شنبه ۲۲ بهمن ۱۳۹۰ تهران ۰۵:۱۱ - ۱۱ فوریه ۲۰۱۲

ايران / اجتماعی

جستجو برای مومیایی کوروش؛ «بدون داده‌های مستند باستانشناسی»

اندازه متن - +
رسانه‌ها در ایران به نقل از رئیس پژوهشگاه سازمان میراث فرهنگی از برنامه‌هایی برای جستجو و کاوش در آرامگاه کوروش بزرگ در پاسارگاد، گزارش‌هایی منتشر کرده‌اند.

احمد خوشنویس، رئیس این پژوهشگاه، احتمال داده است که پیکر بنیانگذار فرمانروایی هخامنشیان، مومیایی شده و زیر آرامگاه جای گرفته باشد.

رضا مرادی غیاث آبادی، کارشناس پژوهش‌های تاریخی در ایران، به پرسش‌های رادیو فردا در این زمینه پاسخ داده است.

  • آقای غیاث‌آبادی، با توجه به اینکه منابع موجود تاریخی، نشانه‌ای از سنت مومیایی کردن را نزد ایرانیان به دست نمی‌دهند، چگونه می‌شود چیزی را تصور کرد؟

من نمی‌دانم که چرا آقایان در این دو سال اخیر تا این حد سعی می‌کنند از نام کوروش یاد کنند؟ و به قولی خودشان را به او بچسبانند که این روش متداولی در بسیاری از جاها شده است. به هر حال یکروز سخن از آمدن منشور کوروش به ایران می‌شود و روز دیگر صحبت از پیدا شدن بقایای ارتش کمبوجیه در مصر و از این قبیل قصه‌ها مطرح است.

همان طور که گفتید تا کنون در ایران مومیایی پیدا نشده است. چند باری هم که خبر پیدا شدن مومیایی مطرح شده بعدها روشن شده است که همه نمونه‌های ذکر شده، قلابی بوده‌اند. البته اینکه ایشان گمان و احتمالی در این مورد بدهد اشکالی ندارد اما مهم این است که این گمان‌ها از چه مستنداتی بهره‌مند است؟ و با چه اسنادی پشتیبانی می‌شود؟

ایشان اول از همه به متنی مشهور به وصیتنامه کوروش استناد کرده‌اند که در آنجا کوروش گفته است که «بعد از مرگم بدنم را در خاک پاک ایران زمین دفن کنید». توجه کنید کسی که به عنوان رئیس پژوهشگاه میراث فرهنگی منصوب شده و درباره کوروش نظریه‌پردازی می‌کند و قصد تحقیقات در این زمینه را دارد، حتی از تشخیص داده‌های مستند باستانشناسی و تاریخی و تفاوتش با شعر و ترانه‌های ذوقی که عده‌ای از برو بچه‌های اهل ذوق این روزها می‌سرایند و منتشر می‌کنند، عاجز است.

اینکه چنین وصیتنامه‌ای از کوروش وجود دارد مطلبی است که عده‌ای اهل ذوق و سخنان شاعرانه و لطیفه‌های بذله‌گویانه آن را ساخته‌اند و توی وبلاگ‌هایشان می‌نویسند. اما این شایسته نیست که رئیس پژوهشگاه سازمان میراث فرهنگی از تفاوت بین این مطالب و داده‌های علمی عاجز باشد.

