حسین امیرعبداللهیان، وزیر خارجه ایران، روز چهارشنبه با اشاره به از سرگیری مذاکرات درباره احیای توافق هستهای موسوم به برجام در وین پایتخت اتریش در هشتم آذر ماه، بر لزوم بازگشت همه طرفها به تعهدات خود در چارچوب این توافق تاکید کرده است.
حسین امیرعبداللهیان در توییتی مذاکرات روزهای اخیر علی باقری کنی، معاون سیاسی وزیر خارجه ایران را با طرفهای اروپایی «موفق» توصیف کرده و گفته است، بر سر میز مذاکره در وین، ما آماده ارائه یک توافق خوب هستیم. بازگشت همه طرفها به تعهدات خود یک اصل مهم و پیشرو است.
وزیر خارجه ایران با این حال توضیحی بیشتری در خصوص چگونگی بازگشت متقابل به تعهدات ارائه نکرده و نگفته است که آیا با بازگشت همزمان یا گام به گام تهران و واشینگتن به برجام موافق است.
در حالی حسین امیرعبداللهیان مساله «بازگشت همه طرفها به تعهدات خود» را مطرح کرده است که پیشتر علی باقری کنی، معاون سیاسی وزیر خارجه ایران در همین روز گفته بود موضوع اصلی مذاکرات وین، پیامدهای ناشی از خروج ایالات متحده آمریکا از برجام و رفع تحریمهاست و به گفته او، «ما مذاکرات هستهای نداریم».
علی باقری کنی پس از مذاکرات خود با مقامهای فرانسوی روز چهارشنبه در آلمان با مقامهای این کشور در خصوص برجام مذاکره کرد.
وزارت خارجه آلمان هم در توییتی با اشاره به مذاکرات معاون وزیر امور خارجه ایران در خصوص از سرگیری مذاکرات هستهای در هشتم آذرماه تاکید کرده است که این مذاکرات میبایست از همان نقطهای که در دور ششم و در خردادماه سال جاری متوقف شده، از سر گرفته شود.
ژان ایو لودریان، وزیر خارجه فرانسه، هم روز گذشته موضع مشابهی اتخاذ کرده و گفته بود مذاکرات آینده در وین میبایست از نقطه توقف آن در خردادماه از سرگرفته شود. وزیر خارجه فرانسه تاکید کرده بود که هدف از این مذاکرات باید بازگشت سریع به برجام باشد.
علی باقری کنی همچنین بامداد پنجشنبه از آلمان وارد لندن شد و قرار در این روز با مقامهای بریتانیایی در خصوص مذاکرات اتمی گفتوگو کند.
مذاکرات برای احیای توافق هسته ای با ایران از اوایل سال جاری آغاز شد. اما پس از شش دور از این مذاکرات و به دنبال پیروزی ابراهیم رئیسی در انتخابات ریاست جمهوری، تهران خواستار توقف این مذاکرات شد.
پیشتر حسین امیرعبداللهیان هم گفته بود، این مذاکرات از« نقطه بنبست» وین آغاز نخواهد شد.
سخنگوی وزارت خارجه ایران هم دوشنبه و در آستانه سفر باقری کنی به پاریس و اروپا گفته بود که تمامی تحریمهایی که آمریکا در دوران ریاستجمهوری دونالد ترامپ و پس از خروج این کشور از برجام علیه ایران وضع کرده، می بایست لغو شود و واشینگتن باید تضمین دهد که تحریمها در دولتهای آینده آمریکا تکرار نخواهد شد.
اما مقام های آمریکایی میگویند که رئیس جمهوری این کشور اختیاراتی برای دادن چنین تضمینی ندارد.