خبرخوان
واکنش مشاور رئیسجمهوری افغانستان به روحانی: به ما طعنه نزنيد، از ما بياموزيد

مشاور فرهنگی رئیسجمهوری افغانستان در واکنش به سخنان حسن روحانی، رئیسجمهوری ایران، مبنی بر برگزاری انتخابات در این کشور به صورت الکترونیک نوشت که «به ما طعنه نزنید، از ما بیاموزید».
شاهحسین مرتضوی با اشاره به «طعنه» حسن روحانی، در صفحه توئیتر خود نوشت که «در سال ۱۳۹۳ رقیب انتخاباتی در افغانستان شریک قدرت شد. اما در کشور همسایه ما رقیب انتخاباتیاش به زندان رفت».
آقای مرتضوی تأکید کرد که در افغانستان «زندانی سیاسی نداریم، خبرنگار زندانی نداریم، جامعه تکصدایی» نداریم.
حسن روحانی روز دوشنبه در جمع استانداران سراسر کشور با اشاره به مخالفت شورای نگهبان با برگزاری انتخابات به صورت الکترونیک گفته بود که «افغانستان هم انتخابات را الکترونیک» برگزار میکند.
این سخنان با خنده مقامات دولتی حاضر در جلسه همراه شد.
مهمترین خبرهای ایران و جهان
دو خلبان ترکیه به اتهام فراری دادن کارلوس غصن به زندان محکوم شدند

دادگاهی در ترکیه دو خلبان این کشور و یک مقام یک شرکت هواپیمایی خصوصی را که در فرار مدیر سابق شرکت خودروسازی نیسان از ژاپن به لبنان دست داشتند، به زندان محکوم کرد.
نویان پاسین و بحری کوتلو، دو خلبان ترک متهم هستند که در سال ۲۰۱۹ در فرار کارلوس گون (به عربی غُصن) از ژاپن به استانبول و از آنجا به لبنان دست داشتهاند. این دو نفر روز چهارشنبه ششم اسفند هر یک به چهار سال و دو ماه زندان محکوم شدند.
آقای غصن سال ۲۰۱۸ در ژاپن به فساد مالی متهم شد و قبل از برگزاری دادگاه، با یک هواپیمای خصوصی به استانبول فرار کرد و از آنجا به لبنان رفت.
آقای غصن لبنانیتبار و متولد برزیل است. او شهروندی کشورهای لبنان، برزیل و فرانسه را دارد.
گفته میشود او در لبنان مخفی شده و با توجه به نبود قرارداد استرداد مجرمین بین لبنان و ژاپن دقیقا معلوم نیست سرنوشت دادگاه وی چه خواهد شد؛ اما چنین قراردادی بین فرانسه و لبنان وجود دارد.
لبنان دیماه پارسال اعلام کرد حکم اینترپول برای بازداشت آقای غصن را دریافت کرده، اما تاکنون وی را بازداشت نکرده است.
کارلوس غصن ۶۶ ساله که لبنانیتبار است با این کشور ارتباط عمیقی دارد. او دوران کودکی خود را در لبنان سپری کرده و در یک بانک، مستغلات و شرابسازی سهام دارد.
براساس گزارش خبرگزاریها/ف.ق/ک.ر
سخنگوی سازمان غذا و داروی ایران: تزریق واکسن کرونا فعلا اجباری نیست

