پادشاه عربستان سعودی مجوز رانندگی زنان را برای اجرایی شدن در تابستان سال آینده صادر کرد. تا پیش از این فرمان، عربستان تنها کشور جهان بود که زنان را آشکارا از رانندگی خودرو منع میکرد.
روزنامه گاردین میگوید این خبر در تلوزیون دولتی عربستان و همزمان در مراسمی در شهر واشینگتن، پایتخت ایالات متحده آمریکا، اعلام شد. در این مراسم تاکید شد که این قانون باعث «خدشهدار شدن» چهره عربستان در بین کشورهای جهان شده و حالا امید این میرود که با این تغییر، روابط بینالمللی عربستان هم بهبود یابد.
با آنکه قانون نوشته شدهای برای منع رانندگی زنان در عربستان وجود نداشت، اما مقامهای این کشور برای زنان گواهینامه صادر نمیکردند. اما حالا به دستور پادشاه این کشور، این وضعیت تغییر میکند. در این فرمان سلطنتی آمده است که کمیتهای برای بررسی چگونگی اجرای این تغییر تشکیل خواهد شد. این کمیته شش ماه وقت دارد که دستور سلطنتی را به مرحله اجرا برساند.
این فرمان دولتی بازتاب زیادی در رسانههای اجتماعی داشت. کاربری در تویتر نوشت: عربستان هرگز مثل قبل نخواهد شد. هر بارانی با یک قطره آغاز می شود. کاربر دیگری گفت که «دیگر وقتش رسیده بود». وزارت خارجه آمریکا هم با تبریک این فرمان تازه، آن را «قدمی در جهت درست» خواند.
در سالهای اخیر کارزارهای زیادی در داخل و خارج از عربستان برای تغییر این قانون به راه افتاده بود. فعالان حقوق زنان عقیده داشتند که اگر زنی در عربستان همراه مرد (پدر، برادر، همسر یا فرزند) نداشته باشد، مانند این است که در خانه زندانی است چرا که نمیتواند به تنهایی سوار خودرو شود.
در سال ۲۰۱۱، چهل زن سعودی پشت فرمان نشستند و در شهرهای مختلف این کشور رانندگی کردند. این حرکت بازتاب زیادی داشت و منال شریف، پایهگذار این حرکت، به علت انتشار ویدویی از رانندگی اش، به مدت ۲۴ ساعت زندانی شد. زن دیگری از این گروه به ده ضربه شلاق محکوم شد که البته بعدا به دستور پادشاه این کشور، این حکم اجرا نشد. اما از همه این زنان تعهد گرفته شد که دیگر پشت فرمان ننشینند.
در حرکت اعتراضی دیگری هم در سال ۲۰۱۳، شصت زن به عنوان اعتراض به سخنان یک روحانی که گفته بود «علم ثابت کرده رانندگی به تخمدان زنان آسیب میرساند»، در شهرهای این کشور دست به رانندگی زدند. البته این حرکت با اعتراضات چهرههای تندرو روبهرو شد. در نهایت وزارت کشور عربستان اعلام کرد که هر گونه کارزار و تجمع که در خصوص رانندگی زنان باشد، «برهم زننده آرامش عمومی» است؛ جرمی که با قاطعیت با آن برخورد خواهد شد.
روزنامه گاردین نوشتهاست فارغ از فشارهای بینالمللی بر کشور عربستان، مقامات این کشور میدانند که با پایین آمدن قیمت نفت، زنان میتوانند فاکتور مهمی در اقتصاد این کشور باشند. برداشتن منع رانندگی زنان، می تواند اولین حرکت در راستای خوشآمدگویی به آنها برای ورود به فعالیتهای اجتماعی و اقتصادی در عربستان سعودی باشد.