لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
دوشنبه ۱۰ اردیبهشت ۱۴۰۳ تهران ۲۱:۰۰

خبرهای کوتاه

وزیر صنعت توقف تولید چهار مدل خودرو را تأیید کرد

رضا رحمانی، وزیر صنعت، معدن و تجارت خروج چهار مدل خودرو از خط تولید را تأیید کرد.

به گفته آقای رحمانی تولید پژو ۴۰۵ بنزینی تا پایان سال جاری و سه مدل پراید هم در ماه‌های آینده متوقف خواهد شد. به گفته وزیر صنعت بهبود کیفیت و افزایش رضایت مردم از مهم‌ترین دلایل توقف تولید این نوع خودروهاست.

خودروی پراید بالاترین آمار قربانیان تصادفات را در ایران دارد. پلیس ایران می‌گوید ۳۴ درصد کشته‌شدگان و مجروحان حوادث رانندگی، سرنشینان خودروی پراید بوده‌اند.

پیش از این نیز گروه خودروسازی سایپا اعلام کرده بود که شرکت کره‌ای «کیاموتورز» به همکاری با ایران پایان داده و خط تولید خودروی «سراتو» این هفته جمع‌آوری می‌شود.

به نوشته «سایپا نیوز»، این شرکت کره‌ای «به پیروی از تحریم‌های یک‌جانبه آمریکا» اقدام به قطع همکاری خود با ایران کرده است و سایپا «پیگیری‌های حقوقی بین‌المللی را برای احقاق حق شرکت و مشتریانش ادامه می‌دهد».

پیش از این شرکت‌های فرانسوی «رنو» و «سیتروئن»، شرکت چینی «برلیانس»، شرکت سوئدی «ولوو» و شرکت ایتالیایی «ایویکو» به دلیل تحریم‌های آمریکا به فعالیت خود در ایران پایان داده بودند.

شماری از این شرکت‌ها، از جمله پژو و سیتروئن، پس از برجام اقدام به سرمایه‌گذاری جدید در ایران کرده بودند.

با خروج شرکت‌های خودروسازی خارجی، تولید خودرو در ایران به‌شدت کاهش یافته‌ است.

در چند سال اخیر صنعت خودروسازی ایران با مشکلات مالی بزرگی روبه‌رو بود. شماری از مقامات رسمی و نمایندگان مجلس انحصار تولید خودرو و واردات قطعات یدکی در دست چند نفر را از جمله مهم‌ترین مشکلات صنعت خودروسازی ایران عنوان کرده‌اند.

مهم‌ترین خبرهای ایران و جهان

گزارش‌ها از دومین روز «اعتصاب» در بازار طلای تهران؛ طلافروشی‌های تبریز هم تعطیل شدند

تصویری از تعطیلی بازار طلای تهران در روز دوشنبه ۱۰ اردیبهشت
تصویری از تعطیلی بازار طلای تهران در روز دوشنبه ۱۰ اردیبهشت

شماری از طلافروشان در بازار تهران برای دومین روز در اعتراض به مصوبه مالیاتی مجلس شورای اسلامی دست به اعتصاب زدند و مغازه‌هایشان را تعطیل کردند.

این اقدام اعتراضی که روز یکشنبه نهم اردیبهشت ماه شروع شد، بر اساس تصاویر منتشر شده در شبکه‌های اجتماعی روز دوشنبه نیز ادامه یافته است.

کانال تلگرامی «اعتراض مدنی بازار» گزارش داده است در تبریز نیز طلافروشان بازار این شهر در اعتراض به همین مصوبه مالیاتی مجلس روز دوشنبه دست از کار کشیدند.

نمایندگان مجلس شورای اسلامی، روز یکشنبه مجلس دو ماده طرح «مالیات بر سوداگری و سفته‌بازی» را برای تامین نظر شورای نگهبان اصلاح کردند.

دولت ابراهیم رئیسی اردیبهشت ۱۴۰۲ از طرح مالیات بر عایدی سرمایه طلا پرده‌برداری کرد که بر اساس آن طلافروشان باید برای دارایی‌های طلای بالای ۱۵۰ گرم خود به دولت مالیات پرداخت کنند.

همچنین مردم که در حال حاضر برای خرید طلا و جواهرات ۹ درصد مالیات بر ارزش افزوده پرداخت می‌کنند، قرار است طی چند سال آینده، هر سال یک درصد به این رقم پرداختیشان افزوده شود و تا پایان برنامه هفتم توسعه به ۱۳ درصد برسد.

چندی بعد سازمان امور مالیاتی اعلام کرد که چهار گروه از اصناف ازجمله طلافروشان از ابتدای دی‌ماه ملزم به صدور صورت‌حساب الکترونیکی از طریق سامانه مودیان هستند.

این سازمان تاکید کرده بود که فروشندگان و خریداران طلا مالیات جدیدی قرار نیست پرداخت کنند و تصمیم اخیر تنها برای تکمیل «فرآیند جمع‌آوری اطلاعات از اصناف و مشاغل چهارگانه» گرفته شده است.

مجموعه این موارد و افزایش شدید اخذ مالیات دولتی در بودجه سال ۱۴۰۳ که سهم آن از کل بودجه را به بیش از ۵۰ درصد رسانده موجب بدبینی خریداران و فروشندگان شده است.

محمد ولی، کارشناس صنعت طلا، نیز به رسانه‌های ایران گفته‌ است که مصوبه اخیر مجلس مبنی بر اخذ مالیات بر عایدی سرمایه از نقل و انتقال طلا فعالیت بازار را کند می‌کند و مصرف‌کننده دیگر تمایلی ندارد به سمت طلا بیاید.

