خبرخوان
شورای شهر واشینگتن نوروز را به رسمیت شناخت

شورای شهر واشینگتن، پایتخت آمریکا، به اتفاق آرا قطعنامه به رسمیت شناختن نوروز به عنوان «رویداد فرهنگی و تاریخی» را تصویب کرد.
قطعنامه شورای شهر واشینگتن در این زمینه، روز سهشنبه، نخستین روز ماه مارس به تصویب رسید.
شورای شهر واشینگتن در این قطعنامه نوروز را «جشنی باستانی با قدمتی سه هزار ساله» معرفی کرده که در ایران، افغانستان، تاجیکستان، جمهوری آذربایجان و دیگر نقاط جهان از سوی ادیان مختلف و حتی افراد بیدین گرامی داشته میشود.
قطعنامه شورای شهر واشینگتن تاکید کرده که نوروز مراسمی است که فارغ از نژاد و قومیت و مذهب پاس داشته میشود.
نیکی اخوان، استاد دانشگاه کاتولیک در واشینگتن که یکی از پیشنهاددهندگان قطعنامه نوروز به شورای شهر واشینگتن است، این خبر را در توییتر خود منتشر کرده است.
وی ابراز امیدواری کرده که دیگر شهرها و ایالتهای آمریکا نیز این مراسم را که جزو فهرست «میراث فرهنگی بشر» سازمان ملل متحد قرار دارد، به رسمیت بشناسند.
جمعیت زیادی از ایرانیان در ایالات مختلف آمریکا زندگی میکنند و واشینگتن از جمله مناطقی است که در نوروز، شاهد جشنهای بزرگی از سوی ایرانیان است.
مهمترین خبرهای ایران و جهان
اذعان یک مقام محیط زیست ایران به خطا درباره توله یوزهای تلفشده

یک مقام سازمان حفاظت از محیط زیست ایران با اشاره به تلف شدن دو توله یوز آسیایی در پارک ملی و پناهگاه حیات وحش توران اذعان داشت که این سازمان دچار خطاهایی شده است.
حسن اکبری، معاون محیط زیست طبیعی و تنوع زیستی سازمان حفاظت از محیط زیست، دلیل این خطاها را «نداشتن تجربه لازم و متخصص نگهدارنده یوزپلنگ» عنوان کرد و گفت: «پیش بینی سزارین ایران داده نمیشد.»
ایران نام یوزپلنگ مادهای است که روز ۱۱ اردیبهشت در سایت مرکز تکثیر یوز ایرانی در پارک توران، استان سمنان، با عمل سزارین صحرایی سه قلو زایید. یکی از این تولهها تنها چهار روز بعد از تولد به علت «ناهنجاری و چسبندگی ریه» تلف شد. دومین توله یوز نیز روز سهشنبه ۲۷ اردیبهشت در مسیر انتقال از سمنان به بیمارستان تخصصی در تهران تلف شد.
آقای اکبری انتخاب سایت توران برای نگهداری از یوزپلنگها را «اشتباه» خواند و گفت: «اگر در زمان مدیریت حاضر قرار بود برای این سایت تکثیر تصمیمگیری شود، من هرگز این کار را نمیکردم.»
وی افزود: «انتخاب زیستگاه طبیعی برای سایت تکثیر خود به خود باعث کم توجهی و بازماندن از حفاظت از زیستگاه میشود.»
ایران یکی از آخرین زیستگاههای یوزپلنگ ایرانی یا آسیایی است و سازمان ملل متحد از سال ۲۰۰۱ یک برنامه حفاظتی برای نجات این گونه در معرض انقراض تدوین کرد.
کاهش آمار یوزپلنگ ایرانی به ۱۲ قلاده در سال ۱۴۰۰ در حالی رخ داد که شمار این گونه منحصر به فرد در اواخر دهه ۸۰ حدود صد قلاده بود.
با استفاده از گزارشهای خبرگزاری فارس و رادیو فردا؛ س.ن
کیوان صمیمی پس از مراجعه به پزشکی قانونی، «بازداشت و شبانه به زندان سمنان فرستاده شد»

