تهاجم روسیه به اوکراین
شرق اوکراین تحت فشار حملات روسیه؛ دبیرکل ناتو: نباید اجازه داد روسیه پیروز شود

اوکراین روز پنجشنبه ۱۳ مرداد اعلام کرد حملات متعدد ارتش روسیه به چند موضع مهم خود در ناحیه دونباس را دفع کرده است. همزمان، دبیرکل ناتو بار دیگر تاکید کرد که نباید به روسیه اجازه داد در این جنگ پیروز شود.
ولودیمیر زلنسکی، رئیسجمهوری اوکراین، در روزهای اخیر فشار بر نیروهای این کشور در ناحیه دونباس در شرق اوکراین را «جهنم» توصیف کرد. اشاره او به نبردهای شدید در اطراف شهر آودیوفکا و حملات روسیه به مواضع نیروهای اوکراینی در روستای پیسکی بود. مقامات اوکراینی اذعان کردهاند که ارتش روسیه در این جبهه «موفقیتهای نسبی» بهدست آورده است.
ارتش اوکراین روز پنجشنبه اعلام کرد که نیروهای روسیه حداقل دو بار به روستای پیسکی حمله کردهاند ولی این حملات دفع شده است. ارتش اوکراین طی هشت سال گذشته در این منطقه که با شهر دونتسک حدود ۱۰ کیلومتر فاصله دارد و در کنترل شورشیان است، مواضع مستحکمی ساخته است.
وزارت دفاع روسیه روز پنجشنبه تایید کرد که نیروهای این کشور حملات تهاجمی خود را آغاز کردهاند و ضمن وارد آوردن تلفات سنگین به نیروهای اوکراینی، در اطراف شهر آودیوفکا و سایر جبهههای استان دونتسک یک واحد مکانیزه و یک واحد پیاده نظام مکانیزه ارتش اوکراین را مجبور به عقبنشینی کردهاند.
ادعاهای هیچیک از طرفین در مورد نتایج نبردهای روزهای اخیر را نمیتوان بهطور مستقل تایید کرد.
برخی از گزارشهای تایید نشده حاکی است که شورشیان مورد حمایت روسیه به حومه روستای پیسکی رسیدهاند. ارتش اوکراین نیز با استفاده از سلاحهای پیشرفته و دوربردی که طی یک ماه اخیر از غرب دریافت کرده است به مواضع شورشیان مورد حمایت روسیه حمله میکند.
مقامات جمهوری خودخوانده دونتسک که از سوی روسیه به رسمیت شناخته شده است روز پنجشنبه گفتند که بر اثر گلولهباران شهر دونتسک توسط ارتش اوکراین حداقل پنج غیر نظامی کشته و شش نفر مجروح شدهاند.
فرماندار اوکراینی استان دونتسک روز پنجشنبه در کانال تلگرامی خود نوشت که طی ۲۴ ساعت گذشته بر اثر حملات توپخانه روسیه به نقاط مختلف این استان سه غیرنظامی کشته و پنج نفر مجروح شدهاند.
به گفته او، حملات روسیه به شهر نورتسک نیز هشت کشته و چهار مجروح برجای گذاشته است.
ارتش روسیه که حدود یک ماه پیش استان لوهانسک را به طور کامل تصرف کرد در هفتههای اخیر حملات خود را در استان دونتسک متمرکز کرده است. ولادیمیر پوتین تصرف کامل ناحیه دونباس شامل این دو استان در شرق اوکراین را هدف اصلی تهاجم نظامی روسیه اعلام کرده است.
اوکراین میگوید هدف روسیه از تشدید حملات خود در جبهههای شرقی وادار کردن این کشور به اعزام بخشی از نیروهای مستقر در جبهههای جنوبی به ناحیه دونباس است.
مشاور رئیسجمهوری اوکراین در مصاحبهای که در شبکه یوتیوب پخش شد گفت: «هدف روسیه تشدید فشار بر نیروهای ما در خارکیف، دونتسک و لوهانسک است. آنچه که در جبهههای شرقی روی میدهد سرنوشت جنگ را تعیین نخواهد کرد».
هشدار ناتو
ینس استولتنبرگ ، دبیرکل ناتو، روز سهشنبه گفت جنگ در اوکراین خطرناکترین مقطع از تاریخ اروپا از زمان پایان جنگ جهانی دوم است و نباید به روسیه اجازه داد که در این جنگ پیروز شود.
او افزود: «ناتو و کشورهای عضو این پیمان برای جلوگیری از پیروزی روسیه ممکن است مجبور شوند که برای مدت طولانی در آینده اسلحه و تجهیزات دیگر در اختیار اوکراین قرار دهند. منافع ما ایجاب میکند که چنین سیاستهای تجاوزکارانهای به پیروزی نرسد».
آقای استولتنبرگ در رابطه با نگرانی برخی از سیاستمداران غربی از گسترش دامنه توسعهطلبیهای روسیه گفت: «اگر ولادیمیر پوتین به این فکر بیفتد که نظیر اوکراین یا گرجستان به اعضای ناتو حمله کند تمامی کشورهای عضو این پیمان بهسرعت وارد عمل شده و واکنش نشان خواهند داد».
تحت تاثیر تهاجم نظامی روسیه به اوکراین دو کشور فنلاند و سوئد پس از حدود یک قرن بیطرفی در ماه ژوئن تقاضای عضویت در ناتو را رسما ارائه کردند. تاکنون ۲۳ کشور از مجموع ۳۰ عضو ناتو از جمله ایالات متحده این درخواست را تایید کردهاند.
بر اساس گزارش خبرگزاری رویترز/ش.ر/ک.ر
مهمترین خبرهای ایران و جهان
روسیه: ممکن است نیروگاه زاپوریژیا را تعطیل کنیم؛ اوکراین میگوید این اقدام فاجعهبار است

روسیه روز پنجشنبه ۲۷ مرداد گفت بهدلیل تداوم حملات به اطراف نیروگاه اتمی زاپوریژیا ممکن است این تاسیسات را تعطیل کند. در مقابل دولت اوکراین هشدار داد که چنین اقدامی خطر وقوع فاجعه هستهای را افزایش خواهد داد.
روسیه در عین حال درخواست سازمان ملل برای ایجاد یک محدوده غیرنظامی در اطراف زاپوریژیا، بزرگترین نیروگاه هستهای اروپا، را رد کرد.
این نیروگاه که در اوایل تهاجم نظامی به تصرف نیروهای روسیه درآمد با کارکنان اوکراینی خود به فعالیت ادامه میدهد ولی نزدیکی آن به خط مقدم جبهه در شمال استان زاپوریژیا موجب نگرانی جامعه بینالمللی شده است. اوکراین و روسیه طرف مقابل را به حملات نظامی غیرمسئولانه در اطراف این تاسیسات متهم کردهاند.
ولودیمیر زلنسکی، رئیسجمهوری اوکراین، روز پنجشنبه ۲۷ خرداد در دیدار با آنتونیو گوترش دبیرکل سازمان ملل در شهر لويو در غرب اوکراين خواستار غیرنظامی شدن مناطق اطراف این نیروگاه شد.
او افزود از سازمان ملل خواسته است که علاوه بر تامين امنيت اين نيروگاه، آزادسازی کامل آن از تصرف روسيه را تضمين کند.
اوکراین بارها ارتش روسیه را به استفاده از استحکامات نیروگاه زاپوریژیا برای حمله به مواضع این کشور متهم کرده است. مقامات اوکراینی میگویند روسیه قصد دارد انتقال برق از این نیروگاه به شبکه برقرسانی اوکراین را قطع و آن را به شبکه برق روسیه وصل کند که به معنای سرقت انرژی اوکراین است.
خبرگزاریهای مستقل نمیتوانند صحت ادعاهای دو طرف و مسئولیت هر از یک دو کشور در به خطر انداختن امنیت این نیروگاه را تایید کنند.
مسکو: درخواست اوکراین غیرقابل پذیرش است
سخنگوی وزارت خارجه روسیه روز پنجشنبه درخواست غیرنظامی کردن مناطق اطراف نیروگاه زاپوریژیا را «غیرقابل پذیرش» توصیف کرد. وزارت دفاع روسیه نیز در بیانیهای گفت اگر حملات به منطقه ادامه یابد این نیروگاه تعطیل خواهد شد و اوکراین را متهم کرد که قصد دارد همزمان با سفر دبیرکل سازمان ملل «اقدامات یا حملات تحریکآمیزی» در این تاسیسات انجام دهد.
همزمان با سفر قبلی آنتونیو گوترش به اوکراین و در حالی که ملاقات او با ولودیمیر زلنسکی رو به اتمام بود ارتش روسیه با موشک به چندین نقطه مسکونی در شهر کییف حمله کرد . در این حملات حداقل ۱۰ نفر مجروح شدند و آقای گوترش این اقدام روسیه را « تکاندهنده» توصیف کرد.
اداره اطلاعات ارتش اوکراین روز پنجشنبه گفت ارتش روسیه قصد دارد روز جمعه اقدامات «تحریکآمیزی» در نیروگاه زاپوریژیا انجام دهد. این نهاد افزود براساس اطلاعات موثقی که دریافت کرده است تمامی کارکنان شرکت روسی «روس اتم» که به زاپوریژیا اعزام شده بودند این تاسیسات را ترک کرده و ورود تمامی افراد منهای کارکنان دائمی به این نیروگاه ممنوع شده است.
کارشناسان هستهای هشدار میدهند که متوقف کردن فعالیت یک نیروگاه هستهای کار پیچیدهای است و مستلزم پيشگیری از گرم شدن سوخت هستهای همزمان با قطع کنشهای زنجیرهای مواد هستهای در نیروگاه است.
دولت اوکراین نیز هشدار داده است که قطع ناگهانی فعالیت این اردوگاه ممکن است دستگاههای خنککننده انبار سوخت هستهای را از کار بیاندازد و به یک فاجعه منجر شود.
ایگور کیریلوف، رئیس نیروهای دفاعی هستهای شیمایی و بیولوژیک روسیه، روز پنجشنبه در یک نشست خبری گفت سیستمهای پیشتیبانی و یدکی این تاسیسات بر اثر گلولهباران آسیب دیده است.
او با نمایش یک اسلاید ادعا کرد که در صورت وقوع سانحه هستهای مواد رادیواکتیو کشورهای آلمان، لهستان و اسلوواکی را نیز فراخواهد گرفت.
دمیترو کولبا، وزیر خارجه اوکراین، در پیامی در شبکه توئیتر نوشت که در گفتوگو با رئیس آژانس بینالمللی انرژی هستهای او آمادگی خود برای بازدید از نیروگاه زاپوریژیا در راس یک هیئت کارشناسی را اعلام کرده است.
آقای کولبا افزود: «در این گفتوگو بر اهمیت و سرعت واکنش به تهدیدهای امنیتی روسیه علیه این نیروگاه تاکید کردم».
ساعاتی پس از ملاقات رئیسجمهوری اوکراین با دبیرکل سازمان ملل آنها در جلسهای با حضور رجب طیب اردوغان، رئیسجمهوری ترکیه، در مورد تداوم صادرات غله از بنادر اوکراین گفتوگو کردند.
آنتونيو گوترش از مسکو و کییف خواست در این زمینه با روحیه مصالحهجویانه عمل کنند.
روسیه فرمانده ناوگان دریای سیاه را در پی انفجارهای اخیر در کریمه «برکنار کرد»