موضوعی که طی دو روز اعتصاب در بازار طلای تهران نیز نمود پیدا کرد و موجب کاهشی شدن قیمت‌ها در این بازار در هر دو روز شد.

وبسایت «تجارت‌نیوز» در نقد مصوبه مجلس نوشته است که «مالیات بر عایدی سرمایه از نقل و انتقال طلا، به معنای سرمایه‌ای بودن طلا از نگاه مصوبه اخیر مجلس است، اما جامعه‌ای که برای حفظ اندک سرمایه‌های خود در مقابل تورمی که دولت در ایجاد آن بی‌تاثیر نبوده است، چرا باید چنین مالیاتی پرداخت کند؟»

دی‌ماه ۱۴۰۲ برخی طلافروشان در شهرهای مختلف ایران از جمله تهران، مشهد، تبریز، قم، اصفهان، شیراز، یزد، همدان در اعتراض به مصوبات مالیاتی مجلس اعتصاب کردند و دست از کار کشیدند.

واردات ایران از عراق در سال ۱۴۰۲ سه برابر شد

نماینده ویژه تجاری جمهوری اسلامی در امور عراق می‌گوید ایران در سال ۱۴۰۲ حدود ۵۸۰ میلیون دلار واردات از عراق داشته است.

واردات ایران از عراق در سال گذشته نسبت به سال ۱۴۰۱ حدود ۱۸۴ درصد رشد داشته؛ به عبارتی تقریبا سه برابر شده است.

فرزاد پیلتن روز دوشنبه ۱۰ اردیبهشت به خبرگزاری مهر گفت اقلام عمده وارداتی از عراق شامل سنگ‌ها و فلزات گرانبها، صنایع معدنی فلزی، محصولات پلیمری، لوازم خانگی و صنایع برق و الکترونیک است.

آمارهای اتاق بازرگانی ایران نشان می‌دهد صادرات ایران به عراق از زمان تحریم‌های آمریکا علیه جمهوری اسلامی حدود ۲ میلیارد دلار کاهش یافته، اما از سال ۱۳۹۷ واردات ایران از عراق بیش از ۱۰ برابر شده است.

به نظر می‌رسد جهش چشمگیر واردات ایران از عراق به خاطر اختلاف چشمگیر تراز تجاری دو کشور و ترجیح بازرگانان ایرانی به خرید کالاهای عراقی به خاطر مشکلات انتقال ارز ناشی از تحریم‌ها باشد.

ایران پارسال بیش از ۷ میلیارد دلار صادرات کالا و حدود ۲ میلیارد دلار صادرات گاز به عراق داشته است.

پول برق و گاز صادراتی ایران به عراق در حساب شرکت ملی نفت ایران نزد بانک تجارت عراق با ارز دینار واریز می‌شود و جمهوری اسلامی تا تابستان پارسال تنها مجاز به استفاده از این منابع برای خرید کالاهای غیرتحریمی از خود عراق بود؛ اما بر اساس معافیت‌های ژوئیه ۲۰۲۳ آمریکا، ایران می‌تواند از این منابع برای واردات کالاهای بشردوستانه از دیگر کشورها نیز استفاده کند.

با اینحال با توجه به اینکه دینار عراق ارز بین‌المللی نیست، کماکان پول ایران در بانک تجارت عراق مسدود مانده و جمهوری اسلامی نتوانسته از این وجوه استفاده کند.

طارق الهاشم الفیهان نایب رئیس اتاق بازرگانی عراق روز نهم اردیبهشت‌ماه، در همایشی به منظور توسعه روابط اقتصادی و تجاری میان ایران و عراق اعلام کرده بود که «ایران ۱۱ میلیارد دلار پول بلوکه شده در عراق دارد».

وزیر برق عراق اسفند سال گذشته گفت طبق توافق جدید، این کشور در ازای دریافت گاز ایران برای استفاده در نیروگاه‌های برق خود، «نفت سیاه» به ایران تحویل می‌دهد.

زیاد علی فاضل دقیقا مشخص نکرد منظورش از «نفت سیاه» چیست، اما این اصطلاح معمولا برای مازوت، به عنوان آلاینده‌ترین سوخت فسیلی، به کار می‌رود.

بعدها گزارش‌هایی از احتمال تهاتر برق و گاز ایران با بنزین و گازوئیل تولیدی عراق منتشر شد و اخیرا نیز برخی اعضای اتاق بازرگانی عراق گفتند این کشور نفت خام تحویل ایران خواهد داد.

«بیش از دو هزار کارگر» در حوادث محیط کار در سال ۱۴۰۲ جان باختند

استان‌های تهران، اصفهان و خراسان رضوی به ترتیب در سال‌ گذشته بیشترین آمار مرگ‌ بر اثر حوادث کارگری را به خود اختصاص داده‌اند
استان‌های تهران، اصفهان و خراسان رضوی به ترتیب در سال‌ گذشته بیشترین آمار مرگ‌ بر اثر حوادث کارگری را به خود اختصاص داده‌اند

یک مقام سازمان پزشکی قانونی می‌گوید در حوادث ناشی از کار در سال گذشته، ۱۴۰۲، «۲۱۱۵ نفر» جان خود را از دست داده‌اند.

علی ضیایی، رئیس گروه بررسی صحنه جرم این سازمان، روز دوشنبه، ۱۰ اردیبهشت‌ماه، به خبرگزاری ایلنا گفت که این آمار «در مقایسه با سال قبل از آن ۱۱.۳ درصد افزایش داشته است».

آقای ضیایی با بیان اینکه «سقوط از بلندی همواره بیشترین سهم را در آمار تلفات حوادث کار به خود اختصاص می‌دهد» گفت:‌ «در سال گذشته نیز ۹۸۳ نفر از قربانیان حوادث محیط‌های کار به دلیل سقوط از بلندی جان خود را از دست داده‌اند که ۴۶.۵ درصد کل تلفات را در بر می‌گیرد.»