سخنگوی سازمان غذا و داروی ایران میگوید تزریق واکسن کرونا فعلا اجباری نیست اما احتمالا در آینده و با گسترش واکسیناسیون، ارائه برخی خدمات اجتماعی به مردم مستلزم داشتن گواهی واکسیناسیون میشود.
کیانوش جهانپور روز چهارشنبه ششم اسفند اعلام کرد با توجه به ترددهای داخل و خارج کشور و لزوم کنترل جامعه و جلوگیری از چرخش ویروس در جامعه، طبیعی است که چنین شرایطی برقرار شود و برای افرادی که واکسن کرونا را تزریق نکرده اند، مشمول یکسری محدودیتها قرار می گیرند.
هشدار آقای جهانپور درباره تبعات عدم دریافت واکسن کرونا در حالی است که جمهوری اسلامی ایران یکی از ضعیفترین عملکردها را در زمینه تامین واکسن داشته و رهبر جمهوری اسلامی واردات واکسنهای تولید آمریکا و بریتانیا به کشور را ممنوع کرده است.
در این میان شیوع ویروس جهش یافته کرونا در ایران از نوعی که اولین بار در بریتانیا مشاهده شده نیز به نگرانیها دامن زده و مقامات ایران از شروع «موج چهارم شیوع کرونا» در برخی استانها، خصوصا خوزستان خبر دادهاند.
بر اساس آمارهای رسمی تاکنون حدود ۱.۶ میلیون نفر در کشور به کرونا مبتلا شده و نزدیک به ۶۰ هزار نفر قربانی این ویروس شدهاند.
این آمار در حالی اعلام میشود که پیش از این سازمان نظام پزشکی ایران، آمار واقعی قربانیان کرونا در ایران را ۳ تا ۴ برابر آمار رسمی برآورد کرده بود و آمارهای سازمان ثبت احوال نیز موید آن بود، اما این سازمان به رغم گذشت بیش از دو ماه از پاییز، هنوز آمارهای فوتی کل کشور در این فصل را منتشر نکرده است.
آقای جهانپور میگوید همه واکسنهای وارداتی تاکنون به افراد داوطلب در بین کادر درمان تزریق شده است.
در آستانه انتشار اطلاعات آمریکا درباره قتل خاشقچی؛ جو بایدن با پادشاه عربستان گفتوگو میکند

رئیسجمهوری آمریکا در آستانه انتشار اسناد محرمانه ایالات متحده درباره جزئیات ناپدید شدن و قتل جمال خاشقچی، روزنامهنگار مخالف دولت سعودی، روز چهارشنبه ششم اسفند قرار است با سلمان بن عبدالعزیز، پادشاه عربستان سعودی، گفتوگو کند.
شبکه خبری «الجزیره» به نقل از پایگاه خبری «آکسیوس» نوشته است که «انتشار قریبالوقوع این گزارش جنجالی» میتواند پای یکی از پسران پادشاه عربستان را – بدون ذکر نام وی – به پرونده قتل جمال قاشقچی باز کند.
اواخر مهرماه امسال، نامزد جمال خاشقچی و یک گروه مدافع حقوق بشری علیه محمد بن سلمان، ولیعهد عربستان، در ارتباط با قتل آقای خاشقچی در یک دادگاه آمریکا به طور رسمی شکایت کردند؛ در این شکایت محمد بن سلمان و ۲۰ فرد دیگر به قتل جمال خاشقچی متهم شدهاند.
جمال خاشقچی، روزنامهنگار منتقد محمد بن سلمان، دهم مهر سال ۱۳۹۷ به کنسولگری عربستان در استانبول مراجعه کرد اما دیگر از آن ساختمان بیرون نیامد. گزارشهای منتشرشده نشان میدهد که او توسط ماموران اعزامی از سوی عربستان در کنسولگری این کشور در استانبول کشته و جسدش قطعه قطعه شد.
قتل فجیع این روزنامهنگار منتقد و جزئیاتی که ترکیه در طول ماههای بعد بهتدریج از این جنایت منتشر کرد، جامعه جهانی را تکان داد.
خبرگزاری رویترز در گزارشی نوشت که روابط نزدیک محمد بن سلمان، ولیعهد عربستان با دونالد ترامپ، رئیسجمهوری پیشین آمریکا، مانع انتقادهای گسترده از ریاض به دلیل مسائلی مانند قتل جمال خاشقچی، دخالت عربستان در جنگ یمن و سرکوب زنان در این کشور شده است.
این در حالی است که جو بایدن حتی پیش از به دست گرفتن زمام امور در کاخ سفید، از جمله سیاستمدارانی بود که به کارزار بازبینی روابط آمریکا با عربستان در پی قتل جمال خاشقچی پیوسته بود.
شهریورماه امسال، دادستان کل عربستان با صدور احکام حبس علیه هشت متهم در رابطه با قتل جمال خاشقچی، این پرونده را «مختومه» اعلام کرد.
با استفاده از گزارش شبکه الجزیره و رادیو فردا/ آ.ت/ ک.ر
کیومرث مرزبان، طنزنویس، از زندان آزاد شد