وکیل کیوان صمیمی، کنشگر سیاسی و فعال مدنی، میگوید که موکلش پس از مراجعه به پزشکی قانونی، بازداشت و شبانه به زندان سمنان فرستاده شد.
مصطفی نیلی روز چهارشنبه ۲۸ اردیبهشت در توئیتی نوشت: «امروز بعد از ساعت اداری از اجرای احکام دادسرای مقدس با آقای کیوان صمیمی تماس گرفتند و گفتند که برای ابلاغ نظریه پزشکی قانونی باید به آنجا مراجعه کند».
او افزود: «بعد از مراجعه و اعلام نظر پزشکی قانونی، ایشان را بازداشت و با یگانِ اعزام شبانه به زندان سمنان فرستادند».
کیوان صمیمی ۱۲ بهمن پارسال با توجه به «گزارش پزشکی قانونی» به طور موقت از زندان سمنان آزاد شده بود. مشخص نیست پزشکی قانونی به چه دلیلی گزارش خود را پس گرفته است.
این فعال مدنی ۷۳ ساله چند روز قبل از آزادی از زندان اوین به زندان سمنان تبعید شده بود. او بهدنبال این تبعید، در نامهای نوشت که مسئولان زندان با فریب و دروغ باعث «فشار روانی و قلبی زیادی» به او شدند و احتمالا دنبال «پروژهی فرسودهسازی و حتی قتل تدریجی» او هستند.
تبعید پارسال آقای صمیمی از زندان اوین به زندان سمنان پس از آن صورت گرفت که او جان باختن بکتاش آبتین، عضو کانون نویسندگان، در زندان را «قتل شبهعمد» خوانده بود.
روسیه ۸۵ دیپلمات اروپایی را اخراج کرد

با تشدید تنش بین کرملین و اتحادیه اروپا بر سر جنگ در اوکراین، مسکو روز چهارشنبه ۲۸ اردیبهشت اعلام کرد که در اقدامی تلافیجویانه ۸۵ دیپلمات فرانسوی، اسپانیایی و ایتالیایی را از روسیه اخراج میکند.
بنابر اعلام وزارت خارجه روسیه، دستور اخراج ۳۴ دیپلمات از سفارت فرانسه، ۲۷ دیپلمات از سفارت اسپانیا و ۲۴ دیپلمات هم از سفارت ایتالیا در مسکو صادر شده است.
کشورهای اروپایی از جمله سه کشور یاد شده، از آغاز تهاجم روسیه به اوکراین در ۲۴ فوریه (پنجم اسفند) صدها دیپلمات روس را اخراج کردهاند.
معاون وزیر خارجه روسیه روز پنجم اردیبهشت تایید کرد که بعد از تهاجم نظامی به اوکراین بیش از ۴۰۰ دیپلمات روس از ۲۸ کشور اخراج شدهاند.
بسیاری از کشورهای اروپایی علاوه بر تهاجم روسیه به اوکراین و کشتار غیرنظامیان اوکراینی در برخی نواحی به دست نیروهای روسی، موضوع «جاسوسی و پروپاگاندای» دیپلماتهای روسیه را دلیل اخراج آنها عنوان کردهاند؛ اتهامی که مسکو رد میکند.
روسیه پیشتر نیز به تلافی اخراج دیپلماتهای خود از کشورهای اروپایی، دهها دیپلمات لهستانی و آلمانی را ماه گذشته از سفارت این دو کشور در مسکو اخراج کرده بود.
مسکو همچنین تهدید کرده است که اقدامهای تلافیجویانه مشابهی در انتظار فنلاند، رومانی، دانمارک، سوئد، نروژ، و ژاپن خواهد بود.
ماریو دراگی، نخستوزیر ایتالیا، اطلاعیه اخیر مسکو مبنیبر اخراج دیپلماتهای سه کشور اروپایی را «اقدامی خصمانه» خواند و تاکید کرد که نباید در «مجاری دیپلماتیک» خللی وارد شود.
با استفاده از گزارش خبرگزاری رویترز و آسوشیتدپرس/ آ.ت/ ک.ر
ایران از توقیف یک کشتی حامل «۵۵۰ هزار لیتر سوخت قاچاق» خبر داد