خبرگزاری روسی «ریا» روز چهارشنبه ۲۶ مرداد به نقل از منابع مطلع گزارش داد که در پی انفجارهای روزهای اخیر در پایگاهها و تاسیسات نظامی در شبه جزیره کریمه، برای ناوگان روسیه در دریای سیاه که در این ناحیه مستقر است فرمانده جدیدی تعیین شده است.
اگر این گزارش تایید شود برکناری ایگور اوسیپوف از مقام فرماندهی ناوگان دریای سیاه مهمترین عزل مقامات نظامی روسیه طی شش ماهی است که از تهاجم نظامی آن کشور به اوکراین میگذرد.
خبرگزاری دولتی «ریا» به نقل از چند منبع گزارش داد که ویکتور سوکولوف، فرمانده جدید، به اعضای شورای فرماندهی ناوگان دریای سیاه مستقر در بندر سواستوپل معرفی شده است.
یکی از این منابع خاطرنشان کرد که عدم انتشار علنی خبر این انتصاب در شرایطی که «عملیات نظامی ویژه» دراوکراین ادامه دارد «کاملا عادی» است.
ناوگان دریای سیاه که در تاریخ نظامی روسیه جایگاه ویژه و پرافتخاری دارد در طول تهاجم نظامی به اوکراین ضربات سنگین و تحقیرآمیزی خورده است. در ماه آوریل «مسکووا» مهمترین ناو جنگی این ناوگان مورد اصابت موشکهای «نپتون» اوکراین قرار گرفت و بر اثر آتشسوزی غرق شد.
هفته گذشته پایگاه هوایی «ساکی» در نزدیکی مقر فرماندهی این ناوگان در بندر سواستوپل بر اثر چند انفجار آسیب شدیدی دید و تصاویر ماهوارهای نشان داد که تعدادی از جنگندههای مستقر در این پایگاه منهدم شده و یا به شدت آسیب دیدهاند.
و بالاخره روز سهشنبه ۲۵ مرداد در یک زاغه مهمات تاسیسات نظامی روسيه در شمال شبهجزیره کریمه انفجار بزرگی روی داد. روسیه این انفجار را یک «خرابکاری» توصیف کرد و مقامات اوکراینی غیرمستقیم گفتند که این انفجار نتیجه حملات این کشور بوده است.
اداره امنیت فدرال روسیه (افاسبی) روز چهارشنبه اعلام کرد شش عضو یک گروه که آن را «تروریستهای اسلامگرا در کریمه» توصیف کرد بازداشت کرده است ولی مشخص نکرد که آیا این افراد در انفجارهای اخیر دست داشتهاند یا نه.
تاریخ پر افتخار
ناوگان دریای سیاه بسیار بزرگتر از نیروی دریایی اوکراین است و از زمان تاسیس آن در دوران حکومت کاترین کبیر، امپراطور روسیه، در سال ۱۷۸۳ مایه غرور و افتخار ملی روسيه بوده است.
روسیه از زمان الحاق شبهجزیره کریمه به خاک خود در سال ۲۰۱۴ تاسیسات و پایگاههای نظامی در این ناحیه را تقویت کرده است و اين ناحيه مسیر اصلی تدارکاتی نیروهای روسیه در مناطق اشغالی جنوب اوکراین است.
این ناوگان از زمان شروع تهاجم نظامی روسیه در پنجم اسفند با محاصره بنادر اوکراین صادرات غلات این کشور را متوقف کرد. در هفتههای اخیر براساس توافقی که با میانجیگری دولت ترکیه و سازمان ملل بین دو طرف امضا شد صادرات غله از بنادر این کشور در حاشیه دریای سیاه از سرگرفته شد.
اگر انفجارهای اخیر در پایگاههای نظامی روسیه در ناحیه کریمه نتیجه حملات اوکراین باشد آن را میتوان تحول مهمی در آرایش نظامی دو طرف و عامل مهمی در تقویت روحیه ارتش اوکراین قلمداد کرد.
براساس مطالب مندرج در وبسایت رسمی وزارت دفاع روسیه، ایگور اوسیپوف، فرمانده ۴۹ ساله ناوگان دریای سیاه که از مقام خود برکنار شده است در ماه مه ۲۰۱۹ به این مقام منصوب شده بود.
ویکتور سوکولوف ۶۰ ساله است و در دهههای هشتاد و نود میلادی در فرماندهی شناورها و واحدهای مینروبی تجارب فراوانی کسب کرده است.
پس از آن او در ناوگان اقیانوس آرام و ناوگان شمالی روسیه عهدهدار سمتهای ارشد بوده و چند سال معاون فرمانده ناوگان شمالی بوده است و از سال ۲۰۲۰ فرماندهی آکادمی نظامی روسیه را برعهده داشته است.
بر اساس گزارش خبرگزاری رویترز/ش.ر/ک.ر
انفجار بزرگ در پایگاه نظامی روسیه در کریمه؛ مسکو: نتیجه خرابکاری بود

روسیه اعلام کرد که انفجار بزرگ در پایگاه نظامی این کشور در ناحیه کریمه که بر اثر آن زیرساختهای انتقال برق و خطوط راه آهن نیز آسیب دیدهاند نتیجه «خرابکاری» بوده است.
وزارت دفاع روسیه روز سهشنبه ۲۵ مرداد در بیانیهای گفت: «بر اثر اقدام خرابکارانه، یک زاغه مهمات در حومه روستای ژانکوی آسیب دیده است. مهمات موجود در این زاغه بر اثر آتشسوزی منفجر شده و بخشی از زیرساختهای غیرنظامی از جمله یک نیروگاه و خطوط انتقال برق، یک مسیر راه آهن و چندین ساختمان مسکونی آسیب دیدهاند».
هفته گذشته نیز بر اثر انفجار بزرگی در پایگاه هوایی «ساکی» در شبهجزیره کریمه یک نفر کشته و چندین نفر مجروح شدند. تصاویر ماهوارهای پس از وقوع انفجار در این پایگاه نشان داد که تعدادی از هواپیماهای نظامی روسیه آسیب دیده و یا منهدم شدهاند.
دولت اوکراین به طور رسمی دخالت در وقوع این انفجارها را تایید نکرده است ولی از سخنان مقامات ارشد و بیانیههای نیروهای مسلح این کشور چنین برمیآید که این حملات را اوکراین انجام داده است.
وزارت دفاع روسیه افزود که بر اثر این انفجار حداقل دو نفر مجروح شده و مقامات محلی در ناحیه کریمه حدود دو هزار نفر از ساکنان روستاهای اطراف را تخلیه کردهاند.
تلویزیون دولتی روسیه در گزارش خود گفت یک نیروگاه کوچک برق دچار حریق شده و تصاویری از انفجار مهمات در این زاغه را که در دور دست مشاهده میشد پخش کرد. خبرگزاری روسی «ریا» نيز گزارش داد که حرکت قطارها در بخش شمالی شبکه راه آهن کریمه به تاخیر افتاده است.
روزنامه روسی «کومرسانت» ساعاتی قبل از وقوع انفجار گزارش داده بود که در یک حادثه جداگانه دود ناشی از آتشسوزی بر فراز یک پایگاه هوایی روسیه در نواحی مرکزی کریمه مشاهده شده است.
رئیس دفتر رئیسجمهوری اوکراین و یکی از مشاوران ارشد او در شبکههای اجتماعی از وقوع انفجار روز سهشنبه ابراز خوشحالی کردند.
آندری یرماک، رئیس دفتر رئیسجمهوری اوکراین، در شبکه تلگرام نوشت: «عملیات غیرنظامی کردن به شیوه خاص ارتش اوکراین تا پایان دادن به اشغال تمامی قلمرو کشور ادامه خواهد یافت». عبارت «غیرنظامی کردن» اشاره تمسخرآمیز به یکی از اهدافی است که روسیه برای تهاجم نظامی به اوکراین تعیین کرده است.
میخائیلو پودولیاک، مشاور رئیسجمهوری اوکراین، نیز در توئیتر نوشت: «این حادثه یادآوری میکند که ناحیه کریمه در حالت عادی نمادی از سواحل دریای سیاه، کوهستان، تفریح و گردشگری است. ولی کریمه در تصرف روسیه نماد انفجار در زاغه مهمات و ریسک بالای مرگ برای اشغالگران و تاراجگران است».
پایگاههای نظامی روسیه در شبه جزیره کریمه خارج از تیررس سلاحهای دوربردی است که کشورهای غربی طی ماههای اخیر تحویل آنها به ارتش اوکراین را تایید کردهاند. در نتیجه برخی از کارشناسان حدس میزنند که احتمالا اوکراین اخیرا سلاحهای دیگری دریافت کرده که برد آنها طولانیتر است.
همزمان، ولادیمیر پوتین، رئیسجمهوری روسیه روز سهشنبه در سخنرانی خود در یک کنفرانس امنیتی در مسکو گفت: «وضعیت در اوکراین نشان میدهد که آمریکا قصد دارد جنگ را طولانی کند». او ضمن حمله به اقدامات واشینگتن افزود: «آمریکا از مردم اوکراین به عنوان گوشت دم توپ استفاده میکند».
رئیسجمهوری روسیه ادعا کرد که آمریکا همزمان با طولانی کردن جنگ در اوکراین تنش و اختلاف در شرق آسیا را تشدید میکند. او ائتلاف نظامی و امنیتی «آگوس» بین آمریکا، استرالیا و بریتانیا را نشانهای از تلاشهای آمریکا برای ایجاد یک پیمان نظامی شبیه به ناتو در شرق آسیا و اقیانوس آرام توصیف کرد.
از بیانیههای نظامی اوکراین و روسیه چنین برمیآید که جنگ در جبهههای شرقی بدون تحول مهمی ادامه دارد. ارتش اوکراین گفت تهاجم نیروهای روسیه در یکی از جبهههای استان دونتسک را دفع کرده است.
در یک رویداد دیگر اولین کشتی حامل غلات اوکراین به مقصد آفریقا روز سهشنبه بندرگاه پیودینه در نزدیکی بندر اودسا را ترک کرد.
بر اساس گزارش خبرگزاری رویترز/ش.ر/ک.ر
اوکراین میگوید حملات جدید روسیه به دونتسک را دفع کرده است

