لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
سه شنبه ۲۹ اسفند ۱۴۰۲ تهران ۱۳:۴۰

بسته شدن وب‌سایت خاتمی، «پیام به سیاستمدارانی که سکوت نکردند»


بنا بر اطلاعيه‌ای که بر وب‌سايت محمد خاتمی، رئيس جمهور سابق ايران، منتشر شده است، از روز چهارشنبه، ۱۲ آبان‌ماه، از فعاليت اين وب‌سايت در ايران جلوگيری شده است.

متوقف شدن وب‌سايت آقای خاتمی به دنبال صدور حکم کمیته تعيين مصاديق محتوای مجرمانه صورت گرفته است.

در همین زمینه رادیوفردا گفت‌وگویی کرده است با مجید محمدی، جامعه‌شناس و تحلیل‌گر سیاسی، و از او درباره دلایل احتمالی فیلتر شدن این وب‌سایت پرسیده است.

مجید محمدی: به نظر من یک وجه آن دادن یک پیام به سیاستمداران ایرانی است، بالاخص سیاستمدارانی که کاملا در طول یک سال و نیم گذشته سکوت نکرده‌اند. پیش از این آقای خاتمی را بازداشتند از این که به سفر خارج از کشور برود و این بار وب‌سایتش را فیلتر کرده‌اند.

نکته دیگر این است که آقای خاتمی به دلیل مواضعی که در طول یک سال و نیم گذشته گرفته، نه از تور ایمنی مخالفان برخوردار شده است، همانند آقایان موسوی و کروبی، چون به هر حال در حال حاضر وب‌سایت‌های هر دو ایشان، هم کلمه و هم سحام‌نیوز، دارند کارشان را انجام می‌دهند، و نه از امتیاز با حکومت بودن برخوردار شده است.

این امر نشان می‌دهد کسانی که امروز در میانه راه هستند و هم می‌خواهند از منافع و امتیاز با حکومت بودن برخوردار باشند و هم مایلند در سمت اپوزیسیون باقی بمانند، در آینده سیاسی ایران جای مشخصی نخواهند داشت.

  • آقای محمدی، آیا این دست برخوردها با سران مخالفان دولت تابع سخنرانی‌های اخیر آقای خامنه‌ای است؟ برای این که ایشان در چند سخنرانی اخیرشان بارها و بارها به موضوع «سران فتنه و لزوم برخورد با آنان» در سال ۸۸ اشاره کرده است و علی‌رغم گذشت بیش از یک سال و نیم از حوادث پس از انتخابات، همچنان موضوع این حوادث در سخنان آقای خامنه‌ای مشهود است.

ارتباط دارد. چون در طول یک سال و نیم گذشته فشارها کماکان ادامه داشته و همچنان که آقای خامنه‌ای بحث لزوم برخورد با سران فتنه را مطرح کرده‌اند، فشارها افزایش یافته است.

اما ارتباط مستقیمی با جریان آقای خاتمی ندارد. چون اگر ارتباط مستقیمی وجود داشت، ابتدائا سایت‌های مربوط به آقایان موسوی و کروبی را مسدود می‌کردند و نه این که مستقیما به سراغ وب‌سایت آقای خاتمی بروند.

پیشتر و در مهرماه سال جاری سایت‌های دیگر روحانیون بلندپایه در ایران مثل آیت‌الله دستغیب، آیت‌الله صانعی و آیت‌الله بیات زنجانی فیلتر شد.

  • با فیلتر شدن وب‌سایت شخصی آقای خاتمی به نظر می‌رسد که یک روند مشخص در قبال روحانیون منتقد از سوی نظام در حال پیگیری است. نظر شما در این رابطه چیست؟

من فیلتر شدن وب‌سایت شخصی آقای خاتمی را در کنار فیلتر شدن وب‌سایت آیت‌الله بیات و صانعی قرار نمی‌دهم.

آقای خاتمی را عمدتا باید در جمع سیاستمداران قرار دارد و یک وجه مهمش هم این است که ایشان هشت سال رئیس جمهور ایران بوده است. اما هویت آقای صانعی و بیات یک هویت حوزوی است.

بسته شدن سایت‌های آقایان صانعی، بیات و دستغیب عمدتا ناشی از مشکل مشروعیت مذهبی آقای خامنه‌ای بود و این که مراجع در برابر حکومت ایستادند.

ولی بسته شدن وب‌سایت آقای خاتمی را باید یک اقدام سیاسی تلقی کرد.

  • با توجه به این که فیلترینگ سایت‌ها در اختیار کمیته‌ای به نام «کمیته مصادیق و محتوای مجرمانه» قرار دارد، به اعتقاد شما این کمیته که ریاستش به عهده دادستان کل کشوراست، آیا مستقل از دولت عمل می‌کند؟ یا این که نظرات و منویات طیف خاصی را پیگیری می‌کند؟

اعمالی که این کمیته‌ها انجام می‌دهند عمدتا اعمالی غیرقانونی است. چون در مورد اینترنت آمده‌اند یک کمیته تشخیص مصادیق و محتوای جرم‌های اینترنتی را در اختیار دادستان کل کشور قرار داده‌اند تا پرهیز کنند از بروز این اشکال که «این کار را قوه قضائیه انجام نمی‌دهد» و وانمود کنند که بستن سایت‌ها یک کار قضایی است.

اما چون تصمیم‌گیری برای این موضوع توسط دادگاه انجام نشده است همچنان این رفتار یک رفتار غیرقانونی محسوب می‌شود.
XS
SM
MD
LG