رئیس کل دادگستری استان هرمزگان از توقیف یک فروند کشتی خارجی حامل «۵۵۰ هزار لیتر سوخت قاچاق» در آبهای خلیج فارس خبر داد.
مجتبی قهرمانی روز چهارشنبه ۲۸ اردیبهشت گفت هفت خدمه این کشتی نیز پس از دستگیری، جهت تکمیل روند تحقیقات در بازداشت به سر میبرند.
او توضیح نداد که این کشتی خارجی با پرچم چه کشوری تردد میکرد و خدمههای بازداشت شده اتباع چه کشورهایی هستند.
ارزان بودن سوخت در ایران یکی از دلایل اصلی قاچاق آن به خارج از مرزها عنوان میشود. مقامهای انتظامی و امنیتی در ماههای اخیر بر شدت مبارزه با این قاچاق افزوده و بازداشتهایی را در این زمینه چه در مرزهای خاکی و چه آبی انجام دادهاند.
ایران طی هفتههای گذشته از توقیف چند کشتی خارجی حامل سوخت قاچاق خبر داده است.
آخرین نمونه آن، توقیف یک «کشتی خارجی حامل ۲۰۰ هزار لیتر سوخت قاچاق» و بازداشت هشت خدمه آن توسط سپاه پاسداران در چهارم اردیبهشت بود. همزمان، محمد نوذری فرمانده پایگاه مستقل امام علی نیروی دریایی سپاه چابهار از توقیف «سه محموله سوخت به میزان ۱۵۰ هزار لیتر» خبر داده بود.
سپاه پاسداران روز ۲۶ فروردین نیز از توقیف یک کشتی حامل ۲۵۰ هزار لیتر سوخت قاچاق در خلیج فارس خبر داده و گفته بود که هفت خدمه این کشتی بازداشت شدهاند.
رئیس کل دادگستری هرمزگان هم روز ۲۰ فروردین اعلام کرده بود که سپاه پاسداران یک کشتی خارجی «حامل ۲۲۰ هزار لیتر سوخت قاچاق» را توقیف و ۱۱ خدمه خارجی آن را بازداشت کرده است.
با استفاده از گزارشهای خبرگزاری دانشجو و رادیو فردا/د.خ/ک.ر
آمریکا کنترل سفارت افغانستان در واشینگتن و کنسولگریهای آن کشور را در اختیار گرفت

وزارت خارجه آمریکا اعلام کرد که این کشور کنترل سفارت افغانستان در واشینگتن و دو کنسولگری آن در دو ایالت دیگر را در اختیار گرفته است.
وزارت خارجه آمریکا میگوید «تنها مسئولِ» برقراری امنیت و حفظ این دفاتر دیپلماتیک و «مبلمان، آرشیوها و اموال» این دفاتر است و تا اطلاع ثانوی اجازه ورود کسی به این اماکن را نخواهد داد.
این تصمیم پس از آن اعلام شد که وزارت خارجه آمریکا اطمینان یافت که سفارت و کنسولگریهای افغانستان در نیویورک و کالیفرنیا، به صورت رسمی فعالیت دیپلماتیک و کنسولی خود را در روز دوشنبه متوقف کردهاند.
ایالات متحده، همانند سایر کشورهای جهان، حکومت طالبان را به رسمیت نمیشناسد و با این حکومت روابط دیپلماتیک ندارد.
وزارت خارجه آمریکا میگوید افغانستان، یک کشور ثالث را به عنوان حافظ منافع اعلام نکرده است. از زمان بسته شدن سفارت آمریکا در کابل، در اواسط تابستان گذشته، قطر به عنوان حافظ منافع واشینگتن در افغانستان برگزیده شده است.
گزارشگر ویژه سازمان ملل: ۱۲۰ میلیارد دلار از داراییهای ایران بر اثر تحریمها مسدود شده است

