(rm) صدا |
بهنام ناطقي (راديوفردا): موضوع مذاکره ميان هيات اعزامي آمريکا درژنو با نمايندگان جمهوري اسلامي، موجي از مخالفت درميان فعالان سياسي در آمريکا برانگيخت که هرنوع مذاکره ميان آمريکا و جمهوري اسلامي را گامي در جهت تقويت ومشروعيت بخشيدن به حکومتي ميدانند که از نظر آنها، سالهاست پايگاه مردمي و مشروعيت خود را از دست داده است. آقاي روزبه فراهاني، که از جمله در تظاهرات دانشجوئي اعتراض به تعطيل روزنامه سلام در تهران شرکت داشت، در مقاله خود در National Review Online تحت عنوان Mullah's Can't Reform يا روحانيون اصلاح پذير نيستند، استدلال کرد که مذاکره با جمهوري اسلامي باعث دلسردي مردم ايران نسبت به حمايت آمريکا ميشود. آقاي روزبه فراهاني، در مصاحبه با راديوفردا، در توضيح اين موضع خود ميگويد:
روزبه فراهانيپور (رهبر حزب «اي مرز پرگهر،» لس آنجلس): در صورتي که رئيس جمهوري کنوني ايالات متحده، آقاي بوش، اعلام ميکنند که مردم ايران اين حق را دارند که نوع حکومت خود را تعيين کنند و همينطور آقاي بوش بارها اعلام کردند که جمهوري اسلامي را يکي از محورهاي شرارت در منطقه و از پشتيبانان تروريسم اعلام کردند، ولي ما ميبينيم بر خلاف نظرهاي رئيس جمهوري، وزارت امورخارجه به دفعات متعدد در صدد است که با جمهوري اسلامي رابطه برقرار کند و قرارهائي را هم در همين رابطه در جاهاي مختلف داشته و به صورت پنهاني و آشکا پيام هائي را به جمهوري اسلامي فرستاده و حتي در دفعات مختلف، در حقيقت چراغ سبزهائي را به آنها نشان داده.
ب.ن.: آقاي فراهاني معتقد است مردم ايران در اثر مذاکره آمريکا با حکومت جمهوري اسلامي، حسن نظر خود را به مردم آمريکا از دست ميدهند.
روزبه فراهانيپور: دوستان و دشمنان خود را مردم ايران بر پايه منافع و مصالح ملي خود ميشناسند. و زماني که ما ميگويم مرد م ايران احساس خوبي نسبت به مردم آمريکا دارند، زماني است مردم احساس ميکنند آمريکا دارد احساس همدردي با مردم ايران ميکند. زماني که ميبينيم به خاطر منافع مالي، يا فشار احيانا شرکتهاي نفتي، وزارت امورخارجه آمريکا همچون اتحاديه اروپا ميخواهد چشمش را بر حقايق ببندد، و نقض حقوق بشر را در ايران ناديده بگيرد، مطمئنا مردم ايران از اين موضوع خوشحال نخواهند بود. و البته اگر اين مسائل يک مقدار عريانتر و بيپرده تر با مردم آمريکا درميان گذاشته بشه و ببينند کساني که امروز در وزارت امورخارجه جمهوري هستند، همان کساني هستند که سفارت آمريکا را بعد از انقلاب سال 1979 اشغال کردهبودند، شايد اين حرکت براي مردم آمريکا هم زياد خوشايند نباشد.
ب.ن.: يک روز بعد از انتشار اين مقاله، و در پي انتشارخبرهائي به نقل از منابع اطلاعاتي آمريکا در باره حضور عناصر ارشد شبکه تروريستي القاعده در ايران، آمريکا مذاکرات ژنو را که به شرکت زلماي خليلزاد، نماينده رئيس جمهوري آمريکا د رامورخاورميانه و به ابتکار سازمان ملل جريان داشت، قطع کرد.
ب.ن.: مقالهتان سه چهار روز پيش در آمد و آيا فکر ميکنيد که تغيبير در سياست آمريکا در سه چهارروز اخير حاصل شده که مطالب مقاله شما را يک مقدار نقض کنه؟
روزبه فراهانيپور: اميدواريم سياست خارجي آمريکا دروزارت امورخارجه يک مقدار تغيير بکند، همانطور که شما هم گفتيد، مذ اکرات ژنو نيمه کاره رها شد، باز بر ميگردد به اشتباههاي آشکار جمهوري اسلامي و شايد خيلي نزديکبين بودن وزارت امورخارجه آمريکا. که اينها با وجود اينکه ماهيت جمهوري اسلامي را ميشناسند و همهاش را ميدانند، به خصوص آقاي کراکر که دوستان خود را در اين جريان از دست داده، متاسفانه، در جريان حرکتهاي تروريستي جمهوري اسلامي در لبنان، بنابراين اينها بايد ميدانستند که به جمهوري اسلامي به هيچ وجه نميتوانند اعتماد بکنند و زماني که انفجارهاي عربستان سعودي اتفاق افتاد، پاي جمهوري اسلامي هم به روشني در اين جريان ها ديده شد و وزارت امورخارجه چارهاي به جز ترک آن مذاکرات براش باقي نمانده بود و حرکت جديد کاخ سفيد را هم من فکر ميکنم باز به خاطر ديدگاه هاي رياست جمهوري آمريکا باشد و مطمئنا فشارهائي را بايد بر ارکان زير دست خودش قرار بدهد که آنها هم حداقل اگر نمي خواهند کمکي به جريان نجات مردم ايران بکنند، دستاندازي براي مردم درست نکنند و اجازه بدهند مردم ما خودشان تصميم بگيرند و آنها خودشان را از شر حکومتي که گرفتار آن هستند، نجات بدهند.
ب.ن.: شما از اين مقاله که سه چهار روز پيش درآمد چه برخوردها و واکنشهائي ديديد؟
روزبه فراهانيپور: استقبال زيادي شد از اين مقاله چه در جامعه آمريکائي و چه ايرانياني که درخارج از کشور به ويژه در آمريکا اقامت دارند و من حتي چند e-mail يا پيامي از سوي همميهنان در درون مرز داشتم و خيلي خوشحال شده بودند که به هرحال يک جائي اين صحبتها زده شده و حقايق را تونستيم با مردممون در ميان بگذاريم.
روزبه فراهاني پور، رهبر حزب «اي مرز پرگهر،» هفته گذشته در مقاله اي در نشريه National Review Online از مذاكرات ديپلمات هاي آمريكايي با فرستادگان جمهوري اسلامي در ژنو انتقاد كرد. وي كه از جمله در تظاهرات دانشجويي اعتراض به تعطيل روزنامه سلام در تهران شركت داشت، در مقاله خود در National Review Online تحت عنوان «روحانيون اصلاح پذير نيستند» Mullas Can't Reform نوشت مذاكره با جمهوري اسلامي باعث دلسردي مردم ايران نسبت به حمايت آمريكا مي شود. وي در مصاحبه با راديو فردا در اين باره مي گويد: عليرغم رئيس جمهوري آمريكا، وزارت امور خارجه به دفعات در صدد ايجاد رابطه با جمهوري اسلامي بر مي آمد. وي مي افزايد: تصميم به لغو مذاكرات بي ترديد در اثر فشارهاي رييس جمهوري آمريكا بود.