خبرخوان
مادر داماد پاسدار کشتهشده در پیرانشهر پس از اعترافات اجباری، با قرار وثیقه آزاد شد

گلاله مرادی، مادر داماد عثمان حاجیحسینی، عضو سپاه پاسداران که سال گذشته در پیرانشهر استان آذربایجان غربی کشته شد، پس از یک سال بازداشت با تودیع قرار وثیقه به صورت موقت آزاد شد.
سایت خبری «کوردپا» که اخبار مناطق کُردنشین ایران را پوشش میدهد روز یکشنبه، چهارم اردیبهشت ضمن اعلام این خبر آورده است که خانم مرادی با تودیع قرار وثیقه ۴۰۰ میلیون تومانی بهصورت موقت و تا پایان مراحل دادرسی از زندان ارومیه آزاد شده است.
به گزارش «کوردپا»، نیروهای امنیتی، خانم مرادی را به «همکاری با یکی از احزاب کُرد اپوزیسیون حکومت ایران» متهم کردهاند.
گلاله مرادی، مادر داماد عثمان حاجیحسینی، عضو سپاه پاسداران است که شامگاه ۲۷ فروردین ۱۴۰۰ در جاده پیرانشهر به رگبار بسته شد و جان باخت. چند ساعت پس از این حادثه، گروه «عقابهای زاگروس» مسئولیت کشته شدن آقای حاجیحسینی را بر عهده گرفت.
فرمانده سپاه «شهدای آذربایجان غربی» فردای آن روز این اقدام را «تروریستی» خواند و گفت که آقای حاجیحسینی «در مسیر سرکشی به خانواده» هدف قرار گرفته است.
در پی این اتفاق، ماموران سپاه پاسداران اقدام به بازداشت ۴ نفر از اعضای خانواده آقای عثمان حاجیحسینی کردند، ولی پس از چند روز داماد او و بردار دامادش را آزاد کردند، ولی همسر آقای عثمان حاجیحسینی به نام صفیه ماموشیپور و مادر دامادش به نام گلاله مرادی را در بازداشت نگه داشتند.
درباره وضعیت خانم ماموشیپور تاکنون گزارشی منتشر نشده است، اما منبع خبری «ههنگاو» شهریور پارسال از قول یک منبع آگاه در زندان ارومیه گزارش داده بود که خانم مرادی علاوه بر آزار و شکنجه نهادهای امنیتی طی چند ماه تهدید شده است که اگر به آنچه آنها میخواهند اعتراف نکند، دو فرزندش با احکام سنگین روبهرو خواهند شد.
در فایلهای صوتی که سایت «ههنگاو» روز شنبه، ۲۷ فروردین امسال از خانم مرادی منتشر کرد، او گفته بود که به دلیل فشارها از سوی بازجویان در زندان ناچار شده است که اعترافات اجباری فرزند نوجوانش را علیه خودش قبول کند و به آنچه آنها میخواهند در مقابل دوربین اعتراف کند.
مهمترین خبرهای ایران و جهان
محرومیت هواداران تراکتورسازی در هفته ۲۹ لیگ برتر

کمیته انضباطی فدراسیون فوتبال ایران تماشاگران تیم تراکتورسازی تبریز را از حضور در ورزشگاه این شهر برای بازی بعدی لیگ برتر محروم کرد.
این نهاد با صدور اطلاعیهای پس از رویدادهای اخیر در ورزشگاه «یادگار امام» شهر تبریز که موجب شد بازی پرسپولیس تهران و تراکتورسازی تبریز نیمهتمام بماند، اعلام کرد که «با توجه به بیم تجری و تکرار این رفتار در بازی هفته ۲۹ لیگ برتر... قرار دستور موقت مبنی بر جلوگیری از حضور تماشاگران در محل برگزاری مسابقه مذکور صادر میشود.»
هواداران تراکتورسازی تبریز روز پنجشنبه در دیدار این تیم با پرسپولیس تهران اقدام به سنگپراکنی کردند که موجب شد داور این بازی را متوقف کند. همچنین گزارشهایی از شعارهایی با مضامین قومی و نژادی نیز منتشر کرده است که هواداران تراکتورسازی تبریز در ورزشگاه سر دادهاند.
تراکتورسازی تبریز در هفته ۲۹ لیگ تبریز روز سوم خرداد برابر فجر سپاسی به میدان خواهد رفت.
با استفاده از گزارش خبرگزاری ایسنا؛ س.ن
روسیه ورود بایدن و بلینکن به این کشور را ممنوع کرد

