لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
شنبه ۲۶ خرداد ۱۴۰۳ تهران ۲۲:۲۰

رئیس کمیسیون مجلس: انتظار داریم پرداخت غرامت عراق به ایران اجرایی شود


حشمت‌الله فلاحت‌پیشه، رئیس کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس شورای اسلامی، با اشاره به این که «عراق توان پرداخت غرامت جنگی ایران را دارد» گفت: «انتظار ما این است که این موضوع اجرایی شود.»

آقای فلاحت‌پیشه در گفت‌وگویی که روز شنبه، ۲۷ مرداد، در خبرگزاری ایسنا منتشر شد، تأکید کرد که موضوع پرداخت غرامت یک «پرونده باز» در مناسبات ایران و عراق است و عراق «باید طبق بند شش قطعنامه ۵۹۸ شورای امنیت سازمان ملل آن را پرداخت کند».

این نماینده ارشد مجلس با اشاره به این که در حال حاضر تولید و فروش نفت عراق از ایران بیشتر است «و این یعنی توان پرداخت غرامت ایران را دارند» و همچنین با ذکر این که حکومت عراق به دلیل یک الزام بین‌المللی، غرامت کویت را پرداخت می‌کند گفت: «انتظار ما این است که این قطعنامه درباره ایران هم اجرا شود و به‌تدریج مذاکرات مربوط به غرامت شروع گردد.»

قطعنامه ۵۹۸ شورای امنیت سازمان ملل عراق را «آغازگر جنگ» معرفی کرده و از خواسته ایران برای «دریافت غرامت جنگی» حمایت شده است. با این حال در این قطعنامه به سازوکار مشخصی برای پرداخت غرامت اشاره نشده و از سال ۱۳۶۹ که دو کشور توافق صلح را امضا کردند تاکنون هیچ یک از طرفین به طور جدی پیگیر موضوع پرداخت غرامت نشده است.

کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس ایران در سال ۸۹ با تصویب طرحی، دولت را ملزم به پیگیری اخذ غرامت‌های جنگ کرد؛ با این حال پس از آن گزارشی از پیگیری دولت‌های احمدی‌نژاد و روحانی در این باره منتشر نشد.

اما از حدود دو هفته پیش در پی سخنان حیدر العبادی، نخست وزیر عراق، درباره تبعیت از تحریم‌های آمریکا علیه تهران، چند مقام جمهوری اسلامی بر دریافت غرامت از عراق به خاطر جنگ هشت ساله بین دو کشور تأکید کردند.

از جمله محمود صادقی، نماینده تهران در مجلس، در توئیتی نوشت که ایران تنها به خاطر «تنگناهای مردم عراق» از دریافت «۱۱۰۰ میلیارد دلار بابت غرامت» تعلل کرده است.

اما فائق الشیخ علی، نماینده مجلس عراق، در واکنش به این اظهارات نوشت: «به نام خانواده قربانیان ترور از شما و دولت شما می‌خواهم به عنوان غرامت کشته شدن یک میلیون عراقی از زمانی که القاعده را به بهانه جنگ با آمریکا از سال ۲۰۰۳ وارد کشور ما کردید ‍۱۱ میلیارد دلار به ما بپردازید.»

حشمت‌الله فلاحت‌پیشه، رئیس کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس شورای اسلامی، در مصاحبه خود با ایسنا همچنین به مشکلات دیگری در روابط دو کشور، از جمله «کارشکنی عراقی‌ها» در لایروبی اروندرود و نیز «بلاتکلیف ماندن خطوط ریلی بین ایران و عراق از کریدور شرق به غرب» اشاره کرده است.

آقای فلاحت‌پیشه در سال ۸۹ هنگامی که «رئیس گروه دوستی پارلمانی ایران و عراق» بود در گفت‌وگو با خبرگزاری مهر پیشنهاد کرده بود که «عراق یک سری از چاه‌های نفت را به جای غرامت به ایران واگذار کند».

جنگ ایران و عراق که با حمله ارتش صدام حسین، دیکتاتور پیشین عراق، به نقاط مرزی دو کشور در شهریور ۵۹ آغاز شد هشت سال به درازا کشید.

منابع: خبرگزاری‌های ایسنا، مهر، توئیتر و رادیوفردا/ ج/ ف. دو.
XS
SM
MD
LG