لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
پنجشنبه ۱۳ اردیبهشت ۱۴۰۳ تهران ۰۸:۵۸

گزارش‌های ضدونقیض درباره فیلترینگ «تلگرام» در ایران در سال ۹۷


تلگرام از محبوب‌ترین شبکه‌های اجتماعی در ایران به شمار می‌رود و بیش از ۴۰ میلیون کاربر ایرانی دارد.
تلگرام از محبوب‌ترین شبکه‌های اجتماعی در ایران به شمار می‌رود و بیش از ۴۰ میلیون کاربر ایرانی دارد.

در حالی که اظهارات یک نماینده مجلس و دیگر گزارش‌ها حاکی از تصمیم شورای عالی فضای مجازی برای فیلتر کردن تلگرام در سال ۹۷ است، مدیر روابط عمومی مرکز ملی فضای مجازی ایران گفته که چنین چیزی صحت ندارد.

محمد حسین پور روز شنبه ۲۶ اسفند در مصاحبه با خبرگزاری مهر گفت که شورای عالی فضای مجازی «هیچ‌گونه مصوبه‌ای مبنی بر فیلترینگ شبکه اجتماعی تلگرام نداشته است».

وی تاکید کرد که مصوبات شورای عالی فضای مجازی تنها توسط دبیر این شورا اعلام و در وبسایت‌های مرکز ملی فضای مجازی و ریاست‌جمهوری منتشر می‌شود.

ساعاتی پیش از این سخنان، حمیده زرآبادی، عضو کمیسیون صنایع مجلس، خبر داده بود که شورای عالی فضای مجازی تصویب کرده تلگرام در سال آینده فیلتر شود و سخنان معاون دادستان کل کشور زمینه‌سازی برای اجرای این تصمیم است.

خانم زرآبادی در مصاحبه با خبرگزاری ایلنا گفت بر اساس «اطلاعات موثقی» که از وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات به دست آورده، شورای عالی فضای مجازی تصویب کرده که تلگرام در سال آینده فیلتر شود.

وی گفته‌های معاون دادستان کل کشور را «زمینه‌سازی برای انجام این تصمیم» دانست.

عبدالصمد خرم‌آبادی، معاون دادستان کل کشور و دبیر کارگروه تعیین مصادیق محتوای مجرمانه، روز جمعه اعلام کرده بود که «نه تنها توئیتر و یوتیوب رفع فیلتر نخواهند شد بلکه ... بزودی زود شاهد تحولی عظیم در خصوص نجات فضای مجازی کشور از سلطه و نفوذ برخی از شبکه‌های اجتماعی بیگانه خواهیم بود».

در همین حال برخی از کانال‌های تلگرامی خبر دادند که اخیرا جلسه شورای عالی فضای مجازی با حضور رهبر جمهوری اسلامی برگزار شده و آیت‌الله خامنه‌ای «به شدت» از رفع فیلتر تلگرام انتقاد کرده است.

بر اساس این گزارش‌ها،در این جلسه مهلتی در نظر گرفته شده تا پیام رسان‌های داخلی«تقویت» و پیام رسان‌های خارجی فیلتر شوند.

احمد جنتی، رئیس مجلس خبرگان رهبری، روز پنجم بهمن از جلسه «چند ساعته» رهبر جمهوری اسلامی با شماری از «متخصصان» فضای مجازی خبر داده و افزوده بود که در پی این جلسه، قرار است «یک حرکتی انجام دهند».

به فاصله چند روز از آغاز اعتراض‌های سراسری دی ماه، شبکه‌های تلگرام و اینستاگرام در ایران فیلتر شدند و نیروهای امنیتی چند نفر از دست اندرکاران شبکه‌های اجتماعی را بازداشت کردند.

این دو شبکه پس از مدتی و با پایان نا آرامی‌ها، دوباره رفع فیلتر شدند.

با این حال، روز ۲۶ دی‌ماه ۱۷۰ نماینده مجلس شورای اسلامی در نامه‌ای به سران سه قوه، با اعلام اینکه تجمع‌های اخیر «در بستر» پیام‌رسان‌های خارجی انجام شده است، خواستار جایگزینی پیام‌رسان‌های داخلی به جای این پیام‌رسان‌ها و ساماندهی فیلترشکن‌ها شدند.

حسن روحانی، رئیس‌جمهوری ایران، پیش از این اعلام کرده که دولت او از آزادی شبکه‌های اجتماعی حمایت می‌کند و دست وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات او «روی دکمه فیلترینگ نخواهد رفت».

در همین حال حمیده زرآبادی گفت: «انتظار این است که دولت یا وزارت ارتباطات اگر مخالف این تصمیم است، حداقل موضع خود را با شفافیت به مردم اطلاع دهد».

اعضای شورای عالی فضای مجازی با حکم رهبر جمهوری اسلامی منصوب می‌شوند.

روسای سه قوه، رئیس سازمان صداوسیما، دبیر شورای عالی و رئیس مرکز فضای مجازی، دادستان کل کشور، وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات، وزیر ارشاد، وزیر علوم، وزیر اطلاعات، وزیر آموزش و پرورش، وزیر دفاع، معاون علمی و فن‌آوری رئیس‌جمهور، رئیس کمیسیون فرهنگی مجلس، رئیس سازمان تبلیغات اسلامی، فرمانده کل سپاه پاسداران و فرمانده نیروی انتظامی اعضای حقوقی این شورا هستند.

عزت الله ضرغامی، رضا تقی‌پور، سعیدرضا عاملی،حمید شهریاری، مهدی اخوان بهابادی، مسعود ابوطالبی، کامیار ثقفی و رسول جلیلی اعضای حقیقی این شورا هستند که سال ۹۴ با حکم آیت‌الله خامنه‌ای انتخاب شده‌اند.

رهبر جمهوری اسلامی در حکم انتصاب این اعضا مأموریت‌هایی چون «سالم‌سازی فضای مجازی»، «تسریع در راه‌اندازی شبکه ملی اطلاعات» و «ممانعت از آسیب‌های فرهنگی و اجتماعی» را برای این شورا تعیین کرده است.

تلگرام از محبوب‌ترین شبکه‌های اجتماعی در ایران به شمار می‌رود و بیش از ۴۰ میلیون کاربر ایرانی دارد. آن‌گونه که وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی ایران پیشتر گفته است، ۸۰ درصد تولید اطلاعات در فضای مجازی فارسی‌زبان هم در این شبکه و از طریق ۱۱ هزار کانال تلگرامی صورت می‌گیرد.

بر اساس گزارش خبرگزاری مهر، ایلنا و سایت رادیو فردا/ ا.ع/ک.ر
XS
SM
MD
LG