گزارشگر ویژه سازمان ملل در امور تحریمهای یکجانبه در یک نشست خبری با خبرنگاران در تهران گفت ۱۲۰ میلیارد دلار از داراییهای ایران بر اثر تحریمها مسدود شده است.
آلِنا دوهان که سفر او به تهران با واکنشهای مختلفی روبرو شده است، روز چهارشنبه ۲۸ اردیبهشت از «تاثیر منفی» تحریمها بر زندگی مردم عادی سخن گفت.
او با انتقاد از تحریمهای آمریکا، از کشورهای مختلف خواست که «درآمدهای بلوکه شده ایران را آزاد کنند» تا به گفته خانم دوهان، «دولت ایران بتواند به تعهدات خود در زمینه حقوق بشر عمل کند».
پیشتر برخی فعالان حقوق بشر خواستار سفر او به شرط همراهی گزارشگر ویژه حقوق بشر بودند و چند تن از فعالان جامعه مدنی در ایران هم از این نماینده سازمان ملل خواسته بودند که در این سفر با آنها دیدار کند.
بر اساس گزارش رسانههای رسمی در ایران، آلِنا دوهان در نشست خبری خود گفته است که با نمایندگان دولت و همچنین جوامع مختلف از جمله بخش سلامت و دانشگاهیان و نمایندگانی از نهادهای مدنی دیدار کرده اما جزئیاتی در این زمینه منتشر نشده است.
یک روز پیش از سفر گزارشگر ویژه سازمان ملل در امور تحریمها به ایران، ۱۱ سازمان حقوق بشری با انتشار بیانیهای، جمهوری اسلامی ایران را متهم کردند که «با هدف دور کردن توجه جهانی از موارد متعدد نقض حقوق بشر در ایران» به این گزارشگر اجازه سفر به کشور را داده است.
اوجی رقابت روسیه برای تخفیف بیشتر به مشتریان نفتی ایران را تلویحا تایید کرد

وزیر نفت ایران روز چهارشنبه، ۲۸ اردیبهشت، در پاسخ به پرسش خبرنگاران در مورد خبر تلاش روسیه برای تصاحب بخشی از بازار نفت ایران از طریق دادن تخفیفهای بیشتر، این مسئله را انکار نکرد.
به گزارش خبرگزاری ایرنا، جواد اوجی در حاشیه جلسه هیئت دولت در پاسخ به این سوال گفت که «روسیه تخفیفهایی برای خریداران نفت در نظر گرفته، اما با توجه به تحریمهایی که از طرف غربیها علیه این کشور اعمال شده، پیدا کردن مشتری برای روسها زمان میبرد.»
این سخنان وزیر نفت ایران در حالی بیان میشود که ایران نیز خود تحت تحریمهای سنگین مشابهی برای صادرات نفت قرار دارد.
خبرگزاری بلومبرگ به تازگی خبر داد که ایران نفت خود را با ۲۰ دلار تخفیف ارائه میدهد، اما روسیه ۳۰ دلار برای مشتریان نفتی تخفیف میدهد.
جواد اوجی روز چهارشنبه گفت که «بازارهای جدیدی هم برای نفت ایران شناسایی شده است» اما توضیحی در مورد این بازارها و علت نیاز ایران به بازارهای جدید نداد.
مقامات ایران که طی هفتههای گذشته مدعی افزایش چشمگیر صادرات نفت به حدود ۱.۵ میلیون بشکه در روز و ورود درآمدهای نفتی به کشور شده بودند، هنوز توضیحی درباره افزایش پیاپی نرخ ارز در کشور ندادهاند.
در همین زمینه شرکت اطلاعات کالا، کپلر، که ردیابی نفتکشها را نیز انجام میدهد به رادیوفردا گفته است که میانگین صادرات روزانه نفت ایران در سال گذشته میلادی حدود ۶۶۰ هزار بشکه بود، اما در سه ماهه ابتدایی امسال به ۸۴۰ هزار بشکه و احتمالا بیشتر از این رقم رسیده، اما برآوردهای اولیه نشان میدهد که بارگیری نفت ایران در ماه گذشته به حدود ۵۷۰ هزار بشکه در روز رسیده است.
پرویز پرستویی پیام اینستاگرامی خود در دفاع از مردم معترض را حذف کرد

