مشاور امنیت ملی دولت آینده بایدن اعدام روح‌الله زم را «منزجرکننده» خواند

جیک سالیوان، گزینه جو بایدن برای سمت مشاور امنیت ملی ایالات متحده

جیک سالیوان، گزینه جو بایدن برای سمت مشاور امنیت ملی ایالات متحده، با ابراز انزجار از اقدام جمهوری اسلامی در اعدام روح‌الله زم، مدیر کانال تلگرامی «آمدنیوز» تاکید کرد که واشینگتن همراه متحدان خود علیه نقض حقوق بشر در ایران می‌ایستد.

روح الله زم با اتهاماتی نظیر «تحریک به اعتراضات» و «جاسوسی برای فرانسه و اسرائیل» به اعدام محکوم شد و روز شنبه ۲۲ آذر حکم او به اجرا درآمد. این رخداد واکنش شدید اتحادیه اروپا را بهصفحه دنبال داشت.

بیشتر در این باره: نشست تجاری ایران و اروپا در پی «اعدام روح‌الله زم» به تعویق افتاد

فرانسه که به آقای زم پناهندگی داده بود اعلام کرد که در اعتراض به این اقدام ایران در نشست تجاری ایران و اروپا که قرار بود در روزهای ۲۵ تا ۲۷ آذر به صورت مجازی برگزار شود، شرکت نخواهد کرد. متعاقب آن نیز کمیته اجرایی این نشست از لغو برنامه‌ خبر داد.

جیک سالیوان غروب یکشنبه ۲۳ آذر در صفحه توییتر خود با اشاره به فعالیت رسانه‌ای روح الله زم نوشت که او به خاطر «استفاده از حقوق جهان‌شمول خود» و در دادگاهی «غیرعادلانه» به مرگ محکوم شد.

وی افزوده است: این اعدام «نمونه دیگری از اقدامات منزجرکننده رژیم ایران در نقض حقوق بشر» است و «ما همراه شرکای خود در برابر تعدی ایران می‌ایستیم و از آن خواهیم گفت».

این نخستین واکنش یک عضو گروه جو بایدن، رئیس جمهور منتخب ایالات متحده، در رابطه با اعدام روح الله زم محسوب می‌شود. ساعاتی قبل از آن کریس کونز، سناتور دمکرات از ایالت دِلور، با انتشار توییتی اعدام آقای زم را «سبعانه» خوانده و تاکید کرده بود که ایالات متحده باید تلاش بیشتری جهت محافظت از آزادی بیان، رسانه‌ها و حق اعتراض، به خرج بدهد.

روح الله زم در هنگام محاکمه خود با رد همه اتهامات گفته بود که وی صرفا کار روزنامه‌نگاری می‌کرده است.

کانال تلگرامی آمدنیوز به ویژه در اعتراضات دی ماه ۱۳۹۶ در ایران به یکی از مراجع خبری معترضان تبدیل شده بود و در این باره اطلاع‌رسانی گسترده‌ای می‌کرد، اگرچه برخی منتقدان اظهار می‌کردند که پار‌ه ای از اخبار «آمدنیوز» صحیح نبوده است.

روح‌الله زم مهرماه پارسال هنگام سفر به عراق بازداشت و به ایران تحویل داده شد. بسیاری از تحلیل‌گران نوع بازداشت وی در عراق و استرداد بدون روند قضایی و سریع او را «آدم‌ربایی» دانسته‌اند.