او همچنین اعلام کرد که در سال گذشته بیش از ۲۷ هزار کارگر نیز در حوادث کار مصدوم شده و به مراکز پزشکی قانونی مراجعه کرده‌اند.

بر همین اساس استان‌های تهران، اصفهان و خراسان رضوی به ترتیب در سال‌ گذشته بیشترین آمار مرگ بر اثر حوادث کارگری را به خود اختصاص داده‌اند.

فعالان و تشکل‌های مستقل کارگری همواره درباره آمار بالای مرگ و مصدومیت کارگران در ایران به ‌دلیل فقدان ایمنی هشدار می‌دهند و آمارهای رسمی در این‌باره را بسیار کمتر از آمارهای واقعی ارزیابی می‌کنند.

سازمان پزشکی قانونی پیشتر اعلام کرده بود که در شش ماه نخست سال ۱۴۰۲ در مجموع یک هزار و ۷۷ کارگر در ایران حین کار و ماموریت شغلی جانشان را از دست داده‌اند. این رقم در مقایسه با مدت مشابه در سال پیش از آن ۱۵.۷درصد افزایش یافته بود.

بازداشت «سه نفر» در ارتباط با مرگ یک پزشک در پی مصرف مشروب تقلبی در شیراز

در مطالب منتشر شده در شبکه‌های اجتماعی نام پزشک فوت شده «فرزانه اکبری» ذکر شده است
در مطالب منتشر شده در شبکه‌های اجتماعی نام پزشک فوت شده «فرزانه اکبری» ذکر شده است

دادستان شیراز از بازداشت سه نفر در ارتباط با مرگ یک پزشک زن و ناخوشی چند نفر دیگر بر اثر مصرف «مشروبات الکلی مسموم» خبر داد.

افشین محمدی روز دوشنبه، ۱۰ اردیبهشت، به خبرگزاری قوه قضائیه، میزان،‌ گفت: «در این حادثه در مجموع شش نفر دچار مسمومیت شده‌اند و از این تعداد یک نفر فوت شده و سایر افر‌اد پس از اقدامات پزشکی در ساعات اولیه حادثه از بیمارستان مرخص شده‌اند.»

این در حالی است که یک منبع مطلع به رادیوفردا گفت که تعداد افراد مسموم‌شده در این مهمانی در شیراز بین ۱۰ تا ۱۲ نفر است.

به گفتهٔ این منبع مطلع، مشروب مصرف‌شده در این مهمانی «ویسکی پلمب‌شده بوده و در این میان تنها یک شیشه مسموم بوده است».

پیشتر چند خبرگزاری داخل ایران از جمله خبرگزاری فارس تعداد افراد مسموم‌شده بر اثر مصرف مشروبات الکلی مسموم را ۲۹ نفر اعلام کرده بودند.

خبرگزاری فارس همچنین نوشته است که در این میان «چند پزشک دچار نارسایی کلیوی شده‌، یک پزشک زن تاکنون فوت شده و یک پزشک دیگر به کما رفته است».

در مطالب منتشر شده در شبکه‌های اجتماعی نام پزشک جان‌باخته «فرزانه اکبری» متخصص پوست ذکر شده است.

با توجه به ممنوع‌ بودن تولید و فروش نوشیدنی الکلی در ایران و در نبودِ محصولات استاندارد در بازار در دهه‌های گذشته، بسیاری از شهروندان به مصرف انواع غیراستاندارد و دست‌سازِ این نوشیدنی‌ها روی آورده‌اند.

آمار دقیق شمار جان‌باختگان مسمومیت‌های الکلی در ایران اعلام نمی‌شود؛ با این حال در یک مورد عباس مسجدی آرانی، رئیس سازمان پزشکی قانونی کشور، اواخر خرداد سال گذشته گفت که در سال ۱۴۰۱ مجموعا ۶۴۴ نفر در پی مصرف الکل جان باختند.

برادرزاده شمخانی، دبیر سابق شورای امنیت ملی، به اتهام «فساد مالی» بازداشت شد

موعود شمخانی در سال ۱۳۹۴ به سمت «معاون فنی و امور زیربنایی سازمان منطقه آزاد اروند» منصوب شده بود
موعود شمخانی در سال ۱۳۹۴ به سمت «معاون فنی و امور زیربنایی سازمان منطقه آزاد اروند» منصوب شده بود

موعود شمخانی، معاون فنی سابق سازمان منطقه آزاد اروند، و برادرزاده علی شمخانی، دبیر سابق شورای عالی امنیت ملی ایران، بازداشت شده است.

خبرگزاری تسنیم، نزدیک به سپاه پاسداران، اتهام موعود شمخانی را «دریافت رشوه و فساد مالی» در آبادان اعلام کرده است.

منطقه آزاد اروند وسعتی حدود ۳۴ هزار و ۷۰۰ هزار هکتار را در برمی‌گیرد و شامل شهرک‌های صنعتی در آبادان، خرمشهر شلمچه و مینوشهر است. مدیریت این منطقه در سال‌های اخیر به‌ دلیل پرونده‌های فساد مالی شاهد تغییرات زیادی بوده است.

اسماعیل زمانی، مدیرعامل وقت منطقه آزاد اروند، در آذر ۱۳۹۹ به اتهام دست داشتن در یک پرونده اقتصادی بازداشت شده بود. احمد رستمی،‌ معاون سابق توسعه مدیریت و عضو هیئت مدیره منطقه آزاد اروند، نیز اسفند همان سال بازداشت شد. سوسن جودکی، مدیر امور مالی، نیز همان سال بازداشت شد.