ستاد نیروهای مسلح اوکراین روز دوشنبه ۲۴ مرداد اعلام کرد که نیروهای این کشور حملات جدید روسیه با هدف پیشروی در شرق استان دونتسک را دفع کردهاند.
همزمان، سخنگوی سرفرماندهی ارتش اوکراین در جنوب گفت ارتش روسیه بیش از ده شهر و روستای تحت کنترل اوکراین در نزدیکی جبهههای جنوبی و به خصوص استان خرسون را با موشک و توپخانه هدف حمله قرار داده است.
او افزود: «نیروهای روسیه جرات ندارند زمینی پیشروی کنند ولی با توپخانه و موشک به مناطق پشت جبهه حمله میکنند».
به گفته او، ارتش اوکراین حملات توپخانهای و موشکی به مواضع و مسیرهای تدارکاتی ارتش روسیه را ادامه میدهد. او ادعا کرد که در این حملات تعداد زیادی از انبارهای مهمات و قرارگاههای فرماندهی ارتش روسیه منهدم شده و مسیرهای تدارکاتی آنها قطع شده است.
تایيد ادعاهای دو کشور در مورد تازهترين تحولات در جبههها ممکن نيست.
یکی از حساسترین و نگرانکنندهترین موارد در جبهههای جنوبی امنیت نیروگاه هستهای زاپوریژیا در شمال استان زاپوریژیا است که در اولین روزهای جنگ به تصرف روسیه درآمد. در روزهای اخیر بار دیگر اوکراین و روسیه یکدیگر را به حملات نظامی غیرمسئولانه به این منطقه متهم کردهاند.
رئیس دفتر رئیسجمهوری اوکراین در شبکه توئیتر نوشت: «روسیه فکر میکند با تداوم حملات به نیروگاه زاپوریژیا میتواند جهان را وارد کند که شرط آنها را بپذیرند. چنین چیزی اتفاق نخواهد افتاد. ارتش ما با حملات هدفمند به نقاط ضعف روسیه آنها را تنبیه خواهد کرد».
آنتونیو گوترش، دبیرکل سازمان ملل، خواستار ایجاد یک محدوده غیرنظامی در اطراف این نیروگاه شده است.
ولودیمیر زلنسکی، رئیسجمهوری اوکراین، نیز هشدار داده است سربازان روسیه که به سوی این نیروگاه شلیک کنند و یا از آن به عنوان محلی برای شلیک استفاده کنند «هدف ویژه» نیروهای اوکراینی خواهند شد.
زاپوریژیا، بزرگترین نیروگاه هستهای اروپا، در ساحل جنوبی آببند وسیعی بر روی رود دنیپر قرار دارد. مواضع نیروهای اوکراینی در آن سوی این آببند هدف حملات مستمر ارتش روسیه هستند.
آژانس بینالمللی انرژی اتمی بارها از دو کشور درخواست کرده که امکان بازرسی از این نیروگاه را فراهم کنند و هشدار داده است که در صورت تداوم نبرد در این منطقه یک فاجعه هستهای بزرگ روی خواهد داد.
سخنگوی وزارت خارجه روسیه روز دوشنبه گفت این کشور تلاش خواهد کرد امکان بازرسی بازرسان و کارشناسان آژانس را فراهم کند. او افزود: «در هماهنگی با سازمان ملل تمامی اقدامات لازم را انجام خواهيم داد تا بازرسان آژانس بتوانند اقدامات مخرب اوکراین در این نیروگاه را از نزدیک ببینند».
ادامه نبرد در جبهههای شرق و جنوب
پارلمان اوکراین روز دوشنبه مقررات حکومت نظامی را به مدت سه ماه تمدید کرد. دولت اوکراین در هفتههای اخیر تاکید کرده که ارتش این کشور در حال آمادگی برای انجام ضد حملات گستردهای در جبهههای جنوبی و شرقی است.
همزمان، برخی از ساکنان مناطقی که در استان لوهانسک به تصرف روسیه درآمده است به شهرهای خود بازگشته و در جستجوی اجساد اعضای خانواده خود هستند که در درگیریهای ماههای گذشته در این مناطق مفقود شدهاند.
یک مقام جمهوری خودخوانده لوهانسک به خبرنگاران گفت گروه ویژهای به این کار اختصاص داده شد و طی ۱۰ روز گذشته در شهر روبیژنه که جمعیت آن قبل از جنگ حدود ۶۰ هزار نفر بود ۱۰۴ جسد کشف شده است.
در همین حال، ولادیمیر پوتین، رئیسجمهوری روسیه، روز دوشنبه هنگام بازدید از یک نمایشگاه تسلیحاتی در حومه مسکو ضمن ستایش از تواناییهای تسلیحاتی کشورش گفت مسکو آماده است سلاحهای پیشرفته در اختیار متحدان خود قرار دهد.
آقای پوتین افزود: «ما آماده ایم هر نوع سلاح پیشرفتهای، از تسلیحات کوچک و خودروهای زرهی گرفته تا پهپاد و جنگنده، در اختیار کشورهای متحد قرار دهیم. تقریبا تمامی این تسلیحات در عملیات رزمی واقعی آزمایش خود را پس دادهاند».
ولی بسیاری از کارشناسان تسلیحاتی معتقدند که ناکامیهای ارتش روسیه در کییف و جبهه شمالی و کندی پیشروی آن در جبهههای شرقی شاخصهای قانعکنندهای برای کیفیت صنایع تسلیحاتی روسیه نیست.
بر اساس گزارش خبرگزاری رویترز/ش.ر/ک.ر
پارلمان لتونی، روسیه را بهعنوان «دولت حامی تروریسم» به رسمیت شناخت

پارلمان لتونی روز پنجشنبه ۲۰ مرداد روسیه را بهدلیل تهاجم نظامی این کشور به اوکراین، بهعنوان «دولت حامی تروریسم» شناخت و از کشورهای غربی خواست که برای متوقف کردن جنگ، تحریمهای همهجانبهای علیه کرملین اعمال کنند.
پارلمان لتونی با انتشار بیانیهای در ادامه گفت لتونی اقدامات روسیه در اوکراین را بهعنوان «نسلکشی هدفمند شهروندان اوکراینی» به رسمیت میشناسد.
این بیانیه میافزاید که کشورهای غربی باید حمایتهای نظامی، انساندوستانه و دیپلماتیک از اوکراین را افزایش دهند و از ابتکاراتی که اقدامات روسیه را محکوم میکند حمایت کنند.
از زمان تهاجم نظامی روسیه به اوکراین در پنجم اسفند پارسال بیش از ۱۰ میلیون اوکراینی از کشورشان آواره شده و هزاران نفر کشته شدهاند.
کرملین مدعی است که شهروندان عادی را عامدانه هدف قرار نمیدهد و هدف از آنچه بهعنوان «عملیات نظامی ویژه» میخواند، تامین امنیت روسیه و شهروندان روسزبان اوکراینی است.
روسیه در واکنش به مصوبه پارلمان لتونی، این کشور را به «اقدام تلافیجویانه» تهدید کرد.
از سوی دیگر، دمیترو کولبا، وزیر خارجه اوکراین، از قطعنامه پارلمان لتونی استقبال کرد و گفت دولت کییف دیگر کشورها و نهادها را تشویق میکند که اقدام مشابهی انجام دهند.
تشدید حملات روسیه به مواضع اوکراینی
در این میان گزارشها حاکی است که روسیه حملات هوایی به مواضع نظامی اوکراین و زیرساختهای غیرنظامی این کشور را نسبت به هفته گذشته به شدت افزایش داده است.
اولکسی هراموف از فرماندهان ارشد ارتش اوکراین روز پنجشنبه گفت به رغم افزایش حملات، جنگندهها و هلیکوپترهای نظامی روسیه از پرواز در قلمرو هوایی تحت نظارت سامانههای دفاعی اوکراین پرهیز میکنند و به این دلیل دقت حملات پایین است.
او افزود: در شهر پیسکی، جبهه جنگ با جداییطلبان دونتسک، نیروهای تقویتی اعزام خواهند شد. این شهر طی روزهای گذشته صحنه درگیریهای گستردهای بوده است.
به گفته آقای هراموف، نیروهای روسیه طی هفته جاری بهصورت متمادی، هر روز شش تا هفت حمله به این شهر انجام دادهاند.
جداییطلبان مورد حمایت روسیه مدعی شدهاند که این شهر به تصرف آنها درآمده است، اما مقامات اوکراینی این ادعا را رد کردهاند.
آقای هراموف همچنین گفت هماکنون ۲۴۰۰ نظامی اوکراینی در بریتانیا آموزش دیده و به همین تعداد نیز در حال آموزش هستند.
او گفت اوکراین در نظر دارد پنج هزار نظامی دیگر را برای آموزش به بریتانیا اعزام کند.
بریتانیا قبلا پیشنهاد داده بود که آماده است ۱۰ هزار نظامی اوکراینی را در یک دوره ۱۲۰ روزه آموزش دهد و کشورهایی مانند کانادا و دانمارک نیز گفتهاند برای کمک به بریتانیا، مربیان نظامی اعزام خواهند کرد.
با استفاده از گزارشهای خبرگزاری رویترز و ریانوستی/د.خ/ک.ر
گروه هفت: روسیه باید کنترل نیروگاه هستهای زاپوریژیا را به اوکراین بازگرداند

