خبرهای کوتاه
اسرائیل دو ماهواره به ارزش «۱۲۰ میلیون دلار» به جمهوری آذربایجان میفروشد

دفتر وزارت خارجه اسرائیل خبر داد که این کشور در آیندهای نزدیک دو ماهواره به ارزش ۱۲۰ میلیون دلار به جمهوری آذربایجان میفروشد.
روزنامه «آذرنیوز» روز دوشنبه چهارم اردیبهشت به نقل از این وزارتخانه خبر داد که شرکت هوافضای اسرائیل این دو ماهواره را که در مجموع ۱۲۰ میلیون دلار ارزش دارند، در اختیار جمهوری آذربایجان قرار خواهد داد.
جمهوری آذربایجان پیش از این در سال ۱۳۹۳ یک ماهواره به نام «آذراسکای» را به فضا پرتاب کرده بود. از این ماهواره برای «تصویربرداری از زمین» و «پشتیبانی از تامین امنیت ملی» استفاده میشد.
وزارت توسعه صنایع دیجیتال و حملونقل آذربایجان ۳۱ فروردین امسال خبر داد که ارتباط با این ماهواره بهطور کامل قطع شده و تلاشها برای ارتباطگیری با آن بینتیجه مانده است.
خبر فروش ماهوارههای اسرائیلی پس از آن منتشر میشود که الی کوهن، وزیر خارجه اسرائیل، روز ۳۰ فروردین به جمهوری آذربایجان سفر و با الهام علیاف رئیسجمهور این کشور دیدار کرد.
او پیش از ورود به باکو، در بیانیهای گفته بود: «موقعیت جغرافیایی جمهوری آذربایجان در مرز ایران، روابط ما را بسیار مهم و دارای ظرفیتهای بالا میسازد».
سفر این وزیر عالیرتبه اسرائیلی در زمانی انجام شد که جمهوری اسلامی ایران و جمهوری آذربایجان دوره پرتنشی را در روابط خود تجربه میکنند.
آقای کوهن روز ۳۱ فروردین پس از باکو به ترکمنستان رفت و سفارت دائم اسرائیل را در این کشور افتتاح کرد.
ترکمنستان از کشورهای همسایه شمالی ایران است و سفارت اسرائیل در عشقآباد، تنها ۲۵ کیلومتر با مرز ایران فاصله دارد.
به نظر میرسد فروش دو ماهواره ذکر شده به جمهوری آذربایجان در راستای تلاشهای اسرائیل برای تقویت همکاری با همسایگان ایران باشد.
مقامات جمهوری اسلامی ایران تاکنون به خرید ماهوارههای اسرائیلی توسط باکو واکنش نشان ندادهاند.
بر اساس گزارش آذرنیوز و رادیو فردا/پ.م/ک.ر
مهمترین خبرهای ایران و جهان
اظهارات ضدونقیض درباره آلودهشدن کارکنان بیمارستان «امام رضا» در پی نشت اشعه

با وجود گذشت چند ماه از سرقت سربهای واحد رادیوتراپی بیمارستان «امام رضا» در کرمانشاه و تأیید نشت اشعه، مسئولان درباره احتمال آلودهشدن پرسنل بیمارستان و مراجعهکنندگان بهصورت متفاوتی اظهارنظر میکنند.
خبرگزاری ایسنا روز شنبه ۱۳ خرداد گزارش داد که محمدطیب صحرایی، استاندار کرمانشاه، در بازدید از این بیمارستان، «یک تیم ویژه را مأمور پیگیری مستمر تا رسیدن موضوع به نتیجه نهایی» کرده است.
در ادامه این گزارش آمده که در جریان این بازدید، مسئول پزشکی هستهای بیمارستان با اشاره به آخرین دزیمتری انجامشده، از عدم نشت هرگونه اشعه خطرساز خبر داده و گفته است که «طبق اسناد و سنجههای علمی هیچ خطری پرسنل محوطه بالای رادیوتراپی را تهدید نکرده و نمیکند.»
قباد محمدی، رئیس دانشگاه علوم پزشکی استان کرمانشاه، هشتم خرداد در یک نشست خبری درباره سرقت ورقههای سربی واحد رادیوتراپی بیمارستان «امام رضا» اطلاعرسانی کرد و گفت که نیروهای «حراست» ماه اردیبهشت متوجه سرقت این ورقهها توسط «چند نفر از جمله کارکنان بیمارستان» شدند.
آقای محمدی در ادامه اما گفته بود که «دزیمتری رادیوتراپی این بیمارستان دو ماه پیش انجام شد و متوجه نشت اشعه حتی در طبقه بالای رادیوتراپی و چند نقطه دیگر شدیم».
با این حال برخی منابع زمان این رویداد را بین دو تا پنج ماه پیش عنوان کردهاند.
رئیس دانشگاه علوم پزشکی کرمانشاه همچنین افزوده بود: «اینکه در این فاصله چه افرادی و به چه مقدار تحت تأثیر اشعه بودهاند و چه عوارضی به دنبال خواهد داشت، برای ما مبهم است و تاکنون موردی گزارش نشده است.»
اتاق رادیوگرافی بیمارستان «امام رضا» تنها دستگاه رایوتراپی دولتی استانهای کرمانشاه و ایلام است که شمار زیادی مراجعهکننده دارد.
رسانههای ایران بدون اشاره به جزئیات از بازداشت متهمان پرونده سرقت ورقههای سربی رادیوگرافی این بیمارستان خبر دادهاند.
هەنگاو: جمهوری اسلامی در حال انتقال تسلیحات سنگین و نیمهسنگین به کردستان است

