رادیو به انتخاب شما

بشنوید

برنامه بعدی

گالری عکس

گرافیتی‌های سفارشی بر دیوارهای شهر تهران

فرهنگ و هنر / فرهنگ و هنر ایران

«بدون سلسله‌های شاهنشاهی»؛ حذف تاریخ از کتاب‌های تاریخ؟

نمایی از پاسارگاد

۱۳۸۸/۰۸/۱۱
پس از گذشت بيش از يک ماه از انتشار خبری مبنی بر حذف نام شاهان از کتب درسی تاريخ در آموزش و پرورش ايران و متعاقب آن تکذيب اين خبر از سوی مسئولان اين وزارتخانه، سرانجام روز شنبه اين خبر رسماً تاييد شد.

حجت الاسلام محی الدين بهرام محمديان، معاون پژوهشی وزير آموزش و پرورش، به خبرگزاری فارس گفت که سلسله‌های شاهنشاهی از کتاب‌های درسی تاريخ حذف شد.



دکتر کاظم کردوانی، جامعه شناس، معتقد است که اين نوع برخوردهای حذفی در تاريخ ايران پيشينه درازی دارد و در اين باره به راديو فردا می‌گويد: «در هر دوره از تاريخ ايران چه در دوران رضا شاه و محمدرضا شاه و چه در دوران جمهوری اسلامی، اين نگاه حذفی به تاريخ وجود داشته است. به عنوان مثال زمانی که ما دبيرستان می‌رفتيم درباره مصدق و سهم او در جنبش ملی شدن نفت در کتاب‌‌های تاريخ اصلاً بحثی وجود نداشت. در جمهوری اسلامی هم سعی می‌کنند با قلب تاريخ همين شيوه را ادامه دهند، از جمله با بزرگ کردن نقش کاشانی و حذف مصدق و مسايل ديگر».

 
 
  • تاریخ به روایتی نو؟
    «ما در اين ۳۰ سال شاهد بوديم که هر روز با ادعای اين که می‌خواهند تاريخ درست را ارائه دهند، تمام واقعيات تاريخی معاصر و گذشته را منکر شده‌اند.»
    دکتر اسماعيل نوری علا، پژوهشگر و نويسنده تاريخ

    «در هر دوره از تاريخ ايران چه در دوران رضا شاه و محمدرضا شاه و چه در دوران جمهوری اسلامی، اين نگاه حذفی به تاريخ وجود داشته است. اما قدمی که امروز برداشته‌اند قدمی فراتر از گذشته است.»
    دکتر کاظم کردوانی، جامعه شناس

    نظر شما چیست؟

با اين حال آقای کردوانی درباره تفاوت سياست فعلی با آن چه در گذشته سابقه داشته، می‌گويد: «‌ قدمی که امروز برداشته‌اند قدمی فراتر از گذشته است، يعنی از حوزه قلب تاريخ فراتر رفته‌اند و در حوزه حذف تاريخ قرار گرفته‌اند. اين يکی از شگفت‌انگيزترين کارهايی است که يک حکومت می‌تواند با جامعه و نسل جوان خود انجام دهد».

مسئولان آموزش و پرورش درباره انگيزه خود گفته‌اند که قصدشان پررنگ تر کردن نقش مردم نسبت به شاهان در وقايع تاريخی است.

دکتر اسماعيل نوری علا، پژوهشگر و نويسنده تاريخ، اين تلاش را درکشورهای کمونيستی مسبوق به سابقه می‌داند و به راديو فردا می‌گويد: « امکان نگاه به تاريخ از زوايای مختلف هميشه وجود دارد. تاريخی که مثلاً در عرض ۷۰ سال دراتحاد جماهير شوروی بر اين اساس که موتور تاريخ جنگ طبقاتی است نوشته شد، نگاه جديدی به تاريخ ارائه کرد که بخشی از آن ارزنده و بخشی ديگر تبليغات دستگاه کمونيستی آن زمان بود».

وی می‌افزايد: « پس از انقلاب و در دوران بهار آزادی نيز نويسندگانی در داخل ايران دست به نوشتن تاريخ های مردمی زدند. اين چيزی است که هميشه از طرف چپ گرايان مطرح بوده و اگر فاقد عناصر تبليغاتی و تحريف باشد، می‌تواند بسيار مفيد باشد.»