وزیران خارجه گروه هفت روز چهارشنبه ۱۹ مرداد در بیانیهای از روسیه خواستند که کنترل نیروگاه هستهای زاپوریژیا را فورا به اوکراین بازگرداند.
در بخشی از این بیانیه گفته میشود: «کارکنان اوکراینی نیروگاه باید بتوانند بدون هیچگونه تهدید و یا اعمال فشاری وظایف خود را انجام دهند. کنترل روسیه بر این نیروگاه منطقه را به خطر انداخته است».
آنها افزودند که تمامی نیروگاههای هستهای موجود در قلمرو بینالمللی اوکراین باید بتوانند در امنیت کامل به فعالیت خود ادامه دهند.
نیروگاه هستهای زاپوریژیا، بزرگترین نیروگاه هستهای اروپا که در نزدیکی شهر انرهودار واقع در شمال غربی استان زاپوریژیا قرار دارد، در اولین هفتههای تهاجم نظامی روسیه به تصرف این کشور درآمد ولی کارکنان اوکراینی امور جاری این تاسیسات را هدایت میکنند.
در پی وقوع چندین حمله نظامی در اطراف این تاسیسات طی هفتههای اخیر نگرانیها در مورد وقوع سوانح هستهای در منطقه افزایش یافته است. در روزهای اخیر اوکراین و روسیه یکدیگر را به اقدامات نظامی غیرمسئولانه در اطراف این تاسیسات متهم کردهاند.
آنتونیو گوترش، دبیرکل سازمان ملل، روز دوشنبه حمله به نیروگاه هستهای زاپوریژیا را «اقدامی انتحاری» توصیف کرد و از هر دو طرف خواست امکان بازرسی کارشناسان آژانس بینالمللی انرژی اتمی از این تاسیسات را فراهم کنند.
انهدام «۹ فروند هواپیمای روسی» در انفجار شبه جزیره کریمه
در رویدادی دیگر نیروی هوایی اوکراین روز چهارشنبه ادعا کرد که در اثر انفجار نیرومند روز سهشنبه در پایگاه هوایی روسیه در شبهجزیره کریمه ۹ هواپیمای نظامی این کشور منهدم شده است.
وزارت دفاع روسیه روز سهشنبه اعلام کرد که علت انفجار مهمات موجود در پایگاه «ساکی» بوده، هیچ حملهای روی نداده و هواپيماهای مستقر در اين پايگاه آسيب نديدهاند.
دولت اوکراین تاکنون مسئولیت این انفجار را برعهده نگرفته است ولی مقامات اوکراینی توضیح روسیه در مورد دلایل وقوع انفجار را رد کردهاند.
کارشناسان امور دفاعی میگویند ارتش اوکراین با استفاده از موشکهای دوربرد ضد شناوری که در اختیار دارد قادر است چنین حملهای را انجام دهد.
اگر انفجار در پایگاه هوایی «ساکی» در نتیجه حمله اوکراین روی داده باشد نشانه تشدید قابل ملاحظه جنگ بین دو کشور است.
ناحیه کریمه برای هر دو طرف بسیار مهم است. به رسمیت شناختن ناحیه کریمه به عنوان بخشی از قلمرو روسیه یکی از شروط مهم مسکو برای پایان جنگ است و از سوی دیگر دولت اوکراین وعده داده که روسیه را از تمامی مناطق اشغالی، از جمله ناحیه کریمه بیرون خواهد راند.
ولودیمیر زلنسکی، رئیسجمهوری اوکراین، سهشنبه شب و ساعاتی پس از وقوع انفجار گفت: «جنگ روسیه علیه اوکراین و تمامی اروپای آزاد با کریمه شروع شد و باید با آزادی کریمه پایان یابد».
مقامات محلی در شبهجزیره کریمه اعلام کردند که در اثر این انفجار یک نفر کشته و ۱۴ نفر مجروح شدهاند. سرگئی آکسونوف، رئیس دولت محلی کریمه، گفت: دهها ساختمان مسکونی آسیب دیده و حدود ۲۵۰ نفر از ساکنان آنها به سکونتگاه موقت منتقل شدهاند.
مقامات روسیه روز چهارشنبه سعی کردند این حادثه را کم اهمیت جلوه دهند و تاکید کردند که تمامی هتلها و تفريگاههای ساحلی کریمه که یک مقصد گردشگری برای مردم روسیه است به فعالیت عادی خود ادامه میدهند.
پایگاه هوایی «ساکی» در شبهجزیره کریمه یکی از مراکز پشتیبانی حملات هوایی روسیه به حنوب اوکراین است و به همین دلیل تعداد کثیری از کاربران اوکراینی در شبکههای اجتماعی به این حادثه واکنش نشان داده و در مورد احتمال حمله موشکی اوکراین به این پایگاه گمانهزنی کردند.
اولکسی آرستوویچ، یکی از مشاوران رئیسجمهوری اوکراین، که در مقایسه با سایر مقامات این کشور معمولا صریحتر اظهار نظر میکند ادعا کرد که این انفجار یا نتیجه حملات موشکی اوکراین و یا کار چریکهای اوکراینی است که در ناحیه کریمه فعالیت میکنند.
پایگاه «ساکی» حداقل ۲۰۰ کیلومتر با نزدیکترین مواضع ارتش اوکراین فاصله دارد و در نتیجه خارج از برد توپخانههای دوربردی است که آمریکا و سایر کشورهای غربی اخیرا در اختیار اوکراین قرار دادهاند.
برد توپخانه راکتی «هیمارس» که آمریکا به اوکراین داده است حدود ۸۰ کیلومتر است. این تسلیحات مدلهایی با برد حدود ۳۰۰ کیلومتر نیز دارد ولی به رغم درخواستهای مکرر کیيف، واشینگتن تاکنون حاضر نشده آنها را به اوکراین بدهد.
اوله ژدانف، کارشناس امور دفاعی در اوکراین، معتقد است که این کشور میتوانسته با موشکهای ضد شناور «نپتون» که برد آن حدود ۲۰۰ کیلومتر است پایگاه «ساکی» را هدف بگیرد.
به گفته او، ارتش اوکراین میتوانسته با استفاده از موشکهای ضد شناور «هارپون» با برد ۳۰۰ کیلومتر نيز که از غرب دریافت کرده است این حمله را انجام دهد.
او افزود: «کییف در موضعگیریهای رسمی در مورد این حمله سکوت کرده است ولی نیروهای مسلح اذعان کرده که این انفجار نتیجه حمله اوکراین بوده است».
اگر اين انفجار واقعا نتيجه حمله ارتش اوکراين باشد اولين حمله مهم و شناخته شده به پايگاههای نظامی روسيه در ناحيه کريمه خواهد بود.
ماه گذشته در پايگاه فرماندهی ناوگان روسيه در دريای سياه در حومه بندر سواستوپول انفجار کوچکتری روی داد که از قرار معلوم نتيجه حمله خرابکارانه اوکراينیها با استفاده از يک پهپاد دستساز بود.
بر اساس گزارش خبرگزاریهای آلمان و آسوشیتدپرس/ش.ر/ک.ر
انفجار قدرتمند در پایگاه هوایی روسیه در کریمه؛ زلنسکی خواستار تحريم همه روسها شد