پایگاه خبری هەنگاو که اخبار حقوق بشری مناطق کردنشین ایران را پوشش میدهد، از «انتقال تسلیحات سنگین و نیمهسنگین» به این مناطق خبر داد.
هەنگاو روز یکشنبه ۱۴ خرداد در توئیتی نوشت: «جمهوری اسلامی تماماً کردستان را میلیتاریزه کرده و بهصورت فزایندهای در حال انتقال تسلیحات سنگین و نیمهسنگین به آنجاست.»
این پایگاه خبری همچنین نسبت به آنچه «عواقب تحرکات نظامی جمهوری اسلامی در کردستان» خواند، هشدار داد.
در روزهای اخیر، برخی گزارشهای غیررسمی نیز از سوی کاربران طرفدار حکومت در شبکههای اجتماعی درباره انتقال تسلیحات به مرز ایران و کردستان عراق منتشر شده است.
بر اساس این گزارشهای غیررسمی، «مهلت» جمهوری اسلامی به مقامهای اقلیم کردستان عراق برای خلعسلاح گروههای مخالف جمهوری اسلامی «رو به پایان است» و در صورت «عدم رضایت» مقامهای ایران از اقدامات مقامهای اقلیم کردستان عراق ممکن است «دور جدیدی از حملات» جمهوری اسلامی علیه این گروههای مستقر در شمال عراق انجام شود.
اواخر اسفندماه، علی شمخانی، دبیر وقت شورای عالی امنیت ملی کشور، در سفر به عراق یک توافق امنیتی با این کشور برای پایاندادن به فعالیت مخالفان جمهوری اسلامی ایران در اقلیم کردستان عراق امضا کرد.
دو ماه قبل از آن، علی خامنهای رهبر جمهوری اسلامی در دیدار با محمد شیاع السودانی نخستوزیر عراق در تهران، به او گفت: «متأسفانه اکنون این اتفاق در برخی مناطق عراق روی میدهد و تنها راهحل آن این است که دولت مرکزی عراق اقتدار خود را به آن مناطق نیز گسترش دهد».
از اوایل مهرماه سال گذشته، سپاه پاسداران در چندین نوبت مواضع کردهای مخالف جمهوری اسلامی در اقلیم خودمختار کردستان عراق را بمباران کرده است.
این حملات در حالی بود که جمهوری اسلامی گروههای کرد مخالف را به تحریک اعتراضات سراسری در ایران متهم کرده بود.
جو بایدن قانون افزایش «سقف بدهی» دولت آمریکا را امضا کرد

جو بایدن، رئیس جمهور ایالات متحده شنبه ۱۳ خرداد طرح مصوب کنگره این کشور برای افزایش سقف بدهی ۳۴.۱ تریلیون دلاری دولت ایالات متحده را امضا کرد.
مجلس نمایندگان آمریکا و سنای این کشور هفته گذشته طرح مورد توافق کاخ سفید و کنگره را تصویب کردند. جو بایدن و کوین مککارتی، رئیس مجلس نمایندگان از حزب جمهوریخواه، شنبه گذشته بر سر این طرح به توافق رسیده بودند.
پیشتر وزیر دارایی آمریکا هم هشدار داده بود که چنانچه کنگره سقف بدهی را افزایش ندهد، دولت فدرال از دوشنبه آینده پولی نخواهد داشت.
جو بایدن این قانون را بدون حضور خبرنگاران و مراسمی رسمی امضا کرد. کاخ سفید ویدئو کوتاهی از امضای این قانون منتشر کرده است.
کاخ سفید همچنین در بیانیهای از تلاشهای کوین مککارتی و دیگر رهبران جمهوریخواه و دموکرات در کنگره برای حصول این توافق تشکر کرده است.
جو بایدن روز گذشته در سخنرانی در این باره گفت، حیاتی بود که به توافقی دست یابیم. این خبر خوبی برای مردم آمریکا است.
مجلس نمایندگان آمریکا که اکثریت آن در اختیار جمهوریخواهان است، طرح افزایش سقف بدهی دولت فدرال را با ۳۱۴ رای موافق در مقابل ۱۱۷ رای مخالف تصویب کرد.
مجلس سنا٬ که اکثریت آن در اختیار دموکراتها است، نیز جمعه با ۶۳ رای موافق در مقابل ۳۶ رای مخالف این طرح را تصویب کرد.
«سقف بدهی» میزان حداکثر پولی را که دولت فدرال ایالات متحده میتواند از طریق انتشار و فروش اوراق قرضه دولتی قرض کند، مشخص میکند. در صورتی که دولت نمیتوانست این سقف را افزایش دهد بیپول شده و قادر به پرداخت حقوق کارکنان و کارمندان خود و همچنین هزینههای تامین اجتماعی نبود.
«محدودیت توزیع بنزین سوپر» در مناطق گرمسیر ایران

رئیس کانون انجمنهای صنفی جایگاهداران سوخت از محدودیت توزیع بنزین سوپر در برخی شهرستانهای کشور خبر داد و تأکید کرد ایران کلا دچار «ناترازی بنزین» شده است.
همایون صالحی روز شنبه ۱۳ خرداد به ایلنا گفت اکنون مصرف بنزین افزایش پیدا کرده و نسبت به تولید، ناترازی رخ داده است.
او تأکید کرد: «ما بارها اعلام کردهایم که کسری بنزین بخصوص در استانهای گرمسیر بالا است، همچنین اعلام کردیم که باید این چالش برطرف شود.»
رئیس کانون انجمنهای صنفی جایگاهداران سوخت کشور، کسری بنزین در جایگاهها بهویژه در مناطق گرمسیر را ناشی از «کیفیت فرآوردههایی» دانست که تحویل جایگاهدار میشود.
آقای صالحی تصریح کرده به دلیل «تصمیمات شتابزده» مسئولان، «بار گرفتاری به مردم و جایگاهدار» منتقل شده است.
بر اساس یک سند محرمانه وزارت نفت که ابتدای سال جاری رادیو فردا به نسخهای از آن دست یافت، ایران از ابتدای تابستان پارسال با کسری بنزین مواجه است.
همچنین، ایران تا پایان دیماه سال گذشته حدود ۴۵۰ میلیون لیتر، معادل یک سوم از ذخایر استراتژیک بنزین خود را وارد بازار کرده و تنها کمتر از ۱۰ روز ذخایر استراتژیک برای تامین بنزین کشور در وضعیت بحرانی از کار افتادن همه پالایشگاهها باقی مانده است.
سند دیگری که اخیرا افشا شد، نشان میدهد ذخیره استراتژیک بنزین ایران در اسفند ماه تنها کفاف «پنج» روز مصرف داخلی را میکند.
بر اساس این سند محرمانه، نماینده «پلیس امنیت اقتصادی» نیروی انتظامی، علت رشد چشمگیر مصرف بنزین را مربوط به «مصرف نامتعارف خودروهای داخلی» دانسته است.
سند محرمانه وزارت نفت که نسخهای از آن به دست رادیو فردا رسیده، همچنین نشان میدهد بخش اعظم بنزین تولیدی ایران «غیراستاندارد» است.
آقای صالحی نیز به ایلنا گفته است برای کنترل افزایش مصرف باید ابتدا سراغ خودروها برویم: «چهار دهه است که دائم تکرار میشود که مصرف سوخت در خودروهای ایرانی بالا و حتی به ۱۲ لیتر در ۱۰۰ کیلومتر پیمایش هم میرسد در حالی که استاندارد جهانی حداکثر ۵ لیتر در هر ۱۰۰ کیلومتر است، بنابراین اولین راهکار برای کنترل مصرف، اصلاح این موضوع است».
رئیس کانون انجمنهای صنفی جایگاهداران سوخت گفته است با بهبود اوضاع ۲۴ میلیون خودرویی که در جادهها تردد میکنند، مصرف بنزین تا نصف کاهش پیدا میکند.
ایران فروردین امسال برای اولین بار از سال ۱۳۹۶ دوباره واردات بنزین را از سر گرفت و بنابر گزارش خبرگزاری رویترز، ۳۰ هزار تن بنزین و گازوئیل از روسیه وارد کرد.
در پی انتشار گزارش رویترز، احمد معروفخانی رئیس اتحادیه صادرکنندگان نفت ایران ۲۷ فروردین گفت «هر تن محصولات نفتی روسیه را ۱۵۰ دلار گرانتر از قیمتهای جهانی وارد میکنیم.»
با استفاده از گزارشهای ایلنا، گزارشهای پیشین رادیو فردا. د.خ
پسر معمر قذافی در اعتراض به بازداشت «بدون محاکمه» در لبنان اعتصاب غذا کرد