پرویز پرستویی، هنرپیشه سرشناس ایرانی، روز چهارشنبه پیام اینستاگرامی اخیر خود در دفاع از مردم معترض به گرانی را حذف کرد.
آقای پرستویی در این پیام که روز سهشنبه منتشر کرده بود خطاب به رهبر جمهوری اسلامی، در حمایت از مردم معترض ایران، نوشته بود: «حکم رفاه ملت را با خون بنده امضا کنید.»
این بازیگر همچنین با اشاره به موج گرانیها و اعتراضات به وضعیت اقتصادی گفته بود: «روا نیست مردم از نداری و تنگدستی در خیابانها گاز اشکآور بخورند و گلوله.»
حال این پیام اینستاگرامی بدون ذکر دلیل حذف شده است.
اما در روزهای اخیر گزارشهایی منتشر شده است حاکی از این که علاوه بر سرکوب معترضان در خیابانها، رسانهها و بهویژه روزنامهها در کشور تحت فشار قرار گرفتهاند تا از انتشار اخبار اعتراضات و گرانی خودداری کنند.
اعتراضات مردمی اخیر در ایران از نیمه اردیبهشت امسال در پی اعلام رسمی گران شدن نان و در واکنش به افزایش شدید قیمت مواد غذایی در شماری از شهرهای خوزستان زده شد، اعتراضاتی که هنوز ادامه دارد و به سایر استانها نیز گسترش یافته است.
مواجهه حکومت ایران با این اعتراضات همچون دیگر اعتراضات در سالهای گذشته بهشکل سرکوب و بازداشت شهروندان توسط نیروهای امنیتی و انتظامی است.
بازداشت ۴۰۰ معترض در ایروان در پی تشدید اعتراضات در ارمنستان

در حالی که حامیان اپوزیسیون ارمنستان به دنبال گسترش تظاهرات یکماهه ضد دولتی خود در سراسر ایروان هستند، پلیس این کشور روز چهارشنبه بیش از ۴۰۰ نفر معترض را در این شهر دستگیر کرد.
به گزارش رادیو اروپای آزاد/رادیو آزادی، معترضان در این روز شمار زیادی از خیابانهای شهر را مسدود کرده بودند تا از این طریق نیکول پاشینیان، نخستوزیر ارمنستان، را مجبور به کنارهگیری کنند.
رهبران اپوزیسیون ادعا کردند که تظاهرکنندگان بیش از ۵۰ خیابان را در مناطق مختلف پایتخت مسدود کردهاند.
پلیس ضد شورش برای باز کردن این خیابانها با معترضان درگیر شد و در مجموع ۴۱۴ مورد دستگیری را تا بعد از ظهر گزارش داد که یک رکورد روزانه از زمان آغاز کارزار نافرمانی مدنی توسط مخالفان از اول ماه مه است.
معترضان با محکوم کردن سیاستهای داخلی و خارجی دولت، آقای پاشینیان را به واگذاری منطقه قرهباغ به جمهوری آذربایجان متهم میکنند.
منطقه عمدتاً ارمنینشین قرهباغ کوهستانی طی سی سال گذشته همواره میان باکو و ایروان مورد مناقشه بوده است، اما جنگ شش هفتهای (دقیقاً ۴۴ روزه) پاییز سال ۲۰۲۰ در این منطقه که بیش از ۶۵۰۰ کشته برجای گذاشت و با میانجیگری روسیه به پایان رسید، مرزها را در این منطقه تغییر داد.
ارمنستان در اوایل دهه ۱۹۹۰ پس از فروپاشی اتحاد جماهیر شوروی، با حمایت از جداییطلبان ارمنی قرهباغ توانسته بود بر آذربایجان پیروز شود؛ هرچند در درگیریهای آن زمان حدود ۳۰ هزار نفر کشته شدند. همچنین جامعه بینالمللی همواره منطقه قرهباغ را بخشی از سرزمین آذربایجان دانسته است.
اما در جنگ اخیر، ارمنستان به عنوان بخشی از توافق صلح بخشهایی از قرهباغ را به جمهوری آذربایجان واگذار کرد و یک نیروی حافظ صلح روسیه متشکل از دو هزار سرباز در این منطقه مستقر شدند.
فنلاند و سوئد رسما درخواست عضویت در ناتو را ارسال کردند؛ حمایت اتحادیه اروپا