روسیه روز شنبه اعلام کرد که ورود ۹۶۳ شهروند آمریکایی از جمله جو بایدن و آنتونی بلینکن، رئیس جمهور و وزیر خارجه ایالات متحده، و ویلیام برنز، رئیس سازمان سیآیای، به این کشور را ممنوع میکند.
این ممنوعیت سفر گرچه تاثیری صرفا نمادین دارد، اما گویای روند نزولی روابط میان مسکو و واشینگتن است که از زمان تهاجم نظامی روسیه به اوکراین بسیار بغرنج شده است.
روز شنبه همچنین وزارت خارجه روسیه بهطور جداگانه ۲۶ اسم را به فهرست کاناداییهای که از سفر به روسیه منع شدهاند اضافه کرد که در بین آنها نام مقامات دفاعی، مدیران صنایع دفاعی و سوفی ترودو، همسر نخست وزیر کانادا، دیده میشود.
مسکو پیش از این در واکنش به تحریمهای کانادا، جاستین ترودو و کریستیا فریلند، نخست وزیر و وزیر اقتصاد این کشور را به همراه صدها کانادایی دیگر از ورود به روسیه منع کرده بود.
با استفاده از گزارش خبرگزاری رویترز؛ س.ن
بایدن در سئول؛ ابلاغ کمک ۴۰ میلیاردی به اوکراین، دیدار با همتای کرهای برای مقابله با تهدید پیونگیانگ

در حالی که تهاجم روسیه به اوکراین به زودی وارد ماه چهارم میشود، کاخ سفید روز شنبه، ۳۱ اردیبهشت، اعلام کرد که جو بایدن بسته جدید کمک ۴۰ میلیارد دلاری به اوکراین را با هدف تامین منابع امنیتی و اقتصادی مورد نیاز این کشور جنگزده امضا کرده است.
این لایحه که بزرگترین کمک مالی آمریکا به اوکراین به شمار میرود روز پنجشنبه در سنای آمریکا با ۸۶ رای موافق و ۱۱ رای مخالف به تصویب رسید. تمام آرای مخالف متعلق به جمهوریخواهان بود.
به این ترتیب، مجموع کل کمکهای ارائه شده توسط دولت بایدن به اوکراین از آغاز تهاجم روسیه به این کشور به ۵۳ میلیارد دلار میرسد.
به گزارش آسوشیتدپرس، لایحه مزبور همچنین شامل ۲۰ میلیارد دلار کمک نظامی واشینگتن به کییف است که جریان ثابت انتقال سلاحهای پیشرفته به اوکراین را تضمین میکند، همان روندی که تاکنون مانع پیشروی بیشتر نیروهای روسی شده است.
امضای این لایحه توسط رئیس جمهوری آمریکا همزمان با سفر او به شرق آسیا از جمله سئول، پایتخت کره جنوبی، انجام گرفت.
در همین زمینه، آقای بایدن و یون سوک یول روز شنبه در نخستین دیدار و تعامل دیپلماتیک خود از زمان روی کار آمدن رئیس دولت جدید کره جنوبی، با یکدیگر دیدار کردند.
در جریان این دیدار، دو رئیس جمهوری با اشاره به بررسی گسترش رزمایشهای مشترک نظامی دو کشور، بر ضرورت افزایش بازدارندگی در برابر «تهدیدهای» کره شمالی تاکید کردند، اقدامی که احتمال میرود خشم مقامهای پیونگیانگ را برانگیزد.
کره شمالی با نادیده گرفتن تحریمهای آمریکا و همچنین ممنوعیتهایی که سازمان ملل علیه فعالیت هستهای نظامی این کشور وضع کرده، چندین آزمایش نظامی در سال جاری میلادی انجام داده است.
«وخامت وضعیت جسمی» فرهاد میثمی در شانزدهمین روز از اعتصاب غذا