هانیبال قذافی که از هفت سال پیش در لبنان زندانی است، به گفته یکی از وکلایش از روز شنبه ۱۳ خرداد دست به اعتصاب غذا زد.
این وکیل میگوید که فرزند معمر قذافی، دیکتاتور سابق لیبی، در اعتراض به بازداشت طولانیمدت خود در لبنان که بدون برگزاری محاکمه ادامه یافته، اعتصاب غذا را آغاز کرده است.
هانیبال قذافی در سال ۲۰۱۵ توسط گروههای لبنانی شبهنظامی همسو با حکومت ایران از سوریه ربوده شد. آنها میخواستند از او اطلاعاتی درباره امام موسی صدر، روحانی شیعه مفقود شده در لیبی بگیرند.
آقای قذافی به عنوان پناهنده سیاسی در سوریه اقامت داشت و بعد از ربوده شدن، به دست مقامهای دولتی لبنان افتاد که او را بدون محاکمه زندانی کردند.
پل رامونز، وکیل هانیبال قذافی به خبرگزاری آسوشیتدپرس گفت که موکلش از صبح روز شنبه اعتصاب غذا را آغاز کرده و در این مسیر «جدی است و تا انتها آن را ادامه میدهد».
این وکیل گفت موکلش به دلیل سالها حبس بودن در سلولی کوچک بدون دسترسی به حرکت یا ورزش، دچار کمردرد شده است.
همچنین هانیبال قذافی بیانیهای درباره وضعیت خود منتشر کرده است و نوشته: «چطور ممکن است یک زندانی سیاسی، اینهمه سال بدون محاکمه زندانی شود؟»
او با اشاره به اعتصاب غذای خود اضافه کرده «کسانی که با من ناعادلانه رفتار کردهاند» مسئول نتیجه این اعتصاب خواهند بود.
در این بیانیه آمده است: «وقتش رسیده که قانون از دست سیاستمداران آزاد شود.»
مفقود شدن امام موسی صدر، روحانی مشهور شیعه در سال ۱۳۵۷، همچنان در لبنان محل اختلاف است.
خانواده این روحانی که در لبنان جنبش امل را تاسیس کرد، معتقدند که او شاید هنوز در لیبی زنده باشد، هرچند که اغلب مقامهای لبنانیها به این نتیجه رسیدهاند که او جان باخته است.
خانواده امام موسی صدر سال ۱۳۹۴ از هانیبال قذافی در رابطه با مفقود شدن این روحانی شیعه شکایت کرده بودند.
اعتراض استقلال به محرومیت ساپینتو؛ «با صورت رنگشده بروید استادیوم بوق بزنید»