فنلاند و سوئد روز چهارشنبه، ۲۸ اردیبهشت، سرانجام درخواست رسمی خود برای عضویت در سازمان پیمان آتلانتیک شمالی، ناتو، را تحویل داده و با این اقدام به وضعیت بیطرفی طولانیمدت خود پایان بخشیدند.
ینس استولتنبرگ، دبیرکل ناتو، روز چهارشنبه این تصمیم دو کشور را «یک گام تاریخی» نامید و گفت که کشورهای عضو «اکنون گامهای بعدی را در مسیر دو کشور به سمت ناتو بررسی خواهند کرد.»
هلسینکی پس از دو جنگ با اتحاد جماهیر شوروی که منجر به از دست دادن یک دهم قلمرو فنلاند شد، تصمیم گرفت در دوران پس از جنگ بیطرف بماند. سوئد نیز به طور سنتی در دو قرن گذشته غیرمتعهد بوده است.
افکار عمومی در این دو کشور طی دهههای پیش همواره به نفع ادامه بیطرفی بود، اما درپی تهاجم روسیه به خاک اوکراین نگرانیهایی که این حمله به همراه داشت نظر شهروندان فنلاند و سوئد را نیز در مورد بیطرفی تغییر داد.
سوئد و فنلاند هر دو عضو اتحادیه اروپا هستند و فنلاند ۱۳۴۰ کیلومتر مرز مشترک با روسیه دارد.
همزمان جوزپ بورل، مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا، روز چهارشنبه گفت که این تصمیم دو کشور ائتلاف ناتو را «قویتر خواهد کرد» و پیش از نشست شورای روابط خارجی اتحادیه اروپا به خبرنگاران گفت که «همه کشورهای عضو اتحادیه اروپا از فنلاند و سوئد برای پیوستن به ناتو حمایت خواهند کرد.»
در حال حاضر ۳۰ کشور عضو پیمان ناتو هستند و طبق مقررات این پیمان، پذیرش عضو جدید مستلزم موافقت یکپارچه تمام اعضای ناتو است.
ترکیه که یکی از اعضای این سازمان است در روزها اخیر اعلام کرده است که با پیوستن این دو کشور به سازمان پیمان آتلانتیک شمالی موافقت نخواهد کرد، زیرا «این دو کشور میزبان گروه حزب کارگران کردستان (پکاکا) شدهاند.»
جوزپ بورل در سخنان روز چهارشنبه خود گفت: «میدانم که ترکیه ایراداتی وارد کرده است، اما امیدوارم ناتو بتواند آنها را رفع کند.»
مینا کشاورز و فیروزه خسروانی، دو مستندساز، به قید وثیقه آزاد شدند

مینا کشاورز و فیروزه خسروانی، دو مستندسازی که از ۱۹ اردیبهشت بازداشت شده بودند، پس از یک هفته، روز ۲۷ اردیبهشت با قرار وثیقه از زندان آزاد شدند.
این دو مستندساز از جمله مستندسازان و فعالان این عرصهاند که یک هفته پیش نیروهای امنیتی جمهوری اسلامی با حضور در منازل و دفاتر آنان و ضمن ضبط وسایل کارشان، آنان را بازداشت کردند.
مقامات امنیتی و قضایی جمهوری اسلامی هنوز هیچ توضیحی درباره دلیل این بازداشتها اعلام نکردهاند و از وضعیت دیگر مستندسازان بازداشتشده نیز خبری در دست نیست.
بازداشت برخی مستندسازان و عکاسان بخشی از موج جدید بازداشتها در ایران است که همزمان با گسترش اعتراضات مردمی انجام شده است.
آمریکا خواستار آزادی فوری دو شهروند فرانسوی در ایران شد