موعود شمخانی که خبر بازداشت او روز ۹ اردیبهشت رسانه‌ای شد، در سال ۱۳۹۴ به سمت «معاون فنی و امور زیربنایی سازمان منطقه آزاد اروند» منصوب شده بود. او پس از آن به این سمت منصوب شد که علی شمخانی، دبیر وقت شورای عالی امنیت ملی، در دی‌ماه سال ۱۳۹۲ به عنوان عضو هیئت مدیره منطقه آزاد اروند منصوب شد.

علی شمخانی که هم‌اکنون عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام و مشاور سیاسی رهبر جمهوری اسلامی است، در سال‌های اخیر بارها هدف حمله لفظی و رسانه‌ای اصولگرایان بوده است.

آخرین جنجال مربوط به او به برگزاری مراسم عروسی دخترش فاطمه (ستایش) در هتل گران‌قیمت اسپیناس پالاسِ تهران در فروردین امسال برمی‌گردد که انتقادهای زیادی برانگیخت.

پیشتر نیز رسانه‌ها از فعالیت‌های اقتصادی گسترده فرزندان و داماد او از جمله در دوبی خبر داده بودند.

هشدار یک نهاد مدنی درباره وضعیت آزادی رسانه در چند کشور اروپایی

اتحادیه آزادی‌های مدنی اروپا به کمیسیون اروپا توصیه کرده که از نزدیک بر اجرای قانون جدید آزادی رسانه‌ نظارت کند
اتحادیه آزادی‌های مدنی اروپا به کمیسیون اروپا توصیه کرده که از نزدیک بر اجرای قانون جدید آزادی رسانه‌ نظارت کند

یک شبکه مدافع آزادی‌های مدنی می‌گوید آزادی رسانه‌ها در سراسر اتحادیه اروپا رو به کاهش است و در چند کشور «به شکل خطرناکی به نقطه شکست نزدیک شده است».

اتحادیه آزادی‌های مدنی برای اروپا در گزارش سالانه خود در مورد «آزادی رسانه‌ها» تصریح کرده است: «روندهای نگران‌کننده‌ای که قبلاً رصد شده بود در سال ۲۰۲۳ ادامه یافت، اگرچه قوانین جدید در سراسر اتحادیه اروپا می‌تواند امید به بهبود وضعیت را افزایش دهد».

بر اساس این گزارش، روزنامه‌نگاران در کشورهایی چون کرواسی، فرانسه، آلمان، یونان و ایتالیا در سال ۲۰۲۳ با حملات فیزیکی مواجه شدند و خبرنگاران در مجارستان و اسلواکی از سوی سیاستمداران منتخب تهدید شدند.

در رومانی و سوئد نیز پلیس نتوانسته است حملات علیه خبرنگاران را به درستی بررسی کند که یا ناشی از کمبود منابع بوده یا فقدان اراده؛ در فرانسه و بلغارستان، خود افسران پلیس به خبرنگاران حمله کردند.

این گزارش می‌افزاید: به طور معمول علیه روزنامه‌نگاران در کرواسی، یونان، ایتالیا، هلند و سوئد از تهدید کشاندن به دادگاه استفاده شده، در حالی که خبرنگاران در آلمان، یونان، هلند و لهستان تحت نظارت نرم‌افزارهای جاسوسی مانند پگاسوس و پِردِیتور بوده‌اند.

اوا سیمون، کارشناس ارشد اتحادیه آزادی‌های مدنی برای اروپا، می‌گوید: «آزادی رسانه‌ها به وضوح در سراسر اتحادیه اروپا رو به کاهش است که در بسیاری از کشورها نتیجه آسیب یا بی‌توجهی عمدی دولت‌ها است».

به گفته او، «کاهش آزادی رسانه‌ها با کاهش حاکمیت قانون همراه است. ارتباط نزدیکی بین این دو وجود دارد. این بازی رژیم‌های استبدادی است».

گزارش سالانه این اتحادیه که با همکاری ۳۷ گروه حقوق بشری در ۱۹ کشور تهیه شده، ویژگی رسانه‌ای در اروپا طی سال گذشته را «تمرکز شدید مالکیت رسانه‌ها»، «قوانین ناکافی در مورد شفافیت مالکیت» و «تهدیدهای متعدد برای استقلال و امور مالی رسانه‌های عمومی» ارزیابی کرده است.

به گزارش روزنامه گاردین، اتحادیه آزادی‌های مدنی برای اروپا به کمیسیون اروپا توصیه کرده که از نزدیک بر اجرای قانون جدید آزادی رسانه‌ای در اروپا توسط کشورهای عضو نظارت کند.

خانم سیمون می‌گوید این قانون به‌رغم مصالحه‌های صورت گرفته، یک مبنای قانونی برای بهبود وضعیت آزادی رسانه‌ها ایجاد می‌کند.

دختر ۱۱ ساله «مبتلا به اوتیسم» به دست مادرش در اصفهان کشته شد

«کمپین معلولان» روز پنج‌شنبه، ششم اردیبهشت‌ماه، با انتشار تصویری در شبکهٔ اجتماعی ایکس (توئیتر سابق) از مفقود شدن این دختر خبر داده بود
«کمپین معلولان» روز پنج‌شنبه، ششم اردیبهشت‌ماه، با انتشار تصویری در شبکهٔ اجتماعی ایکس (توئیتر سابق) از مفقود شدن این دختر خبر داده بود

یک مقام نیروی انتظامی تأیید کرد که دختربچه ۱۱ ساله «مبتلا به اوتیسم» به نام «دایانا» که از چند روز پیش مفقود شده بود، به دست مادرش کشته شده است.