کمیته انضباطی فدراسیون فوتبال ایران، سرمربی استقلال را به دلیل حوادثی که در شهرآورد تهران رخ داد، چهار ماه از همراهی این تیم محروم کرد.
بر اساس گزارش منتشر شده در وبسایت فدراسیون، «بدرفتاری نسبت به مسئولان مسابقه، تحریک تماشاگران، گزارش مقامات بازی، رفتار ساپینتو پس از اخراج و همچنین سوابق تخلفات انضباطی او» از دلایل این محرومیت سنگین است.
فصل فوتبالی در ایران به پایان رسیده و محرومیت سرمربی پرتغالی، از آغاز فصل آینده محاسبه خواهد شد. او همچنین به پرداخت جریمه نقدی معادل ۱۰ درصد قراردادش محکوم شده است.
با توجه به اظهارات سرپرست مدیرعاملی استقلال درباره توقعات ساپینتو، احتمال ادامه فعالیت او در ایران ناچیز است.
استقلال در صد و یکمین دقیقه از صد و یکمین شهرآورد جنجالی تهران، به گل تساوی رسید تا بازی به وقت اضافه بکشد.
در چنین مواقعی، برتری روانی با تیمی است که توانسته به بازی برگردد. اما وقایعی دور از انتظار برای هواداران استقلال، روی پیست دوومیدانی ورزشگاه رخ داد. بازیکنانی که تلاششان به ثمر نشسته بود نیز به تماشا ایستاده بودند.
مشاجره ریکاردو ساپینتو با کادر داوری، به چند ثانیه ختم نشد. نیمکتنشینان استقلال نمیتوانستند او را آرام کنند.
ساپینتو پس از دریافت قرمز و هنگام خروم از زمین با تماشاگران زیر جایگاه درگیر شد. هواداران پرسپولیس به طرفش بطری پرت میکردند. او نیز همان بطریها را به سمتشان برمیگرداند.
پس از پایان مسابقه و قهرمانی سرخپوشان، برخی پیشکسوتان استقلال عدم خویشتنداری ساپینتو را از دلایل شکست این تیم عنوان کردند.
بسیاری از هواداران نیز در شبکههای اجتماعی دیدگاهی مشابه را بیان کردند. عدهای هم معتقد بودند رفتار و تصمیمات تیم داوری، محرک رفتار ساپینتو بوده است.
حالا فدراسیون فوتبال با صدور احکام سنگین جریمه و محرومیت، تاکید کرده است که مبلغ جریمه، از قرارداد فصل ۱۴۰۱ -۱۴۰۲ ثبت شده در سازمان لیگ، به نرخ رسمی بانک مرکزی جمهوری اسلامی است.
باشگاه استقلال: داوران با صورت رنگ شده بوق بزنند
ساعتی پس از صدور رأی جریمه و محرومیت ریگاردو ساپینتو، استقلال در بیانیهای شدیداللحن، اعلام کرد «موضوع را در هر نهاد داخلی و خارجی که لازم باشد»، پیگیری میکند.
این باشگاه، درخواست سرمربی و سرپرست پرسپولیس را دلیل اخراج ساپینتو عنوان کرده و پرسیده: «آیا محرومیت ساپینتو، با گزارش داوری که در جشن قهرمانی رقیب شرکت میکند و با لبخند به سرمربی و سرپرستشان تبریک میگوید، اتخاذ شده است؟»
در این رابطه، کمیته انضباطی، حسن ظهیری از اعضای تیم داوری را که در جشن قهرمانی پرسپولیس شرکت کرده بود از فعالیتهای داوری معلق کرده است.
کمک داور دوم در حال گررفتن عکس از جشن قهرمانی پرسپولیس بود. فدراسیون، این اقدام ظهیری را '«نقض اصول کلی رفتار» توصیف کرده است. او پیش از صدور حکم، ۲۹ خرداد باید در کمیته انضباطی حاضر شود.
در بیانیه استقلال آمده است: «گل لحظههای آخر، کام برخی را تلخ کرد که نگران از دست دادن حضور در جشن قهرمانی تیم محبوبشان بودند. گزارش را آنهایی نوشتهاند که به اعتراض نیمکتنشینان حریف، گفتند چشم. گزارش دروغ یک داورنما، عادلانه نیست.»
این باشگاه مدعی شده که خداداد افشاریان، رئیس کمیته داوران، پیشتر گفته است «یک پنالتی طلب فلان تیم» و بعد از بازی برگشت لیگ برتر هم گفته که «اگر بگویم پنالتی استقلال درست بود، رقیب ناراحت میشود».
استقلال در بیانیه رسمی خود از داورانی که آنها را به «جانبداری» متهم کرده است، خواسته تا «لباس داوری را از تن خارج کنند، پیراهن تیم محبوبشان را بپوشند. با صورتهای رنگ شده به استادیوم بروند و بوق بزنند».
رئیس پارک ملی کرخه: از ابتدای امسال ۲۶ هکتار از مساحت پارک در آتش سوخته است

رئیس پارک ملی کرخه میگوید از «ابتدای امسال» تا کنون هفت مورد آتشسوزی در این پارک اتفاق افتاده و با آغاز فصل گرما، بروز حریق در پارک ملی کرخه به شکل «روزانه» در حال وقوع است.
محمد الوندی روز شنبه ۱۳ خرداد در جمع خبرنگاران گفت که در دو ماهونیم گذشته بین ۲۵ تا ۲۶ هکتار از مساحت این پارک در آتش سوخته است. این رقمی است که خبرگزاری ایسنا به نقل از آقای الوندی گزارش داده است.
دیگر رسانههای حکومتی ایران از جمله خبرگزاری فارس، نزدیک به سپاه پاسداران و ایرنا، مساحت زمینهای سوخته را به نقل از رئیس پارک ملی کرخه «حدود ۳۰ هکتار» اعلام کردهاند. بر اساس گزارش این دو رسانه، هفت مورد آتشسوزی در یک ماه اخیر اتفاق افتاده است.
آقای الوندی در عین حال افزوده با توجه به تراکم پوشش گیاهی در جنگل، بروز آتشسوزیهای اخیر باعث شده دستکم «در هر یک متر مربع مساحت، یک درخت یا نهال» از بین برود.
او در تکمیل اظهارات خود، دلیل اصلی این آتشسوزیها را آتشزدن «کاه و کُلَش توسط کشاورزان» و سرایت حریق از مزارع کشاورزی به جنگل عنوان کرد.
سال ۱۳۹۶ پرحادثهترین سال در تاریخ این پارک ملی بود؛ بهطوری که در فصل برداشت محصولات کشاورزی، بیش از یکسوم از مساحت این جنگلها طعمه آتش شد.
پارک ملی کرخه پس از یافتن آخرین بازماندههای گوزن زرد در دهه ۱۳۳۰ به پارک وحش و در سال ۱۳۴۹ به منطقه حفاظت شده تبدیل شد و در سال ۱۳۸۹ به پارک ملی ارتقا یافت.
جنگلهای کرخه و دز آخرین بازمانده جنگلهای نیمهگرمسیری دنیا هستند که در گذشته از سوریه تا ایران وسعت داشتهاند.
بنابر اعلام رئیس پارک ملی کرخه، از آن جایی که هنوز فصل برداشت محصول از اراضی کشاورزی فرا نرسیده و برخی از کشاورزان هنوز زمینهای خود را برای کشاورزی آماده نکردهاند، تا ۲۰ روز آینده آتشسوزی جنگلهای کرخه ادامه خواهد داشت و حتی بیش از گذشته، احتمال آتشسوزی در این مناطق وجود دارد.
مرضیه برومند از تلاش وزارت ارشاد برای تغییر اساسنامه و «کنترل» خانه سینما خبر داد

