لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
جمعه ۷ اردیبهشت ۱۴۰۳ تهران ۱۷:۰۵

موشک هایپرسونیک آمریکا آماده شلیک


بمب‌افکن بی۵۲ آمریکا بر فراز خلیج فارس. قرار است موشک‌های بالیستیک هایپرسونیک تازه آمریکا بر روی این نوع بمب‌افکن‌ها نصب شود
بمب‌افکن بی۵۲ آمریکا بر فراز خلیج فارس. قرار است موشک‌های بالیستیک هایپرسونیک تازه آمریکا بر روی این نوع بمب‌افکن‌ها نصب شود

نیروی هوایی آمریکا خبر می‌دهد که برنامه ساخت موشک‌های بالیستیک هوابه‌زمین هایپرسونیک این کشور مراحل پایانی خود را طی می‌کند و به مرحله عملیاتی شدن نزدیک شده است.

نیروی هوایی آمریکا در اعلامیه تازه خود خبر داد که این سلاح جدید «اِی‌جی‌ام-۱۸۳ اِی‌آرآردبلیو» (AGM-183 ARRW) نام دارد و بدنه آن توسط شرکت لاکهید مارتین ساخته شده است.

موشک‌های بالیستیک به‌طور کل پس از پرتاب از جو خارج می‌شوند و پس از طی مسافتی در فضا دوباره به جو برمی‌گردند و در مرحله نهایی به طرف هدف مربوط شیرجه می‌روند، اما موشک‌های هایپرسونیک در مقایسه در ارتفاع پایین‌تری به سوی هدف پرواز می‌کنند و سرعت آن‌ها به پنج برابر سرعت صوت یا حدود ۶۲۰۰ کیلومتر در ساعت می‌رسد. مسیر این موشک‌ها پیش‌بینی‌پذیر نیست و از این رو رهگیری آن‌ها بسیار مشکل است و کلاهک آن‌ها می‌تواند متعارف یا هسته‌ای باشد.

به سرعت‌های بیش از سرعت صوت (ماخ ۱) سوپرسونیک (فراصوت) و به سرعت‌های بالاتر از پنج برابر سرعت صوت، هایپرسونیک (بَرین‌صوت) گفته می‌شود و بنابر گزارش‌ها، بیشینه سرعتی که موشک‌های جدید هایپرسونیک آمریکا می‌توانند به آن برسند ۲۰ ماخ، یعنی ۲۴ هزار کیلومتر در ساعت است.

در چنین سرعتی بسیاری از قوانین گازها تغییر پیدا می‌کند و شرایط بسیار بحرانی می‌شود، اما چنین موشکی می‌تواند از دام بیشتر سامانه‌های پدافند هوایی به دلیل سرعت بالا بگریزد.

موشک هایپرسونیک ارتش آمریکا در مراحل آزمایشی، روی بمب‌افکن بی۵۲ نصب شده است. پس از پرتاب، این موشک به سرعتی بیش از پنج برابر سرعت صوت می‌رسد و به سمت هدف خود شیرجه می‌زند.

قرار گرفتن این موشک روی بمب‌افکن بی۵۲ قابلیت این هواپیمای رزمی آمریکا را به‌طور چشمگیری افزایش خواهد داد.

رسانه‌های نظامی پیش‌بینی کرده‌اند این سلاح احتمالاً در پایان سال ۲۰۲۳ به زرادخانه ارتش آمریکا اضافه می‌شود.

باوجودی که ارتش آمریکا تازه قرار است موشک‌های هایپرسونیک را تکمیل کرده و از آن بهره‌برداری کند، مسئولان نظامی جمهوری اسلامی در روزهای اخیر مدعی شده‌اند که جمهوری اسلامی «از خیلی وقت پیش» چنین موشک‌هایی را ساخته است.

امیرعلی حاجی‌زاده، فرمانده نیروی هوافضای سپاه، روز پنج‌شنبه ۱۹ آبان از ساخت موشک «بالیستیک هایپرسونیک پیشرفته» خبر داد و حتی مدعی شد که «خبر موشک بالستیک هایپرسونیک پیشرفته که در مراسم سالگرد شهید طهرانی مقدم گفته شد و قادر است در جو و بیرون از جو مانور داشته باشد متعلق به خیلی وقت پیش است ولی در واقع امروز رسانه‌ای شده است و در این دستاورد یک جهش نسلی اتفاق افتاده است و تا ده‌ها سال دشمن نمی‌تواند به توانمندی مقابله با این موشک برسد.»

این ادعا هنوز ثابت نشده است. چین و روسیه تا کنون گزارش‌هایی را منتشر کرده‌اند که موشک‌های هایپرسونیکی را عملیاتی کرده‌اند.

«کینژال» نام موشک هایپرسونیک روسیه است؛ موشکی که تصاویری از آن روی بمب‌افکن میگ ۳۱ منتشر شده‌است. ادعا می‌شود سرعت این موشک بین ۱۰ تا ۱۲ ماخ است و دو هزار کیلومتر برد دارد.

موشک هایپرسونیک چینی‌ها هم «دی‌اف-زداف» (DF-ZF) نام دارد. این موشک در سال ۲۰۱۴ اولین پرواز خود را انجام داد.
گفته می‌شود این موشک بالستیک سرعتی بین ۵ تا ۱۰ ماخ دارد.

کره شمالی هم روز ۱۵ دی پارسال از آزمایش «موفقیت‌آمیز» یک موشک هایپرسونیک خبر داد.

XS
SM
MD
LG