  • آقای غیاث‌آبادی؛ سندی که وجود دارد نقل قولی است از آریستوبلوس، تاریخ‌نویس اسکندر، که آن را آرین و استرابون، تاریخ نویسان یونانی، هم نقل کرده‌اند، که به هنگامی که وارد آرامگاه کوروش می‌شود می‌بیند که تابوت او شکسته شده و پیکرش بیرون از تابوت افتاده است. با توجه به اینکه زمان حیات اسکندر ۲۰۰ سال پس از حیات کوروش کبیر بوده است، آیا می‌تواند نشانه‌ای از این باشد که پیکر کوروش مومیایی شده باشد؟

البته در این متن به صراحت گفته نشده که در آنجا پیکر کوروش کبیر وجود داشته است، بیشتر صحبت و تأکید بر مقبره کوروش است. ولی علیرغم اینکه نشانه‌هایی از مومیایی در ایران پیدا نشده، امکان بودنش وجود دارد. منتها این امکان‌ها باید مستند به شواهد قابل اعتنا باشد و با روش‌های پذیرفته شده، این نتیجه گرفته شده باشد.

فی‌المثل ایشان ادعا می‌کند که در عمق ۳۵ متری آرامگاه کوروش امکان دارد که جسد مومیایی شده کوروش کبیر وجود داشته باشد. اما این ادعا باید با ابزارهای بخصوصی تشخیص داده شود که آیا چنین چیزی وجود دارد یا خیر؟ بهتر آن است که اول آن مکان با ابزارهای بخصوصی مورد ارزیابی قرار بگیرد و بعد خبرش را اعلام کنند.

  • البته آقای غیاث‌آبادی همین نکته‌ای که شما اشاره کردید، رئیس پژوهشگاه میراث فرهنگی، به آن اشاره کرده و گفته است که برای این کار باید از دستگاه‌های فنی و صوتی پیشرفته بهره برد و شناسایی کرد که آیا در زیر آرامگاه مذکور جسدی وجود دارد یا خیر؟

بهتر بود قبل از اینکه این ادعاها مطرح شود با استفاده از دستگاه‌های سونوگرافی این ادعا مورد ارزیابی قرار می‌گرفت تا جنبه یک ادعای بازاری به خود نگیرد. مضافاً بر اینکه چنین دستگاه‌ها و ابزارآلات پیشرفته باستان‌شناسی در ایران وجود ندارد.

در ایران، باستانشناسی آن جور که در دنیا متداول است، وجود خارجی ندارد. مهم‌ترین ابزار باستانشناسی در ایران عبارت است از بیل و کلنگ و کمچه و جارو! یعنی حداقل امکانات بنایی معادل حداکثر امکانات باستانشناسی در ایران است. خوب است که مقداری به فکر باستان‌شناسی و حفاظت از آثار باستانی در ایران باشند.
زمان این نظرخواهی به پایان رسیده است
ترتیب:
صفحه از ۵
    بعدی 
توسط: مهدی از: قم
۱۹ ۰۶ ۱۳۸۹ ۰۵:۱۹
درود بر پدرمان کورش بزرگ که باعث افتخار تمدن جهانی است و اولین کسی است که منشور حقوق بشر را تدوین و آنرا امری جهانی و اولین اصل امپراطوری ایران از هند تا مصر و تا کرانه های یونان اعلام کرد.کورش نشان آزادی و آزادگی و برابری و برادری و پیشرفت و باعث افتخار نه تنها ایران و ایرانیان بلکه جهانیان است

درود بر کورش بزرگ که حتا پس از2600 سال نامش نیز رعشه مرگ بر دل و جان دشمنان ایران میاندازد.

کورش آرام بخواب که فرزندانت در ایران زمین و سرتاسر جهان بیدار شده و هشیارند

توسط: مخ از: اسلام آباد غربی
۱۹ ۰۶ ۱۳۸۹ ۰۲:۰۸
این محققای اسلامی ولی فقیه نگفتن کوروش اول گم شد بعدش مرد یا این که اول مرد بعدش گم شد؟ در ضمن فکر کنم این بچه مسلمونای محقق از موتور جستجوی گوگل برای پیدا کردن مومیائی استفاده میکنن.