مدیرعامل خانه سینما با اشاره به مشکلات در مسیر تغییر اساسنامه این نهاد صنفی، اعلام کرد که وزارت فرهنگ و ارشاد جمهوری اسلامی تلاش میکند خانه سینما را «تحت کنترل» خود درآورد.
مرضیه برومند که ۱۳ اسفند پارسال مدیرعامل خانه سینما شد، به خبرگزاری ایلنا گفت قرار بود اساسنامهای «بسیار کامل و جامع» نوشته شود و گروهی هفت نفره برای نگارش آن مشغول به کار شدند.
به گفته خانم برومند، اما «مشکلاتی پدید آمد» که باعث شد این کار ناتمام بماند و اساسنامه دوباره دچار «تحول» شد.
او به صراحت گفته است وزارت ارشاد میخواهد اساسنامه خانه سینما به شکلی نوشته شود که «همهچیز تحت کنترل آنها» باشد اما مدیران خانه سینما معتقدند این یک نهاد صنفی است و باید به استقلال برسد.
مدیرعامل خانه سینما همچنین خواستار تشکیل «نظام سازمان سینمایی» مشابه نظام مهندسی و نظام پزشکی شد و افزود تا زمانی که این اتفاق رخ دهد، صنفهای سینمایی در ثبت وزارت کار باقی میمانند.
مرضیه برومند همچنین از این که حرفۀ سینما «در هیچ نهادی تعریف نشده» انتقاد کرد و گفت به عنوان مثال سازمان تأمین اجتماعی با «مناسبات» این شغل آشنا نیست و مشکلاتی برای اعضای خانه سینما وجود دارد.
تلاش برای تغییر اساسنامه خانه سینما در دولت دوم محمود احمدینژاد باعث شد تا مسئولان وقت وزارت ارشاد این نهاد صنفی را به دلیل اقدام «غیرقانونی» تعطیل کنند.
در دولت حسن روحانی و به دنبال بازگشایی خانه سینما، صنفهای مختلف این نهاد مجبور شدند از زیرمجموعه وزارت ارشاد خارج شوند و در وزارت کار خود را ثبت کنند.
با این حال درون برخی صنفهای سینمایی اختلافهایی در این زمینه وجود دارد و به عنوان مثال، کارگردانان سینمای مستند دو صنف موازی دارند که یکی در وزارت کار ثبت شده و با عنوان انجمن صنفی کارگردانان سینمای مستند فعالیت میکند و دیگری با نام انجمن مستندسازان به کار ادامه میدهد.
عراق واردات نُه محصول کشاورزی از ایران را ممنوع کرد

سازمان توسعه تجارت ایران از ممنوعیت ورود نُه محصول کشاورزی به عراق، بزرگترین بازار محصولات کشاورزی کشور، خبر داد.
بر اساس نامۀ ارسالی این سازمان به اتاق بازرگانی تهران، عراق واردات گوجهفرنگی، سیبزمینی، خیار، پیاز، کدو، بادمجان، هندوانه، طالبی و بامیه از ایران را تا «اطلاع ثانوی» ممنوع کرده است.
رسانههای ایران روز شنبه ۱۳ خرداد به نقل از عبدالامیر ربیهاوی، رایزن بازرگانی جمهوری اسلامی در بغداد، گزارش دادند که ابلاغیه ممنوعیت واردات این ۹ محصول را دفتر فؤاد حسین، معاون نخستوزیر عراق، صادر کرده است.
در نامۀ سازمان توسعه تجارت ایران همچنین آمده است که این تصمیم، مصوبه شورای وزیران اقتصاد عراق بوده که به پیشنهاد وزارت کشاورزی این کشور و به دلیل «فراوانی تولید داخلی» گرفته شده است.
آمارهای گمرکی نشان میدهد که ایران ۹۰ درصد از محصولات کشاورزی خود را به کشورهای همسایه صادر میکند که یک سوم از این میزان، راهی عراق میشود.
عراق که طی سالهای اخیر، مشتری بیش از سه میلیون تُن محصولات کشاورزی ایران بهطور سالانه بود، بارها واردات محصولات کشاورزی از کشور را به دلایل مختلف، از جمله غیراستاندارد بودن و وجود آفات و بیماریهای مختلف در محصولات ارسالی از ایران ممنوع کرده است.
عراق همچنین بعد از چین و امارات متحده عربی، بزرگترین مقصد صادرات کالاهای ایرانی است.
با استفاده از گزارشهای خبری ایلنا، گمرک ایران، سازمان توسعه تجارت و رادیو فردا/د.خ/آ.ت.
سه سرباز اسرائیلی در درگیری در نزدیکی مرز مصر جان باختند

ارتش اسرائیل روز شنبه، ۱۳ خرداد، اعلام کرد که سه سرباز اسرائیلی در درگیریهای مسلحانهای در نزدیکی مرز با مصر کشته شدند.
یکی از سربازان کشته شده زنی جوان بود که همراه با یک نظامی دیگر در دم کشته شد. سرباز سوم پس از جراحت شدید، جان داد. یک سرباز دیگر نیز زخمی شده است.
نظامیان عضو لشکر ۸۰ ارتش اسرائیل بودند که مسئول رصد مرزی در جنوب اسرائیل است. درگیری در نزدیکی گذرگاه «نیتسانا» رخ داد.
رسانههای اسرائیل ابتدا وقوع درگیریها را پس از عملیات نظامیان اسرائیلی در ساعات جمعه شب در تقابل با باندهای مرتبط با قاچاق مواد مخدر در نقاط مرزی اعلام کردند اما ارتش اسرائیل از وجود «خرابکاری که وارد خاک اسرائیل شده و اقدام به شلیک کرد» خبر دادند.
به نوشته یدیعوت آحرونوت، «یک خرابکار مصری» که اونیفورم نظامیان مصر را به تن داشت، کشته شده است. درستی این امر تأیید نشده و از واکنش احتمالی مصر به آن هنوز خبری منتشر نشده است.
رسانه العربیه از قاهره گزارش داد که نیروهای امنیتی مصری با همتایان اسرائیلی خود اقدام به هماهنگی کردهاند.
بالگردهای اسرائیلی با اهداف شناسایی در طول روز شنبه بر فراز نقاط مرزی با مصر در پرواز بودند.
در پی این تحولات، یوآو گالانت، وزیر دفاع و ژنرال هرتسی هالوی، رئیس ستاد کل ارتش، برای بررسی وضعیت در مرز با مصر یک نشست اضطراری برگزار کرده و با بنیامین نتانیاهو، نخست وزیر در تماس بودند.
مرزهای اسرائیل و مصر، دو کشوری که از ۴۵ سال پیش رابطه کامل سیاسی دارند، عمدتا آرام، و وقوع تنش در آن، امری کمسابقه است.
با این حال، ارتش اسرائیل برای مقابله با احتمال ورود نیروهایی از آن سوی مرز که بخواهند به باریکه فلسطینینشین غزه بروند، همواره تدابیر سنگین مرزی را اجرا میکند.
هشدار جمهوری آذربایجان به شهروندان خود درباره سفر به ایران