گزارشها از ایران حاکی است که فرهاد میثمی در شانزدهمین روز اعتصاب غذا، به دلیل وخامت وضعیت جسمانی قرار است به بیمارستانی خارج از زندان اعزام شود.
رضا خندان، فعال مدنی، با اعلام خبر وخامت حال فرهاد میثمی در توییتی نوشت که «او در حال اعزام به بیمارستانی خارج از زندان است»، اما به جزئیات بیشتری اشاره نکرد.
این زندانی سیاسی پیشتر با ارسال نامهای از زندان رجایی شهر اعلام کرده بود تا زمانی که اجرای حکم اعدام احمدرضا جلالی، پزشک و پژوهشگر دوتابعیتی زندانی، لغو نشود به اعتصاب غذا ادامه خواهد داد.
محمد مقیمی، وکیل فرهاد میثمی، روز ۲۰ اردیبهشتماه در گفتوگو با رادیوفردا هشدار داد که موکلش به دلیل اعتصاب غذای خشک و بیماری گوارشی در «وضعیت نامساعدی» به سر میبرد.
وکیل فرهاد میثمی به رادیوفردا گفته است که موکلش در زندان، احمدرضا جلالی را دیده و در جریان «روند ناعادلانه» دادرسی و «حکم ظالمانه» اعدام او قرار گرفته و از همین رو، در اعتراض به فرآیند ناعادلانه محاکمه آقای جلالی و احتمال اجرای حکم اعدام او دست به اعتصاب غذا زده است.
آقای میثمی از مردادماه ۱۳۹۷ به خاطر کنشهای مدنی خود در مخالفت با حجاب اجباری به پنج سال زندان محکوم شده و بیش از چهار سال است که بدون مرخصی در زندان به سر میبرد.
احمدرضا جلالی، پزشک و استاد دانشگاه ایرانیتبار و شهروند سوئد است که در سال ۱۳۹۵ در حالی که برای شرکت در یک کنفرانس علمی به ایران سفر کرده بود توسط مأموران وزارت اطلاعات بازداشت و در دادگاه انقلاب تهران به اتهام «جاسوسی و فروش اطلاعات به اسرائیل» و «فساد فیالارض» به اعدام محکوم شد.
همزمان با اعتصاب غذای آقای میثمی و شمار دیگری از فعالان مدنی و اجتماعی داخل یا خارج زندان، کاربران شبکههای اجتماعی نیز از روز ۲۱ اردیبهشت با هشتگ «جان، سپر جان» خواستار توقف حکم اعدام احمدرضا جلالی و نجات جان زندانیانی شدهاند که دست به اعتصاب غذا زدهاند.
تلاش بریتانیا برای مسلح کردن مولداوی «در استانداردهای ناتو»

وزیر امور خارجه بریتانیا روز جمعه از تلاش برای رساندن سلاح و مهمات به کشور مولداوی در غرب اوکراین در حد «استانداردهای سازمان ناتو» خبر داد.
لیز تراس، وزیر خارجه، در گفتوگویی با روزنامه تلگراف، چاپ لندن، گفت دولت بریتانیا علاقه دارد مولداوی با استانداردهای ناتو مسلح شود و در ادامه فاش کرد که کشورش گفتوگو در این باره را با متحدانش «آغاز کرده است».
مولداوی در ماه مارس گذشته یعنی در همان هفتههای آغازین تهاجم روسیه به خاک اوکراین، درخواست پیوستن به اتحادیه اروپا را داد و، به نوشته رویترز، مسیری غربگرایانه را برای خود ترسیم کرد.
این کشور در عین حال عضو سازمان پیمان آتلانتیک شمالی، ناتو، نیست و در حال حاضر این نگرانی هست که پس از اوکراین هدف ولادیمیر پوتین قرار بگیرد. خانم تراس در همین زمینه بر «جاهطلبی» رئیس جمهور روسیه تاکید کرده است.
مولداوی همچنین دارای ناحیهای مرزی است که به نگرانی در این زمینه دامن میزند: ناحیه ترانسنیستریا، نوار باریکی از شرق مولداوی و هممرز با غرب اوکراین که از زمان پایان جنگ با حکومت مرکزی مولداوی در سال ۱۹۹۲ توسط جداییطلبان اداره میشود.
حدود ۱۵۰۰ نیروی ارتش روسیه تحت عنوان «نیروی حافظ صلح» در این ناحیه مستقر هستند، ولی از زمان شروع تهاجم نظامی روسیه نگرانی در مورد به کارگیری این نیروها در جنگ اوکراین افزایش یافته است.
به نوشته روزنامه گاردین، معاون نخست وزیر مولداوی ماه گذشته با اشاره به این که کشورش در «لحظهای نو و بسیار خطرناک» قرار گرفته هشدار داده است که نیروهای حاضر در ترانسنیستریا در پی وقوع یک سلسله انفجار در این ناحیه «در پی دامن زدن به تنش هستند».
انتقاد از کمیسر عالی حقوق بشر سازمان ملل بهخاطر سفر برنامهریزی شده به سینکیانگ چین

یک گروه ۴۰ نفره از سیاستمداران ۱۸ کشور با انتقاد از سفر برنامهریزی شده میشل باشله، کمیسر عالی حقوق بشر سازمان ملل متحد، به ایالت مسلماننشین سینکیانگ چین، هشدار دادند که این سفر میتواند «خدشهای دائمی» به اعتبار و حیثیت این سازمان وارد کند.
در بیانیهای که پیش از انتشار به رویت روزنامه بریتانیایی گاردین رسیده است، سیاستمداران اتحاد بین پارلمانی چین موسوم به «آیپاک»، پکن را به سازماندهی «یک تور نمایشی» متهم کردند.
آنها بهویژه از اینکه دولت چین از محدودیتهای همهگیری کرونا به عنوان پوششی برای جلوگیری از بازدید آزادانه استفاده کند، ابراز نگرانی کردهاند.
خانم باشله قرار است بازدید خود از شهر کاشغر و اورومچی در سینکیانگ را از دوشنبه ۲۳ ماه مه (دوم خرداد) آغاز کند.
بنا بر برآوردهای سازمان ملل متحد و دیگر نهادهای حقوق بشری، دستکم یک میلیون نفر از جامعه اویغورها و دیگر اقلیتهای مسلمان در سینکیانگ در زندانها یا اردوگاههای این منطقه نگهداری میشوند.
ایالات متحده و شماری دیگر از کشورهای غربی رفتار چین با اقلیت اویغور ساکن آنجا را «نسلکشی» خواندهاند، اتهامی که پکن «دروغ قرن» مینامد.
جوزپ بورل، مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا، بیش از یک سال قبل از دولت چین خواسته بود که به کمیسر عالی حقوق بشر سازمان ملل اجازه دهد در مورد اتهام بدرفتاری با مسلمانان اویغور ایالت سینکیانگ و مردم تبت تحقیق کند.
رئیسی برای دیدار با سلطان عمان به مسقط سفر میکند