کیومرث مرزبان، نویسنده و طنزنویس، پس از تحمل دو سال و شش ماه حبس روز چهارشنبه ششم اسفند از زندان آزاد شد.
محمد حسین آقاسی، وکیل مدافع آقای مرزبان، در حساب کاربری خود در توئیتر خبر آزادی این نویسنده را تایید کرد.
او نوشته که کیومرث مرزبان از «شش سال عفو» برخوردار شده بود ولی «آزادی مشروط» وی رد و سرانجام تلاشهای بیوقفه به «تعلیق» باقیمانده حکم او منجر شد.
آقای مرزبان سال ۹۷، یکسال بعد از بازگشت به کشور، بازداشت شد و بعد به اتهامهای «ارتباط با دولت متخاصم، اهانت به مقدسات، اهانت به رهبری، اهانت به مسئولان نظام، و اجتماع و تبانی علیه نظام» محاکمه شد.
او از اتهام «اجتماع و تبانی» تبرئه شد ولی برای چهار اتهام دیگر به بیش از ۲۳ سال حبس محکوم شد.
این حکم در مرحله تجدیدنظر عینا تایید شد و بر اساس ماده ۱۳۴ قانون مجازات اسلامی، ۱۱ سال از آن قابل اجرا بود.
بر اساس توئیت وکیل مدافع کیومرث مرزبان و سایت رادیو فردا/ف.ع/ک.ر
چین: مناقشه هستهای ایران در وضعیت بحرانی است

سخنگوی وزارت امور خارجه چین میگوید مناقشه هستهای تهران در وضعیت بحرانی است و آمریکا باید تحریمها علیه جمهوری اسلامی ایران را لغو کند.
وانگ ونبین روز چهارشنبه ششم اسفند گفت که لغو تحریمهای ایران کلید اساسی برای حل این مناقشه است.
او افزود که وضعیت بحرانی موجود هم فرصت و هم چالشی برای برنامه هستهای ایران است.
سخنگوی وزارت خارجه چین گفت ما همیشه بر این عقیده بودهایم که بازگشت آمریکا به برجام و لغو تحریمها کلید حل مناقشه هستهای ایران است.
آمریکا اردیبهشت ۹۷ از برجام خارج شد اما دولت جدید این کشور به رهبری جو بایدن میگوید اگر ایران به تعهدات هستهایش در برجام بازگردد، آماده بازگشت به برجام است؛ ولی ایران میگوید ابتدا باید تحریمهای آمریکا لغو شود.
چین همراه با روسیه و سه کشور اروپایی بریتانیا، فرانسه و آلمان طرفهای باقیمانده در برجام هستند.
بر اساس گزارش خبرگزاری آسوشیتدپرس/ف.ق/ک.ر
ایران اطلاعات ارائهشده توسط گزارشگر سازمان ملل درباره هواپیمای اوکراینی را «جهتدار» خواند

سخنگوی وزارت خارجه ایران روز چهارشنبه ششم اسفند به سخنان اگنس کالامار، گزارشگر ویژه سازمان ملل، در مورد سرنگونی هواپیمای اوکراینی واکنش نشان داد و اطلاعات ارائه شده توسط وی را «مخدوش»، «جهتدار» و «فاقد ادله و شواهد معتبر» دانست.
گزارشگر ویژه سازمان ملل در قتلهای فراقانونی روز پنجم اسفند گزارش خود درباره سرنگونی هواپیمای اوکراینی توسط سپاه پاسداران را منتشر و مقامات جمهوری اسلامی را به «دروغگویی» متهم کرد.
اگنس کالامار در این گزارش ۴۵ صفحهای تصریح کرده است که توضیحات جمهوری اسلامی درباره چگونگی سرنگونی هواپیمای مسافربری اوکراین در نزدیکی تهران «تناقضهای» زیادی دارد و این تناقضها پرسشهای بسیاری را در مورد نحوه سرنگونی این هواپیما مطرح میکند.
سخنگوی وزارت خارجه ایران در واکنش مدعی شده که خانم کالامار «فاقد صلاحیت لازم» برای بررسی این پرونده است و میگوید: «در حقوق بین الملل برای پرداختن به این موضوع چارچوب های مشخص و دقیق حقوقی و فنی وجود دارد و حوزه عمل گزارشگر ارتباطی به این چارچوبها و مقررات ندارد».
او تهیه چنین گزارشی توسط اگنس کالامار را اقدامی «ناپخته» و «شتابزده» بر مبنای «انگیزههای» نامعلوم توصیف کرد.
سعید خطیبزاده تاکید کرد که جمهوری اسلامی ایران براساس «اصل حسن نیت»، پاسخهای تفصیلی به سوالات و ابهامات مطرح شده تهیه کرده است که به زودی از طریق مقتضی ارائه خواهد شد.
سپاه پاسداران بامداد ۱۸ دی پارسال هواپیمای مسافربری اوکراینی به شماره پرواز پیاس ۷۵۲ را دقایقی پس از برخاستن از باند فرودگاه خمینی تهران، با شلیک دستکم دو فروند موشک سرنگون کرد. در جریان این سرنگونی، تمام ۱۷۶ سرنشین هواپیمای مسافربری جان باختند.
با استفاده از گزارش خبرگزاری ایسنا و رادیو فردا/ آ.ت/ ک.ر
صدور حکم «تاریخی» زندان برای یک شکنجهگر سوری در آلمان