وزارت خارجه جمهوری آذربایجان با انتشار بیانیهای از شهروندان خود خواست از سفرهای غیرضروری به ایران خودداری کنند.
در این بیانیه همچنین به آندسته از اتباع جمهوری آذربایجان که در حال حاضر در ایران به سر میبرند، توصیه شده اصول امنیتی و «نهایت احتیاط» را رعایت کنند.
وزارت خارجه جمهوری آذربایجان به «حمله تروریستی» به سفارت این کشور در تهران که در ژانویه سال جاری رخ داد، اشاره و تأکید کرده که با توجه به این حمله و شرایط «بیثبات» ایران، اتباع این کشور بهتر است به ایران سفر نکنند.
در این بیانیه، هویت و پست سازمانی فرد کشتهشده در این سفارتخانه نیز به این صورت عنوان شده است: اورکان رضوان اوغلو اصغراف، رئیس سرویس امنیتی سفارت.
دولت جمهوری آذربایجان به دنبال این حمله سفارت خود در تهران را بست و همه دیپلماتهای خود را از تهران خارج کرد و تنها کنسولگری این کشور در تبریز فعال ماند.
جمهوری اسلامی در اردیبهشتماه امسال در اقدامی متقابل چهار دیپلمات جمهوری آذربایجان را اخراج کرد.
پیشتر جمهوری آذربایجان در اواسط فروردین چهار دیپلمات ایرانی را به عنوان «عنصر نامطلوب» اخراج کرده بود.
خبرگزاری دولت ایران٬ ایرنا نیز٬ روز پنجشنبه ۱۱ خرداد به نقل از یک منبع آگاه از بسته شدن «دفتر رایزنی فرهنگی ایران در باکو» و اخراج رایزن فرهنگی ایران از جمهوری آذربایجان به دلیل «اختلافات اخیر» خبر داده است.
پیش از این حمله نیز نزدیکی جمهوری آذربایجان و اسرائیل از سوی مقامهای جمهوری اسلامی مورد انتقاد قرار گرفته و موجب تنش لفظی میان مقامهای دو کشور شده بود.
جمهوری آذربایجان پس از ۳۰ سال رابطه رسمی با اسرائیل، با کنار گذاشتن ملاحظات پیشین خود، روز نهم فروردین امسال در جریان اولین سفر یک وزیر خارجه این کشور به اسرائیل، سفارت خود را در تلآویو افتتاح کرد.
الی کوهن، وزیر خارجه اسرائیل، در دیدار با همتای آذریاش در روز افتتاح سفارت گفت جمهوری اسلامی ایران تهدیدی مشترک برای حوزه دو کشور، در خاورمیانه و در قفقاز است و دو دولت «درک مشترکی از تهدیدهای ناشی از ایران دارند».
نمایندگان مجلس شورای اسلامی ایران در واکنش،در بیانیهای همتایان خود در پارلمان جمهوری آذربایجان را فراخواندند تا علیه اقدام حکومت باکو در خصوص گشایش سفارت در تلآویو «موضع بگیرند».
در بیانیه مجلس ایران آمده بود که برقراری سفارت در اسرائیل برای جمهوری آذربایجان «تبعات منفی سیاسی زیادی» خواهد داشت.
با استفاده از گزارشهای وبسایت وزارت خارجه جمهوری آذربایجان و رادیوفردا/ ب. ب./ ف. دو.
قطعی برق و حریق گسترده در پی افزایش کمسابقه دمای هوا در اسرائیل

قطعی برق در اسرائیل همراه با آتشسوزیهای وسیع ناشی از گرمای شدید روز شنبه، ۱۳ خرداد، نیز ادامه یافته است.
به گزارش رسانههای اسرائیل، در پی افزایش نسبتا خارج از عرف دمای هوا در این فصل از سال همراه با گردوغبار کمسابقه، خاموشیهای برق در بخشهای مختلفی از اسرائیل، شامل تلآویو، از روز جمعه گسترش یافت.
دمای هوا روز شنبه در بسیاری از نقاط بالاتر از ۴۰ درجه ثبت شده و موج گرد و غبار همچنان سراسر این کشور را دربرگرفته است.
هرچند اسرائیل در فصل تابستان گاه دمای بالاتر از ۵۰ درجه را نیز تجربه میکند، امسال گرمای شدید از میانه خردادماه آغاز شده است.
دمای هوا روز جمعه در نقاط مرکزی مانند تلآویو ۴۳ درجه، در مرز غزه ۴۴ و در بقاع اردن ۴۵ درجه بود که به دستکم ۲۲۰ مورد حریق در جنگلها و مراتع منجر شد.
توفان شن و گردوخاک کشورهای همسایه از جمله مصر را نیز دربرگرفته و پیاپی امواج بلند خاک را به همراه آورده است.
مسئولان سازمان برق اسرائیل گفتهاند خاموشیهای گسترده روزهای جمعه و شنبه، نشانه اولیه از وضعیتی است که در تابستان پیش رو رخ خواهد داد.
بهنوشته جروزالم پست، در بامداد شنبه هنوز دستکم ۳۰۰ هزار خانوار بدون برق، گرمای شدید را تحمل میکنند.
همزمان صفحات خورشیدی در نیروگاههای برق با لایههای ضخیم از گردوغبار پوشیده شده و این به نقص فنی منجر شده است.
وزارت انرژی سازمان برق را متهم کرده که از تأمین برق مورد نیاز برای شرایط سخت آبوهوایی عاجز مانده است.
در پاسخ، سازمان برق از وزارت انرژی خواسته است از اتهام زدن دست کشیده و به فکر راهکار باشد.
این سازمان تأیید کرده که خاموشیها را عامدانه و به دلیل نبود برق کافی انجام داده، اما بهنوبه خود شرکتی دیگر به نام «نوگا» را که در تأمین برق مشارکت دارد، متهم کرده که نتوانسته برای تقاضای بیشتر برق با نزدیک شدن موج گرما برنامهریزی کند.
شرکت «نوگا» در پاسخ خود گفته که درخواستهایش برای تأمین نیروگاههای زغال سنگ در شهرهای اشکلون و خادرا از سوی دولت رد شده بود.
در همین حال ییسرائل کاتز، وزیر انرژی اسرائیل، دولت پیشین به نخست وزیری یائیرلاپید و نفتالی بنت را متهم کرده که تدارکات کافی برای تأمین برق انجام نداده و کار را به قطعی برق کشانده است، اما افزود دولت نتانیاهو دستاندرکار جبران مافات «بحران عمیق برق» است.
دادبان: محمود مهرابی برای فعالیت در فضای مجازی به افساد فیالارض متهم شد

