لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
جمعه ۲۳ خرداد ۱۴۰۴ تهران ۱۳:۵۲

ملا عمر، رهبر متوفی طالبان نزدیک پایگاه نظامی آمریکا زندگی می‌کرد


گفته می‌شود، ملاعمر در سال ۲۰۱۳ بر اثر بیماری درگذشت.
گفته می‌شود، ملاعمر در سال ۲۰۱۳ بر اثر بیماری درگذشت.

بته دام، روزنامه نگار و نویسنده هلندی در کتاب جدیدش با عنوان «در جستجوی یک دشمن» (جستجو برای یک دشمن) می گوید ملا محمد عمر رهبر فراری گروه طالبان بر خلاف تصور دولت‌های آمریکا و افغانستان هیچگاه در پاکستان پنهان نشده بود و سالها در نزدیکی یک پایگاه نظامی آمریکا در جنوب افغانستان زندگی می کرد.

خانم دام برای نوشتن کتاب زندگینامه ملا محمد عمر که ماه گذشته در هلند منتشر شد پنج سال تحقیق کرده و با تعدادی از اعضای طالبان مصاحبه کرده است.

چکیده‌ای از این کتاب توسط پژوهشکده زومیا در آمریکا به زبان انگلیسی منتشر شده است.

گروه طالبان از سال ۱۹۹۶ تا زمان سرنگون شدن حکومت آن در نتيجه اشغال کشور توسط آمریکا در سال ۲۰۰۱ بر افغانستان حکومت می کرد و از آن زمان تاکنون شورش مسلحانه علیه حکومت مرکزی افغانستان را ادامه داده است.

پس از حملات تروریستی به شهرهای آمریکا در سپتامبر ۲۰۰۱ که بر اثر آن بیش از سه هزار نفر کشته شدند دولت آمریکا برای یافتن یا کشتن ملا محمد عمر ۱۰ میلیون دلار جایزه تعیین کرد.

بته دام در این کتاب می گوید ملاعمر تا سال ۲۰۰۴ که آمریکا پایگاه خود در لغمان را احداث کرد در قلات، مرکز ولایت زابل زندگی می کرد که با پای پیاده چند دقیقه از این پایگاه فاصله دارد.

به گفته او، پس از آن ملاعمر به ناحیه (ولسوالی) شینکی نقل مکان کرد و پس از مدت کوتاهی نیروهای آمریکایی یک پایگاه دیگر به نام ولوراین در ۵ کیلومتری شینکی احداث کردند.

در اوج جنگ افغانستان پایگاه ولوراین محل استقرار بیش از هزار نفر از نیروهای آمریکایی و ناتو بود ولی به گفته بته دام ملاعمر تغییر مکان نداد.

ملا عمر نمی‌توانست از مخفیگاه خود فعالیت‌های گروه طالبان را رهبری کند ولی گفته می شود که او تاسیس دفتر این گروه در قطر را تایید کرده است. گفتگوهای آمریکا با این گروه با هدف پایان دادن به جنگ ۱۷ ساله در افغانستان در قطر برگزار می شود.

بته دام توانسته با جبار عمری، محافظ رهبر متوفی طالبان در دوران زندگی مخفی او گفتگو کند.

جبار عمری که اکنون در بازداشت اداره امنیت افغانستان است گفت ملاعمر در ۲۳ آوریل ۲۰۱۳ بر اثر بیماری درگذشت.

هارون چاخانسوزی یک سخنگوی اشرف غنی رییس جمهور افغانستان مطالب مطرح شده در این کتاب را «قویا رد کرد» و در توئیتر نوشت:«ما مدارک کافی و معتبری داریم که نشان می دهد او در پاکستان زندگی و فوت کرده است.»

در سال ۲۰۱۵ پس از آنکه اداره امنیت افغانستان مرگ ملا عمر در بیمارستانی در شهر کراچی پاکستان را اعلام کرد طالبان مرگ رهبر این گروه را تایید کرد.

با استفاده از رویترز؛ ش.ر
XS
SM
MD
LG