(rm) صدا | [ 4:19 mins ]
حسن روحانی، رئیس مرکز تحقیقات استراتژیک مجمع تشخیص مصلحت نظام و دبیر سابق شورای عالی امنیت ملی جمهوری اسلامی، در نامه خود به مجله تایم تاکید کرد که حکومت ایران در پی دستیابی به سلاح اتمی نیست و چند پیشنهاد برای حل و فصل بحران اتمی ایران ارائه داد، که ازجمله شامل گام هائی برای ایجاد اعتماد در جامعه جهانی نسبت به ماهیت برنامه اتمی ایران است ولی تاکید می کند که ایران قصد دارد به غنی سازی اورانیوم ادامه دهد اما حاضر است میزان آن را با همکاری آژانس به نیازهای نیروگاه های هسته ای خود محدود سازد و برای بازرسیهای سرزده، تصویب پروتکل الحاقی پیمان منع گسترش در مجلس شورای اسلامی را مورد بررسی قرار دهد. وی راه خروج از بن بست را واگذار نمودن موضوع هسته ای ایران به آژانس بین المللی انرژی اتمی دانست و افزود ایران آماده است با آژانس و کشورهای علاقمند در راه اعتماد سازی همکاری کند، ولی نباید از ایران انتظار داشت که تصمیم زورگوئی و استانداردهای دوگانه آمریکا در مورد عدم اشاعه گردد. نامه محمود احمدینژاد، رئیس جمهوری اسلامی، به جرج بوش، رئیس جمهوری آمریکا، تهران نامه دیگری را به منظور رفع مسئله هستهای ایران ارسال کرده است. حسن روحانی، از اعضای مجمع تشخیص مصلحت نظام و رئیس سابق هیات مذاکرهکننده اتمی، در نامهای به نشریه آمریکائی تایم، راهحلهائی را برای برون رفت از بنبست جاری در خصوص برنامه هستهای ایران پیشنهاد کرده است.
بکتاش خمسهپور (رادیو فردا): حسن روحانی، رئیس مرکز تحقیقات استراتژیک مجمع تشخیص مصلحت نظام و دبیر سابق شورای عالی امنیت ملی جمهوری اسلامی، در نامه خود به مجله تایم از تمامی طرفها در مسئله هستهای ایران خواست از جسارت کنار گذاشتن احساسات برخوردار باشند و فضا را با مشکلات تاریخ روابط دور و نزدیک ایران و آمریکا آلوده نکنند.
حسن روحانی در این نامه نوشت یک ایران صاحب تسلیحات هستهای ضمن بیثبات کردن منطقه و آغاز مسابقه تسلیحاتی، نه تنها منابع کمیاب منطقه را به هدر میدهد، بلکه با توجه به قدرت نظامی آمریکا و سیاست آن نسبت به اسرائیل، سودی برای امنیت ایران نخواهد داشت.
روحانی هشدار داد اگر این شرایط با آرامش و عقلانیت کنترل نشود، این امر به سادگی به بحرانی تبدیل خواهد شد که آثار مخربی بر مقررات بینالمللی قرارداد منع گسترش تسلیحات اتمی و منافع اقتصادی و امنیتی طرفهای درگیر در منطقه و سراسر جهان خواهد داشت.
روحانی درپاسخ به اظهارات مقامات آمریکائی دائر بر اینکه ایران بیست سال برنامه هستهای مخفی داشته نوشته است طبق نظر آژانس ایران قصوری جز عدم اعلام به موقع برخی آزمایشها و دریافت برخی مواد و تجهیزات را نداشته است. وی چنین قصوری را بین اعضای آژانس چندان غیرمعمول ندانست و با اشاره به اقدامات جبرانی در قراردادهای پادمانی برای این قبیل قصورها، مدعی شد که تهران همه آنها را انجام داده است.
حسن روحانی همچنین افزود که برکسی پوشیده نیست که ایران در اواخر دهه 1980 و 1990 میلادی در پی خرید تکنولوژی غنیسازی در بازارهای اروپا، روسیه و آسیا بوده است و اینکه ایران با توجه به پیشینه تاریخ و سیاستهای بلندمدت اقتصادی خود مصمم است تا سوخت هستهای را خود تولید نماید.
رئیس مرکز تحقیقات استراتژیک مجمع تشخیص مصلحت نظام در پایان نامه خود با بیان اینکه راه حل تحمیلی توسط شورای امنیت متضمن اطمینانی که آمریکا به دنبال آن است نخواهد بود، این پیشنهادها را برای حل مسئله هستهای ایران ارائه داد:
- ایران در کنار سایر کشورهائی که برنامه تولید سوخت دارند، اعلام آمادگی کند تا مشارکت فعالی در جهت تقویت رژیم عدم اشاعه و ایجاد اعتماد بیشتر بنماید.
- ایران تصویب پروتکل الحاقی پیمان NPT را مورد بررسی قرار دهد.
- ایران شبهه خروج احتمالی از معاهده عدم گسترش تسلیحات اتمی را برطرف نماید.
- ایران آمادگی خوئد را برای مذاکره در زمینه توسعه و زمانبندی غنیسازی صنعتی اعلام کند.
- ایران سقف غنیسازی در حد نیاز برای نیروگاه و قابل آزمایش برای آژانس را بپذیرد.
- ایران در دوران مذاکره برای توسعه و زمانبندی برای غنیسازی، سقفی را برای تولید هگزافلورید اورانیوم بپذیرد.
- ایران و آژانس در مورد جزئیات مربوط به حضور مستمر بازرسان در ایران به منظور راستیآزمائی برای عدم انحراف برنامه هستهای ایران به توافق برسند.
- ایران برای اعلام آمادگی جهت مشارکت با کشورها در چارچوب یک کنسرسیوم اطمینان بیشتری نسبت به صلحآمیز بودن برنامه هستهای خود به وجود آورد.
حسن روحانی در آخر نامه خود راه برونرفت را تصمیم شورای امنیت به واگذار نمودن موضوع هستهای ایران به آژانس برای ارائه فرمولی مناسب در چارچوب پیشنهادهای یادشده دانسته و نوشته است ایران آماده است با آژانس و کشورهای علاقمند نسبت به اعتماد سازی برای برنامه چرخه سوخت خود همکاری نماید ولی نباید از ایران انتظار داشت که تصمیم زورگوئی و استانداردهای دوگانه آمریکا در مورد عدم اشاعه گردد.