پس از اقدام تلویزیون حکومتی ایران در پخش تصاویری که آن را جزییات بازداشت دو شهروند فرانسوی عنوان کرده است، یک سخنگوی وزارت خارجه ایالات متحده روز سهشنبه از ایران خواست که آنها را فورا آزاد کند.
تلویزیون حکومتی ایران یک روز قبل از این در گزارشی منسوب به وزارت اطلاعات، دو فرانسوی بازداشتشده در ایران را به «جاسوسی» و «ارتباطگیری» با فعالان معلم و کارگر برای «سازماندهی آشوب، بینظمی اجتماعی و بیثباتسازی در کشور» متهم کرده بود.
این دو شهروند فرانسوی سسیل کوهلر و ژاک پاری نام دارند که به گفته اتحادیه آموزشی و تحصیلی فرانسه کارمند این نهاد هستند و برای «تعطیلات» به ایران سفر کرده بودند.
وزارت خارجه فرانسه اتهامات این دو شهروند را «بیپایه و اساس» خوانده و خواستار آزادی فوری آنها شده است.
با استفاده از گزارشهای خبرگزاری رویترز و رادیو فردا؛ س.ن
دومین توله یوز آسیایی هم تلف شد

مقامات سازمان محفاظت حیط زیست ایران روز سهشنبه ۲۷ اردیبهشت از تلف شدن دومین توله یوز آسیایی به دنیا آمده در مرکز تکثیر یوز آسیایی خبر دادند.
حسن اکبری، معاون محیط زیست طبیعی و تنوع زیستی سازمان حفاظت محیط زیست، گفت، به خاطر تغییراتی که در عادت دفع توله یوزها ایجاد شده بود، تصمیم دامپزشک متخصص دانشکده دامپزشکی سمنان بر این شد آنها برای بررسی بیشتر به یک بیمارستان تخصصی دامپزشکی در تهران منتقل شوند اما متاسفانه یکی از تولهها در مسیر انتقال به تهران تلف شد.
به گفته او، توله دوم به بیمارستان تخصصی دامپزشکی منتقل شده است و اکنون تحت نظارت های دامپزشکی قرار دارد.
این مقام سازمان حفافظت محیط زیست در نهایت عنوان کرده که تلف شدن توله یوز در دست بررسی است و علت دقیق آن پس از کالبدگشایی اعلام خواهد شد.
کمتر از دو هفته پیش نیز یکی دیگر از سه توله یوزپلنگ ایرانی تلف شده بود که علت آن «ناهنجاری و چسبندگی ریه» عنوان شد.
این سه یوزپلنگ با عمل سزارین صحرایی به دنیا آمده بودند و در ابتدا جنسیت آنها ماده اعلام شد، اما بعد مشخص شد که هر سه آنها نر هستند.
ایران یکی از آخرین زیستگاههای یوزپلنگ ایرانی یا آسیایی است و سازمان ملل متحد از سال ۲۰۰۱ یک برنامه حفاظتی برای نجات این گونه در معرض انقراض تدوین کرد.
کاهش آمار یوزپلنگ ایرانی به ۱۲ قلاده در سال ۱۴۰۰ در حالی رخ داد که شمار این گونه منحصر به فرد در اواخر دهه ۸۰ حدود صد قلاده بود.
با استفاده از وبسایت سازمان حفاظت محیط زیست ایران و گزارشهای رادیو فردا؛ س.ن
گلپایگان نیز صحنه اعتراضهای ضدحکومتی شد