روسیه روز سهشنبه ۱۸ مرداد حملات زمینی، توپخانه و هوایی برای پیشروی در شرق اوکراین تشدید کرد. اوکراین میگوید نیروهای این کشور با مقاومت در برابر حملات توانستهاند که مواضع خود را حفظ کنند.
فرماندار اوکراینی استان دونتسک در مصاحبهای با تلویزیون اوکراین گفت: «وضعیت در منطقه بسیار وخیم است و گلولهباران در طول خط مقدم ادامه دارد. دشمن از حملات هوایی گسترده استفاده میکند ولی تاکنون موفقیتی به دست نیاورده است. ناحیه دونتسک مقاومت میکند».
ارتش اوکراین میگوید حملات در دو مسیر به سوی شهرهای باخموت و آودیفکا را دفع کرده است و واحدهای پیشقراول و شناسایی روسیه را نابود کرده است.
اما تصویری که روسیه از نبردهای روز سهشنبه ارائه میدهد متفاوت است.
رمضان قدیروف، رئیسجمهوری چچن، ادعا کرد که نیروهای تحت فرمان او یک کارخانه در نزدیکی شهر سولدار واقع در ناحیه باخموت را تصرف کردهاند. شورشیان شرق اوکراین نیز اعلام کردند که در حال «پاکسازی» روستای پیسکی هستند که یکی از استحکامات مهم نیروهای اوکراینی در استان دونتسک است.
رسانههای روسیه نیز گزارش دادند که مزدوران شرکت امنیتی واگنر نقاطی را در اطراف شهر باخموت تصرف کردهاند و در حال تحکیم مواضع خود هستند.
برخی از اهداف حملات روسیه استحکامات ارتش اوکراین است که طی هشت سال گذشته برای جلوگیری از پیشروی شورشیان مورد حمایت مسکو در نواحی مرکزی استان دونتسک ایجاد شده است.
اداره اطلاعات نیروهای مسلح بریتانیا که به نیروهای اوکراینی کمک میکند گفت پیشروی ۱۰ کیلومتری ارتش روسیه به سوی شهر باخموت موفقترین عملیات آن کشور طی یک ماه گذشته در استان دونتسک بوده است.
به گفته این نهاد، پیشروی نیروهای روسیه در جبهههای دیگر فقط سه کیلومتر بوده است.
پس از عقبنشینی روسیه از اطراف کییف و شمال اوکراین در اواخر ماه مارس، ولادیمیر پوتین اعلام کرد که هدف اصلی تهاجم نظامی تصرف کامل ناحیه دونباس، شامل دو استان لوهانسک و دونتسک در شرق اوکراين است.
ارتش روسیه حدود دو ماه پیش تمامی قلمرو لوهانسک را تصرف کرد و هدف حملات یک ماه اخیر تصرف استان دونتسک است.
ارتش اوکراین امیدوار است با سلاحهای پیشرفته و دوربردی که اخیرا از کشورهای غربی دریافت کرده است بتواند پیشروی روسیه را متوقف کند. ارتش اوکراین علاوه بر کمکهای تسلیحاتی از کمکهای اطلاعاتی، مستشاری و آموزشی کشورهای غربی به خصوص آمریکا و بریتانیا نیز برخوردار است.
اوکراین در دو هفته اخیر در جبهههای جنوبی، در اطراف خرسون و ژاپروژیا ضد حملههای خود را آغاز کرده است که میتواند تمرکز ارتش روسیه در جبهههای شرقی را تضعیف کند.
به گفته اداره اطلاعات نیروهای مسلح بریتانیا، در روزهای اخیر ارتش روسیه تعدادی از واحدهای خود را از ناحیه دونباس به جبهههای جنوبی منتقل کرده است که دلیل آن میتواند افزایش ضد حملههای اوکراین در جنوب باشد.
هیچیک از طرفین آمار دقیق تلفات خود را منتشر نکردهاند. کالین کاهل، معاون وزیر دفاع آمریکا، روز دوشنبه گفت تلفات نیروهای مسلح روسیه از زمان شروع تهاجم نظامی به اوکراین در پنجم اسفند، بین ۷۰ تا ۸۰ هزار نفر (کشته و مجروح) است.
انفجار قدرتمند در پایگاه هوایی روسیه در کریمه
در همین حال، وزارت دفاع روسیه از انفجار قدرتمندی در پایگاه هوایی «ساکی» این کشور در شبهجزیره کریمه خبر داد.
بر اساس این گزارش، در حادثه روز سهشنبه پنج نفر از جمله یک کودک زخمی شدند.
وزارت دفاع روسیه میگوید علت انفجار، مهمات موجود در این پایگاه بوده و حملهای انجام نشده است اما خبرگزاری آسوشیتدپرس میگوید اوکراینیها در شبکههای اجتماعی گمانهزنیهای زیادی مبنی بر حمله موشکی اوکراین به این پایگاه مطرح کردهاند.
مقامات اوکراینی هنوز واکنشی به این خبر نشان ندادهاند، اما روسیه از این پایگاه برای هدف قرار دادن مناطق شرقی اوکراین توسط جنگندهها استفاده میکند.
روسیه در سال ۲۰۱۴ این منطقه اوکراینی را ضمیمه خاک خود کرد.
تصاویر منتشر شده در شبکههای اجتماعی همچنین نشان میدهد که در پی بلند شدن دود غلیظی از محل انفجار، گردشگران حاضر در نزدیکی سواحل این منطقه پا به فرار میگذارند.
اگر این انفجار توسط نظامیان اوکراینی انجام شده باشد، برای اولین بار از زمان تهاجم نظامی روسیه به این کشور است که در شبه جزیره کریمه علیه نیروهای روسیه دست به حمله میزند.
مراکز فرماندهی ناوگان نظامی روسیه در اطراف این شبهجزیره قبلا هدف حملات محدود قرار گرفته بود، اما تاکنون حملهای توسط نیروهای اوکراینی در خاک کریمه گزارش نشده بود.
سرگئی آکسونوف رهبر منطقه کریمه گفته است آمبولانسها و هلیکوپترهای پزشکی به محل حادثه اعزام شدهاند و تا شعاع پنج کیلومتری انفجار نیز تحت نظارت گرفته شده است.
درخواست تحریم همه روسها
از سوی دیگر، ولودیمیر زلنسکی، رئیسجمهوری اوکراین، در مصاحبهای با روزنامه واشینگتن پست از غرب خواست تا همه شهروندان روسیه از جمله افرادی که پس از جنگ از روسیه گریختهاند را تحریم کند.
او گفت:«هر نوع شهروند روس باید مجبور شود به کشور خود بازگردد و تا زمانیکه فلسفه و دیدگاه آنها تغییر نکرده است در همان دنیایی که ساختهاند، زندگی کنند».
دمیتری پسکوف، سخنگوی کاخ کرملین، این سخنان آقای زلنسکی را بیاهمیت توصیف کرد و افزود: «هر گونه اقدامی برای منزوی کردن روسها و روسیه شکست خواهد خورد».
همزمان، تنش و نگرانی در مورد وضعیت نیروگاه هستهای زاپوریژیا، بزرگترین نیروگاه هستهای اروپا، ادامه دارد. در روزهای اخیر اوکراین و روسیه طرف مقابل را به اقدامات نظامی غیرمسئولانه در اطراف این تاسیسات متهم کردهاند.
خبرگزاری روسی «ریا» روز سهشنبه از قول رهبران شورشیان شرق اوکراین گزارش داد که پدافند ضد هوایی در اطراف این تاسیسات تقویت خواهد شد.
آنتونیو گوترش، دبیرکل سازمان ملل، روز دوشنبه حمله به نیروگاه هستهای زاپوریژیا را «اقدامی انتحاری» توصیف کرد و از هر دو طرف خواست امکان بازرسی کارشناسان آژانس بینالمللی انرژی اتمی از این تاسیسات را فراهم کنند.
بر اساس گزارشهای خبرگزاری آسوشیتدپرس/ش.ر-د.خ/ک.ر
اوکراین خواستار ایجاد یک منطقه غیرنظامی در اطراف نیروگاه هستهای «زاپوریژیا» شد

اوکراین خواهان ایجاد یک منطقه غیرنظامی و استقرار نیروهای حافظ صلح بینالمللی در اطراف نیروگاه هستهای «زاپوریژیا» شد.
این نیروگاه که تحت کنترل نیروهای نظامی روسیه است، طی چند روز گذشته هدف حملات بوده و بخشی از آن صدمه دیده است؛ موضوعی که نگرانیهای بینالمللی را برانگیخته و آژانس بینالمللی انرژی اتمی همراه با دولت اوکراین خواهان دیدار فوری بازرسان آژانس از این نیروگاه عظیم شدهاند.
آنتونیو گوترش دبیرکل سازمان ملل نیز هشدار داده است: «هر حملهای به یک تاسیسات هستهای در حکم اقدامی انتحاری است. امیدوارم که این حملات پایان یابد و همچنین امیدوارم که آژانس بینالمللی انرژی اتمی بتواند به این تاسیسات دسترسی داشته باشد».
اوکراین میگوید حملات روسیه صدمات شدیدی به نیروگاه زاپوریژیا وارد آورده است، به طوری که خط فشار قوی این نیروگاه قطع شده و بدون برق نیز امکان خنککردن استخرهای ذخیره سوخت هستهای این نیروگاه وجود ندارد و از این رو در صورت ادامه قطعی برق، یک فاجعه هستهای اتفاق خواهد افتاد.
پترو کوتین رئیس شرکت ملی برق هستهای اوکراین، انرژواتم، روز دوشنبه خواستار اعزام نیروهای حافظ صلح به نیروگاه زاپوریژیا،بزرگترین نیروگاه اتمی اروپا، شد.
این نیروگاه در اولین روزهای تهاجم کرملین به اشغال نیروهای روسی درآمد؛ اگرچه بعدا ارتش روسیه اجازه داد که پرسنل اوکراینی به فعالیت خود در این نیروگاه تحت کنترل خود ادامه دهند.
آقای کوتین ۱۷ مرداد گفت ما از جامعه جهانی و همه شرکایمان میخواهیم که تصمیم لازم را برای عقب راندن نیروهای مهاجم روسیه و ایجاد منطقه غیرنظامی در اطراف نیروگاه زاپوریژیا بگیرند.
بهگفته وی، تنها راه حل این موضوع، استقرار نیروهای حافظ صلح و بهدست گرفتن کنترل نیروگاه و سپس تحویل آن به نیروهای اوکراینی است.
یوهنی سیمبالیوک نماینده اوکراین در آژانس بینالمللی انرژی اتمی نیز روسیه را به تلاش برای ایجاد خاموشی در مناطق تحت کنترل اوکراین در جنوب این کشور از طریق ایجاد اخلال در فعالیت نیروگاه اتمی زاپوریژیا متهم کرد و از بازرسان آژانس خواست تا پایان ماه جاری میلادی از این نیروگاه بازدید کنند.
او گفت ما فورا و تا حد ممکن سریع نیاز به آن داریم؛ چرا که اگر اتفاقی بیفتد، دامنه فاجعه غیر قابل تصور خواهد بود.
اوکراین نیز میگوید حملات روسیه باعث صدمه خوردن سه حسگر تشعشعات نیروگاه شده و دو نفر از پرسنل اوکراینی این نیروگاه نیز زخمی و راهی بیمارستان شدهاند.
در این میان وزارت دفاع روسیه مدعی شده است که اوکراینیها به خطوط فشار قوی نیروگاه حمله کرده و به اجبار دو تا از شش رآکتور نیروگاه خاموش شده است.
دمیتری پسکوف سخنگوی کرملین بمباران اطراف این نیروگاه را عملی بسیار خطرناک توصیف کرده و گفته است انتظار داریم کشورهایی که روی دولت اوکراین نفوذ دارند، جلوی این حملات را بگیرند.
در این میان تمرکز نیروهای اوکراینی برای عقب زدن مهاجمان نظامی روسی در مناطق جنوبی کشور، خصوصا شهر خرسون متمرکز است که در غرب نیروگاه زاپوریژیا قرار دارد. نیروهای اوکراینی طی روزهای گذشته چندین روستا را از اشغال نیروهای روسی آزاد کردهاند.
بارگیری غلات اوکراین توسط ۱۲ کشتی
در همین حال، خبرگزاری رویترز گزارش داده است که روز دوشنبه دو کشتی جدید حامل ۵۹ هزار تن سویا و ذرت اوکراین بنادر این کشور را به سمت ترکیه ترک کردند. روز یکشنبه نیز چهار کشتی با ۱۷۰ هزار تن غلات بنادر اوکراین را ترک کرده بودند.
از زمان توافق اوکراین و روسیه با میانجیگری ترکیه و سازمان ملل، ۱۲ کشتی حامل غلات اوکراین، بنادر این کشور را به سمت ترکیه و بعد از بازرسی به مقاصد بینالمللی ترک کردهاند.
اوکراین اظهار امیدواری کرده است که امسال ۲۰ میلیون تن غلات موجود در انبارها و سیلوهای بندری، همچنین ۴۰ میلیون تن غلات کشت شده را صادر کند.
این کشور یکی از بزرگترین تامینکنندههای غلات جهان است، اما از زمان تهاجم نظامی روسیه در اسفند پارسال، بنادر این کشور قادر به بارگیری غلات نبودند.
با استفاده از گزارش خبرگزاری رویترز و سایت رادیو فردا/د.خ/ک.ر
مدیرکل آژانس: نیروگاه هستهای زاپوریژیا در اوکراین از کنترل خارج شده است

مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی میگوید نیروگاه هستهای زاپوریژیا در اوکراین «کاملا از کنترل خارج شده است» و از روسیه و اوکراین خواست تا برای جلوگیری از وقوع یک سانحه هستهای هر چه سریعتر به بازرسان و کارشناسان آژانس اجازه بازدید از این نیروگاه را بدهند.
نیروهای روسیه در نخستین روزهای تهاجم نظامی به اوکراین این نیروگاه را که بزرگترین نیروگاه هستهای اروپاست و در نزدیکی شهر انرهودار در جنوب شرقی اوکراین قرار دارد، تصرف کردند.
رافائل گروسی روز سهشنبه ۱۱ مرداد در مصاحبه با خبرگزاری آسوشیتدپرس گفت که در مورد زاپوریژیا «تمامی موازین اصولی فعالیت یک نیروگاه هستهای نقض شده است».
او با برشمردن موارد متعددی از نقض موازین ایمنی هشدار داد که این نیروگاه در یک منطقه جنگی قرار دارد و این مسئله را «بسیار جدی و خطرناک» خواند.
مدیرکل آژانس تاکید کرد که سفر خود او و کارشناسان آژانس مستلزم تضمینهای امنیتی و همکاری فوری اوکراین و روسیه است.
آقای گروسی در عین حال گفت که بهرغم درگیریهای سنگین در این منطقه در روزها و هفتههای نخست تهاجم نظامی روسیه، ساختار فیزیکی این نیروگاه «آسیب ندیده است».
او خاطرنشان کرد که نیروگاه زاپوریژیا در «وضعیتی متناقض» به کار خود ادامه میدهد، بهطوری که نیروگاه در تصرف ارتش روسیه است ولی کارکنان اوکراینی فعالیت جاری آن را هدایت میکنند.
آقای گروسی یادآوری کرد که آژانس با کارکنان نیروگاه در تماس است ولی این تماسها «پراکنده و در مواردی بیفایده است».
مدیرکل آژانس در بخش دیگری از مصاحبه با خبرگزاری آسوشیتدپرس افزود: «ما از همان روز نخست تاکید کردهایم که اوکراین و روسیه باید امکان بازرسی دقیق را فراهم کنند تا بتوانیم مانند نیروگاه هستهای چرنوبیل، ایمنی زاپوریژیا را هم تضمین کنیم».
نیروگاه هستهای چرنوبیل واقع در ۱۱۰ کیلومتری شمال کییف نیز در روزهای نخست تهاجم نظامی به اوکراین به تصرف نیروهای روسیه درآمد. ارتش روسیه پس از عقبنشینی از شمال اوکراین این نیروگاه را به اوکراین بازپس داد.
مدیرکل آژانس در پی بازدید از چرنوبیل در اواخر آوریل امسال، وضعیت ناپایدار این نیروگاه را به یک «چراغ قرمز چشمکزن» تشبیه کرده بود.
او همچنین هشدار داده بود که این جنگ اکنون بخشهایی از اوکراین را به یک «میدان مین هستهای» تبدیل کرده است.
آقای گروسی، با این حال، در مصاحبه روز سهشنبه تصریح کرد که نتیجه اقدامات آژانس در این نیروگاه پس از سه ماه «بسیار، بسیار موفقیتآمیز» بوده است.
با استفاده از گزارشهای خبری آسوشیتدپرس و رادیو فردا/ش.ر-آ.ت/ک.ر
زلنسکی: بارگیری اولین کشتی حامل غلات بیاهمیت است؛ اقتصاد اوکراین در حالت کما است

ولودیمیر زلنسکی، رئیسجمهوری اوکراین، روز چهارشنبه ۱۲ مرداد در سخنرانی ویدئویی برای گروهی از دانشجویان در استرالیا حرکت اولین کشتی حامل غلات را کماهمیت توصیف کرد و گفت در مقایسه با حجم غلات صادراتی برای کمک به احیای اقتصاد کشور بسیار ناچیز است.
همزمان کار بازرسی «رازونی» اولین کشتی حامل غلات اوکراین که روز دوشنبه بندر اودسا را ترک کرد در بندرگاه استانبول پایان یافت و این کشتی با عبور از تنگه بسفر سفر خود به سوی لبنان، مقصد نهایی این محموله را ادامه داد.
از سرگیری تردد کشتیها از بنادر اوکراین در حاشیه دریای سیاه براساس توافق اخیر بین روسیه و اوکراین با میانجیگری دولت ترکیه و سازمان ملل صورت گرفت.
آقای زلنسکی در سخنرانی روز چهارشنبه خود گفت باید منتظر شد و دید که آیا روند صادرات غله اوکراین ادامه پیدا خواهد کرد یانه. او تاکید کرد که اوکراین، یکی از بزرگترین صادرکنندگان غلات در جهان، برای کاهش کسری بودجه خود که اکنون حدود پنج میلیارد دلار در ماه است حداقل به صادرات ده میلیون تن غلات نیاز دارد.
آنتونی بلینکن، وزیر خارجه آمریکا، نیز از حرکت اولین کشتی حامل غلات اوکراین استقبال کرد ولی گفت که این اولین گام است.
یک مقام ارشد دولت ترکیه به خبرگزاریها گفت از این پس هر روز سه کشتی میتوانند از بنادر اوکراین حرکت کنند. وزیر زیرساختها و حملونقل اوکراین نیز روز دوشنبه گفت در حال حاضر ۱۷ کشتی در بنادر این کشور محصولات کشاورزی را بارگیری کرده و آماده حرکت هستند.
دولت اوکراین امیدوار است که حدود ۲۰ میلیون تن غلات انبار شده در سیلوها و حدود ۴۰ میلیون تن محصول این فصل را که در حال برداشت است با سرعت صادر کند.
ولودیمیر زلنسکی در بخش دیگری از سخنرانی روز چهارشنبه گفت: «اقتصاد کشور بهدلیل جنگ تقریبا مرده است؛ در حالت کما است. محاصره بنادر ما توسط روسیه ضربه بزرگی به اقتصاد اوکراین است».
او در عین حال هشدار داد که روسیه هر لحظه ممکن است صادرات غلات اوکراین را متوقف کند.
روسیه در جریان مذاکرات چهار جانبه برای از سرگیری صادرات غله اوکراین و در موضعگیریهای دیگر تاکید کرده است که باید تسهیلات بیشتری برای صادرات غله و کودشیمیایی آن کشور فراهم شود.
مسکو هرگونه مسئولیتی در بحران کمبود مواد غذایی را تکذیب کرده و ادعا میکند که تحریمهای غرب علیه آن کشور و مینگذاری آبهای نزدیک به سواحل دریای سیاه توسط اوکراین عامل اصلی اختلال در صادرات مواد غذایی است.
در رويدادی ديگر، سخنگوی کاخ کرملین روز سهشنبه آمریکا را به دخالت مستقیم در جنگ اوکراین متهم کرد و گفت حملات توپخانههای دوربرد اوکراین که در ماههای اخیر از کشورهای غربی دریافت کرده است با راهنمایی، هماهنگی و تایید جاسوسان آمریکا انجام میشود.
دولت آمریکا تاکید کرده است که هدف غرب شکست نیروهای روسیه توسط ارتش اوکراین است و به همین منظور میلیاردها دلار سلاحهای پیشرفته و تهاجمی در اختیار اوکراین قرار داده است. ولی واشینگتن در عین حال تاکید کرده است که خواستار درگیری مستقیم بین آمریکا و روسیه نیست و اوکراین از سلاحهایی که دریافت کرده است نمیتواند برای حمله به خاک روسیه استفاده کند.
همزمان، گرهارد شرودر، صدر اعظم سابق آلمان و یکی از دوستان ولادیمیر پوتین در مصاحبهای با مجله آلمانی «اشترن» گفت توافق در مورد از سرگیری صادرات غله ممکن است راهی برای پایان جنگ بگشاید.
آقای شرودر افزود: «خبر خوب این است که کرملین خواستار نوعی توافق است. اولین موفقیت در مورد صادرات غله ممکن است به مرور به یک توافق بزرگتر برای آتشبس بیانجامد».
او در بخش دیگری از این مصاحبه گفت که هفته گذشته در مسکو با ولادیمیر پوتین دیدار کرده است.
دمیتری پسکوف، سخنگوی کاخ کرملین، گفت آقای پوتین در این دیدار به گرهارد شرودر گفته است که خط لوله «نورد استریم ۲» آماده بهرهبرداری است و میتواند حجم صادرات گاز روسیه به اروپا را افزایش دهد.
در پی کاهش صادرات گاز روسیه از طریق خط لوله «نورد استریم ۱» که مسکو دلیل آن را تعمیر یکی از توربینهای ساخت شرکت آلمانی زیمنس عنوان کرده است آلمان و برخی دیگر از کشورهای اروپایی خود را برای انطباق با کمبود انرژی در فصل زمستان آماده میکنند.
بر اساس گزارش خبرگزاری رویترز/ش.ر/ک.ر
اولین کشتی حامل غلات اوکراین بندر اودسا را ترک کرد