حساب کاربری «دادبان» در توئیتر که به بازداشتشدگان و کنشگران مشاوره و آموزش حقوقی میدهد، از محکوم شدن محمود مهرابی، معترضی خبر داده است که در فضای مجازی فعالیت میکرد و هماکنون در زندان دستگرد اصفهان زندانی است. او به «افساد فیالارض» محکوم شده است.
محمود مهرابی پیشتر در ۱۲ بهمن ۱۴۰۱ بازداشت شده بود و خانواده او تا یک ماه از وضعیت وی و محل نگهداریاش بیاطلاع بودند.
این زندانی سیاسی روز چهارم فروردین سال ۱۴۰۲ به قید وثیقه آزاد شد، اما پس از چند ساعت، بار دیگر با حمله ماموران اطلاعات سپاه اصفهان به منزل پدریاش در مبارکه اصفهان بازداشت شد.
دادبان در یک خبر اختصاصی نوشته که آقای مهرابی «پس از گذشت چهار ماه حبس در بند اطلاعات سپاه در زندان دستگرد اصفهان، همچنان از دسترسی به وکیل محروم مانده و وضعیت جسمانیاش نیز به دلیل آسیبهای وارده از شکنجه و آزار و اذیت بازجویان بسیار نامساعد است.»
بر اساس این گزارش، محمود مهرابی «در اثر ضرب و شتم و شکنجه طولانی دچار پارگی فتق شده و مقامات قضایی به ویژه بازپرس شعبه دوم دادسرای مبارکه نیز به طور کاملا غیرقانونی در اثر فشار اطلاعات سپاه از دسترسی او به خدمات درمانی جلوگیری میکنند.»
یک منبع آگاه درباره پرونده محمود مهرابی به دادبان گفت: «اطلاعات سپاه اقدام به پروندهسازی گستردهای علیه محمود مهرابی کرده است و حدود ۵۰ نفر شاکی خصوصی، عموما از افراد پرنفوذ شهر، وارد پرونده شدهاند، در صورتی که محمود فقط یک معترض در فضای مجازی است.»
به گفته این منبع آگاه، این جوان «در بند زندانیان خطرناک زندان دستگرد اصفهان نگهداری میشود و امنیت وی به شدت درخطر است.»
قوه قضائیه جمهوری اسلامی از زمان آغاز اعتراضات شهریور سال ۱۴۰۱ که پس از مرگ مهسا امینی آغاز شد، شماری از بازداشتشدگان را با اتهاماتی چون «محاربه» و «افساد فیالارض» محاکمه کرده است.
جمهوری اسلامی به تازگی سه متهم پرونده موسوم به «خانه اصفهان» را نیز با وجود ایرادات حقوقی وارده به پروندههای آنها با اتهامات مشابهی اعدام کرد.
با آن که این اعدامها با واکنشهای گسترده داخلی و خارجی مواجه شده، رئیس قوه قضائیه ایران بارها به صراحت از اجرای این احکام دفاع کرده است.
با استفاده از گزارشهای دادبان و رادیوفردا/ ب. ب./ ف. دو.
تجمع ضد حکومتی در مهاباد در چهلمین سالگرد اعدام دستهجمعی ۵۹ جوان

