لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
جمعه ۲۱ اردیبهشت ۱۴۰۳ تهران ۱۴:۰۹

دیدار جان کری با نخست‌وزیر عراق در بغداد


در حالی که گزارش‌ها حاکی از ادامه پیشروی گروه داعش در بخش‌هایی از عراق است، جان کری، وزیر امور خارجه ایالات متحده، روز دوشنبه دوم تیر برای دیدار با مقامات عراقی و رهبران شیعه و سنی این کشور وارد عراق شد.

به گزارش خبرگزاری رویترز، جان کری قصد دارد در این سفر در دیدار با نوری المالکی، نخست‌وزیر عراق، از او بخواهد تا در دولت خود سهم بیشتری از قدرت را به جناح‌های غیرشیعی واگذار کند.

وزیر خارجه آمریکا امید دارد که از این طریق از شدت نارضایتی‌های سنی‌مذهبان در عراق کاسته شود و این به نوبه خود از شدت پیشروی‌های گروه تندروی سنی‌مذهب داعش (دولت اسلامی عراق و شام) بکاهد.

«جن ساکی»، سخنگوی وزارت خارجه آمریکا به رویترز گفت که جان کری قرار است در این سفر «در مورد اقداماتی که آمریکا برای کمک به عراق جهت رویارویی با این تهدید تدارک دیده گفت‌وگو کند.»

وی افزود که آقای کری هم‌چنین قصد دارد «از رهبران عراق بخواهد تا هرچه سریع‌تر دولتی را تشکیل دهند که منافع عراقی‌ها را نمایندگی کند.»

حزب نوری المالکی در انتخابات پارلمانی ماه آوریل به اکثریت آرا دست یافت اما برای تشکیل دولت جدید نیاز به ائتلاف با دیگر جناح‌ها دارد.

جان کری روز یک‌شنبه گفت که ایالات متحده قرار نیست انتخاب کند که چه کسانی در بغداد حکومت می‌کنند اما واشینگتن شاهد نارضایتی کردها، سنی‌ها و بخشی از شیعیان نسبت به نوع حکومتداری نوری المالکی است.

وی افزود که به این خاطر، ایالات متحده امیدوار است که عراقی‌ها رهبری پیدا کنند که آماده باشد قدرت را میان جناح‌های مختلف تقسیم کند.

سفر روز دوشنبه جان کری به بغداد به خاطر دلایل امنیتی از نظر زمانی به صورت ناگهانی انجام شد و وی که پیش از آن به اردن سفر کرده بود از امان پایتخت اردن راهی بغداد شد.

ورود جان کری به بغداد در حالی انجام می‌شود که روز یک‌شنبه خبر رسید که گروه داعش موفق شده با تسخیر سه شهر دیگر در استان انبار در غرب عراق کنترل حدود ۷۰ درصد از این استان را در دست خود بگیرد و در تحولی دیگر، کنترل گذرگاه‌های مرزی غرب عراق نیز به دست نیروهای داعش افتاده‌است.

نیروهای داعش که گفته‌اند قصد ایجاد خلافت اسلامی را دارند، در مناطق تحت کنترل خود با اجبار ساکنان به رعایت قوانین اسلامی، اقدام به تفکیک دختران از پسران در مدارس کرده و حجاب را اجباری کرده‌اند.

به نوشته شبکه خبری سی‌ان‌ان، نیروهای داعش هم‌چنین موسیقی را ممنوع اعلام کرده و گرفتن روزه در ماه رمضان را اجباری کرده و اعلام کرده‌اند که قصد دارند در شهر موصل دادگاه‌های اسلامی برپا کنند.

دولت عراق که تا این لحظه از نظر نظامی حریف شبه‌نظامیان داعش نشده از آمریکا برای مداخله نظامی کمک خواسته اما باراک اوباما، رئیس‌جمهوری آمریکا، روز یک‌شنبه تأکید کرد که آمريکا نمی‌تواند به تنهايی به مقابله با اين نيروهای افراطی در خاورميانه برخيزد بلکه استراتژی آمريکا بايد همکاری با کشورهای منطقه باشد تا آنها بتوانند امنيت خود را تقويت کنند.

در همین حال آیت الله علی خامنه‌ای رهبر جمهوری اسلامی ایران، روز یک‌شنبه مخالفت خود با اقدام نظامی آمریکایی‌ها در عراق را اعلام کرد.

علی خامنه‌ای گفت که «معتقدیم دولت و ملت عراق و مرجعیت دینی این کشور توانایی تمام کردن این فتنه را دارند و ان‌شاءالله آن را تمام خواهند کرد.»

وی هم‌چنین افزود که به نظر او «آمریکا به دنبال آن است که عراق تحت سلطه قرار گیرد و افراد گوش به فرمان آمریکا، حاکم باشند.»
XS
SM
MD
LG