دادگاهی در شهر کوبلنتس آلمان یک شکنجهگر سوری را با صدور «حکمی تاریخی» به چهار سال و نیم حبس محکوم کرد.
این نخستین بار است که چنین حکمی برای افرادی که در جریان جنگ داخلی در سوریه، در نقض حقوق بشر دست داشتهاند، صادر میشود.
رسانههای آلمان از این فرد با نام ایاد القریب، ۴۴ ساله، مامور سازمان امنیت سوریه نام میبرند که دستکم در کمک برای بازداشت ۳۰ معترض و انتقال آنها به زندان الخطیب در دمشق در سال ۲۰۱۱ دست داشته است.
از آوریل سال ۲۰۲۰ میلادی، محاکمه ایاد القریب همراه با فرد دیگری که روزنامه زوددویچه از وی با نام انور رسلان یاد کرده، آغاز شد.
از رسلان، ۵۸ ساله نیز به عنوان سرهنگ نیروی هوایی ارتش سوریه و عضو ارشد سابق دستگاه امنیتی این کشور نام برده میشود.
او نیز به خشونت و نقض حقوق بشر در پست سازمانی خود در زندان الخطیب از جمله قتل ۵۸ نفر و شکنجه چهار هزار نفر دیگر متهم است.
انتظار میرود روند محاکمه وی نیز تا ماه اکتبر سال جاری به اتمام برسد.
هر دو متهم موفق به دریافت پناهندگی در آلمان شده بودند، اما پس از مدتی، شناسایی و بازداشت شدند.
این حکم در آستانه فرا رسیدن سالروز ده سالگی جنگ داخلی سوریه صادر میشود که دهها هزار نفر در جریان سرکوب و شکنجه ماموران امنیتی رژیم اسد ناپدید شدند.
آلمان از کشورهایی است که دههها پس از پایان جنگ جهانی دوم، هنوز افرادی که نقشی در سیستم نازیها داشتهاند را در هر سن و موقعیتی محاکمه میکند و تعقیب ناقضان حقوق بشر در این کشور به صورت جدی دنبال میشود.
با استفاده از گزارشهای روزنامه زوددویچه/ ب. ب./ ف. دو.
ستاد کرونا: شناسایی ۱۱۲ مبتلا به ویروس جهشیافته در ایران و جان باختن هشت نفر

