لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
جمعه ۱۸ آبان ۱۴۰۳ تهران ۱۴:۵۳

اوج‌گیری حمل محموله‌های نفتی ایران به سوریه


تصویری از یک نفتکش در یکی از بنادر ایران
تصویری از یک نفتکش در یکی از بنادر ایران

شرکت‌های ردیابی نفتکش‌ها از اوج‌گیری حمل محموله‌های نفتی ایران به سوریه خبر می‌دهند. شرکت تانکر ترکرز نیز خبر داده است که محموله‌های نفتی راهی بندر بانیاس سوریه شده‌اند.

هفته‌نامه «بررسی اقتصادی خاورمیانه» با استناد به آمارهای وب‌سایت تانکر ترکرز گزارش داده که ایران در ماه جاری ۶.۸ میلیون بشکه نفت راهی سوریه کرده است که معادل حدود ۲۳۰ هزار بشکه در روز است.

متوسط صادرات روزانه نفت ایران به سوریه در سال گذشته نزدیک ۶۰ هزار بشکه در روز بوده است.

در همین زمینه شرکت ردیابی نفتکش‌ها، کپلر، نیز به رادیوفردا گفت که بر اساس آمارهای اولیه، این شرکت می‌تواند بارگیری ۳.۵ میلیون بشکه نفت ایران در ۵ نفتکش طی ماه جاری میلادی را تایید کند که با توجه به مسیر کشتی‌ها این احتمال هست که همه آنها راهی سوریه شده باشد، اما آمارهای دقیق در نیمه‌های ماه آینده مشخص خواهد شد.

هفته‌نامه «بررسی اقتصادی خاورمیانه» می‌گوید متوسط بارگیری نفت ایران در چهار ماه ابتدایی سال جاری میلادی ۱۷۳ هزار بشکه در روز بوده است که بیش از نصف آن راهی سوریه شده است.


حتی با وجود دانستن میزان نفت بارگیری شده، تخمین میزان فروش واقعی نفت ایران بسیار پیچیده است. برای نمونه، در حالی که آمارهای شرکت کپلر نشان می‌دهد کل بارگیری روزانه نفت ایران در ماه فوریه و مارس به ترتیب ۲۳۱ هزار بشکه و ۱۴۳ هزار بشکه بوده، آمارهای رسمی گمرک چین نشان می‌دهد که متوسط واردات روزانه نفت ایران در همین دو ماه به ترتیب ۸۱ هزار بشکه و ۶۰۸ هزار بشکه بوده است.

البته ایران از سال گذشته حداقل ۲۰ میلیون بشکه نفت در انبارهای چین ذخیره کرده و چندین نفتکش ایران با محموله‌های نفتی بی‌مشتری طی ماه‌های گذشته در آب‌های کشورهای آسیایی سرگردان بودند و امکان تحویل این محموله‌ها به چین وجود دارد.

ایران همچنین با خاموش کردن سیستم ارسال سیگنال نفتکش‌ها، سعی دارد حرکت و مسیر آنها را از دید رادارها پنهان نگه دارد، اما در مورد سوریه، همه محموله‌های نفتی ارسالی ایران از کانال سوئز می‌گذرد و ردیابی آنها نسبت به محموله‌هایی که راهی اقیانوس‌ها به سمت بازارهای شرق می‌شود، بسیار آسان‌تر است.

ارزیابی صندوق بین‌المللی پول حاکی است که ایران شاید موفق به صادرات روزانه ۳۴۰ هزار بشکه نفت خام در سال ۲۰۲۰ باشد.

آمارهای اوپک نشان می‌دهد که تولید نفت ایران به حدود ۲ میلیون بشکه در روز رسیده و با توجه به مصرف روزانه ۱.۸ میلیون بشکه نفت در داخل کشور، میزان تولید نفت مازاد برای صادرات حدود ۲۰۰ هزار بشکه در روز است.

اما ایران، بر اساس آمارهای کپلر، بیش از ۱۰۰ میلیون بشکه نفت بی‌مشتری در تاسیسات ذخیره نفت خشکی خود، همچنین نفتکش‌های لنگر انداخته در خلیج فارس انبار کرده و از این محموله‌ها می‌تواند برای افزایش صادرات، بدون نیاز به افزایش تولید نفت استفاده کند.

ایران قبل از تحریم‌های آمریکا روزانه بیش از ۲.۵ میلیون بشکه نفت و میعانات گازی صادر می‎‌‎کرد و سال ۲۰۱۸ ارزش صادرات نفت خام ایران به بالای ۶۰ میلیارد دلار رسید، اما با افزایش تحریم‌های آمریکا، سقوط حجم و قیمت نفت صادراتی ایران، انتظار نمی‌رود جمهوری اسلامی در سال جاری بیش از ۲ میلیارد دلار درآمد نفتی داشته باشد.

البته معلوم نیست ایران اصولا آیا از بابت صادرات نفت به چین یا سوریه پولی دریافت می‌کند، یا نه.

بخشی از نفت ایران (حدود ۱۴۰ تا ۱۷۰ هزار بشکه در روز) برای تسویه بدهی پنج میلیارد دلاری جمهوری اسلامی به شرکت‌های سینوپک و سی‌ان‌پی‌سی چین تحویل می‌شود و اگرچه در آمارهای گمرکی لحاظ می‌شود، اما در عمل پولی تحویل ایران نمی‌شود.

این دو شرکت میادین نفتی یادآوران و آزادگان ایران را توسعه داده‌اند و بر اساس قرارداد، به‌جای پول نقد، نفت از ایران تحویل می‌گیرند.

منابع: تانکرترکرز، کپلر، هفته‌نامه «بررسی اقتصادی خاورمیانه»، رادیوفردا/ ف. ق./ ف. دو.
XS
SM
MD
LG