فقيه صاحب نظر.
امير مصدق کاتوزيان: ميزان اختيارات شما تا چه حد است، آيا در آن حدي هست که با سعيد مرتضوي دادستان تهران که در اين پرونده اسمش زياد برده شده، بنشينيد و صحبت کنيد و ببينيد آن مسائلي که در مورد ايشان اعلام مي کنند، يعني در مورد نوع اعلام مرگ و بعد خبررساني به خبرگزاري جمهوري اسلامي، ايشان چه حرفهايي دارند که بزنند.
حميد مجتهدي: در جلسه اي که امشب با دوستان داشتيم مطرح شد که آيا با آقاي مرتضوي نشست مشترکي هست يا خير، احتمالش هست که با ايشان نشستي روبرو داشته باشيم، اما ايشان الان درگير پرونده هاي دانشجويان هستند و سرشان خيلي شلوغ است.
امير مصدق کاتوزيان: شما که گفتيد هدف اولتان همين مساله دانشجويان هست.
يعني هم مساله دانشجويان هم مساله خانم کاظمي هست..
حميد مجتهدي: قطعا ولي آقاي مرتضوي براي ما شخصيت کليدي براي مساله دانشجويان نيست. ولي در مورد پرونده زهرا کاظمي ايشان يکي از شخصيتهاي مطرح پرونده هستند، در گزارشهايي که به دست ما رسيده. لذا ايشان در آن شاخه دوم بسيار براي ما اهميت دارند. در شاخته اول قطعا مطرح خواهد شد، اما در صورت امکان. احتمالش را همين هفته قطعي مي کنيم که آيا اين شخص خودش موافق است يا خير؟
امير مصدق کاتوزيان: نوع کار شما در ارتباط با دو دولتي که الان درگير اين ماجرا هستند چطوري است؟
حميد مجتهدي: در پاسخ به ستوال شما، دولت جمهوري اسلامي با ما هيچگاه همکاري مستقيمي نمي کند و امکان جلوگيري از کار ما هم وجود دارد. اما به دليل پرونده خانم زهرا کاظمي به دليل اين که اين پرونده حساسيت سياسي و ديپلماتيک به دست آورده در مرحله اجرايي حتما بايد با مسئولين دولت کانادا گفتگو بکنيم و حدااقلش اين است که آنها را در جريان سفرمان خواهيم گذاشت و به طور مستقل و خودسرانه عمل نخواهيم کرد. اما کاملا و مشخص، مستقل از ارگانهاي دولتي ايران فعاليت مي کنيم. هيئتي به نمايندگي از سازمان وکلاي بدون مرز براي رسيدگي به دو پرونده به ايران سفر کرده است. يکي از اين دو پرونده در مورد مرگ مشکوک زهرا کاظمي است و ديگري در باره بازداشت شدگان اعتراضهاي دانشجويي در ناآراميهاي خياباني اخير ايران در ماه گذشته است. حميد مجتهدي يکي از اعضاي اين هيئت که وکيل رسمي دادگاههاي کانادا نيز هست، در مصاحبه با راديو فردا مي گويد: هدف اول ما بررسي در باره پرونده دانشجويان بازداشت شده در وقايع اخير خرداد ماه امسال است. هدف دوم ما هم رسيدگي به پرونده خانم زهرا کاظمي است. در گزارشي که هيئت منتخب آقاي خاتمي ارائه دادند در حساسترين مقاطع، اين گزارش کاملا مبهم و غيرشفاف بود. قصد داريم با افراد فقهي در اين زمينه نشستهايي داشته باشيم و به اين مساله بپردازيم که آيا نقش قبر اگر که دليل فوت مشکوک باشد، مجاز هست يا خير؟ بنا بر قوانين فقهي استفان هاشمي به عنوان پسر ارشد ايشان حق مطلق در باره راي مکان خاکسپاري مادرشان را داشتند. حتي اين موضوع دوم در رساله آقاي خميني هم قيد شده که پسر ارشد اين حق را دارد.