حسین تُرکیان، رئیس پلیس آگاهی استان اصفهان، روز یک‌شنبه، ۹ اردیبهشت‌ماه، اعلام کرد که مادر دختر گمشده پس از «اظهارات ضد و نقیض» بازداشت و سپس به قتل دختر خود اعتراف کرده است.

آقای تُرکیان در ادامه اعلام کرد که مادر دایانا در بازجویی گفت: «در روز حادثه دخترم را به یک باغ متروکه خارج از شهر بردم و اقدام به وارد کردن چندین ضربه چاقو به وی کرده، سپس جنازه او را آتش زده و از محل متواری شدم و با مراجعه به پلیس، مفقودیش را اعلام کردم.»

رئیس پلیس آگاهی اصفهان در انتها اعلام کرد: «با اعتراف مادر به قتل دختر ۱۱ ساله خود، کارآگاهان به صحنه جرم اعزام و جسد سوخته شده طفل کشف شد.»‌

تُرکیان در مورد انگیزه‌های این مادر و دلایل به قتل رساندن دخترش اطلاعاتی ارائه نکرد.

«کمپین معلولان» روز پنج‌شنبه، ششم اردیبهشت‌ماه، با انتشار تصویری در شبکهٔ اجتماعی ایکس (توئیتر سابق) از مفقود شدن این دختر خبر داده بود.

این کمپین نام این دختر را «دایانا آزادمنش» اعلام کرد و گفت که این دختر مبتلا به اختلال اوتیسم است.

سقوط ین ژاپن در برابر دلار آمریکا ادامه دارد

بهای ین ژاپن در برابر دلار آمریکا بامداد روز دوشنبه ۱۰ اردیبهشت به پایین‌ترین سطح خود از سال ۱۹۹۰ تاکنون سقوط کرد و ارزش هر دلار به ۱۶۰.۱۷ ین رسید.

دلار در معاملات صبحگاهی دوشنبه در ژاپن معادل ۱۶۰.۱۷ ین رسید و این گمانه‌زنی را تقویت کرد که مقامات ژاپنی برای حمایت از ارزش پولی ملی خود وارد عمل خواهند شد.

این در حالی است که بانک مرکزی ژاپن روز جمعه گذشته اعلام کرد که نرخ بهره را بدون تغییر نگه خواهد داشت. این تصمیم بانک مرکزی باعث شد تا کاهش ارزش ین در برابر دلار ادامه یابد و ارزش هر دلار به ۱۵۵ ین برسد.

پیشتر در اول فروردین سال جاری بهای هردلار آمریکا به حدود ۱۵۲ ین رسید که رکورد تازه‌ای از کاهش پول ملی این کشور بود. اما اظهارات مقامات این کشور باعث اندکی بهبود در بازار شد.

رکورد قبلی در اکتبر ۲۰۲۲ ثبت شده بود که هر دلار به ۱۵۱.۹۵ ین رسید و در نهایت ذولت ژاپن مجبوربه مداخله مستقیم در بازار شد.

شونیچی سوزوکی، وزیر دارایی ژاپن، روز هشتم فروردین از آمادگی دولت این کشور برای «اقدامات جسورانه» خبر داد. اشاره به «اقدامات جسورانه» معمولا به معنای مداخله مستقیم دولت در بازار ارز است.

پس از انتشار سخنان وزیر دارایی ژاپن ارزش ین اندکی بهبود یافت و بهای هر دلار به ۱۵۱.۶۳ ین رسید.

گزارش‌ها حاکی است که با وجود تصمیم ماه گذشته «بانک ژاپن» سرمایه‌گذاران انتظار دارند که تفاوت نرخ بهره بین ژاپن و سایر اقتصادهای توسعه‌یافته به ویژه آمریکا همچنان زیاد باقی بماند.

پس از آن که این گمانه زنی تقویت شد که فدرال رزرو آمریکا در نشست آینده خود در اول ماه مه نرخ بهره را به زودی کاهش نخواهد داد، کاهش ارزش ین شتاب بیشتری گرفت.

سنتکام از مقابله با پنج پهپاد بر فراز دریای سرخ خبر داد

مقابله یک ناو آمریکایی با پهپادهای حوثی در دریای سرخ (عکس از آرشیو)
مقابله یک ناو آمریکایی با پهپادهای حوثی در دریای سرخ (عکس از آرشیو)

ستاد فرماندهی مرکزی ایالات متحده، سنتکام، یکشنبه ۹ اردیبهشت از مقابله با پنج پهپاد بر فراز دریای سرخ خبر داد.

سنتکام در شبکه اجتماعی ایکس نوشته است که مقابله با این پنج پهپاد بر فراز دریای سرخ حوالی ساعت ۲ بامداد یکشنبه به وقت صنعا روی داده است.

این گزارش سنتکام با این حال توضیح بیشتری در خصوص انهدام یا رهگیری این پنج پهپاد ارائه نکرده است.

سنتکام تاکید کرده است که این پهپادها تهدیدی فوری برای کشتی‌های تجاری و کشتی‌های نیروی دریایی ایالات متحده درمنطقه بودند.

ستاد فرماندهی مرکزی آمریکا در ادامه گفته است: «این اقدامات به منظور محافظت از آزادی دریانوردی و ایمن ‌تر کردن آب‌های بین‌المللی برای نیروی دریایی ایالات متحده آمریکا و کشتی‌های تجاری انجام می‌شود.»

شبه نظامیان حوثی مورد حمایت ایران در ماه‌های اخیر مسیر کشتی‌رانی بین‌المللی در دریای سرخ را مورد حمله قرار داده‌اند. این حملات باعث شده است که حمل و نقل جهانی از طریق کانال سوئز دچار اختلال شود و شرکت‌ها کشتی‌رانی را مجبور کرده است که مسیرهای طولانی‌تر و گران‌تری را در اطراف جنوب آفریقا انتخاب کنند.