سخنگوی ستاد ملی مقابله با کرونا در ایران از شناسایی ۱۱۲ مبتلا به ویروس جهشیافته کرونا و جان باختن هشت نفر از آنها به دلیل ابتلا به این ویروس خبر داد.
به گزارش ایرنا، علیرضا رئیسی روز چهارشنبه، ششم اسفند، گفت که ۱۳ مورد جدید ابتلا به ویروس جهشیافته کرونا در کشور شناسایی شده که پنج مورد در تهران، هفت مورد در هرمزگان و یک مورد در آذربایجان غربی است.
در روزهای گذشته موارد متعددی از شناسایی مبتلایان به ویروس جدید از جمله استانهای خوزستان، خراسان رضوی، خراسان جنوبی، گیلان و هرمزگان و اصفهان منتشر شده است.
وزیر بهداشت ایران هم پیشتر شیوع گسترده ویروس جدید در سراسر کشور را تائید کرده بود.
با این حال همچنان وضعیت کرونا در استان خوزستان به ویژه از لحاظ شیوع گسترده ویروس جهشیافته نگرانکنندهتر از سایر استانها توصیف شده و برخی مقامات درمانی این استان در روزهای گذشته به دفعات خواستار قرنطینه این استان شدند.
فرهاد سلطانی، سرپرست معاونت درمان دانشگاه علوم پزشکی اهواز روز چهارشنبه از کمبود پرستار در بیمارستانهای اهواز و تکمیل تختهای آیسییو در بیمارستانهای اهواز خبر داد و گفت که تختهای عادی خالی نیز به تعداد کم و انگشتشمار وجود دارد.
ویروس جهشیافته کرونا اواخر دیماه امسال در بریتانیا شناسایی شد و وزیر بهداشت ایران، ۱۶ بهمن ماه از شناسایی اولین مورد مبتلا به این ویروس در کشور خبر داد.
بر اساس برآوردهای سازمان بهداشت جهانی، کسانی که به نوع جدید ویروس کرونا مبتلا میشوند به طور متوسط آن را به ۱.۵ نفر انتقال میدهند، حال آن که این میزان در مورد ویروس قبلی کرونا ۱.۱ نفر بود.
نماینده ایران در ژنو: آمریکا باید گام نخست برای نجات برجام را بردارد

اسماعیل بقایی هامانه، نماینده دائم ایران در سازمان ملل در ژنو، میگوید آمریکا باید نخستین قدم برای نجات توافق برجام را بردارد.
به گزارش روز چهارشنبه، ششم اسفند، در خبرگزاری رویترز، آقای بقایی هامانه در کنفرانس خلع سلاح سازمان ملل در وین این موضوع را بیان کرده است.
وی گفت: «مسئولیت بازگشت، شروع مجدد و جبران خسارات به عهده طرف متخلف است.»
نماینده دائم ایران در سازمان ملل به اظهارات محمدجواد ظریف، وزیر خارجه ایران اشاره کرده و افزود که همان طور که وزیر خارجه گفته است، مسیری رو به جلو، با یک توالی منطقی در این زمینه وجود دارد.
ایران بارها اعلام کرده آمریکا باید اول تحریمها علیه جمهوری اسلامی را لغو کند تا دولت تهران به تعهدات برجامی بازگردد.
این در حالی است که کاخ سفید به طور رسمی اعلام کرده پیش از انجام مذاکرات دیپلماتیک حاضر به برداشتن گام اضافی نیست.
جو بایدن رئیس جمهوری آمریکا نیز گفته واشینگتن آماده اعمال دیپلماسی و مذاکره درباره برنامه هستهای تهران است و در عین حال میخواهد به اقدامات «بیثباتکننده» ایران در منطقه پایان دهد.
بر اساس گزارشهای رویترز و رادیوفردا/ ب. ب./ ف. دو.
درخواست اعاده دادرسی آتنا دائمی در پرونده شکایت وزارت اطلاعات و اطلاعات سپاه رد شد

دیوان عالی کشور درخواست اعاده دادرسی برای آتنا دائمی، فعال مدنی زندانی، را در خصوص پروندهای که با شکایت وزارت اطلاعات و سازمان اطلاعات سپاه علیه این فعال مدنی گشوده شده بود رد کرد.
به گزارش خبرگزاری هرانا در روز چهارشنبه، ششم اسفندماه، بر اساس رأیی که طی روزهای اخیر به وکیل خانم دائمی ابلاغ شده، دیوان عدالت کشور درخواست اعاده دادرسی در مورد پروندهای را که در دوران حبس علیه این فعال مدنی گشوده شده رد کرده است.
خانم دائمی که از سال ۹۵ در حال گذراندن دوران محکومیت ۵ ساله خود در زندان اوین است تیرماه سال گذشته در پروندهای دیگر به ۲ سال حبس تعزیری و ۷۴ ضربه شلاق محکوم شد که یک سال حبس تعزیری و ۷۴ ضربه شلاق برای این زندانی مدنی قابل اجرا خواهد بود.
در این پرونده که با شکایت وزارت اطلاعات و سازمان اطلاعات سپاه علیه این فعال مدنی زندانی گشوده شد، خانم دائمی از سوی شعبه ۲۴ دادگاه انقلاب تهران به ریاست قاضی محمدرضا عموزاد، بابت اتهام «تبلیغ علیه نظام» به یک سال حبس و به اتهام «اخلال در نظم زندان» به یک سال حبس تعزیری و ۷۴ ضربه شلاق محکوم شد.
دادگاه درخصوص مصداق اتهام «تبلیغ علیه نظام» به صدور بیانیهها و نوشتن نامهها و بیانیههای منتسب به خانم دائمی و در خصوص اتهام «اخلال در نظم زندان» به برقراری جشن، بزم و پایکوبی در مراسم سوگواری امام حسین (امام سوم شیعیان)، استناد کرده است.
این در حالی است که خانم دائمی این اتهامات را «بیاساس» خوانده و گفته برای مثال هیچگونه جشنی در آن ایام از طرف او و دیگر همبندیانش برپا نشده است.
رضایی: کار کمیسیون مشترک مجمع تشخیص درباره لوایح پولشویی پایان یافت