خبرگزاری رسمی جمهوری اسلامی، ایرنا، روز شنبه، ۳۱ اردیبهشت، خبر داد که ابراهیم رئیسی، رئیس جمهور، روز دوشنبه برای دیدار با سلطان عمان به پایتخت این کشور، مسقط، سفر میکند.
به نوشته ایرنا، ملاقات رسمی در کاخ العلم، دیدار دوجانبه با هیثم بن طارق آل سعید، سلطان عمان، امضای چند سند همکاری، دیدار با ایرانیان مقیم و دیدار با تجار و فعالان اقتصادی عمانی از جمله برنامههای سفر یکروزه آقای رئیسی به این کشور است.
در میان شش امیرنشین خلیج فارس، در حالی که عربستان، امارات متحده عربی و بحرین مناسبات پرتنشی با ایران دارند و روابط رسمی میان عربستان و ایران از سالها پیش قطع شده، قطر، کویت و عمان همواره دوستی نزدیک با جمهوری اسلامی ایران را حفظ کردهاند.
اوایل اردیبهشتماه نیز سخنگوی وزارت خارجه ایران تایید کرد که گفتوگوهای ایران با عربستان سعودی پس از سالها جدایی «با تلاش و تمهید کشورهای عراق و عمان در جریان است».
مناسبات رسمی ایران و عربستان سعودی در سال ۱۳۹۵ قطع شد و تنش بین دو کشور در سال ۱۳۹۸ در پی حملات موشکی شبه نظامیان حوثی به تاسیسات نفتی عربستان به اوج رسید. ریاض، ایران را به پشتیبانی از این حملات معرفی میکند ولی تهران همواره هر گونه اتهام مداخله در این زمینه را رد کرده است.
ابراهیم رئیسی در راس هیئتی بلندپایه و یک هفته پس از آن به عمان سفر میکند که هیئتی ۵۰ نفره از تجار و فعالان اقتصادی ایران به این کشور رفتند.
رشد چشمگیر تجارت ایران و اتحادیه اروپا در سه ماهه اول ۲۰۲۲

مرکز آمار اتحادیه اروپا، یورواستات، در تازهترین گزارش خود از رشد چشمگیر تجارت با ایران خبر داده است.
بر اساس آمارهای این نهاد رسمی اتحادیه اروپا، ۲۷ عضو این اتحادیه طی سه ماهه ابتدایی سال ۲۰۲۲ حدود ۲۷۷ میلیون یورو واردات از ایران داشتهاند که نسبت به دور مشابه پارسال حدود ۴۰ درصد افزایش داشته است.
همچنین صادرات اتحادیه اروپا به ایران با رشدی بیش از ۱۸ درصدی به یک میلیارد و ۵۴ میلیون یورو رسیده است.
آلمان سهمی بیش از ۳۰ درصدی در کل تجارت ایران با اتحادیه اروپا دارد.
این کشور در سه ماهه ابتدایی امسال ۴۱۶ میلیون یورو صادرات به ایران داشته و ۸۷ میلیون واردات از ایران انجام داده است.
شرکای اصلی دیگر به ترتیب ایتالیا، اسپانیا و رومانی هستند.
به رغم رشد چشمگیر تجارت اتحادیه اروپا با ایران در سه ماهه ابتدایی امسال نسبت به دور مشابه پارسال، هنوز تجارت ایران با ۲۷ عضو این اتحادیه بسیار کمتر از دوران قبل از تحریمهای آمریکا است.
ایران در سه ماهه ابتدایی سال ۲۰۱۸ که هنوز تحریمهای آمریکا علیه ایران به اجرا گذاشته نشده بود، بیش از ۲.۳ میلیارد یورو واردات و ۲.۹ میلیارد یورو صادرات به اتحادیه اروپا داشت.
با استفاده از گزارش یورواستات و رادیو فردا؛ د.خ/س.ن
خوان کارلوس، پادشاه سابق اسپانیا پس از دو سال به کشور بازگشت

