آژانس بینالمللی انرژی اتمی روز سهشنبه، هفتم شهریورماه، نخستین بانک سوخت اتمی خود را در شهری در شرق قزاقستان افتتاح کرد.
خبرگزاری رویترز در گزارشی که از افتتاح این بانک اورانیوم غنیشده منتشر کرد هدف از تاسیس این بانک را صرف نظر کشورها از غنیسازی داخلی سوخت اتمی عنوان کرد.
قرارداد تاسیس نخستین بانک سوخت اتمی دنیا در کشور قزاقستان در شهریورماه سال ۹۴ به دست مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی و نخست وزیر این کشور امضا شد.
در همان زمان در گزارشها آمده بود که بخشی از اورانیوم کمتر غنیشده ایران نیز احتمالا در این بانک «ذخیره خواهد شد».
یوکیا آمانو، مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی، در مراسم امضای قرارداد ساخت این بانک در آستانه، پایتخت قزاقستان، همچنین اشاره کرد که «احتمالا» در آینده بخشی از ذخیره اورانیوم کمتر غنیشده ایران در این بانک نگهداری خواهد شد.
آقای آمانو برای این پیشبینی به «برجام»، برنامه جامع اقدام مشترک، یا همان توافق جامع اتمی میان ایران و شش عضو گروه ۵+۱ استناد کرده بود که در تیرماه ۹۴ رسما رونمایی شد.
روسیه در سال ۲۰۱۰ بانک مشابهی را تاسیس کرده بود، اما بانک اورانیوم کمترغنیشده قزاقستان اولین بانکی است که مالکیت و اداره آن منحصرا در دست آژانس انرژی اتمی خواهد بود.
بانک در عین حال مشمول قوانین کشور قزاقستان خواهد بود.
«بانک الاییو [اورانیوم کمترغنیشده]» که با هزینه ۱۵۰ میلیون دلار در شهر «اوسکهمن» در شرق قزاقستان به راه افتاده قادر به ذخیره کردن تا ۹۰ تن سوخت اتمی است، «مقداری که برای تامین برق سه سال یک شهر بزرگ کافی است».
کشورهای عضو آژانس بینالمللی انرژی اتمی میتوانند اورانیوم مورد نیاز خود برای تامین سوخت نیروگاهها را از این بانک خریداری کنند.
یوکیا آمانو، مدیرکل آژانس، روز دوشنبه یعنی یک روز قبل از این که کلید نمادین این بانک را از رئیس جمهور قزاقستان تحویل بگیرد بیانیهای به مناسبت افتتاح این بانک صادر کرد.
آقای آمانو در این بیانیه هدف از تاسیس این بانک را تامین سوخت پالایشگاههای اتمی در زمانی اعلام کرد که خود قادر نباشند این سوخت را از دیگر کشورهای تولیدکننده خریداری کنند.
آژانس بینالمللی انرژی اتمی در بیانیهای همچنین اعلام کرد که «به زودی» خرید اورانیوم را آغاز کرده و سال آینده آن را به بانک انتقال خواهد داد.