محسن رضایی، دبیر مجمع تشخیص مصلحت نظام ایران، از پایان کار کمیسیون مشترک این نهاد درباره لوایح «پالرمو» و «سیافتی» خبر داد.
دو لایحه «پالرمو» و «سیافتی» با وجود اصرار دولت حسن روحانی، مدت زیادی است که در مجمع تشخیص مصلحت نظام بلاتکلیف مانده است.
به گزارش روز چهارشنبه، ششم اسفند، در خبرگزاری ایرنا، آقای رضایی در توئیتر اعلام کرده که پیشنهادات کمیسیون مشترک مجمع تشخیص مصلحت، «برای طرح در صحن مجمع» آماده شده است.
آن طور که وی خبر داده، «پنج نماینده دولت در جلسه دیروز کمیسیون مشترک مجمع تشخیص حضور یافتند».
محمدجواد ظریف، بیژن زنگنه، فرهاد دژپسند، عبدالناصر همتی و لعیا جنیدی در این جلسه، «استدلالهای خود و دولت را مطرح کردند.»
با این حال آقای رضایی توضیحی نداده که کمیسیون مشترک مجمع تشخیص مصلحت، درباره این لوایح به چه نتیجهای رسیده است.
گروه ویژه اقدام مالی، «افایتیاف»، گروهی بینالمللی که با هدف مبارزه با پولشویی در سطح جهانی فعالیت میکند، تصویب چند لایحه مرتبط با پولشویی را برای خروج ایران از فهرست سیاه خود لازم میداند.
این گروه اواخر مهرماه سال ۹۸ برای ششمین و آخرین بار به ایران مهلتی چهار ماهه داد تا لوایح مربوط به کنوانسیونهای پولشویی و تأمین مالی تروریسم را تأیید کند ولی حکومت ایران تن به چنین خواستهای نداد.
گروه افایتیاف روز دوم اسفند سال ۹۸ پس از این که حکومت ایران از تصویب برخی لوایح مربوط به پولشویی و اصلاحات لازم در نظام مالی خود خودداری کرد، اعلام کرد که ایران را به فهرست سیاه خود بازگرداند.
این گروه با قرار دادن ایران در لیست سیاه، به همه کشورها اختیار داده است که در نقل و انتقالهای مالی با ایران خود به طور مستقل تصمیم گرفته و اقدام کنند.
رئيس جمهور ایران اسفندماه سال گذشته، پس از بازگشت ایران به لیست سیاه، خطاب به اعضای مجمع تشخیص گفت که باید «پاسخگوی موضعگیری غیرکارشناسانه» خود به خاطر قرار گرفتن ایران در فهرست سیاه «افایتیاف» باشند.
مخالفان تصویب این لوایح میگویند در صورت تصویب آنها، کمکهای مالی ایران به گروههای شبهنظامی وابسته به ایران مانند حزبالله لبنان با مشکل مواجه خواهد شد.
با استفاده از توئیتر و رادیوفردا/ ب. ب./ ف. دو.
زالی از احتمال «طغیان» کرونا در کشور تحت تاثیر ویروس جهشیافته خبر داد