آقای نوری علا حذف بخش مهمی از تاريخ از کتاب‌های درسی که امروز در حال رخ دادن است را با انگيزه‌های متفاوتی ارزيابی می‌کند و معتقد است:‌ « اينها با نيت خير بازنگری درتاريخ، اين کار را انجام نداده‌اند. اينها بودجه‌های هنگفتی را دراين ۳۰ سال خرج کردند و در اختيار اشخاصی چون ناصر پورپيرار قرار دادند تا ثابت کنند ايرانيان قبل از اسلام مردمی وحشی بودند، سلسله هخامنشيان اصلاً وجود نداشته و کوروش کبير آدم منحرفی بوده است. همه اين کارها را انجام داده‌اند و حالا می‌خواهند آن را قانونمند کنند و در کتب درسی هم بياورند. ما در اين ۳۰ سال شاهد بوديم که هر روز با ادعای اين که می‌خواهند تاريخ درست را ارائه دهند، تمام واقعيات تاريخی معاصر و گذشته را منکر شده‌اند».

با اين حال اين پرسش باقی است که اهميت تاريخ برای نسل امروز چيست و آيا وقايع گذشته يک ملت چيزی بيش از گذشته برای امروزيان در خود دارد؟

دکتر کاظم کردوانی در پاسخ می‌گويد: «‌ اين بحث بسيار مهمی در حوزه تاريخ شناسی و جامعه شناسی است. تاريخ گرچه به گذشته می‌پردازد ولی علم زمان حال است، يعنی تاريخ امری مربوط به گذشته نيست. حذف بخشی از تاريخ از کتب درسی در حقيقت حذف بخشی از حال است، نه گذشته. گذشته را که نمی‌توان از تاريخ يک ملت حذف کرد، چون آموختن از گذشته بزرگ‌ترين درس ها برای امروز و آينده است. در حقيقت يکی از پايه های اصلی تفکر آقايان جهل است، يعنی هر چه مردم نادان تر باشند و کمتر بدانند به نفع اينها است و به همين خاطر دست به چنين کار غريبی زده‌اند که با هيچ معياری در حوزه فرهنگ سازگار نيست».

اعلام اوليه اين خبر در ماه گذشته واکنش‌های بسياری را در مجامع علمی، دانشگاهی و رسانه‌ای ايران برانگيخت به نحوی که آموزش و پرورش اصل خبر را تکذيب کرد. بايد ديد در روزهای آينده دید اين «اعلام رسمی» که از سوی معاون وزير آموزش و پرورش صورت گرفته چه واکنش‌های دیگری درپی خواهد داشت.
زمان این نظرخواهی به پایان رسیده است
Comment Sorting
    بعدی 
Comments page of ۳
توسط: مهدي از: نيو يورك
۱۳ ۰۸ ۱۳۸۸ ۲۰:۱۶
با سلام
از اين حكومت جهل و تاريكي كه وجودش بستگي به انكار حقايق دارد بيش از اين نميشود انتظار داشت. نسلشان نابود باد!

توسط: فرهاد
۱۳ ۰۸ ۱۳۸۸ ۱۲:۴۲
زمان این رژیم رو هم ازصفحه تاریخ حذف خواهد کرد

توسط: Altay از: DK
۱۳ ۰۸ ۱۳۸۸ ۱۰:۱۹
با سلام به تمامی عزیزانی که نظرات خود را اعلام کرده اند. از زمان رضا (آلاشتی) که به پهلوی تغییر نام داده شد و اسم این سرزمین از ممالک محروصه قاجار به ایران تغییر نمود برای حکومت گماشته شده جدید بهترین راه برای حکومت کردن آفریدن دشمن واهی بنام اعراب بود و چنانکه امروز هم از عدم آگاهی مردم استفاده میشود و دشمنی بنام امریکا را برای مردم علم میکنند.
در صورتیکه دشمن ما مردم درجهالت و خود بزرگ بینی ما نهفته است. اعراب با حمله به ایران ویرانی به بار آوردند اما وحشی نبودند – چرا که عقل قبول نمیکند ملتی وحشی بتواند امپراتوری را شکست دهد و به یاد بیاوریم اعراب در همان زمان دارای فرهنگ لغت بوده اند که با یکصد هزار فعل ساده از کاملترین زبانها محسوب میشود در حالی که در زبان فارسی 250 فعل ساده وجود دارد و بدون لغات عربی قابل استفاده نیست. و همچنین مغولها متمدن بودند چرا که بالغ بر چهل نوع نان می پختند و هرکدام اسم جداگانه داشتند. به هر حال میدانیم الکساندر (اسکندر) نیز به این سرزمین حمله نموده و داریوش را کشته و عشرتکده نیز با فامیل و حرم سرای داریوش برپا کرده بود ولی ما از اسکندر و امپراتوری یونان متنفر نیستیم واقعا چرا چنین است؟ بهتر است چشمهایمان را از نو بشوریم و تاریخ را از نو بخوانیم و تنفر واهی را کناری نهاده و به انسانیت روی آوریم.