مقامات اوکراین و ترکیه اعلام کردند که یک کشتی حامل غلات اوکراین روز دوشنبه ۱۰ مرداد براساس توافق برای ايجاد مسیر امن کشتیرانی در دریای سیاه، بندر اودسا را ترک کرد.
از زمان شروع تهاجم نظامی روسیه در پنجم اسفند پارسال که به محاصره بنادر اوکراین منجر شد این اولین کشتی است که بندر اودسا را ترک میکند.
وزیر خارجه اوکراین این رویداد را «تسکینی برای جهان و بهخصوص کشورهایی که به دلیل اختلال در کشتیرانی با کمبود شدید موادغذایی روبرو هستند» توصیف کرد.
حرکت این کشتی از بندر اودسا نتیجه توافق بین روسیه و اوکراین با میانجیگری دولت ترکیه و سازمان ملل برای از سرگیری صادرات غلات و کودهای شیمیایی است که حدود یک هفته پیش امضا شد.
اولکساندر کوبراکوف، وزیر زیرساختها و حمل و نقل اوکراین، در پیامی در شبکههای اجتماعی نوشت: «از زمان شروع تهاجم روسیه، اولین کشتی حامل غلات بندر اودسا را ترک کرد. امروز اوکراین و کشورهای دوست برای جلوگیری از گرسنگی جهان گام دیگری برداشتند».
کشتی «رازونی» که با پرچم سیرالئون حرکت میکند پس از پیمودن مسیر خود در دریای سیاه با عبور از تنگه بسفر وارد دریای مدیترانه خواهد شد و در بنادر لبنان محموله خود را تخلیه میکند.
روسیه و اوکراین در مجموع حدود یک سوم از گندم جهان را تامین میکنند. تهاجم روسیه صادرات غله اوکراین را متوقف کرد و سازمان ملل از ماهها پیش هشدار داده بود که احتمال وقوع قحطی و گرسنگی بهخصوص در کشورهایی که به غلات وارداتی از اوکراین و روسیه وابسته هستند بسیار جدی است.
علاوه بر تصرف اکثر بنادر اوکراین توسط ارتش روسیه یکی دیگر از دلایل توقف صادرات غله اوکراین مینگذاری آبهای نزدیک به بندر اودسا توسط نیروی دریایی این کشور بود.
توافق مربوط به ایجاد مسیر امن کشتیرانی علاوه بر بندر اودسا بنادر جورنومورسک و پیودنی در همین استان را نیز شامل میشود.
دمیتری کولبا، وزیر خارجه اوکراین، در توئیتی نوشت: «روز تسکین جهان بهخصوص برای کشورهای دوست در خاورمیانه، آفریقا و آسیا فرارسیده و اولین محموله غلات اوکراین از زمان شروع تهاجم نظامی روسیه بندر اودسا را ترک کرد».
حکومت روسیه هرگونه مسئولیتی در بوجود آمدن بحران مواد غذایی را تکذیب کرده و تحریمهای غرب علیه آن کشور و مینگذاری آبهای نزدیک به بنادر اوکراین را عامل این بحران میداند.
کاخ کرملین روز دوشنبه حرکت کشتی «رازونی» را یک تحول بسیار مثبت توصیف کرد.
خلوصی آکار، وزیر دفاع ترکیه، گفت این کشتی برای بازرسی توسط هیئت متشکل از نمایندگان روسیه، اوکراین، ترکیه و سازمان ملل روز سهشنبه در بندرگاه استانبول پهلو میگیرد و اگر مشکل خاصی پیش نیاید بعد از بازرسی به مسیر خود ادامه خواهد داد.
دفتر ریاستجمهوری اوکراین اعلام کرد که ۱۷ کشتی باربری در بنادر این کشور حدود ۶۰۰ هزار تن غلات بارگیری کرده و منتظر حرکت هستند.
یکی از مهندسان کشتی «رازونی » به خبرگزاری رویترز گفت تمامی خدمه پس از مدتها انتظار در بندر اودسا بسیار خوشحال هستند چون پس از چندین ماه بالاخره میتوانند خانوادههای خود را ببینند.
او افزود: «ما نگران مینهای دریایی در نزدیکی ساحل و حریم دریایی اوکراین هستیم. طی کردن این مسیر دو تا سه ساعت طول میکشد. امیدوارم اتفاقی نیافتد و مرتکب اشتباهی نشویم».
سفارت آمریکا در کییف ضمن استقبال از حرکت مجدد کشتیها از بنادر اوکراین در بیانیهای گفت: «جهان اجرای این توافق در روزها و ماههای آینده برای تامین مواد غذایی مورد نیاز میلیونها نفر با غلات انبار شده در بنادر اوکراین را با دقت دنبال خواهد کرد».
بهرغم توافق در مورد انتقال غلات اوکراین از مسیر دریای سیاه نبردهای فرسایشی در جبهههای شرقی و جنوبی ادامه دارد.
فرماندار استان دونتسک روز دوشنبه گفت بر اثر گلولهباران شهرهای باخموت و سولدار توسط ارتش روسیه طی ۲۴ ساعت گذشته سه غیرنظامی کشته شدند.
شهر باخموت طی هفته گذشته یکی از اهداف اصلی ارتش روسیه برای پیشروی در استان دونتسک بوده است. فرماندار استان خارکیف در نزدیکی مرز روسیه نیز گفت در اثر حملات توپخانه ارتش روسیه دو غیرنظامی در اين استان مجروح شدهاند.
ولودیمیر زلنسکی، رئیسجمهوری اوکراین، در تازهترین سخنرانیاش گفت که روسیه بخشی از نیروهای خود را از ناحیه دونباس به جبهههای خرسون و زاپروژیا منتقل کرده است.
شهردار میکولائیف نیز روز یکشنبه گفت بر اثر اصابت ۱۲ موشک به این شهر چندین ساختمان مسکونی و مدرسه تخریب شده و حداقل دو نفر کشته و سه نفر مجروح شدهاند.
بر اساس گزارش خبرگزاری رویترز/ش.ر/ک.ر
«افزایش» ضد حملات اوکراین در جنوب؛ والاس: طرحهای پوتین ناکام مانده است

مقامات نظامی و اطلاعاتی بریتانیا روز جمعه، هفتم مرداد، از افزایش ضد حملات اوکراین در بخشهای جنوبی کشور برای بازپسگیری این مناطق خبر دادند.
همزمان وزیر دفاع بریتانیا روز جمعه گفت روسیه در بسیاری از زمینهها شکست خورده و طرحهای الف، ب و ج آن ناکام شده، ولی هنوز ممکن است به دنبال یک طرح چهارم و تغییر راهبردهای خود باشد.
در جبهه مقابل، مسکو روز جمعه کییف را متهم کرد که با حمله راکتی به یک زندان در دونتسک، دهها اسیر جنگی را کشته است.
بن والاس، وزیر دفاع بریتانیا، در گفتوگوی روز هفتم مرداد با شبکه بریتانیایی اسکاینیوز افزود که مقابله با روسیه یک هدف ارزشمند است و این جنگ یک تهاجم فاشیستی به اوکراین است. او تاکید کرد که همگان اشتراک نظر داردند که یورش روسیه اشتباه و ظالمانه است.
در همین حال وزارت دفاع بریتانیا در تازهترین ارزیابی خود از اوضاع جنگ در جبهههای جنگ روسیه در اوکراین در روز هفتم مرداد گفت که اوکراین توانسته با بمباران و منزوی کردن نظامیان روس، آنها را از تامینهای لجستیک محروم کند.
طبق ارزیابی بریتانیا، اوکراین عملا ارتباط میان هزاران سرباز روس در نزدیکی رودخانه دِنیپرو در خرسون را قطع کرده و این نظامیان «بهشدت آسیبپذیر» و «منزوی» شدهاند.
کییف پنجشنبه شب گفته بود که برخی شهرکهای حومه شمالی خرسون را دوباره به کنترل خود درآورده است.
اوکراین گفته است که انهدام هدفمند سه پل روی رودخانه دنیپرو ارتباط نظامیان روس با سایر بخشهای زیر سلطه روسیه را قطع کرده است. اوکراین ظاهرا با استفاده از موشکهای میانبردی که از کشورهای غربی دریافت کرده، این حملات را عملی کرد.
خرسون و حومه یکی از نخستین مناطقی بود که نظامیان روس در آغاز یورش خود در شش ماه پیش به تسلط درآوردند.
خرسون در بخش جنوبی اوکراین همجوار شبه جزیره کریمه است که از هشت سال پیش به اشغال روسیه درآمده است.
در حالی که وزارت دفاع بریتانیا تشدید ضد حملات اوکراین و برخی موفقیتهای کوچک این کشور در جبهه خرسون را تایید کرده، روسیه شامگاه پنجشنبه گفت که مواضع و نقاط استقرار نیروهایش در این مناطق «تغییری نکرده است».
روسیه به نوبه خود، گزارش داد که حملاتش به سربازان اوکراین، بیش از ۱۳۰ تن از نیروهای پیاده نظام اوکراینی را از پای درآورده است.
دمیتری مدودوف، حامی مهم ولادیمیر پوتین، که خود نیز در گذشته رئیس جمهور و نخست وزیر بوده، ششم مرداد گفته بود که کشورش آماده شده به قصد ناتو که به گفته او «در سودای تسلط بر دریای بالتیک است» واکنش نشان دهد.
روسیه روز جمعه اوکراین را متهم کرد که با حملات راکتی به منطقه دونتسک، یک زندان را هدف قرار داده و تا پیشازظهر دستکم ۵۳ اسیر جنگی را کشته است. احتمال افزایش شمار قربانیان مطرح است.
تحرکات نظامی جدید در حالی تشدید شده که دو کشور هفته گذشته در «توافق استانبول»، با ابتکار رئیس جمهور ترکیه و دبیرکل سازمان ملل، سازوکاری برای صادرات غلات انبار شده در بنادر اوکراینی دریای سیاه امضا کردند و ارزیابی شده که نخستین محموله این غلات روز هفتم مرداد صادر شود.
در این میان، وزارت خارجه آمریکا اعلام کرد که آنتونی بلینکن، وزیر خارجه آمریکا، برای نخستین بار در شش ماه اخیر، با همتای روس خود، سرگئی لاوروف، گفتوگوی تلفنی خواهد کرد. مسکو گفت درخواست رسمی در این زمینه دریافت نکرده و تنها گزارشهای رسانهای را شنیده است.
نماینده کنگره آمریکا: شمار تلفات سربازان روس «بسیار بالا است»