فرمانده ستاد مقابله با کرونا در تهران بزرگ درباره احتمال «طغیان» کرونا در سطح کشور تحت تاثیر ویروس جهشیافته هشدار داد.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما، علیرضا زالی روز چهارشنبه، ششم اسفندماه، گفت: «امروز در آستانه شکلگیری شبه طغیان ملی کرونا هستیم و آن هم بروز بخشهای جهشیافته ویروس است.»
در همین حال نادر توکلی، معاون درمان ستاد مقابله با کرونا در شهر تهران هم با اشاره به افزایش مراجعه سرپایی طی دو ماه اخیر در پایتخت از ازدحام و شلوغی در بازارهای تهران، مراکز خرید و وسایل نقلیه عمومی ابراز نگرانی کرد.
آقای توکلی همچنین فعالیت دستفروشان و بازارهای غیررسمی در پیادهروها و همچنین باشگاهها و آرایشگاهها و به خصوص آرایشگاههای زنانه در اسفندماه را «بسیار پرخطر» توصیف کرد.
معاون درمان ستاد مقابله با کرونا در شهر تهران، آمار روزانه بستری در پایتخت ناشی از کرونا را ۳۰۰ مورد و تعداد بستریها در کل بیمارستانهای پایتخت را دو هزار نفر اعلام کرد و از افزایش نسبی آمار بستری جوانان در بخشهای آیسییو خبر داد.
آقای توکلی همچنین از احتمال اجرای محدودیتها در صورت درگیری بیشتر استانها با کرونا در نیمه دوم اسفند خبر داد.
این در حالی است که به دلیل شیوع گسترده کرونا در خوزستان تحت تاثیر ویروس جهشیافته برخی مقامات در روزهای اخیر خواستار قرنطینه این استان شدند.
در همین حال خبرهایی از تائید موارد ابتلا به ویروس جدید در سایر شهرهای کشور از جمله مشهد و اراک منتشر شده است.
بر اساس برآوردهای سازمان بهداشت جهانی، کسانی که به نوع جدید ویروس کرونا مبتلا میشوند به طور متوسط آن را به ۱.۵ نفر انتقال میدهند، حال آن که این میزان در مورد ویروس قبلی کرونا ۱.۱ نفر بود.
عفو بینالملل آلکسی ناوالنی را دیگر به عنوان «زندانی عقیدتی» به رسمیت نمیشناسد

سازمان حقوق بشری عفو بینالملل روز چهارشنبه تایید کرد که بنا بر تصمیمی «درونسازمانی» آلکسی ناوالنی، مخالف ولادیمیر پوتین، را دیگر به عنوان «زندانی عقیدتی» به رسمیت نمیشناسد.
عفو بینالملل که اخیرا از آقای ناوالنی، رهبر اپوزیسیون در روسیه، به عنوان زندانی عقیدتی و سیاسی یاد کرده بود میگوید به دلیل سابقه او «در ترویج خشونت و تبعیض و نفرتپراکنی» نمیتواند او را با این عنوان به رسمیت بشناسد.
این سازمان حقوق بشری در عین حال تاکید کرده است که بهرغم این تصمیم همچنان به مبارزه برای آزادی آلکسی ناوالنی ادامه خواهد داد.
آقای ناوالنی که در غرب به دلیل مبارزه با فساد حکومتی در روسیه و همین طور حکومت ولادیمیر پوتین معروف است در گذشته بارها علیه خارجیها، بهویژه مهاجران آسیای مرکزی، سخن گفته و تلویحا از برتری نژاد سفیدپوستان دفاع کرده است.
به گفته سازمان عفو بینالملل، این اظهار نظرهای آلکسی ناوالنی که خود به طور مشخص رد نکرده است، گرچه اخیرا تکرار نشده، با تعریف این سازمان از عنوان زندانی عقیدتی در تضاد است.
تصمیم این سازمان حقوق بشری از یک سو با استقبال روبهرو شده، و از سوی دیگر بهویژه در شبکههای اجتماعی توسط برخی از حامیان آقای ناوالنی نتیجه کارزاری معرفی شده است که گفته میشود شبکه حکومتی راشاتودِی علیه او به راه انداخته است.
آلکسی ناوالنی، ۴۴ ساله، چند هفته پيش به محض بازگشت به روسيه در فرودگاه مسکو بازداشت شد. او پس از انتقال به زندان و برگزاری جلسات دادرسی در رابطه با پرونده مناقشهبرانگیز «اختلاس» در سال ۲۰۱۴، به تحمل دو سال و هشت ماه حبس محکوم شد.
وی ضمن رد اتهامات مطرحشده در این پرونده میگوید که صدور این حکم، با انگیزههای سیاسی انجام شده است.
بازداشت یک نفر به اتهام طرح انجام «عملیات خرابکارانه» در تهران