توسط: irani
۱۲ ۰۸ ۱۳۸۸ ۲۳:۳۰
تاریخ و تمدن ما مایه ی افتخار ماست.نمیدونم با حذف تاریخی به این زیبای چه چیزی رو می خواهن ثابت کنند.فقط می تونم بگم متاسفم برای این همه نادانی

توسط: ali از: bokharst
۱۲ ۰۸ ۱۳۸۸ ۱۵:۲۲
اینها که تا ابد بر سرزمین ما حاکم نیستن بلاخره ی روزی تو سالهای بعد دوباره سلسله شاهنشاهی تو کتابا میارن وحکمت اسلامی رو حزف میکنن قانون طبیعت است ((( ای ای انگلیسها

توسط: ساسان از: قم
۱۲ ۰۸ ۱۳۸۸ ۱۴:۳۹
به نظر من ادامه پروژه از بین بردن تاریخ باستان ایران از سوی این رژیم عقب افتاده طی چند سال اخیر با شدت تمام در حال اجرا می باشد دلیل این فقط این می تواند
باشد پس ورود اسلام به ایران با آنهمه جنایتی که اعراب در ایران مرتکب شدند
تنها راه نجات آبروی اسلام که در مدت ورودش به ایران جز سرافکندگی وبردگی
برای ایرانیان چیزی نداشته حمله به میراث بزرگ ایرانیان یعنی همان امپراتوری هخامنش ومنشور حقوق بشر وامثال آنهم است

توسط: babak
۱۲ ۰۸ ۱۳۸۸ ۱۳:۴۵
دوستان
رژيم جمهوري اسلامي از اين كار چه هدفي را دنبال مي كنه من خبر ندارم. ولي تاريخ اين مملكت و مردمش نياز به بازنگري دقيق دارند. افرادي امثال كورش و داريوش در تاريخ ثبت هستند و هيچوقت حذف نخواهند شد. ولي بايد به اين مسئله فكر كنيم كه آيا اين افراد به ما درست معرفي شده اند يا نه؟ چون بعد از اينها روند تمدني در كشور ايران و خاورميانه رو به افول ميره...

توسط: پیوند از: عالم
۱۲ ۰۸ ۱۳۸۸ ۱۲:۰۱
این حکومت جهالت - حماقت و وقاحت را از حد گذرانده. بدبختی ایران و مردم ایران از زمانی شروع شد که اعراب وحشی و بی فرهنگ به کشور غنی و زیبای ما تاختند و شروع به ویران کردن نشانه های تمدن کردند. این آقایان هم امروز پا در جای پای پدران جاهل و وحشی بدوی خود گذاشته اند و اعمال آنها را تکرار می کنند. اینها روی طالبان را هم سفید کرده اند.

توسط: شیرویه از: تهران
۱۲ ۰۸ ۱۳۸۸ ۱۱:۵۳
من از بچگی علاقه زیادی به خوندن تاریخ ایران داشتم، اما همیشه تاریخ قبل از اسلام برام جالبتر بود ، چون به نظرم ایران قبل از اسلام متمدن تر ، یکپارچه و با شکوه تر از بعد حمله عرب بود،
جالب اینک توی کتابای تاریخ آموزش و پرورش ایران یک جوری آمدن اسلام به ایران را نقل کردند که فکر می کنی عربها با شکلات و شیرینی ایرانی ها را به دین اسلام دعوت کردند.
اما من به کتابای مدرسه قناعت نکردم رفتم از منابع گوناگون تحقیق کردم دیدم بله این اعراب مسلمان از اسلام دست آویزی ساختند تا بتونن به بهانش کشور گشایی و شهوترانی کنند ،
از وقتی هم که اسلام اومد تو این کشور جز بد بختی و بیچارگی و قتل و غارت هیچ چیز دیگری برا ما نداشته .
به نظر من ایران در 3 دوره تاریخی نابود شد ، 1 حمله اعراب 2 حمله مغول 3 انقلاب اسلامی و روی کار امدن جمهوری اسلامی ، که این مورد آخر اسکندر و مغولهار و واقعا رو سفید کرده........

توسط: Altay از: DK
۱۲ ۰۸ ۱۳۸۸ ۰۹:۵۶
تاریخ این سرزمین قبل از کورش هم در منابع غربی و عربی موجود است که در ایران متاسفانه به آن اشاره نمیشود. و تاریخ این سرزمین را از ورود قبایل به اصطلاح آربایی به این سرزمین میدانند و محتوای کتابهای تاریخی در ایران دور از واقعیت است و برای انتخاب آینده درست و پیشرفت میبایست تاریخ را بدون تحریف در مدارس تدریس نمود. مدارک متعددی موجود است که کورش نتنها عادل نبوده است بلکه در این سرزمین و سرزمینهای دیگر بسیار ظلم و قتل عام نموده است. حذف تاریخ اصولا درست نیست اما حذف آن بخاطر دروغ بودن بهتراست.
    بعدی 
Comments page of ۳