یک نماینده دموکرات کنگره آمریکا پس از برگزاری نشست محرمانه با مقامهای دولت جو بایدن به رسانهها اعلام کرد که شمار تلفات ارتش روسیه در اوکراین «بسیار بالا است.»
الیسا اسلوتکین، نماینده ایالت میشیگان در مجلس نمایندگان آمریکا، روز پنجشنبه ششم مرداد پس از شرکت در این جلسه محرمانه در گفتوگو با شبکه خبری سیانان، شمار نظامیان کشتهشده و مجروحشده روس از آغاز تهاجم به اوکراین در شش ماه گذشته به بیش از ۷۵ هزار تن رسیده است.
این رقم حدودا نیمی از نیروهایی است که مسکو در ماه فوریه برای تصرف اوکراین به جبهه جنگ اعزام کرده بود.
الیسا اسلوتکین تصریح کرد آنطور که حاضران در این نشست مطلع شدند از آغاز جنگ در اوکراین «بیش از ۷۵ هزار نفر از نیروهای روسیه کشته و یا مجروح شدهاند که رقم بسیار بزرگی است».
او افزود که روسیه شمار قابل توجهی نیروی زمینی به جبهههای جنگ اعزام کرده بود اما در شش ماه گذشته «بیش از ۸۰ درصد این نیروها زمینگیر و یا به شدت فرسوده شدهاند».
تلفات نظامیان حتی در دوران صلح در روسیه جزو اسرار حکومتی است و مسکو تاکنون رقم تلفات خود را بهطور رسمی اعلام نکرده است.
سازمان اطلاعات مرکزی آمریکا (سیا) در جدیدترین ارزیابی خود اعلام کرد از ۲۴ فوریه (پنجم اسفند) که مسکو به نام «عملیات ویژه نظامی» وارد قلمرو اوکراین شد، حدود ۱۵ هزار نظامی روسیه کشته شدهاند.
تشدید ضد حملههای اوکراین تا «پیش از آغاز زمستان»
الیسا اسلوتکین که هفته پیش بههمراه تعداد دیگری از نمایندگان کنگره آمریکا به کییف سفر کرده بود در بخش دیگری از مصاحبه با سیانان از قصد اوکراین برای تشدید ضد حملات علیه روسیه بهویژه در جبهههای جنوبی خبر داد.
او با استناد به اظهارات ولودیمیر زلنسکی، رئیس جمهوری اوکراین، و همچنین نشست امروز با مقامها کاخ سفید نیز گفت که «اوکراین قبل از آغاز فصل زمستان قصد دارد ضد حملههای موثر و شدیدی علیه روسیه به ویژه در جبهههای جنوبی انجام دهد تا در موقعیت بهتری قرار بگیرد».
همزمان، ضد حملههای اوکراین در جبهههای جنوبی برای بازپس گرفتن شهر خِرسون ادامه دارد. این شهر که مرکز استانی به همین نام است تا پیش از شروع جنگ حدود ۲۹۰ هزار نفر جمعیت داشت.
گزارشهای مختلف حاکی است که از زمان تصرف این شهر توسط روسیه در هفته نخست تهاجم به اوکراین، اداره خرسون به دست «مقامهای دستنشانده مسکو» افتاده است.
تازهترین برآورد وزارت دفاع بریتانیا از تحولات در اوکراین
در همین حال، وزارت دفاع بریتانیا روز پنجشنبه در اطلاعیه روزانه خود در مورد تحولات جنگ اوکراین از دستاوردهایی در ارتباط با ضد حمله اوکراین علیه نیروهای روسیه خبر داد.
بر اساس این اطلاعیه، نیروهای اوکراینی به احتمال فراوان میتوانند برای پیشروی به سمت ساحل جنوبی رودخانه اینگولت، در شمال استان خرسون، پلهای شناور احداث کنند.
بازپسگیری شهر خرسون میتواند در پیشروی نیروهای اوکراین برای آزادسازی سایر مناطق حاشیه دریای سیاه نقشی مهم ایفا کند.
بنابر اعلام وزارت دفاع بریتانیا، ارتباط خرسون به عنوان بزرگترین شهری که در تصرف روسیه است اکنون با سایر مناطق اشغالی «در عمل قطع شده است».
در بخش دیگری از این اطلاعیه گفته میشود که پل «آنتونیوسکی» که در روزهای اخیر هدف حملات اوکراین قرار گرفته است روز چهارشنبه آسیب بیشتری دیده و به احتمال فراوان گذر از آن ناممکن است.
آنتونیوسکی یکی از سه پلی است که بر فراز رودخانه دنیپر قرار دارند و ارتش روسیه برای حملونقل سلاح و تدارکات از آنها استفاده میکند.
ارتش اوکراین در حملات روزهای اخیر با استفاده از راکتاندازها و توپخانههای دوربردی که از غرب دریافت کرده است تلاش میکند این پلها را تخریب کند.
افزایش حجم تسلیحات ارسالی غرب به کییف
اولکسی دانیلوف، رئیس شورای امنیت اوکراین، روز چهارشنبه در مصاحبهای با تلویزیون اوکراین گفته بود که روسیه در حال اعزام نیروهای بیشتری به خرسون و استان همجوار آن زاپوریژیا است.
به گفته این مقام اوکراینی، همچنین حجم جنگافزاری که کشورهای غربی برای اوکراین ارسال میکنند، «افزایش یافته است».
تسلیحات سنگین و پیشرفتهای که آمریکا و کشورهای غربی در هفتههای اخیر به اوکراین دادهاند از جمله سامانههای متحرک موشکانداز «هایمارس» آمریکایی و توپخانههای دوربرد بریتانیایی در مقایسه با سلاحهای قدیمی دوران شوروی که اوکراین در زرادخانه خود داشت دقت و کارآمدی بیشتری دارند.
سخنگوی سرفرماندهی نیروهای مسلح اوکراینی در جنوب روز پنجشنبه گفت که «ضد حمله ارتش اوکراین در جبهههای جنوب در حال پیشروی است و نیروهای روسیه روحیه خود را باختهاند».
او همچنین از آزادسازی دو روستا در این مناطق به دست نیروهای اوکراینی خبر داد.
وزارت دفاع اوکراین نیز اعلام کرد که روز چهارشنبه در پی انفجار بمبی که «نیروهای مقاومت» کار گذاشته بودند یک مأمور پلیس در خرسون کشته و یک تن دیگر هم مجروح شد.
بخش ضد اطلاعات ارتش اوکراین اخیرا از ساکنان خرسون خواسته است محل زندگی نیروهای روس و هویت افرادی را که با مقامهای مرتبط با روسیه همکاری میکنند، برملا کنند.
بر اساس گزارش رادیو اروپای آزاد/رادیو آزادی، سیانان و گزارشهای رادیو فردا/ ش.ر./ آ. ت. و پ.پ.
باخت «راشا تودی» در دادگاه تجدیدنظر اروپا؛ مسکو «مقابله به مثل میکند»

حدود پنج ماه پس از ممنوعیت پخش برنامههای «راشا تودی»، رسانه خبری وابسته به کرملین، در اتحادیه اروپا، درخواست تجدید نظر این رسانه روسی مبنیبر لغو ممنوعیت جاری رد شد. کرملین اما در مقابل، تهدید به «اقدامات تلافیجویانه» علیه رسانههای غربی کرد.
این تصمیم پس از آن اتخاذ شد که پارلمان اتحادیه اروپا در بروکسل و در نخستین روزهای آغاز جنگ در اوکراین، شبکه خبری راشا تودی را به انتشار «سیستماتیک» اطلاعات نادرست و جعلی در مورد تهاجم نظامی روسیه به اوکراین متهم کرده بود.
دیوان دادگستری اتحادیه اروپا که دومین دادگاه عالی این اتحادیه است، روز چهارشنبه ۵ مرداد با رد فرجامخواهی راشا تودی، بر تصمیم رهبران اروپایی برای بهکارگیری تدابیر محدودکننده در ارتباط با پخش محتوای این رسانه مهر تایید زد.
کرملین اما با انتقاد از رای صادر شده از سوی دیوان دادگستری اتحادیه اروپا، تهدید کرد که مسکو نیز علیه رسانههای غربی اقداماتی مشابه را اتخاذ خواهد کرد.
دمیتری پسکوف، سخنگوی کرملین، در تماس تلفنی با خبرنگاران گفت که راشا تودی در چند ماه گذشته قادر به فعالیت در اروپا نبوده است اما مسکو امیدوار بود که از طریق مجاری قانونی پخش برنامههای این رسانه دولتی روسیه از سر گرفته شود.
بخش فرانسوی راشا تودی در تجدیدنظرخواهی خود مدعی شده بود که این اقدام اتحادیه اروپا، نقض آزادی بیان بهشمار میرود.
اوایل اسفند پارسال، بریتانیا نیز همصدا با اتحادیه اروپا راشا تودی را متهم کرد که به عنوان «بازوی تبلیغاتی» کرملین در خدمت کارزار اخبار جعلی و انتشار اطلاعات گمراهکننده فعالیت میکند و از این طریق به بحران کییف و مسکو دامن میزند.
مقامهای روسیه شبکه خبری «راشا تودی» را راهی برای رقابت مسکو با سلطه غولهای رسانهای مستقر در ایالات متحده و بریتانیا میدانند و این رسانهها را به ارائه دیدگاه «جانبدارانه» از جهان متهم میکنند.
با استفاده از گزارشهای رادیو اروپای آزاد/رادیو آزادی و رویترز و گزارشهای رادیو فردا/ آ.ت./ پ.پ.
انتخاب سردبیر
-
رادیوفردا و شما
عبور از فیلترینگ و دسترسی به رادیوفردا با فناوری تور
-
صد سالگی «سرزمین هرز»
بهمن شعلهور: ترجمه شعر الیوت در حکم عشقبازی بود
-
بازار خودرو
کاهش قیمت خودرو در بازار ایران
-
نگاه فریدون خاوند
«سفره مردم»؛ سیاسیترین متغیر اقتصادی
-
اختصاصی رادیوفردا
تشدید فشارها بر سینماگران ایرانی در هفتههای اخیر
-
رسانههای روسی در هفتهای که گذشت
ایران و روسیه روزبهروز نزدیکتر میشوند؟
زیر ذرهبین
-
«یکی از القائات غلط به کشور ما... این است که میگویند جامعه ما دچار افسردگی است که این حرف غلط و بی ربطی است».
کارشناسان و حتی بسیاری از افراد و نهادهای مسئول بارها از افزایش شدید میزان افسردگی در میان مردم ایران خبر دادهاند به طوری که این بحران به افزایش آمار خودکشی در ایران دامن زده است.