در همین زمینه، شبه‌نظامیان حوثی مورد حمایت ایران جمعه سه موشک ضد کشتی به سمت دوکشتی تجاری در دریای سرخ شلیک کردند که‌ به یکی از این کشتی‌ها «خسارت» جزئی وارد شد.

امبری، یک شرکت امنیت دریایی بریتانیا، نیز اعلام کرده بود که یک نفتکش، از پیمورسک روسیه به وادینر هند در حرکت بود که در دریای سرخ مورد حمله قرار گرفت.

امبری تأکید کرده بود که این نفتکش به تجارت مرتبط با روسیه مشغول بوده است.

شبه‌نظامیان حوثی‌ مورد حمایت ایران مدعی هستند که در راستای حمایت از مردم فلسطین در برابر حملات اسرائیل، حمله به کشتی‌های مرتبط به اسرائیل در دریای سرخ را آغاز کرده‌اند. این در حالی است که دامنه این حملات به سایر کشتی‌های بین‌المللی نیز گسترش یافته است.

هزاران نفر در گرجستان در اعتراض به لایحه «عوامل خارجی» تظاهرات کردند

هزاران نفر از مردم گرجستان روز یکشنبه نهم اردیبهشت علیه لایحه «عوامل خارجی» در شهر تفلیس، پایتخت این کشور راهپیمایی کردند.

منتقدان این لایحه در گرجستان و کشورهای غربی گفته‌اند این طرح اقتدارگرا و الهام گرفته از روسیه است. در روسیه ا‌زچنین طرحی برای سرکوب مخالفان دولت پوتین استفاده می‌شود.

جزئیات این لایحه روز ۱۷ آوریل به تصویب رسید و پارلمان گرجستان اعلام کرده‌است که این لایحه را روز سه‌شنبه برای دومین بار به رای می‌گذارد.

در صورت تصویب این لایحه ،سازمان‌هایی را که بیش از ۲۰ درصد از بودجه خود را از خارج دریافت می کنند، ملزم می کند که به عنوان «عامل خارجی» ثبت نام کنند، در غیر این صورت جریمه خواهند شد.

معترضان در گرجستان این طرح را زمینه ساز نفوذ روسیه در کشور خود می‌دانند.

اتحادیه اروپا و کشورهای غربی هشدار داده‌اند که این لایحه می‌تواند ادغام گرجستان با اتحادیه اروپا را که در آذرماه گذشته به این کشور وضعیت نامزدی را اعطا کرده، متوقف کند.

این لایحه باید سه بار در پارلمان تصویب شود تا به قانون تبدیل شود. همچنین این لایحه باید بتوان بر حق وتوی رئیس جمهور گرجستان که با آن مخالف است ، پیروز شود.

گروه‌های مخالف این لایحه بیش از یک هفته است که هر شب در خارج از پارلمان اعتراض می‌کنند، زیرا مجلس قانونگذاری که تحت کنترل حزب حاکم «رویای گرجستان» است، اولین پیش‌نویس آن را تصویب کرده‌است.

اوکراین از سه روستا در جبهه شرقی عقب‌نشینی کرد

نیروهای ارتش اوکراین (عکس از آرشیو)
نیروهای ارتش اوکراین (عکس از آرشیو)

همزمان با درخواست مجدد ولودیمیر زلنسکی، رئیس جمهوری اوکراین، برای آغاز مذاکرات رسمی در جهت پیوستن کشورش به اتحادیه اروپا و ناتو گزارش‌ها حاکی از عقب‌نشینی ارتش این کشور از سه روستا در مرزهای شرقی است.

با پیشروی سربازان پوتین در امتداد خط مقدم، نیروهای ارتش اوکراین در شرق این کشور عقب نشینی کردند.

الکساندر سیرسکی، فرمانده کل نیروهای مسلح اوکراین، روز یکشنبه نهم اردیبهشت گفت که نیروها به مواضع جدید در غرب بردیچی و سمنیوکا، در شمال آودیوکا بازگشته‌اند.

وزارت دفاع روسیه روز یکشنبه اعلام کرد که نیروهای این کشور روستای نووباخموتیوکا در نزدیکی بردیچی را تصرف کردند، اما ارتش اوکراین درباره این ادعا تا کنون اظهار نظری نکرده است.

منابع خبری اوکراین می‌گویند نیروهای روسیه از یک پهپاد ۱۳۱ /۱۳۶ شاهد ساخت ایران برای حمله به هتلی در میکولایف اوکراین استفاده کردند. این هتل به شدت آسیب دیده و در آتش سوخته‌است.

تهران متهم است که صدها فروند پهپاد شاهد ۱۳۶ به روسیه برای جنگ این کشور در اوکراین تحویل داده و همچنین در مظان این اتهام قرار دارد که چندی پیش نیز به روسیه پیشنهاد کرده پهپاد انفجاری دوربرد تازه‌ای از سری شاهد ۱۰۷ به آن کشور بفروشد.

این در حالی است که ولودیمیر زلنسکی، رئیس جمهور اوکراین روز شنبه نیز از حملات نیروهای روسیه به تاسیسات برق و گاز این کشور خبر داد و گفت:«حمله روسیه به بخش انرژی کشورش تاسیسات گازی مهم برای عرضه به اتحادیه اروپا را هدف قرار داده است.»

رئیس جمهوری اوکراین از جامعه بین‌المللی خواسته‌است تا به تقویت سامانه‌های پدافند هوایی این کشور کمک کنند.

بسته کمکی ایالات متحده آمریکا که روز اول اردیبهشت در مجلس نمایندگان آمریکا به اتفاق آرای هر دو حزب دموکرات و جمهوری‌خواه تصویب شد، شامل ۶۱ میلیارد دلار کمک مالی به اوکراین است.