توسط: علی
۱۸ ۰۶ ۱۳۸۹ ۲۱:۲۲
تاریخ پرافتخاری که در عرض 100 سال گذشته نوشته شده تا ما ایرانی ها سرمان را زیر برف بکنیم..
تاریخی که حتی سخیف تر از تاریخ اعراب بیابانگرد هست...
بزودی روشن میشود، چه با مستندات تخت جمشید قلابی که ناصر پورپیرار علنی کرده و چه با استناداتی که آقایان خواهند کرد و بعدن آبرویشان خواهد رفت.

توسط: رامین از: اصفهان
۱۸ ۰۶ ۱۳۸۹ ۲۰:۲۳
من که فکر می کنم بی پولی دولت باعث شده که ببینن زیر مقبره کوروش طلا پیدا میشه یا نه!!!!!!

توسط: behnam از: belgique
۱۸ ۰۶ ۱۳۸۹ ۱۸:۲۱
من فقط میتونم به اقایون خامنه ای و احمدی یک پند بدم، برای سلامت فرزندان و نواده و کلا باقی موندن دودمانتون این کارو نکنید. ما کشته شدن ندا، سهراب، ترانه و میلیونها ایرانی رو حتا اگه فراموش کنیم«که نمیکنیم» تخریب ارامگاه پدر بزرگمون کورش کبیر حاکم و پادشاه قلبها در جهان رو فراموش نمیکنیم.و تا یکی از دوده مان شما باقی مونده باشه باید تاوان این جنایت شما را بده.

توسط: راضی
۱۸ ۰۶ ۱۳۸۹ ۱۷:۰۶
وجود مقبرۀ کورش در این محل نمی تواند صحیح باشد. اینکه دو قرن بعد در 330 قبل از میلاد کسی از همراهان اسکندر این اظهار را کرده باشد به هیچ وجه نمی تواند مستند تاریخی باشد. در نوشته های تاریخی آمده است که کورش در جنگ با اقوام سکاها کشته میشود درشمال شرق احتملا آنسوی رودخانۀ آمو دریا که جیحون هم نامیده میشود، جائی که با انچه ارامگاه وی نامیده میشود فاصلۀ بسیار زیادی دارد.
احساسات میهن دوستی احساس پاک انسانی است. مسئله وقتی اشکال پیدا میکند که کسانی برای پیش برد مقاصد سیاسی خود از این احساسات پاک و لطیف انسانی سوء استفاده نمایند.
دربارۀ هخامنشیان اطلاعات تاریخی بسیار ضعیف و ناچیز است. تعجب آور است که بعضی در بارۀ کورش و داریوش آنطور اظهار نظر میکنند که گوئی انهارا از نزدیک میشناسند.
ستایش بیش از حد ایران باستان باشروع دوران رضا شاه است که خواست قدرت استعماری زمان این بود که ملت های این منطقه باید خود را از یکدیگز متفاوت بدانند. تیمسار فردوست در خاطرات خود مینویسدکه ایگلیسها زرتشتیهائی را از هند، که در آنجا به آنها پارسی میگویند، آورده بودند و آنها را در چند ساختمان در تهران جای داده بودند. هیچکس هم نمیدانست که اینها به چه کاری مشغولند.
در این دوره کتایهای درسی مدارس ابتدائی به یکباره مملو میشود از ستایش ایران باستان و طعن و لعن اعراب که به عظمت گذشتۀ ایران لطمه و صدمه زدند. در این دوره همینطور ائین های کهن ایرانی را در کتابهای درسی برای کودکان به شکلی ستایش آمیزمطرح میشود. هر کس در دوران رضا شاه به مدرسه رفته باشد ستایشگری متعصب نسبت به ایران باستان و متنفر از اعراب است. این درسخوندگان آن زمان احساسات تعصب و تنقر را به فرزندان خود هم منتقل کردند.
شاید خیلی هااین را باور نکنند که رسم چهارشنبه سوری اززمان رضا شاه متداول شد. قبل از این دوره چهارشنبۀ آخر ماه قمری صفر بود که در مراسمی در ارتباط با مذهب تشیع آتش روشن میکردند و ارتباطی با چهارشنبه سوری زرتشتیان نداشت.
این سعی در تشدید احساسات ناسیونالیستی فقط در ایران نبود. قدرت استعماری زمان بعد از جنگ جهانی اول نه فقط در ایران بلکه در ترکیه و مناطق عربی هم قدرت بلا منازع بود. انجا هم مسئلۀ عظمت های تاریخی انها مطرح شد. هم در ترکیه و هم در کشورهای عربی این جزء اعتقادات هر فردترک یاعرب است که سهم عمده در پیشرفت ها و تحولات جهانی مدیون انهاست و انها بزرگترین سهم را ار تمدن جهان دارند.
اینجا این را باید باید تاکید کنیم که میهن دوستی و عشق به سرزمین خود احساس پاک و بسیار شیرینی است. مانند احساسات دیگر انسانی مثل علاقۀ به خانواده و شهرو گذشته گان خود. اما اگر این عشق تنفر از اقوام همسایه را در خود داشته باشد نمیتواند عشق سالمی باشد.