رئیس پلیس پایتخت از دستگیری یک نفر خبر داد که به گفته او قصد انجام «عملیات خرابکارانه» در چند نقطه تهران را داشت.
به گزارش ایسنا، حسین رحیمی روز چهارشنبه، ششم اسفندماه، گفت که این فرد در حالی که «جلیقه انتحاری» و چند سلاح گرم به همراه داشته، چند روز پیش حوالی عوارضی تهران-قم شناسایی و دستگیر شده است.
آقای رحیمی همچنین با اشاره به تابعیت ایرانی فرد بازداشتشده گفت: «او تاکنون سابقهای نداشته، اما در تحقیقات ما مشخص شده که حدود شش ماه تحت نفوذ معاندین قرار داشته و چند نقطه در مرکز تهران را نیز به عنوان هدف خود انتخاب کرده بود.»
رئیس پلیس پایتخت همچنین درباره عملیات شناسایی و دستگیری فرد مظنون گفت که او به عنوان مسافر، سوار خودرویی شده و در طول مسیر با یک کلت کمری راننده را تهدید به همکاری کرده، اما راننده با «هوشیاری» موضوع را به پلیس اطلاع داده است، اما سرانجام عملیات بازداشت این فرد در حالی که جلیقه انتحاری به تن داشته و تهدید به انفجار آن میکرده در محدوده عوارضی تهران- قم صورت گرفته است.
به گفته رئیس پلیس پایتخت، از این فرد جلیقه انفجاری، مواد آتشزا، خرج مواد منفجره، کلت کمری، دو خشاب و بیش از ۳۰ تیر جنگی کشف و ضبط شده است.
اولین محموله از واکسن رایگان در طرح کوواکس به غنا میرسد

دو سازمان بینالمللی خبر دادند که اولین محموله از واکسن رایگان در طرح کوواکس روز چهارشنبه به کشور آفریقایی غنا میرسد.
کوواکس نام طرحی جهانی است که بر اساس آن واکسن رایگان ویروس کرونا به کشورهای فقیر و کمدرآمد ارسال خواهد شد.
دو سازمان یونیسف و سازمان بهداشت جهانی روز چهارشنبه اعلام کردند که غنا در غرب آفریقا اولین کشوری خواهد بود که از اجرای این طرح بهرهمند میشود.
یونیسف روز چهارشنبه قرار است ۶۰۰ هزار دوز از واکسن آسترازنکا را به این کشور برساند.
بر اساس آمارهای رسمی، در غنا تاکنون بیش از ۸۰ هزار نفر به کووید ۱۹ مبتلا شده و ۵۸۲ نفر نیز در اثر ابتلا جان باختهاند.
با این حال به گزارش خبرگزاری فرانسه به نقل از کارشناسان به دلیل آمار پایینِ تست کرونا در غنا آمار واقعی در این کشور بسیار بیشتر از این است.
بر اساس طرح کوواکس، قرار است در سال جاری دو میلیارد دوز واکسن کرونا به کشورهای عضو سازمان جهانی بهداشت و مشمول این طرح رسانده شود.
انتخاب سردبیر
-
صدسال پس از کودتای سوم اسفند
رضاشاه؛ گماشتهٔ انگلستان یا معمار ایران امروز؟
-
صد سالگی کودتای سوم اسفند
ظهور رضا شاه از دروازه نوسازی قاجارها
-
پرونده هستهای ایران
توافق ایران و آژانس؛ ناظران مسائل ایران چه میگویند؟
-
بر خاک مریخ
کاوشگر جدید ناسا در مریخ مشغول چه کاری است؟
-
از گوشه و کنار جهان
لطیفه ابن زیاتن؛ مادر جوانان طردشده
زیر ذرهبین
-
«جهان فهمید ایران سرزمینی نیست که فساد داشته باشد و این دارایی [بانک جهانی] را حیف و میل نمیکند.»
مواردی چون رتبه جمهوری اسلامی در زمینه مبارزه با فساد، و خودداری حکومت ایران از پیوستن به معاهدههای جهانی در زمینه پولشویی، نشان میدهند که ادعای آقای نمکی «نادرست» است.