اعتراضها به وضعیت نابسامان سیاسی و اقتصادی در ایران و افزایش گرانیها که چند روز است در کشور جریان دارد، به شهرستان گلپایگان در استان اصفهان رسید و معترضان شعار دادند که «خامنهای قاتله، ولایتش باطله».
ویدئوهای دریافتی از اعتراضات سهشنبه شب در گلپایگان حاکی از حضور گسترده مردم و شعارهای آنها علیه مقامات جمهوری اسلامی است. معترضان شعار میدادند: «مرگ بر دیکتاتور»، «رضاشاه/روحت شاد»، «توپ، تانک، فشفشه/ آخوند باید گم بشه» و «رئیسی حیا کن/مملکتو رها کن».
اعتراضات مردمی اخیر که جرقه آن از نیمه اردیبهشت امسال در پی اعلام رسمی گران شدن نان و افزایش چندبرابری قیمت مواد غذایی در شماری از شهرهای خوزستان زده شد، هنوز ادامه دارد و به سایر استانها نیز گسترش یافته است.
گزارشها حاکی است که این اعتراضها دستکم به ۱۰ استان کشیده شده است.
دفتر حقوق بشر سازمان ملل از ایران خواست اعدام احمدرضا جلالی را لغو کند

یک سخنگوی دفتر حقوق بشر سازمان ملل روز سهشنبه، ۲۷ اردیبهشت، از حکومت ایران خواست اعدام احمدرضا جلالی، پژوهشگر دوتابعیتی ایرانی سوئدی زندانی، را متوقف و حکم اعدام او را لغو کند.
پیش از این، در ۲۳ اردیبهشت، انریکه مورا، مذاکرهکننده ارشد اتحادیه اروپا، نیز در پایان سفر به تهران خبر داده بود که از مقامات جمهوری اسلامی خواسته است اجرای حکم اعدام احمدرضا جلالی را متوقف کنند.
این در حالی است که سخنگوی وزارت خارجه جمهوری اسلامی روز گذشته مدعی شد آقای جلالی «حکم امنیتی دارد و از طریق یکی از کشورهای اروپایی بر ضد امنیت ملی ایران کار کرده و باعث خسارات جانی علیه دانشمندان ما شده است».
آقای خطیبزاده با این حال از بررسی «درخواست اجرای حکم در زمان دیگری» خبر داد.
احمدرضا جلالی، پزشک و استاد دانشگاه ایرانیتبار و شهروند سوئد است که در سال ۱۳۹۵ بازداشت و در دادگاه انقلاب تهران به اتهام «جاسوسی و فروش اطلاعات به اسرائیل» و «فساد فیالارض» به اعدام محکوم شد، اما او همواره این اتهامات را رد کرده است.
حکومت ایران در سالهای اخیر تعداد زیادی از اتباع خارجی و ایرانیهای دوتابعیتی را به اتهامهای گوناگون بازداشت و مبادله کرده است؛ رویهای که بارها از سوی دولتها و سازمانهای حقوق بشری در سراسر دنیا محکوم و به «گروگانگیری» و «باجخواهی» با هدف «پیشبرد اهداف سیاسی» تعبیر شده است.
انتخاب سردبیر
-
از گوشه و کنار جهان
از مثلث استثنایی فنلاند، سوئد و ناتو چه میدانید؟
-
بازار خودرو
از تلاطم تا سرگیجه در بازار خودرو ایران
-
یاسمین فهیمی کیست؟
وقتی آلمان به نامهای ایرانی عادت میکند
-
گفتوگو با مری آپیک
گربه و غنچه و غم بزرگ چهار دهه
زیر ذرهبین
-
«منتقدان تأثیر افزایش قیمت جهانی چهار کالا را در داخل میبینند و بزرگنمایی میکنند.»
این ادعا، ادعایی گمراهکننده است، زیرا گرانیها فقط محدود به چند کالا نیست و اعتراضها به گرانی، تنها از سوی منتقدان دولت ابراهیم رئیسی ابراز نمیشوند.