لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
چهارشنبه ۹ فروردین ۱۴۰۲ تهران ۰۴:۵۶

هاشمی: با انقلاب فرهنگی مخالف بودم اما کاری نمی‌شد انجام داد


اکبر هاشمی رفسنجانی

اکبر هاشمی رفسنجانی، رئیس مجمع تشخیص مصلحت نظام، روز پنجشنبه ۳۰ اردیبهشت گفته است که با «انقلاب فرهنگی» و تعطیلی دانشگاه در سال ۱۳۵۹ مخالف بوده است.

به گزارش ایسنا، اکبر هاشمی رفسنجانی که در مراسم سی‌و چهارمین سالگرد تاسیس دانشگاه آزاد اسلامی صحبتمی کرد، اظهار داشت: « در آن زمان دانشجوها قیام کردند و شرایطی را ایجاد کردند که دانشگاه‌ها تعطیل شد که این اتفاق اشتباهی بود، گرچه من با این موضوع مخالف بودم اما کاری نمی‌شد انجام داد. ما ستادی در شورای عالی انقلاب فرهنگی راه‌اندازی کردیم. شروع جنگ دانشگاه‌ها را به زحمت انداخت.»

اشاره اکبر هاشمی رفسنجانی به رویدادهای منتهی به تعطیلی دانشگاه‌های ایران در اوایل اردیبهشت سال ۱۳۵۹ است که شمار زیادی از اساتید و دانشجویان مخالف جمهوری اسلامی از دانشگاه اخراج شدند.دانشگاه‌های سراسر کشور تا سال ۱۳۶۱ تعطیل بود.

رئیس مجمع تشخیص مصلحت نظام در ادامه در خصوص دلایل انقلاب فرهنگی گفته است:« در همه دانشگاه‌ها اتاق جنگ درست شده بود و از کلانتری‌ها و پادگان‌ها به این اتاق‌ها اسلحه وارد می‌کردند. اداره دانشگاه‌ها سخت شده بود. ما به نام علم و قرآن و خدا انقلاب کردیم، اما دانشگاه‌ها تعطیل شد.»

روزنامه اطلاعات ۲۸ فروردین ماه ۱۳۵۹
روزنامه اطلاعات ۲۸ فروردین ماه ۱۳۵۹

هرچند آیت الله خمینی، بینانگذار جمهوری اسلامی در پیام نوروزی سال ۱۳۵۹برضرورت تشکیل ستادی برای برنامه‌ریزی رشته‌های مختلف و خط مشی فرهنگی آینده دانشگاه‌هاو همچنین «تصفیه اساتید مرتبط با شرق و غرب» و «تبدیل دانشگاه به محیطی سالم برای تدوین علوم عالی اسلامی» تأکید کرد، امااز تشنج در جریان سخنرانی اکبر هاشمی رفسنجانی در ۲۶ فروردین ماه درتبریز به عنوان سرآغاز انقلاب فرهنگی در دانشگاه‌های ایران یاد می شود.

به گزارش روزنامه‌های روز چهارشنبه ۲۶ فروردین ۱۳۵۹، سخنرانی اکبرهاشمی رفسنجانی، عضو وقت شورای انقلاب، در سالن دانشکده پزشکی دانشگاه تبریز به تشنج کشیده شد و هاشمی رفسنجانی به دلیل آشفته شدن جلسه دانشگاه را ترک می کند.

به دنبال این حادثه،‌ دانشجویان پیرو خط امام دانشگاه تبریز را تصرف کرده و خواستار پاکسازی و تصیفه در این دانشگاه شدند.

حادثه دانشگاه تبریز سرآغاز روندی است که در نهایت با حمله طرفداران جمهوری اسلامی به شماری از دانشگاه ها در تهران و شهرستان به تعطیلی دانشگاه‌ها منجر شد.

پیشتر فواد تابان، عضو شورای مرکزی دانشجويان پيشگام در سال ۱۳۵۹ در اين باره به راديو فردا گفته بود:«تهاجم به دانشجويان از تبريز پس از تشنج در سخنرانی آقای رفسنجانی در روز ۲۶ فروردين ۱۳۵۹که از سازماندهندگان اصلی انقلاب فرهنگی بود آغاز شد.»

وی اضافه کرده بود:« دانشگاه برخلاف جاهای ديگر در اويل انقلاب فضايی متفاوت داشت. درفاصله انقلاب در سال ۱۳۵۷تا شروعانقلاب فرهنگی در سال ۱۳۵۹ در دانشگاه‌های کشور انتخابات هایی برگزار شد که اگر نگوييم همه منتخبان، بايد تاکيد کنم که اکثريت منتخبان را کسانی غير از دانشجويان طرفدار جمهوری اسلامی که تحت عنوان انجمن اسلامی دانشجويان فعاليت می کردند، تشکيل می داد».

صادق زيبا کلام، صادق زيبا کلام، استاد علوم سياسی دانشگاه تهران که در آنزمان در دانشکده فنی تدريس می کرده، درباره پيامدهای «انقلاب فرهنگی»به رادیو فردا گفته بود:«اتفاق بدی هم افتاد و آن تصفيه‌های هولناک سياسی و عقيدتی بود که متاسفانه به دست دانشجويان دفتر تحکيم وحدت و دانشجويان اسلام گرا صورت گرفت. صد‌ها تن از اساتيد دانشگاه‌ها به جرم اين که طرفدار حکومت نيستند و يا دارای انديشه اسلامی نبودند متاسفانه از دانشگاه اخراج شدند. اين اساتيد سرمايه‌های اين مملکت بودند.»

وی اضافه کرده بود:«اينان کسانی بودند که از بهترين دانشگاه‌های آمريکا و اروپا فارغ اتحصيل شده بودند. شوک عظيمی از دست دادن اين اساتيد به پيکر دانشگاه وارد کرد.»

XS
SM
MD
LG