خوان کارلوس، پادشاه سابق اسپانیا بعد از حدود دو سال اقامت در ابوظبی غروب پنجشنبه ۲۹ اردیبهشت برای ديداری کوتاه به کشور بازگشت.
به گفته نزدیکان خوان کارلوس او برای شرکت در مراسم مسابقه قایقهای بادبانی که هر سال در سواحل شمال غربی اسپانیا برگزارمی شود به کشور بازگشته است. قایق بادبانی خوان کارلوس به نام «ال بریبون» در این مسابقات شرکت دارد.
پس از مدتها اقامت در خارج از کشور او روز جمعه برای اولین بار در یک مناسبت عمومی در شهر سنخنخو ظاهر شد. چند صد نفر از مردم که در اطراف باشگاه قایقرانی این شهر اجتماع کرده بودند برای پادشاه سابق اسپانیا هورا کشیده و شعار «زنده باد پادشاه» سر دادند.
در گزارشهای تصویری که رسانههای اسپانیا از این رویداد منتشر کردهاند میتوان دید خوان کارلوس که ظاهرا بسیار ضعیف است و با کمک عصا حرکت میکند از دیدن جمعیت هواداران خود به وجد آمده بود.
خوان کارلوس که اکنون ۸۴ سال دارد در سال ۱۹۷۵ میلادی و همزمان با افول دوران زمامداری طولانی ژنرال فرانکو، دیکتاتور اسپانیا به پادشاهی رسید. او به دلیل نقش مهم و مثبتی که در سالهای انتقال به دمکراسی ایفا کرد در اسپانیا محبوبیت فراوانی داشت و با رهبران بسیاری از کشورهای جهان چه نظامهای دمکراتیک و چه نظامهای پادشاهی و خودکامه مناسبات خوبی را برقرار و حفظ کرد.
از سالهای ۲۰۰۰ به این سو به دلیل اشتباهاتی که منتقدان آن را رسواییهای بزرگ تلقی میکردند میزان محبوبیت خوان کارلوس به شدت کاهش یافت و بالاخره او در سال ۲۰۱۴ از سلطنت کنارهگیری کرد و پسرش فیلیپه ششم به پادشاهی رسید.
خوان کارلوس در اوت سال ۲۰۲۰ اسپانیا را ترک کرد و به ابوظبی رفت. او در ماه مارس اعلام کرد که برای همیشه در ابوظبی سکونت خواهد کرد ولی در هر فرصتی که فراهم شود به اسپانیا سفر میکند.
در سالهای اخیر اتهامات جدیتری از جمله دریافت پول نقد از عربستان سعودی به عنوان «رشوه» برای تسهیل قراردادهای تجاری بین جده و شرکتهای اسپانیایی علیه خوان کارلوس مطرح شده است. دادستانی سوئیس، کشوری که خوان کارلوس حساب بانکی دارد و دادستانی اسپانیا پس از چند سال تحقیق به دلیل فقدان شواهد کافی و مصونیت خوان کارلوس در دوران پادشاهی این پرونده را مختومه اعلام کردند.
صاحبنظران معتقدند که یکی از دلایل سفر خوان کارلوس به اسپانیا این است که چند ماه از پایان تحقیقات میگذرد.
سفر او واکنشهای گوناگونی برانگیخته است. هواداران سلطنت و احزاب و سیاستمداران دست راستی از این موضوع ابراز خوشحالی میکنند ولی احزاب چپ که اکنون دولت اسپانیا را در دست دارند سفر او به کشور را یک تصمیم و مسئله شخصی میدانند.
سخنگوی دولت اسپانیا که ائتلافی از حزب سوسیالیست و گروه چپ رادیکال به نام «پودموس» است روز جمعه گفت: «دولت به تصمیم پادشاه سابق احترام میگذارد و این یک امر و تصمیم شخصی است.»
اما یولاندا دیاز، وزیر کار و امور اجتماعی که از اعضای گروه چپ رادیکال است گفت خوان کارلوس نیز مثل هر شهروند دیگر باید در مورد اتهاماتی که علیه او مطرح شده است توضیح بدهد.
سفر خوان کارلوس به اسپانیا روز دوشنبه پس از دیدار کوتاه با اعضای خانوادهاش در مادرید، از جمله پسرش که پادشاه فعلی اسپانیاست به پایان میرسد.
شهردار سنخنخو روز جمعه به خبرنگاران گفت خوان کارلوس روز دوشنبه به دوبی برمیگردد ولی ماه آينده برای شرکت در يک مراسم قايقرانی ديگر به اين شهر باز خواهد گشت.
با استفاده از گزارش خبرگزاری رویترز؛ ش.ر/س.ن
ابراز امیدواری امیر قطر به توافق ایران و آمریکا برای احیای برجام

