(rm) صدا | [ 2:56 mins ]
روزنامه نیویورک تایمز می نویسد به گفته یک مقام آگاه وزارت امورخارجه روسیه، اظهار تاسف در بیانیه، نمایانگر خشم دستگاه رهبری روسیه نسبت به ایران است که روند تعلیق یافته تحقیق در غنی سازی اورانیوم را از سر گرفت. روزنامه گاردین چاپ لندن مینویسد چگونگی پرداختن به این بحران، آزمایشی خواهد بود برای هماهنگی و اراده جمعی جامعه بینالمللی. روزنامه وال استریت جورنال مینویسد نیمی از 164 دستگاه گریز از مرکز نطنز کار نمیکنند، و برای تولید اورانیوم لازم برای بمب اتمی به هزاران لازم و سه سال وقت نیاز است. روزنامه فایننشال تایمز چاپ لندن در 5 مقاله متفاوت مینویسد موثر بودن واکنشهای بینالمللی عمدتا به روسیه بستگی دارد که در حال حاضر مشغول احداث راکتور اتمی بوشهر است. روزنامه ایندیپندنت چاپ لندن می نویسد هنوز معلوم نیست که ایران قصد داشته باشد به عملیات آزمایشی دست بزند یا مراحل غنیسازی را به جریان بیاندازد. فایننشال تایمز درمقالهای به قلم مارک فیتزپتریک، می نویسد غنیسازی حتی اندکی اورانیوم حتی در یک دستگاه گریز از مرکز به جمهوری اسلامی امکان میدهد که هنر یافتن تعادل در چرخش دستگاه را بیاموزد. فریبا مودت (رادیوفردا): روزنامه نیویورک تایمز در اشاره به واکنشهای بینالمللی در برابر از سرگیری جنبههای پژوهشی برنامههای هستهای ایران مینویسد هر چند در حال حاضر به نظر میرسد که روسیه واکنشی محتاطانه نشان داده و تنها به اظهار تاسف عمیق بسنده کرده، اما در واقع به گفته یک مقام آگاه وزارت امورخارجه روسیه، این بیانیه نمایانگر خشم دستگاه رهبری روسیه نسبت به ایران است زیرا تنها هفته گذشته بود که نماینده روسیه در دیدار از تهران مصرا از مقامات تهران خواست دست به چنین اقدامی نزنند.
روزنامه گاردین چاپ لندن مینویسد بالاگرفتن آتش اختلافات مربوط به برنامههای هستهای ایران جامعه بینالمللی را با سختترین چالش خود از زمان جنگ عراق مواجه کرده است اما چگونگی پرداختن به این بحران، آزمایشی خواهد بود برای هماهنگی و اراده جمعی جامعه بینالمللی.
روزنامه وال استریت جورنال مینویسد در حالیکه نیمی از 164 دستگاه گریز از مرکز نطنز کار نمیکنند، و برای تولید اورانیوم لازم برای بمب اتمی به هزاران لازم و سه سال وقت نیاز است در عمل اقدام ایران خطری برای امنیت جهان در منطقه محسوب نمیشود. همین روزنامه مینویسد دو سال بعد از دیپلماسی و تعاملهای بدون وقفه اروپا با ایران، هیچگونه پیشرفتی در باره برنامههای اتمی ایران صورت نگرفته است.
درحالیکه روزنامه واشنگتن پست تنها به اخبار مربوط به تحول پرداخته، روزنامه فایننشال تایمز چاپ لندن در 5 مقاله متفاوت مینویسد موثر بودن واکنشهای بینالمللی عمدتا به روسیه بستگی دارد که در حال حاضر مشغول احداث راکتور اتمی بوشهر است و تاکنون روسیه با ارجاع پرونده ایران به شورای امنیت سازمان ملل مخالفت کرده اما دیپلماتهای اروپائی میگویند نشانههائی حاکی از تغییر موضع روسیه در قبال ایران مشهود است.
روزنامه ایندیپندنت چاپ لندن ضمن تکرار همین نکته مینویسد باید در عین حال به خاطر داشت که هنوز معلوم نیست که ایران با از سرگیری برنامههای پژوهشی خود در نطنز قصد داشته باشد به عملیات آزمایشی دست بزند یا مراحل غنیسازی را به جریان بیاندازد.
اما فایننشال تایمز درمقالهای به قلم مارک فیتزپتریک، از اعضای رشد انستیتوی مطالعات استراتژیک لندن، مینویسد نمیشود که ایران تنها قدری دست به فعالیتهای هستهای بزند، مسئله زنگی زنگ یا رومی روم است. یا هستهای یا نه. به گفته فیتزپتریک، غنیسازی حتی اندکی اورانیوم حتی در یک دستگاه گریز از مرکز به جمهوری اسلامی امکان میدهد که هنر یافتن تعادل در چرخش دستگاه را بیاموزد و آن بخشهائی از دستگاههای گریز از مرکز را که در داخل ایران ساخته است، آ آزمایش کند.
اما مافیننشال تایمز همچنین به اظهارات محمد سعیدی، معاون شورای عالی امنیت ملی جمهوری اسلامی اشاره کرده است که گفت میان فعالیتهای پژوهشی و عملیات تولید سوخت، تفاوت است.