Sedmica u slikama

Rusija - Prvo sunčanje - U hladnoj Rusiji,prvi,makar ne toliko topli sunčani zraci natjerali su i ove starije Ruse na skidanje.

Austrija - Josef Fritzl se krije - Nakon zločina nad svojom kćerkom,koji je konstantno trajao 24 godine,Josef Fritzl krije svoje lice kao da ono nije svakom poznato.Priznao je sve zločine i dobio doživotnu robiju.Rekao je da je tek sad shvatio koliko mu je kćerka patila.

Rusija - Sudjenje Mikhailu Khodorkovskom - Kako je fotoreporterima bio zabranjen ulazak u sudnicu oni su morali ¨skidati¨slike sa internih monitora.Sudjenje je bilo zatvoreno za javnost.

Palestina - Protiv zida - Palestinski demonstranti se guraju sa izraelskim vojnicima,pokušavajući da spriječe gradnju zida koji odvaja njih i Izraelce. Tel Aviv tvrdi da zid diže iz sigurnosnih razloga.

Nizozemska - Smanjena presuda Krajišniku - Sud u Hagu je smanjio kaznu bivšem predsjedniku parlamenta bosanskih Srba.Umjesto 27godina Krajišnik će u zatvoru odležati 20 godina. Pravosnažno je osudjen za progone,istrebljenje,ubistvo,deportacije i prisilno premještanje nesrpskih civila tokom rata u BiH.

Španjolska - Kraj festivala - U Valenciji je gorilo tisuću skulptura pripremljenih da obilježe kraj Fallas festivala u slavu Svetog Josipa. Time se u Valenciji obilježava dolazak proljeća.

Irak - Ritual u Tigrisu - Ovaj je vjernik u Bagdadu obavio ritual očišćenja u rijeci Tigris. On pripada sekti Sabeana,koja polako nestaje u Iraku. Trenutno ih ima 7-8 tisuća.

Španjolska - Proslava dolaska proljeća - Od 25.000 do 30.000 mladih okupilo se u Granadi na takozvanoj proljećnoj zabavi. Organizirana putem interneta ovo je trebalo da bude najbrojniji skup pijanih ljudi.

Iran - Ulična mjenjačnica - Crna berza novca radi u Teheranu u pješačkoj zoni.Novac izložen na kartonskim kutijama,svjedoči o ekonomskoj krizi u Iranu.

Avganistan - Glasač - U Avganistanu se još ne zna kada će biti predsjednički izbori,iako najnovije odluke kažu da će se glasovati u kolovozu. Situacija u toj zemlji je sve teža,mrtvih je sve više.

Pakistan - Opozicija slavi - Promatrači tvrde da je pozicija premijera Pakistana oslabljena nakon što je pristao na prošlotjedni zahtjev opozicije da vrati na posao predsjednika Vrhovnog suda.Mnogi poznavaoci strahuju da bi se situacija u Pakistanu mogla oteti kontroli.

Avganistan - Portret na brdu - Mnoštvo se okupilo da oda poštu preminulom bivšem predsjedniku Avganistana Mohammad Daud Khanu,koji je ubijen u prosovjetskom državnom udaru 1978.godine.Njegovi posmrtni ostaci su nedavno otkriveni u Avganistanu.

SAD - Obama u nevjerici - Izgleda da Barack Obama nije vjerovao da je rukovodstvo kompanije AIG podijelilo sebi nagrade nakon što su od vlade dobili milijarde pomoći radi lošeg poslovanja.

Rusija - Susret dva bivša lidera - Bivši ruski premijer Yevgeny Primakov i bivši državni sekretar SAD-a Henry Kissinger su izgleda imali što da kažu jedan drugom prošlog tjedna u Moskvi.

Pakistan - Teroristički napad - Najmanje 10 ljudi je poginulo a 45 ranjeno u terorističkom raketnom napadu u pakistanskoj provinciji Khyber.

Iran – Norouz - Od Azerbejdžana do Indije,uglavnom u nearapskom muslimanskom svijetu obilježen je Norouz-početak proljeća i početak nove godine.Norouz na persijanskom znači ¨novi dan¨.

Rusija - Rasistički sladoled? - Obama sladoled,napravljen od čokolade i vanilije je jedan od prvih ruskih proizvoda koji koristi popularnost američkog predsjednika Obame za uspjeh na tržištu.Iako neki kažu da sladoled ima rasistička obilježja,autor kaže da se samo šalio.

Francuska - Drugi opći štrajk - U samo dva mjeseca u Francuskoj je održan drugi nacionalni opči štrajk u kojem se tražilo povećanje nadnica i bolja zaštita od recesije.

Hrvatska - Zasluženo odlikovanje - Aleksandar Jevtić,gradjanin Vukovara srpske nacionalnosti,spasio je život izmedju 150-200 Hrvata za vrijeme rata u Hrvatskoj. Spašavajući druge sam je izložio svoj život opasnosti. Odlikovao ga je predsjednik Hrvatske Stipe Mesić.

Tongo - Erupcija vulkana - Svijet su obišle spektakularne slike erupcije vulkana,koja se dogodila u državi Tonga blizu otoka Tongatapa.Neobičnost erupcije je u tome da se ona dogodila ispod mora,te da se pepeo probio na površinu.

Irak - Molitva petkom - Muslimanski Šiiti su u Bagdadu molitvom obilježili šestogodišnjicu iračkog rata. Neki invaziju smatraju krajem dominacije arapskih Sunita,neki vide početak dominacije Šiita.Ono što je sigurno,invazija je promijenila Irak i Iračane.

Rusija - Još jedan pretučen novinar - Novinar Maxim Zolotarev pokazuje ozljede zadobijene nakon što je pretučen od nepoznatih napadača u Moskvi.

Rusija - Ronald Reagan sreo Vladimira Putina? - U petom mjesecu 1988.godine,američki predsjednik Ronald Reagan ¨spontano¨je u Moskvi sreo grupu Rusa na Crvenom Trgu. Medju njima je bio i tadašnji oficir KGB-a Vladimir Vladimirovič Putin.

Kenija - Spaljeno oružje - Vlasti su u glavnom gradu Kenije, u Najrobiju,spalile oko 2.000 komada oružja koje je prikupljeno u policijskim racijama.Oružje su koristile razne kriminalne skupine.

Srbija - Susret premijera - Premijer Srbije Mirko Cvetković i premijer Hrvatske Ivo Sanader su,sudeći po izjavama popravili odnose dvije zemlje. Bio je to prvi susret premijera ovih zemalja nakon hrvatskog priznanja Kosova.