جمعی از مردم مهاباد روز جمعه با وجود ممانعت نیروهای امنیتی و محاصر آرامستان این شهر، با برپایی تجمع و سردادن شعارهای ضد حکومتی و از جمله شعار «شهید نمیمیرد»، ضمن برگزاری چهلمین سالگرد اعدام دستهجمعی ۵۹ جوان و کودک این شهر در دوازدهم خرداد سال ۱۳۶۲، به اعدامشدگان ادای احترام کردند.
تصاویر ویدیویی نشان میدهد که نیروهای امنیتی و انتظامی ساعتی پیش از تجمع یادبود «چهلمین سالگرد اعدام شدگان دوازدهم خرداد مهاباد»، اقدام به محاصره «آرامستان فردوس» این شهر کرده و راههای ورود به این آرامستان را به روی مردم بستند.
پس از محاصره آرامستان و مسدود کردن راههای ورودی به آن، جمعی از مردم مهاباد در محوطهای نزدیک به «آرامستان فردوس» این شهر تجمع کرده و با در دست داشتن تصاویری از اعدامشدگان دوازدهم خرداد ۱۳۶۲ و همچنین عکسها و تصاویری از معترضان کشته شده در جریان اعتراضات زن، زندگی، آزادی کردند.
طبق ویدیوهایی منتشر شده، در جریان تجمع یادبود «چهلمین سالگرد اعدام شدگان دوازدهم خرداد مهاباد»، یکی از زنان معترض طی سخنانی گفت: «امروز در اینجا جمع شدهایم تا یاد ۵۹ شهید مهاباد را گرامی داریم.» حاضران در این تجمع در ادامه با در دست داشتن تصاویر معترضان کشتهشده شعارهایی چون «دیکتاتور از ما میترسد» و «شهید نمیمیرد» سردادند.
همزمان با تجمع مهاباد، جمعی از خانوادههای کشتهشدگان اعتراضات زن، زندگی، آزادی، نیز روز جمعه بر مزارمحمد حاجی رسولپور در در روستای آلی کند بوکان با برپایی تجمعی مراسم یادبود کشتهشدگان اعتراضات سراسری و همچنین چهلمین سالگرد اعدام دستهجمعی ۵۹ جوان و کودک مهابادی را برگزار شدند.
دستکم ۵۹ تن از جوانان و کودکان زیر هجده سال مهاباد روز دوازدهم خرداد ماه سال ۱۳۶۲ در اعدامی دستەجمعی و به طور همزمان به دست نیروهای پاسداران در زندان تبریز اعدام شدند.
مقامهای جمهوری اسلامی با گذشت چهل سال تاکنون توضیحی درباره جزئیات این اعدامها، از جمله درباره اینکه انها در کدام دادگاه و با چه اتهاماتی محاکمهشده بودند، ارائه نکردهاند. در زمان وقوع این اعدامها علیرضا شیخ عطار استاندار آذربایجان غربی را بر عهده داشت و حمیدرضا جلاییپور فرماندار شهر مهاباد بود.
فعالان حقوق بشر و فعالان کرد حمیدرضا جلاییپور، از چهرههای اصلاحطلب دو دهه اخیر، را متهم میکنند که یکی از عاملان اصلی اعدام دستهجمعی ۵۹ جوان و کودک مهابادی بوده است. جلاییپور اما فروردین سال ۱۴۰۰ طی مصاحبهای با اعتمادآنلاین، سایت خبری روزنامه اعتماد، ادعا کرد که «یک ماه بعد فهمیده» که این ۵۹ نفر در زندان تبریز اعدام شدهاند.
او همچنین گفت که شرایط در زمان اعدام دستهجمعی این ۵۹ تن «گل و بلبل نبود» و ادعا کرد که این اعدامها «در شرایطی انجام شده که در درگیریهای یکساله در جنوب آذربایجان ۵۰۰ نفر از پاسداران» کشته شده بودند.
جلاییپور افزود: «بازداشتشدگان طبق نظر سپاه و دادگاه انقلاب تکتک محاکمه شده بودند ولی فرآیند دادرسی به اطلاع خانوادهها نرسیده بود و چه بسا در میان اعدامشدگان کسانی حقشان اعدام نبود.»
در همین ارتباط روز جمعه دوازدهم خرداد ماه حساب توییتری «صدای شهریور» که اعتراضات در ایران را پوشش میدهد با اشاره به برگزاری چهلمین «سالگرد کشتار خرداد ۱۳۶۲ مهاباد» تاکید کرد که «قیام ژینا» بدون به رسمیت شناختن «جنایات» جمهوری اسلامی و «چهرههای اصلاحطلب نسبت به مردم کرد به نتیجه نخواهد رسید.»
دیدار وزرای خارجه ایران و عربستان در حاشیه نشست «بریکس» در آفریقای جنوبی

وزیر خارجه عربستان سعودی، در حاشیه اجلاس «بریکس» در شهر کیپتاون آفریقای جنوبی با همتای ایرانی خود دیدار کرد. این دومین دیدار این دو از فرودین ماه سال جاری تاکنون است.
به گزارش خبرگزاری رسمی عربستان، فیصل بن فرحان و حسین امیرعبداللهیان در خصوص اقدامات بعدی برای اجرای توافق اخیر میان تهران و ریاض که با میانجیگری پکن برای عادی سازی روابط بین دوکشور حاصل شد٬ رایزنی کردند.
طبق این گزارش، وزاری خارجه عربستان سعود و ایران در پایان این دیدار بر لزوم تمرکز بر اهداف مشترک در راستای همکاریهای دوجانبه به طوری که دستیابی به صلح و امنیت بین المللی را تضمین کند، تاکید کردند.
وزرای خارجه ایران و عربستان سعودی برای شرکت در نشست کشورهای دوست «بریکس»، به آفریقای جنوبی سفر کردند. «بریکس» متشکل از هند، برزیل، روسیه، آرژانتین و آفریقای جنوبی، پنج کشور نوظهور اقتصادی، است.
ایرنا خبرگزاری دولت ایران نیز میگوید: وزیر خارجه عربستان در این دیدار گفت که «در پاسخ به دعوت به عمل آمده، بهزودی به تهران سفر خواهد کرد .»
جمهوری اسلامی ایران پیشتر اعلام کرده که سفارتخانههای دو کشور تا روز ۱۹ اردیبهشت بازگشایی خواهد شد همانطور که در توافق امضا شده میان علی شمخانی، دبیر شورای عالی امنیت ملی جمهوری اسلامی با همتای سعودی او، مساعد بنمحمد العیبان، در روز ۱۹ اسفند تأکید شده بود که سفارتخانهها و کنسولگریهای دو کشور تا دو ماه بعد بازگشایی میشوند.
فیصل بن فرحان و حسین امیرعبداللهیان به دنبال این توافق دیپلماتیک در ۱۷ فرودین در پکن دیدار کردند.
روابط دیپلماتیک ایران و عربستان سعودی از دی ۱۳۹۴ به دنبال حمله شماری از هواداران جمهوری اسلامی به اماکن دیپلماتیک عربستان در تهران و مشهد قطع شده بود.
این حمله متعاقب اعدام شیخ نمرباقر النمر و شمار دیگری از شیعیان سعودی صورت گرفت و برخی گزارشها حمایت از آن دارد که گذاشتن اسم شیخ نمر بر خیابانی در مشهد که کنسولگری عربستان سعودی در آن قرار دارد مشکلاتی را در بازگشایی این مکان دیپلماتیک به وجود آورده بود.
اما سخنگوی وزارت خارجه ایران پیشتر در مورد این «مشکل فنی» گفته بود که روند اجرای توافقات «به خوبی» پیش میرود و طرفین به «برخی گمانهزنیهای رسانهای» توجهی ندارند.
رسانههای رسمی ایران در اواخر فروردین ماه سال جاری گزارش داده بودند که تابلوی خیابان نمر از خیابان محل کنسولگری سعودی در مشهد پایین کشیده شده و این اقدام نتیجه یک مصوبه شورای شهر مشهد بوده است.