تمیم بن حمد آل ثانی، امیر قطر روز جمعه ۳۰ اردیبهشت در مورد توافق ایران و آمریکا نسبت به احیای برجام ابراز امیدواری کرد و گفت قطر آماده است در این زمینه کمک کند.
مذاکرات مربوط به احیای برجام از فروردین امسال متوقف شده است و به نظر میرسد که مانع اصلی برای توافق، اصرار ایران بر حذف سپاه پاسداران از فهرست سازمانهای تروریستی دولت آمریکاست.
امیر قطر در جریان دیدار از برلین در یک نشست خبری مشترک با اولاف شولتس، صدراعظم آلمان گفت: «ما امیدواریم که طرفهای توافق هستهای به زودی به توافق برسند و قطر حاضر است در حل اختلاف مشارکت کند.»
به گزارش رسانههای آلمانی تمیم بن حمد آل ثانی در ملاقات با مقامات ارشد آلمان به آنها تضمین داده که انتقال گاز مایع قطر به آن کشور از سال ۲۰۲۴ آغاز خواهد شد.
آلمان که بخش زيادی از سوختهای فسیلی مورد نیاز کشور را از روسیه وارد میکند در پی حمله نظامی آن کشور به اوکراین قصد دارد از وابستگی خود به انرژی صادراتی روسیه بکاهد. آلمان واردات ذغال سنگ از روسیه را متوقف کرده و قصد دارد واردات نفت را نیز قبل از پایان سال جاری میلادی متوقف کند.
همزمان احداث تاسیسات برای بارگیری گاز مایع که قرار است از قطر و کشورهای دیگر وارد شود تسریع شده است.
با استفاده از گزارش خبرگزاری رویترز؛ ش.ر/س.ن
مکرون وزرای جدید خارجه و دفاع را معرفی کرد

امانوئل مکرون در آستانه انتخابات پارلمانی فرانسه، کاترین کلونا سفیر این کشور در بریتانیا را به عنوان وزیر خارجه و سباستیان لکورنو وزیر سرزمینهای فرادریایی کشور را به عنوان وزیر دفاع جدید معرفی کرد. قرار است انتخابات پارلمانی فرانسه ماه آینده برگزار شود.
الکسی کولر رئیس دفتر آقای مکرون روز جمعه ۳۰ اردیبهشت همچنین اعلام کرد پاپ ندیای ،کارشناس استعمار و روابط نژادی، نیز به عنوان وزیر آموزش و پرورش معرفی شده است.
چهار روز پیش و با معرفی خانم الیزابت بورن، وزیر سابق کار به عنوان نخستوزیر، کارزار آقای مکرون برای انتخاب کابینه جدید آغاز شد.
این برای اولین بار طی سی سال گذشته است که یک زن نخستوزیر فرانسه میشود.
قرار است روز جمعه نام دیگر وزرای پیشنهادی آقای مکرون نیز اعلام شود و کابینه جدید هم روز دوشنبه اولین نشست خود را برگزار خواهد کرد.
با استفاده از گزارش خبرگزاری فرانسه؛ د.خ/س.ن
روسیه صادرات گاز به فنلاند را از روز شنبه متوقف میکند

شرکت تامین انرژی «گازوم» فنلاند روز جمعه، ۳۰ اردیبهشت، به نقل از شرکت روسی «گازپروم» اعلام کرد که از ساعت هفت صبح روز شنبه بهوقت محلی، صادرات گاز طبیعی روسیه به فنلاند متوقف میشود.
شرکت دولتی گازوم ضمن اعلام این خبر گفت که از پیش برای رویارویی با چنین وضعیتی بهدقت آماده شده و شبکه جایگزینی را برای تامین گاز این کشور راهاندازی کرده است، بنابراین خللی در جریان گاز طبیعی در فنلاند ایجاد نخواهد شد.
تصمیم روسیه برای توقف تامین گاز کشور همسایه پس از آن اتخاذ میشود که فنلاند روز یکشنبه، ۲۵ اردیبهشت، به طور رسمی از قصد خود برای پیوستن به ناتو (سازمان پیمان آتلانتیک شمالی) خبر داد.
فنلاند یکهزار و ۳۰۰ کیلومتر مرز مشترک با روسیه دارد و از آغاز تهاجم روسیه به اوکراین و در پی تشدید نگرانیهای امنیتی، حمایت عموم فنلاندیها برای پیوستن به ناتو افزایش یافته است.
مسکو بارها یکی از دلایل آنچه را «عملیات ویژه نظامی» در اوکراین میخواند، نگرانی از گسترش ناتو اعلام کرده و حال خودِ این تهاجم به کشور همسایه، باعث نگرانی کشورهای دیگر و تلاش و زمینهچینی آنها برای پیوستن به ناتو شده است.
گازوم از پرداخت روبل به روسیه در ازای صادرات گاز خودداری کرده است. پیش از این نیز، شرکت دولتی گازپروم فروش گاز به لهستان و بلغارستان را به دلیل مشابه متوقف کرده بود.
ولادیمیر پوتین، رئیس جمهوری روسیه، اعلام کرد که از ۱۲ فروردین، فرمان دریافت پول گاز صادراتی به روبل اجرایی خواهد شد و قرارداد صادرات گاز به هر کشوری که زیر بار این شرط نرود، لغو خواهد شد.
این اقدام تلافیجویانه از سوی کرملین در واکنش به تحریمهای «تنبیهی» غرب در پی تهاجم روسیه به اوکراین انجام گرفته است.
نرگس محمدی خواستار فشار بر جمهوری اسلامی همچون حکومت «متجاوز» روسیه شد

