صعود دلار آمریکا و سقوط چشمگیر بورس در بازار تهران

بعد از یک ماه قوت گرفتن نرخ برابری ریال در مقابل دلار، همچنین صعود شاخص بازار بورس، هر دو بازار در ایران طی روز سه‌شنبه، ۲۶ اسفندماه، با تلاطم مواجه شد. نرخ دلار در روز سه‌شنبه به ۳۴۰۰ تومان رسید.

نرخ دلار از ۳۲۷۰ تومان در روز دوشنبه به ۳۴۰۰ تومان در روز سه‌شنبه، ۲۶ اسفندماه، اوج گرفت.

ماه گذشته هر دلار آمریکا در بازار آزاد ایران حدود ۳۵۵۰ تومان معامله می‌شد.

هنوز مشخص نیست که چرا ارزش برابری ریال در مقابل دلار که در آستانه عید نوروز به شکل چشمگیر قوت گرفته بود، روز سه‌شنبه دچار سقوط ناگهانی شد.

با این حال طی ماه گذشته میلادی قیمت سبد نفتی اوپک ۲۲ درصد افزایش داشت و این قیمت نسبتا بالا که حول ۵۵ دلار در نوسان بود تا چند روز گذشته هم ادامه داشت، اما دوباره قیمت‌های جهانی نفت کاهش یافت.

بر اساس آمارهای وب‌سایت رسمی سازمان کشورهای صادرکننده نفت، اوپک، قیمت سبد نفتی این سازمان روز گذشته برای اولین بار طی یک و نیم ماه گذشته به زیر ۵۰ دلار سقوط کرده است.

رسانه‌های ایران اخیرا از امیدهای بیشتر به تفاهم هسته‌ای، همچنین تعلل بازرگانان ایرانی برای خرید دلار به دلیل احتمال افزایش هر چه بیشتر ارزش برابری ریال در مقابل دلار و نهایتا فضای خوش‌بینانه برای لغو تحریم‌های غرب به عنوان عوامل قوت گرفتن ریال در مقابل دلار سخن می‌گفتند.

روز سه‌شنبه همچنین شاخص بازار بورس تهران که طی ماه گذشته به شکل چشمگیر رشد کرده بود، به صورت ناگهانی سقوط کرد.

شاخص بازار بورس طی یک ماه گذشته از ۶۴ هزار واحد به ۶۵ هزار واحد رسیده بود، اما بر اساس نمودار وب‌سایت رسمی بازار بورس تهران، این رقم روز سه‌شنبه حدود ۳۶۰۰ واحد افت کرده است.

شاخص بورس با افتی ۵.۵ درصدی در یک روز، هم اکنون به ۶۱ هزار و ۵۰۰ واحد سقوط کرده است.

در همین زمینه خبرگزاری دانشجویان ایران، ایسنا، گزارش داده است که در پی بازگشایی نماد شرکت‌های پالایشگاهی، بورس تهران ریزش‌های شدیدی را تجربه کرده و با افت قیمت و کاهش تقاضا مواجه شده است.

این گزارش می‌افزاید که در معاملات امروز بورس تهران شرکت‌های پالایشگاهی بعد از ۹ ماه توقف، به تالار شیشه‌ای برگشتند و موجب کاهش شدید قیمت‌ها و ریزش شاخص‌های بورس شدند.

این گزارش می‌نویسد که کارشناسان افت‌های بالای ده هزار واحد را در روز بازگشایی پالایشگاه‌ها پیش‌بینی می‌کردند، و این موضوع به کمک رشد برخی سهم‌ها و معاملات بلوکی تعدیل شد.

این در حالی بود که بعد از ارائه اطلاعات شش پالایشگاه به سازمان بورس و اعلام بازگشایی نماد این گروه و به دلیل پیش‌بینی‌های ارائه شده، قیمت سهام این گروه افت سنگینی را تجربه کرد، زیرا علاوه بر عقب ماندن پالایشگاه‌ها از روند منفی بورس، پیش‌بینی سود آنها در چند سناریو ارائه شده و با ابهامات زیادی همراه شده است.

ایسنا می‌نویسد که این اتفاق در کنار نیاز سهامداران به تامین نقدینگی موجب شد تا پالایشگاه‌ها بیشترین کاهش قیمت را تجربه کرده و تاثیر زیادی در افت بورس بگذارند، به طوری که پالایشگاه نفت اصفهان، بندرعباس و تبریز تاثیر ۱۴۴۷ تا ۲۷۹ واحدی بر شاخص بورس گذاشتند.