کری و لاوروف: به تلاش‌های بیشتری برای توافق نهایی با ایران نیاز است

وزیران امور خارجه روسیه و آمریکا

سرگی لاوروف، وزير امور خارجه روسيه و جان کری، همتای آمريکايی او، روز جمعه دوم آبان در يک گفت‌وگوی تلفنی، بر لزوم «تلاش‌های بيشتر» برای دستيابی به توافقی نهايی درباره پرونده هسته‌ای ايران تاکيد کردند.

به گزارش خبرگزاری ايتارتاس، وزارت امور خارجه روسيه در اطلاعيه‌ای اعلام کرد که دو طرف در اين مکالمه گفته‌اند: «گفت‌وگوها در زمینه برنامه هسته‌ای ايران از این بخت خوب برخوردار است که توافق نهايی را در پی داشته باشد اما {همچنان} به تلاش‌های بيشتری نياز است».

اين گزارش توضيح اضافه‌ای درباره جزئيات اين «تلاش‌های بيشتر» نداده است.

روسيه و آمريکا، از جمله شش قدرت جهانی هستند که برای يافتن راه‌حلی به منظور پايان بخشيدن به بحران پرونده اتمی ایران سالهاست در حال گفت‌وگو با تهران هستند.

نمایندگان ايران و شش کشور طرف مذاکرات اتمی شامل آمريکا، بريتانيا، فرانسه، روسيه، چين و آلمان، طی ماه‌های گذشته، بارها برای رسيدن به توافقی جامع با یکدیگر ديدار و يک بار نيز مهلت تعيين شده قبلی برای پايان گفت‌وگوها را تمديد کرده‌اند. آنچه نهايتا سوم آذر ماه پيش رو به پايان می‌رسد.

آمريکا در آخرين موضع رسمی که درباره اين مسئله گرفته، گفته که طرف‌های مذاکره کننده با جمهوری اسلامی، پيشنهادهایی به ایران داده‌اند که هم «عادلانه و قابل اجرا» است و هم «سازگار با خواست مطرح شده ايران برای داشتن برنامه اتمی غيرنظامی».

وندی شرمن، معاون وزارت امور خارجه آمريکا که اين موضع را اعلام کرد، افزود که در صورت شکست مذاکرات، ايران «مسئول» آن خواهد بود.

جمهوری اسلامی می‌گويد برنامه اتمی‌اش، اهداف کاملا صلح‌آميز دارد و در صورت کوتاه آمدن قدرت‌های جهانی از «خواسته‌های غير منطقی»، مذاکرات اتمی در مهلت مقرر به نتيجه خواهد رسيد.

اطلاعيه وزارت امور خارجه روسيه افزوده که وزیران امور خارجه اين کشور و آمريکا، در مکالمه تلفنی روز جمعه، همچنين درباره «جنبه‌های مختلف وضعيت خاورميانه و شمال آفريقا و به ويژه نبرد عليه تمام اشکال تروريسم و از سر گيری راه‌حلی سياسی برای بحران سوريه» گفت‌وگو کردند.

به گزارش ايتارتاس، سرگی لاوروف بر «ضرورت اطمينان از آتش‌بس پايدار در جنوب شرقی اوکراين و حل مشکل در ميز مذاکره‌ای که يک سمت آن کيف و سمت ديگر دونتسک و لوهانسک باشد»، تاکيد کرده است.

وزير امور خارجه روسيه همچنين تاکيد کرده که روابط متشنج کنونی ميان آمريکا و روسيه «بايد بر مبنای اصول برابری و درک متقابل از منابع مشترک به وضعيت سابق بازگردد».

بر اساس اين اطلاعيه، دو طرف تاکيد کردند که گفت‌وگوهای دوجانبه بايد ادامه داشته باشد.

روابط آمريکا و اتحاديه اروپا با روسيه پس از الحاق منطقه خودمختار کريمه اوکراين به خاک روسيه، حمايت مسکو از جدايی طلبان مسلح شرق اوکراين و سقوط يک فروند هواپيمای مسافربری با بيش از ۳۰۰ مسافر توسط موشکی که غرب می‌گويد روسی بوده، به وخامت گراییده است.