نرگس محمدی، فعال زندانی حقوق بشر، با اعلام حمایت از اعتصابات و اعتراضات مردمی ایران از مجامع جهانی و نهادهای حقوق بشری خواست که جمهوری اسلامی را چون حکومت «متجاوز» روسیه تحت فشار قرار دهند و «کشتار مردم در خیابانها» را محکوم کنند.
خانم محمدی که از ۲۳ فروردینماه با «یورش» ماموران امنیتی به منزلش به زندان بازگردانده شده تاکید کرد که جمهوری اسلامی با رفتار «خشونتآمیز» و «سرکوبگرانه» خود، در وضعیتی بدتر از حکومت «متجاوز» به سایر ملتها قرار میگیرد.
این فعال مدنی و حقوق بشری همچنین از مردم خواست تا با تداوم «حضور در خیابان و راهاندازی نافرمانیهای مدنی جمعی» خانوادههای کشتهشدگان و بازداشتشدگان و زندانیان را تنها نگذارند.
او در پیامی از داخل زندان که در اختیار رادیوفردا قرار گرفته است، علت اصلی فقر و گرانی در ایران را «نتیجه چپاولگری و فساد گسترده سیستماتیکِ» جمهوری اسلامی دانست.
به گفته این فعال حقوق بشر، شرایط فلاکتبار کنونی حاکم بر کشور را «حکومتی استبدادی» رقم زده است که «راه و امکان تحرک اجتماعی سیاسی و اقتصادی را مسدود و فعالیتهای مدنی را سرکوب کرده است».
سخنگو و نایب رئیس کانون مدافعان حقوق بشر در ایران یادآور شد: «اعتراضات و حضور مردم در خیابانها، حق قانونی» ایرانیان است و جمهوری اسلامی به دلیل نقض این حق، حکومتی «متعرض به حقوق اساسی و سلبنشدنی ملت خود است».
به دنبال اعتصابات کارگران و تجمعات متعدد معلمان سراسر ایران، اعتراضات خیابانی نیز بار دیگر از نیمه اردیبهشت امسال در پی اعلام رسمی گران شدن نان و سهمیهبندی آن و افزایش چندبرابری قیمت مواد غذایی آغاز شد.
جرقه این تجمعات اعتراضی ابتدا در شماری از شهرهای خوزستان و چهارمحال و بختیاری زده شد و سپس به استانهای دیگر از جمله اصفهان و یزد گسترش یافت.
دیدبان حقوق بشر روز جمعه، ۳۰ اردیبهشت، هشدار داد که جمهوری اسلامی بار دیگر در دو هفته گذشته با بازداشت دهها تن از جمله شماری از فعالان سرشناس صنفی و مدنی و استفاده از نیروی قهری بهویژه سلاحهای مرگبار در دهها شهر کوچک، سعی در سرکوب و ساکت کردن مخالفان و جنبشهای مردمی در ایران دارد.
وزیر خارجه سوئد ارتباط کشورش با حزب کارگران کردستان را کذب خواند

