لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
شنبه ۲۲ اردیبهشت ۱۴۰۳ تهران ۰۰:۴۳

ایرنا: خودداری ایران از آزمایش سانتریفیوژهای جدید تکذیب شد


خبرگزاری دولتی ایرنا روز شنبه، ۱۵ آذر، به نقل از یک «منبع آگاه نزدیک به تیم مذاکره‌کننده اتمی ایران» گزارش‌های منتشر شده از «خودداری ایران از آزمایش سانتریفیوژهای جدید» را تکذیب کرده و نوشت که «روند تحقیق و توسعه» غنی‌سازی در سازمان انرژی اتمی کشور «روال جاری و طبیعی» خود را طی می‌کند.

این خبرگزاری به نقل از «منبع آگاه» خود می‌گوید: «تبدیل اکسید به صفحات سوخت طبق برنامه‌های مورد نظر و ازپیش‌طراحی شده سازمان انرژی اتمی کشورمان انجام می‌شود و حتی میزان آن در ماه‌های آینده کمتر از ماه‌های گذشته خواهد بود.»

وی تاکید کرد که خودداری ایران از آزمایش سانتریفیوژهای جدید «به هیچ وجه صحت ندارد» و روند تحقیق و توسعه غنی‌سازی در سازمان انرژی اتمی ایران «روال جاری و طبیعی» خود را طی می‌کند.

خبرگزاری دولتی ایرنا روز جمعه، ۱۴ آذر، نیز به نقل از یک «منبع آگاه نزدیک به تیم مذاکره‌کننده اتمی ایران» خبر داده بود که «فعالیت‌های تحقیق و توسعه» هسته‌ای ایران بر اساس توافق ‍ژنو در هفت ماه آینده ادامه خواهد یافت.

خبرگزاری رویترز روز دوشنبه، ۱۰ آذر، به نقل از يک منبع ديپلماتيک خبر داده بود که بر مبنای تمديد هفت ماهه مذاکرات هسته‌ای ايران با ۱+۵ که در سوم آذر سال جاری به دست آمد، جمهوری اسلامی قبول کرده که هر ماه پنج کيلوگرم ديگر از ذخاير اکسيد اورانيوم خود را به سوخت هسته‌ای تبديل کند.

ايران بر مبنای توافق شش ماهه ژنو که سوم آذر سال ۱۳۹۲ به دست آمد، پذیرفت که ذخاير اورانيوم ۲۰ درصد غنی‌شده خود را يا رقيق کرده يا به ميله سوخت تبديل کند.

به دنبال تمديد اين توافق به مدت چهار ماه ديگر در تیرماه امسال، ايران پذيرفت که ۲۵ کيلوگرم ديگر از اکسيد اورانيوم بيشتر غنی‌شده خود را به سوخت هسته‌ای تبديل کند.

اين ميزان يک‌چهارم از ذخاير کلی اکسيد اورانيوم ايران بود.

خبرگزاری آسوشیتدپرس، نیز روز پنج‌شنبه، ۱۳ آذر، خبر داد که برخی از اعضای کنگره آمریکا که موافق تحریم‌ جدید علیه ایران هستند، تلاش می‌کنند که با کسب اکثریت لازم، مانع اقدام باراک اوباما، رئیس جمهوری ایالات متحده، در وتوی احتمالی لایحه تحریم‌ها شوند.

بر اساس این گزارش، اعضای دولت اوباما به تعدادی از نمایندگان کنگره گفته‌اند که آمریکا امتیازهای مهمی از ایران گرفته که از جمله آنها تعهد جمهوری اسلامی برای بازرسی‌های بیشتر از تاسیسات هسته‌ای و بی‌اثر کردن مقادیر بیشتری از منابع اورانیوم ایران است.

این «منبع آگاه نزدیک به» تیم مذاکره‌کننده اتمی ایران در واکنش به این گزارش خبرگزاری آسوشیتدپرس گفت: «میزان و نوع بازرسی‌ها از فعالیت‌های هسته‌ای کشورمان موضوعی است که همچون گذشته بین ایران و آژانس هماهنگ و تنظیم می‌شود و طرف‌های دیگر نقشی در آن ندارند.»

وی تاکید کرد: «هم اکنون این بازرسی‌ها روند معمول خود همچون گذشته را دارند. »

علی‌اکبر صالحی، رئیس سازمان انرژی اتمی ایران، شامگاه چهارشنبه، ۲۸ آبان، گفته بود که ایران هیچ نوع بازرسی یا پروسه‌ای که «ویژه »باشد را نمی‌پذیرد.

آژانس بین‌المللی انرژی اتمی در گزارش روز ۱۶ آبان خود با اشاره به درخواست شورای امنیت سازمان ملل و شورای حکام آژانس از ایران برای اجرای پروتکل الحاقی گفته بود که جمهوری اسلامی از اجرای این پروتکل که امکان بازرسی‌های سرزده از تاسیسات اتمی ایران را فراهم می‌کند سر باز زده است.

بر پایه پروتکل الحاقی پیمان منع گسترش سلاح‌ هسته‌ای که در دولت محمد خاتمی، رئیس جمهور پیشین ایران، امضا شد، اما به تصویب مجلس شورای اسلامی نرسید، بازرسان آژانس مجاز خواهند شد هر زمانی که لازم می‌دانند از تاسیسات هسته‌ای ایران بازرسی کنند.

XS
SM
MD
LG