به گفته ولودیمیر زلنسکی کشورش هنوز منتظر دریافت کمک‌های تسلیحاتی وعده داده شده است و انتظار دارد حجم و گستره آنها به قدری باشد که شرایط در جبهه‌های جنگ را به نفع اوکراین تغییر دهد.

گفت‌وگوی بایدن و نتانیاهو درباره عملیات اسرائیل در رفح

همزمان با بالا گرفتن اعتراضات دانشجویی در ایالات متحده درباره ادامه جنگ در غزه،جو بایدن رئیس جمهور آمریکا روز یکشنبه در تماس تلفنی با بنیامین نتانیاهو نخست وزیر اسرائیل بار دیگر موضع روشن خود را درباره عملیات گسترده اسرائیل در رفح تکرار کرد.

در بیانیه‌ای که کاخ سفید منتشر کرده‌است، جزئیات بیشتری از این گفت‌وگو ارائه نشده‌است . با این حال واشینگتن می‌گوید که نمی‌تواند از عملیات رفح بدون یک طرح انسانی مناسب و معتبر حمایت کند.

ایالات متحده بارها از اسرائیل خواسته است که در حال حاضر به پایگاه‌های حماس در جنوب غزه حمله نکند، زیرا نگران این است که غیرنظامیان که اکنون و پس از تخلیه غزه در شمال در این منطقه زندگی‌ می‌کنند ، نتوانند از این منطقه خارج شوند.

با وجود مخالفت واشینگتن با این حمله، اسرائیل طرح‌ حمله به رفح را تأیید کرده است، اما تمایل خود را برای لغو یا به تعویق انداختن عملیات در صورت آزاد کردن گروگان‌های اسرائیلی توسط حماس اعلام کرده‌است.

پیشتر کاخ سفید روز پنجشنبه ۳۰ فروردین ماه پس از گفت‌وگو با مقامات اسرائيلی در واشینگتن اعلام کرد که اسرائیل نگرانی‌های دولت بایدن را در مورد تهاجم تمام عیار به رفح، در نظر خواهد گرفت.

بنابر بیانیه‌ای که کاخ سفید آن را منتشر کرد، مقامات ارشد دو کشور روز یکشنبه، همچنین درباره آزادی گروگان‌های اسرائیلی که از ۱۵ مهرماه در اسارت حماس بسر می‌برند، رایزنی کردند.

طبق این گزارش، آنها همچنین درباره افزایش سرعت ارسال کمک‌ها، از جمله آماده‌سازی برای باز کردن گذرگاه‌های جدید به غزه، بحث کردند.

جو بایدن در این تماس تلفنی بر لزوم تداوم و تقویت ارسال کمک‌ها در هماهنگی کامل با سازمان‌های بشردوستانه تأکید کرد.

بنیامین نتانیاهو و جو بایدن آخرین بار در ۲۵ فروردین و پس از حمله تهران به اسرائیل درباره این حمله موشکی و پهپادی، گفت‌وگو کرده‌ بودند.

سازمان بهزیستی «پناهگاه زنان خشونت‌دیده» در ارومیه را تعطیل کرد

فاطمه باباخانی، مدیر مرکز حمایت از زنان و دختران خشونت‌دیده «مهرشمس آفرید» از تعطیلی این مرکزِ واقع در ارومیه، مرکز استان آذربایجان غربی، خبر داد.

این پژوهشگر حوزه زنان و فعال حقوق بشر، روز یکشنبه نهم اردیبهشت ماه در حساب ایکس خود نوشت: «پناهگاه کوچک برای زنان خشونت‌دیده، پناهگاه عزیزتر از جانمان، خانه امن غیردولتی مهر شمس‌آفرید با بدترین شکل ممکن، تعطیل شد».

خانم باباخانی، ساعتی پیشتر در حساب کاربری خود در این شبکه اجتماعی توضیح داده بود که «یک قشون کشی تمام عیار علیه پناهگاه راه انداخته‌اند و با کلی مسئول و مدیر و حراست ریختن توی پناهگاه».

او تاکید کرده است که این افراد، بدون مجوز قانونی و نامه رسمی اقدام به این عمل کرده‌اند.

فاطمه باباخانی یک روز پیشتر نیز از احتمال تعطیلی خانه امن موسسه «مهرشمس آفرید» با فشارهای بیرونی خبر داده و گفت‌و‌گو با شبکه شرق گفته بود که هشت تا ۹ نفر از بهزیستی استان آذربایجان غربی برای بازرسی این موسسه آمده‌اند.

او در این گفت‌وگو تاکید کرده که طی این بازرسی تمام اسناد و مدارک مالی موسسه را در اختیار افراد بهزیستی قرار داده است اما سپس متوجه شده‌ است که این افراد با خودرو اورژانس اجتماعی می‌خواهند همه زنانی که در خانه امن هستند را ببرند و به محل اورژانس اجتماعی منتقل کنند».

به گفته مدیر موسسه «مهرشمس افرید» از سوی بازرسان حکم و دستور مکتوبی به اوابلاغ نشده است.

اقدام به تعطیلی موسسه غیرانتفاعی و غیردولتی «مهرشمس آفرید» در حالی روی داده که این مرکز حمایت از زنان خشونت دیده از سال ۱۳۹۹ با اخذ مجوزهای قانونی کار خود را آغاز کرده بود؛ موسسه‌ای که به همت افراد پژوهشگر و فعال مدنی و دغدغه مند در حوزه زنان و کودکان توسط فاطمه باباخانی، فعال مدنی حوزه زنان و تیم ۲۰ نفره متخصص فعالیت می‌کرد.