در ادامه تلاش دولت سوئد در کنار فنلاند برای پیوستن به سازمان ناتو، وزیر خارجه سوئد روز جمعه در یک توییت هر گونه ارتباط کشور خود با پکاکا، حزب کارگران کردستان، را رد کرد و «کذب» خواند.
در پی تهاجم روسیه به خاک اوکراین که نزدیک به سه ماه از آغاز آن میگذرد، سوئد و فنلاند نیز به فکر افتادند که به سازمان پیمان آتلانتیک شمالی، ناتو، بپیوندند تا از حمله نظامی روسیه در امان باشند.
در حالی که این دو کشور روز چهارشنبه هفته جاری رسما تقاضای خود برای پیوستن به ناتو را ارائه کردند، موضع رئیس جمهور ترکیه به عنوان یکی از اعضای ناتو این نگرانی را ایجاد کرده که عضویت این دو کشور با مانع مواجه شود.
رجب طیب اردوغان، رئیس جمهور ترکیه، مدعی است که کشورهای سوئد و فنلاند پناهگاه افرادی هستند که با گروههایی که به زغم آنکارا «تروریست» قلمداد میشوند، ارتباط دارند.
اشاره او به حزب کارگران کردستان، پکاکا، و همین طور هواداران فتح الله گولن است که آنکارا آنها را مسئول کودتای نافرجام سال ۲۰۱۶ میداند.
در پاسخ به این موضعگیری، آن لیندِه، وزیر خارجه سوئد، روز جمعه در توییتی نظر آقای اردوغان را «خبر و اطلاعات کذب» توصیف کرده و یادآوری کرد که کشورش دهههاست که پکاکا را سازمانی تروریستی میداند.
به گفته خانم لینده، دولت اولوف پالمه در سوئد در سال ۱۹۸۴ این سازمان را تروریستی اعلام کرده و از آن زمان تاکنون موضع این کشور در این باره «تغییر نکرده» است.
رهبران ناتو و مقامات آمریکایی در روزهای اخیر ابراز اطمینان کردهاند که در نهایت دولت ترکیه مانع عضویت سوئد و فنلاند در ناتو نخواهد شد.
جمعآوری تابلوهای تبلیغات فروش قسطیِ مرغ در یزد؛ «بیسلیقگی بود»

در پی سیل واکنش تمسخرآمیز به تابلوهای تبلیغات فروش قسطی گوشت و مرغ در یزد، مدیرکل اداره ارشاد این استان دستور جمعآوری این تبلیغات را صادر کرد.
اشاره این مدیر به تبلیغات فروش گوشت و مرغ در یزد «با پرداخت چک دو ماهه، بدون ضامن» است.
خبرگزاری فارس، نزدیک به سپاه، روز پنجشنبه نوشت که انتشار عکس این تبلیغات در شبکههای اجتماعی «حاشیهساز شد و برخی آن را بهانه تمسخر» طرح جدید دولت ابراهیم رئیسی در اصلاح یارانهها کردند.
احسان عابدی، مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان یزد، در این باره گفت: «به دلیل شرایط کنونی قیمت و عرضه مرغ در استان، قرار شده این بیلبورد از منظر شهری حذف شود.»
یک مدیر دیگر نیز در این اداره گفت: «مراحل تایید محتوا قبل از گرانی مرغ و شرایط کنونی عرضه این محصول انجام، ولی متأسفانه در نحوه نصب و زمان انتشار آن بیسلیقگی شده است.»
علیرغم افزایش چشمگیر قیمت کالاهای اساسی از ۲۱ تا ۶۴ درصد طی یک سال گذشته، دولت ابراهیم رئیسی قیمت چهار کالای اساسی شامل مرغ، تخممرغ، روغن و لبنیات و زیرمجموعههای آنها را، این بار، به طور رسمی افزایش داد.
دولت مدعی است که در پی حذف ارز ترجیحی و افزایش یارانههای نقدی که به حساب برخی دهکها واریز میشود، میخواهد «نظام پرداخت یارانهای [در کشور] را اصلاح کند» و به این طریق «جلو فساد و سوء استفاده عظیمی را که از سوی بسیاری از واردکنندگان صورت گرفته، بگیرد».
این افزایش قیمتها و همین طور افزایش قیمت نان و سهمیهبندی آن جرقه اعتراضاتی را در کشور زد که در شماری از شهرهای خوزستان و چهارمحال و بختیاری آغاز شد و به استانهای دیگر از جمله اصفهان و یزد گسترش یافت.
این تابلوهای تبلیغاتی درست همزمان با وقوع این اعتراضات در ایران نصب شده و به واکنشهایی منفی در شبکههای اجتماعی دامن زده است.
انتخاب سردبیر
-
روایت مازیار بهاری و رؤیا کریمی مجد
سعید حنایی، قاتل زنجیرهای، در فیلمهای داخل و خارج ایران
-
انتخابات لبنان
دومینوی باخت جمهوری اسلامی در منطقه
-
یادداشتی از علی افشاری
اصولگرایان، فقرزدایی در حرف و کوچککردن سفرهها در عمل
-
کالینینگراد
جزیره هستهای خطرناک پوتین در دریاچه ناتو
-
از گوشه و کنار جهان
از مثلث استثنایی فنلاند، سوئد و ناتو چه میدانید؟
-
یاسمین فهیمی کیست؟
وقتی آلمان به نامهای ایرانی عادت میکند
زیر ذرهبین
-
«منتقدان تأثیر افزایش قیمت جهانی چهار کالا را در داخل میبینند و بزرگنمایی میکنند.»
این ادعا، ادعایی گمراهکننده است، زیرا گرانیها فقط محدود به چند کالا نیست و اعتراضها به گرانی، تنها از سوی منتقدان دولت ابراهیم رئیسی ابراز نمیشوند.