توسط: سیروس از: ایران
۱۸ ۰۶ ۱۳۸۹ ۱۴:۰۱
جناب Ali Reza از: Sofia هرچه باشه کوروش ایرانی است و کوروش پرستی بزعم شما بهتر از عرب پرستی شماست همه دنیا کوروش را قبول دارن حالا تو قبول نداشته باشه از ارزش کوروش کاسته نمیشه

توسط: کیوان از: تهران
۱۸ ۰۶ ۱۳۸۹ ۱۳:۰۴
جناب آقای علیرضا که ظاهرا از بلغارستان نظرتان را نوشته اید.لحن نه چندان فاخر آقای غیاث آبادی باعث ذوق زدگی شما شده است تا کوروش شخصیت بزرگ تاریخی ایران را زیر سئوال ببرید و به احساسات میهنی ایرانیان توهین کنید.من پیشنهاد می کنم کتاب پاسارگاد دیوید استروناخ را مطالعه کنید تا ببینید تحقیقات مستدل باستانشناسی یا به قول شما آرکئولوژیک!در مورد مقبره کوروش چه اطلاعاتی به ما می دهدباستاشناسان معتبر و مطرح در حوزه ایرانشناسی بر تعلق این مقبره به کوروش سالهاست که متفق القولند آن هم بر پایه شواهد و پژوهش!..البته اظهار نظر شما ناشی از ایدئولوژی و مرامی است که به آن معتقید..مرامی که چیزی به نام وطن و ارزشهای ملی را بی مفهوم می شمارد...گمان می کنم رادیو فردا هم به دلیل محدودیتی که در ایران هست با آقای غیاث آبادی مصاحبه کرده است.

توسط: TOWHED
۱۸ ۰۶ ۱۳۸۹ ۱۰:۵۷
این ملاها بعد از این همه دزدی حالا دندان تیز کردن برای تنها تگیه گاه افتخار ما ایرانیان

توسط: آرش از: تهران
۱۸ ۰۶ ۱۳۸۹ ۱۰:۵۴
دشمنی این رژیم اشغالگر با تاریخ و فرهنگ باستانی و با تمدن بزرگ ایران پایان ناپذیر است و سران این حکومت اشغالگر بدتر از چنگیز و مغول کمر به نابودی ایران و فرهنگ ایرانی بسته اند.

کورش بنیانگزار ایران نوین و یکی از بزرگتری تمدنهای جهان است و دشمنی رژیم ج.ا با کورش، دشمنی این قوم اشغالگر با ایران و مردم ایران است.

این رژیم و سران آن درک نمی کنند که کورش در قلب و دل مردم ایران است و ایرانیان در برابر آسیب رساندن به آرامگاه پدرمان ساکت نخواهند نشست
صفحه از ۵
    بعدی