این مرکز با گرفتن مجوزهای لازم از سازمان بهزیستی، خانه امن غیردولتی ویژه حمایت از زنان و دختران و کودکان خشونت دیده را راه اندازی کرده بود و به زنان تحت «خشونت خانگی شدید» امکانات و خدماتی مانند اسکان شبانه روزی و حمایت‌های قضایی و شغلی و درمانی ارائه می‌کرد.

رئیس پلیس آگاهی تهران از شهروندان خواست از مجرمان «تصویربرداری» کنند

علی ولی‌پور گودرزی، رئیس پلیس آگاهی تهران
علی ولی‌پور گودرزی، رئیس پلیس آگاهی تهران

رئیس پلیس آگاهی تهران با وجود انتقادات زیاد از عملکرد نهاد تحت مدیریتش، از شهروندان خواست در مورد «جرائم و قانون‌شکنی‌ها» بی‌تفاوت نباشند و با «تصویربرداری» از مجرمان و اقدامات آنها، این موارد را «مستندسازی» کنند.

علی ولی‌پور گودرزی روز یکشنبه، نهم اردیبهشت‌ماه، با اشاره به بازداشت فردی که در اتوبوس بی‌آرتی اقدام به «ضرب‌وشتم»‌ مسافران کرده بود، با انتشار یادداشتی اعلام کرد که عملکرد پلیس تهران در این پرونده و بسیاری از موارد دیگر «درخشان» است.

اواخر اسفندماه گذشته ویدیویی در فضای مجازی منتشر شد که در آن فردی با زنجیر به یک مسافر در اتوبوس بی‌آرتی حمله کرد و سپس از محل متواری شد.

روز یکشنبه، نهم اردیبهشت، نیروی انتظامی تهران اعلام کرد که تصویر ثبتا‌شده توسط شهروندان از این واقعه منجر به بازداشت این فرد شد که به یکی از استان‌های غرب ایران گریخته بود.

رئیس پلیس آگاهی تهران در حالی اقدامات پلیس را «درخشان» خوانده است که شهروندان پایتخت نسبت به عملکرد این نهاد و ناتوانی آن در پیشگیری و کنترل جرائم انتقادات زیادی را مطرح می‌کنند.

همچنین شدت عمل نیروی انتظامی و لباس‌شخصی در برخورد با زنان مخالف حجاب اجباری با عنوان «طرح نور» به گونه‌ای بوده که حتی اعتراض برخی از نیروهای هوادار جمهوری اسلامی را نیز برانگیخته است.

در همین زمینه برخی نیروی انتظامی ایران را متهم کرده‌اند با وجود آمار بالای جرائم در شهرهای ایران به خصوص تهران نیروهای خود را در خیابان‌ها صرف مبارزه با زنان مخالف با حجاب اجباری کرده است.

بر اساس گزارش‌‌های رسمی آمار سرقت در ایران در سال‌های گذشته افزایش قابل توجهی یافته است.

اصغر جهانگیر، معاون اجتماعی قوه‌ قضائیه، دی‌ماه ۱۴۰۱ گفته بود که در طول پنج سال سرقت به عنوان اولین جرم کشور مطرح شده است.

پریسا صالحی، روزنامه‌نگار، برای تحمل حبس به زندان کچوئی کرج منتقل شد

پریسا صالحی، روزنامه‌نگار، پیش از معرفی خود به اجرای احکام برای پنج ماه حبس
پریسا صالحی، روزنامه‌نگار، پیش از معرفی خود به اجرای احکام برای پنج ماه حبس

پریسا صالحی، روزنامه‌نگار و دانشجوی کارشناسی ارشد اقتصاد دانشگاه تهران، برای اجرای حکم صادر شده برایش به زندان کچوئی کرج منتقل شد.

پری‌ناز صالحی، خواهر این روزنامه‌نگار، روز یکشنبه، نهم اردیبهشت‌ماه،‌ در شبکهٔ اجتماعی ایکس (توئیتر سابق) با انتشار این خبر نوشت که خواهرش به اتهام «تبلیغ علیه نظام» به حبس محکوم شده است.

پریسا صالحی دیروز با اعلام اینکه روز یکشنبه خود را برای اجرای حکم به اجرای احکام معرفی می‌کند با انتشار ویدئویی در شبکه اجتماعی ایکس گفت: «ما مجرم نیستیم، ما عاشق ایران و عاشق ملت ایرانیم. ما فقط به این امید زنده‌ایم که یک روز شادی و آزادی مردممان را ببینیم.»

خانم صالحی در ادامه با اشاره به حکم اعدام علیه توماج صالحی، رَپِر زندانی گفت:‌ «زندگی توماج و بسیاری از مبارزان راه آزادی به ما نشان داده، مقاومت تنها واکنشی نسبت به امکان‌های موجود نیست، من معتقدم این امکان است که از دل مقاومت بیرون می‌آید.»

او در ادامه اعلام کرد: «این مقاومت را این روزها به طور گسترده در میان زنان سرزمینم می‌بینم، با وجود جنگ تمام عیاری که حکومت علیه آن‌ها به راه انداخته است.»

دادگاه انقلاب کرج بهمن‌ماه سال گذشته خانم صالحی را به یک سال حبس، دو سال ممنوعیت خروج از کشور، دو سال ممنوعیت فعالیت در فضای مجازی و دو سال تبعید به زنجان محکوم کرد.

این حکم در دادگاه تجدید نظر به پنج ماه حبس کاهش پیدا کرد.

ایران یکی از بزرگ‌ترین زندان‌های روزنامه‌نگاران محسوب می‌شود و فعالان رسانه‌ای ایرانی همواره با فشار، تهدید و سرکوب نهادهای امنیتی روبرو بوده‌اند.

بیشتر

تازه‌های ایران و جهان

XS
SM
MD
LG