سالها جنگ و ویرانی زخم خود را نه تنها بر چهره کشور و مردم افغانستان بهجا گذاشته، بلکه همانطور که از مجوعه جدید عکسهای هنر قالیبافی این کشور برمیآید، نقش و اثر آن بر هنر افغانستان نیز ماندگار شده است. آموس چپل، از رادیو اروپای آزاد، مجموعهای از تصاویر «فرشهای جنگی» افغان را گرد آورده است:
نقش زخم جنگ بر روی قالی افغان

۱
قالیچهای با نقش یک هلیکوپتر شوروی

۲
دریاچهای پر از قایق در زیر آسمانی مملو از هواپیماها و هلیکوپترهای جنگی. این قالیچه کمی پس از حمله ۱۹۷۹ شوروی به افغانستان بافته شده است.

۳
قالیچهای با تصویر مبارزان افغان به همراه شتر، در حال کشتن سربازان شوروی. سربازان خارجی به عنوان شیاطین شاخدار نشان داده شدهند.
این فرشها متعلق به موزه بریتانیا است که در اواخر آوریل نزدیک به ۲ میلیون عکس از مجموعههای خود را برای انتشار آزاد در دسترس عموم قرار داد. بیش از دهها فرش افغان با مضمون جنگی در این موزه نگهداری میشود.
این فرشها متعلق به موزه بریتانیا است که در اواخر آوریل نزدیک به ۲ میلیون عکس از مجموعههای خود را برای انتشار آزاد در دسترس عموم قرار داد. بیش از دهها فرش افغان با مضمون جنگی در این موزه نگهداری میشود.

۴
جزئیات یک فرش بافتهشده در دهه ۱۹۸۰ شامل نقوش تانکها، بمبافکنها، بالگردها و نارنجکهای دستی. این فرشها از جنس پشم گوسفند در خانههای روستایی توسط زنان یا به صورت کارخانهای بافته میشوند. بافت هر فرش نیمهبزرگ توسط یک مادر و یک دختر حدود شش هفته به طول میانجامد.

۵
فرش بافتهشده در دهه ۱۹۸۰ شامل کاروانهایی از خودروهای زرهی که زیر سایه هلیکوپترها از جاده کوهستانی بالا میروند. اگرچه بسیاری از فرشهای جنگی برای بازار افغانستان بافته میشود، اما فرید یار، یک تاجر افغانستانی که از سال ۱۹۹۱ در زمینه واردات قالی به اروپا فعال است به رادیو اروپای آزادی گفت که برخی از آنها هم بهطور خاص برای بازار غرب بافته شدهاند.

۶
فرید یار میگوید: «در سالهای ۱۹۸۰ و ۱۹۸۱ برخی از فرشهای جنگی افغان به بازار آلمان غربی رسید. چون زمان جنگ سرد بود، این اقلام برای مردم غربی به عنوان بخشی از تاریخ حمله ارتش شوروی به افغانستان جالب بود و آنها را خریدند. وقتی بازرگانان دیدند که بازاری برای این قالیها وجود دارد، سفارشها به بافندگان شمال افغانستان بیشتر شد و مفروشات زیادی با نقش تانک و تفنگ بافته شد.»

۷
در این قالیچه خودروهای زرهی شوروی در جادهای خونین در حال گریزند. برخی اصطلاحات مجاهدین افغان نظیر «داشَکا» (دوشکا) و «زیگوک» (نوعی پدافند هوایی) بر روی قالی نگاشته شده است.

۸
یک قالیچه رنگین از سلاحهای مختلف، ازجمله یک آرپیجی ساخت شوروی در طرف چپ پایین. از زمان پایان جنگ ۱۹۸۸ با شوروی، در قالیهای افغان نقوشی از جنگهای بعدی دیده میشود.

۹
قالیچهای بافتهشده در سال ۱۹۹۲، پس از خروج نیروهای شوروی و در زمان جنگ داخلی افغانستان. جنگافزارها و هواگردهای جنگی نقشه کشور را احاطه کردهاند.

۱۰
حمله تروریستی یازده سپتامبر و کبوتر صلح بین پرچمهای آمریکا و افغانستان.